מחאות דמוקרטיות (תיעוד: אלעד איבס / גרינפיס)

השינויים המוצעים במערכת המשפט, צפויים לפגוע באופן אנוש בהגנה על בריאות הציבור, הטבע והסביבה בישראל ואינם עולים בקנה אחד עם הנורמות המקובלות בדמוקרטיות המערביות. כך עולה מתוך נייר עמדה שאנו מפרסמים השבוע עם כמעט כל ארגוני הסביבה בישראל. אנו בגרינפיס רואים את עצמנו כחלק מהחברה האזרחית הישראלית בכללותה. מבחינתנו, חברה מעורבת ופעילה, שעוקבת אחרי מהלכי מקבלי ההחלטות, מעירה ומבקרת כשצריך, היא חלק מהותי מכל דמוקרטיה וזכות אדם בסיסית להגנה מפני עריצות. לכן, אנחנו מחויבים לצאת נגד טיוטות חוק, המוגשות בכנסת בימים אלה, שמטרתן לבצע שינויים במערכת המשפט ולהצר את צעדינו כאזרחים פעילים. 

חשוב להדגיש: מדובר בהתארגנות א- פוליטית, הנעדרת כל זיקה מפלגתית. ארגוני הסביבה, ותומכיהם הרבים מקרב הציבור, באים מכל קצוות הקשת הפוליטית, ומאוחדים סביב עניין אחד ויחיד- קידום שמירת הטבע והסביבה ובריאות הציבור בישראל, למען הציבור הישראלי ולמען הדורות הבאים.

בית המשפט הפעיל בעבר את סמכותו כדי לפתוח חופי רחצה לציבור הרחב, לאפשר לנו לנשום אוויר נקי, לשמור על ים המלח ולהגביל את הפעילות של המפעלים הסמוכים לו, מנע בנייה על קרקעות מזוהמות ועוד – ביטול עילת הסבירות לא תאפשר זאת עוד. 

חוץ מביטול עילת הסבירות, ישנה סכנה להצרת זכות העמידה של ארגוני הסביבה בבית המשפט, למשל – כפי שאנו מבקשים לעשות השבוע על מנת למנוע קידוחי נפט הרסניים בערבה. בהקשר הסביבתי, יש לזכות העמידה חשיבות מיוחדת, כי לסביבה שלנו ולבעלי החיים החיים בה אין אפשרות להשמיע את קולם. פגיעה בסביבה ובמגוון הביולוגי מחבלת באופן ישיר בבריאות ובאיכות החיים של כולנו, ומשום כך – מדובר באינטרס חוצה מגזרים ומחנות פוליטיים. 

אנו קוראים לממשלת ישראל ולכנסת ישראל לפעול באופן שקול, ולהימנע מקידום שינויים משטריים כה דרמטיים באופן חפוז ודורסני, אשר יפגע בשלל אינטרסים ציבוריים חשובים, הנוגעים לכל אדם בישראל, מכל המחנות הפוליטיים.

הארגונים החתומים על הפנייה ושותפים למאבק : חיים וסביבה, אדם טבע ודין, אחווה בכרם, אנו – עושים שינוי בע"מ, אקו-אושן, גינות קהילה בישראל, גרינפיס ים תיכון, הורים למען האקלים, החברה להגנת הטבע , המועצה הישראלית לבנייה ירוקה, הפורום הישראלי לעירוניות, הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא, הפורום להתחדשות עירונית, הצעד הטבעי ישראל בע"מ The Natural Step, ועד איגוד רופאי בריאות הציבור, הרשת הירוקה, טו בי פרנדלי, מגמה ירוקה, מורים למען האקלים, מכון הערבה ללימודי הסביבה, מרחבי רחובות, מרכז השל לקיימות, עמותת אל-אמל לסביבה, פוסיל פריי ישראל, צלול – עמותה לאיכות הסביבה, קיימא בגליל המערבי לחיים וסביבה, קרן ירושלים ירוקה, שומרי הבית, שומרי טבע באר שבע, תחבורה – היום ומחר הארגון הישראלי לתחבורה בת-קיימא, המרד בהכחדה, שומרים על בעלי הכנף, קליימט נט, מדבר קיימא, המרכז הבין דתי לפיתוח בר קיימא, בר קיימא- התנועה לקיימות עברית

חוק התשתיות החדש מחזק את הפוליטיקאים על חשבון הציבור והסביבה

בדומה למערכת הפוליטית, גם במוסדות התכנון ישנה מערכת של איזונים ובלמים, שנועדה לאזן בין רצונות שונים ולהביא לתכנון מיטבי. נראה שבמקביל לפגיעה המתוכננת במערכת האיזונים והבלמים במערכת הפוליטית, מבקשת הממשלה הנוכחית לפגוע גם באלה של מוסדות התכנון. 

מחאות גרינפיס בוועדות הכנסת (תיעוד: אלעד איבס / גרינפיס)

תחת הכותרת התמימה לכאורה – "קידום תשתיות לאומיות", מתכננים במשרד האוצר לבצע שינויי חקיקה נרחבים במטרה לקצר תהליכי תכנון. אלה כוללים אפשרות לעקוף את היתרי הפליטה של המשרד להגנת הסביבה במסגרת "חוק אוויר נקי", למנות יועצי סביבה פרטיים בוועדות, לדרוש מפקיד היערות לקחת בחשבון את כלכליות כריתת העצים ועוד. רוצים לייעל הליכים תכנוניים? מומלץ שתקראו את דוח מבקר המדינה משנת 2021, אשר המליץ על שורה של צעדי ייעול, כמו הכשרות מקצועיות, שיפור אתרי האינטרנט של מוסדות התכנון, גיבוש נהלי עבודה מסודרים ועוד. במדרון החלקלק, אליו מנתבת הממשלה החדשה, יקודמו האינטרסים של המזהמים, על חשבון סמכויותיו של המשרד להגנת הסביבה וכל אינטרס סביבתי אחר.

אני רוצה לעזור