השבוע פנינו לנציגי המשרד להגנת הסביבה, בבקשה לקבל מענה לשאלות בנוגע לעבודה שנעשתה במשרד לבחינת ההשפעה של משק הגז בישראל על פליטות גזי חממה.

מחאת גרינפיס מול אסדת הגז המזהם "לוויתן" (תיעוד: אלעד איבס / גרינפיס)

בעקבות ממצאי תחקיר "זיקוק" שבוצע על ידי יחידת התחקירים של גרינפיס בשנה שעברה, ממנו עלה כי דליפות המתאן (גז חממה עצומתי פי 86 מפחמן דו חמצני) של תעשיית הגז גבוהות פי 40-50 מההצהרות של תעשיית הגז ומשרד האנרגיה, פרסם לאחרונה המשרד להגנת הסביבה עבודה חדשה להערכת כמות הפליטות הנובעות מתהליך הפקת הגז.

העבודה אמנם חושפת את העובדה כי תשתיות הגז בישראל אחראיות על מירב פליטות גזי החממה, וקוראת לישראל להיגמל מדלקים מזהמים בהקדם, אך מקור הנתונים שמוצגים בה עדיין מתבססים במידה רבה על נתונים מטעם חברות הדלקים, לרבות חברת שברון המפעילה את אסדות תמר ולוויתן, חברה הידועה כבעלת רקורד עברייני בכל הנוגע ליצירת זיהום, הרס ושחיתות במדינות בהן היא פועלת.

בנוסף, העבודה מלמדת על כך שמידת הפיקוח והאכיפה על חברות הדלקים לוקה בחסר באופן בוטה, כאשר לא מתבצעים סיורי פיקוח וביקורי פתע על גבי אסדות הגז, טרם נעשה שימוש במצלמה תרמית לניטור פליטות, ולא מתבצע ניטור של כמות הפליטות הנובעות מ"שריפה מבוקרת" בלפיד, במקרים של תקלות רבות המתרחשות על גבי האסדות.

אנו נמשיך לפעול על מנת להבטיח שהרגולטור בישראל ישרת את האינטרס של הציבור, ולא של חברות הדלקים. אחת הדרכים לכך היא התבססות על מידע אמין ועצמאי של כמות הפליטות הנובעות ממשק הגז, ופיקוח ואכיפה הדוקים על פעילות החברות. נמשיך לדרוש ממשלת ישראל – לא עוד גז ונפט!

אני רוצה לעזור