על רקע הקולות הנשמעים מאז הכרזת האיחוד האירופי על תוכניתו להתנתק מהגז הרוסי, המייצרים מצג כאילו זוהי הזדמנות פז לישראל לייצא את הגז הישראלי לאירופה, גרינפיס ישראל פנה בשבוע שעבר לשרת האנרגיה קארין אלהרר הארגון בדרישה לקבלת הבהרות ושקיפות מצד המשרד בנוגע להמשך פיתוח משק הגז המחצבי בים התיכון ופוטנציאל הייצוא האמיתי של גז מישראל לאירופה. 

לטענת גרינפיס חוסר הבהירות בנושא מאפשר את המשך הספקולציות ומונע דיון ציבורי מושכל אשר מסייע לחברות הדלקים ליצירת לחץ לקידום חיפושי גז נוספים ולחידוש ההליך הרביעי למתן רישיונות לחיפושי גז ונפט, אל אף ההכרזה על השהייתו בדצמבר 2021. 

״יש להבחין בין הצורך באיחוד האירופי לגוון את מקורות הגז כפתרון חירום לקראת החורף הבא, לבין ההבנה העמוקה המתגבשת שם, כי המענה האולטימטיבי למשבר הגז הוא התייעלות אנרגטית והאצת המעבר לאנרגיות מתחדשות אף יותר מהמתוכנן״ נכתב בפנייה, בה עוד נטען כי: ״קידום פיתוח משק הגז לייצוא על ידי משרד האנרגיה אינו רלוונטי ויחליש את העצמאות האנרגטית של ישראל. בדצמבר 2021 הכרזת כי 2022 תהיה שנת האנרגיות המתחדשות, לכן גרינפיס מבקש ליישם מדיניות זו גם בכל הנוגע לניתוק התלות האירופית מהגז הרוסי״. 

בגרינפיס מתבססים על הכרזות מטעם בכירים באיחוד האירופי כי שהצהירה נשיאת הנציבות האירופית: "ככל שנמהר לעבור לאנרגיות מתחדשות ולאנרגיית מימן, בשילוב התייעלות אנרגטית, כך נגיע לעצמאות אמיתית ונשלוט במערכת האנרגיה שלנו", וסגן נשיא ה״גרין דיל״ האירופי, פרנס טימרמנס: ״עלינו להאיץ את המעבר לאנרגיה מתחדשת במהירות הברק. אנרגיות מתחדשות הן זולות ונקיות, ויש להן פוטנציאל להיות מקור אנרגיה אינסופי. ובמקום לממן את תעשיית הדלקים הפוסיליים במקום אחר, הן יוצרות תעסוקה כאן". 

אני רוצה לעזור