On the 15th of August, on the outskirts of Jerusalem, one of Israel's biggest-ever forest fires broke out, threatening local residents and wildlife, and sending a thick plume of smoke over the city. An area of forest around seven square kilometers was burnt in less than 24 hours. ב-15 באוגוסט 2021, בפאתי ירושלים, אחת מהשריפות הגדולות אי-פעם שפרצו בישראל, איימה על התושבים וחיי הפרא, בזמן שהיא כיסתה את העיר בעשן סמיך. שטח של כ-7 קמ״ר נשרף תוך פחות מ-24 שעות.

בהערכה המקיפה ביותר של השפעות האקלים עד כה, דו"ח קבוצת העבודה השני של הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי אקלים' (IPCC) העביר את ההערכה המדעית האחרונה שלו לממשלות העולם היום. תוך התמקדות בהשפעות, הסתגלות ופגיעות, הדוח מפרט – בפירוט מפוכח – את הרמה החמורה של השפעות האקלים כבר עכשיו, הגורמות לאובדן נרחב ולנזקים הן לאנשים והן למערכות אקולוגיות ברחבי העולם.

ורד איל-סלדינגר, מנהלת תחום אנרגיה ואקלים בגרינפיס ישראל מסרה בתגובה לדו״ח החמור:

״הדו"ח קובע כי כבר היום מצב החירום האקלימי הוא עניין של חיים או מוות עבור רבים. מדענים מכל רחבי העולם החברים בפאנל הבין-ממשלתי לשינויי האקלים של האו״ם (IPCC) מצאו כי התמותה משיטפונות, בצורת וסערות הייתה גבוהה פי 15 במדינות פגיעות במיוחד במהלך העשור האחרון, בהשוואה למדינות פגיעות פחות, והבהירו את ההכרח לעצור במהירות את השימוש בדלקים מחצביים, ולהגן על לפחות 30% מהמערכות האקולוגיות ביבשה ובים עד 2030.

העוצמה והמהירות של שינויי האקלים שמתרחשים כבר היום, מטרידים במיוחד גם עבורנו הישראלים, מכיוון שלפי דו"ח מבקר המדינה האחרון ישראל רחוקה מאוד מלהיות מוכנה למציאות האקלימית-אקולוגית החדשה, שרק שתלך ותחריף, ועל כן על ממשלת ישראל לפעול בדחיפות לתיקון הליקויים הרבים שנחשפו בדו״ח זה.

מלבד העובדה שישראל מותירה את אזרחיה חשופים להשפעות שינויי האקלים, המדינה גם לא ממלאת את חלקה במאמץ העולמי להפחתת פליטות גזי חממה ונכשלת שוב ושוב בהשגת יעדי האקלים הנמוכים ממילא שלה. על ממשלת ישראל להכריע בפועל לאן פניה מועדות בכל הנוגע להגנה על המערכות הביולוגיות ולמשבר האקלים: האם תהיה בצד התורם לבעיה, או בצד הפועל לפתרונה. קידוחים חדשים הצפויים להתחיל כבר בשבועות הקרובים בים התיכון הם לב ליבה של הבעיה, והמשך פיתוח משק הגז לייצוא יגדיל מאוד את פליטות גזי החממה של ישראל ובוודאות לא יאפשר לה לעמוד ביעדי האקלים.

אנחנו בפתחו של עשור קריטי לאקלים, וישראל לא רק שלא עושה די, אלא כלל לא נמצאת בכיוון הנכון כדי לקחת חלק במאמץ הגלובלי למיתון התחממות כדור הארץ לרף המעלה וחצי.

הדו"ח החדש הוא זה שקובע את המגמות בפוליטיקת האקלים, וכבר השנה בוועידת האקלים במצרים ישראל תצטרך להציג יעדים משודרגים ותוכנית ממשית להשיגם. הצעד הראשון לשם הוא לעצור את התוכניות המסוכנות של המשך פיתוח תעשיית הדלקים וחקיקת חוק אקלים משמעותי עם יעדים מחייבים לכלל משרדי הממשלה"