כחודש לאחר שנכנס לתוקף צו של ממשלת ברזיל האוסר על הצתת אש באזור האמזונס ושלושה חודשים לאחר שנפרסו כוחות צבא באיזור, שריפות רבות משתוללות באזור ללא שליטה. בין ה-16 ביולי לבין ה-15 באוגוסט אותרו 20,473 נק׳ חמות בשטחי היער הגשם בגדול בעולם, כשבשבועיים הראשונים של אוגוסט אותרו למעלה מ-15,000 נק׳ חמות. (כל הנתונים מבוססים על מידע מסוכנות החלל הברזילאית)

״הנתונים מוכיחים לנו שהטלת איסור בלבד על הצתת אש בשטחי היער איננה מספיקה. חיוני לשפר ולהגדיל את הפיקוח והאכיפה באמצעות סוכנויות המתמחות בכך על מנת להשיג ירידה משמעותית במימדי הרס היער. אבל ממשל בולסונרו פועל באופן שיטתי על מנת להחליש את כוחה של הרגולציה והסוכנויות להגנה סביבתית״. מסבירה כריסטיאן מזטי, ממובילות המאבק להצלת האמזונס בגרינפיס ברזיל. ״תרגיל יחסי הציבור של הממשלה ששלחה כוחות צבא לאמזונס, נכשל. מלבד היותו יקר, הוא לא מונע וגם לא יימנע את הנזק הצפוי ליער גם השנה, הדומה במימדיו לשנת 2019״.   

בין ה-16 ביולי לבין ה-15 באוגוסט, מספרם של הנק׳ החמות ירד ב-8% בלבד בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד (22,250 בשנת 2019 לעומת 20,473 בשנת 2020ֿ). גם בשנת 2020, על אף האיסור הממשלתי והצבת כוחות של צבא ברזיל מאמצע חודש מאי, האש משתוללת ביער, בלי שליטה. בתקופה המקבילה בשנת 2019 לא הוצבו בכלל כוחות בשטח ובכל זאת מימדי ההרס וקצב בירוא היער נשמרים בקצב דומה. מה שמלמד על חוסר האפקטיביות של האסטרטגיה של ממשל בולסונרו בטיפול בנושא.

השריפות באמזונס לא מתחוללות באופן טבעי, אלא בזדון על ידי חוואים וגנבי אדמות המעוניינים להשתלט על שטחים עבור הקמת חוות תעשייתיות ושטחי מרעה לבקר עבור תעשיית הבשר. אותם אנשים שואבים תמיכה רבה לפעילותם כתוצאה ממדיניותו האנטי סביבתית של נשיא ברזיל בולסונרו. 

נתונים נוספים ומדאיגים במיוחד אלו העליות בהיקף השריפות על אדמות ילידיות ובשמורות טבע מוגנות עם 4,115 נק׳ חמות, עלייה של 7% מהתקופה המקבילה אשתקד. בשנה שעברה במהלך חודש אוגוסט נערך ״יום האש״ במדינת המחוז פארה בברזיל כשבמהלך מתוכנן ומתואם חוואים הציתו וגרמו ל-1,457 שריפות יער ענקיות, עלייה של כמעט פי 20 (1923%) בהשוואה לשנה לפני כן, ביומיים בלבד. על אף שקל מאוד לאתר את המציתים, רק 5% מהם נקנסו בעקבות מעשיהם. השריפות באמזונס באוגוסט 2019 היו הגרועות ביותר מאז שנת 2010. 

העשן והפיח שנגרם מגל השריפות באמזונס יוצר גם קושי נשימתי וכתוצאה מכך גם מחריף את המשבר הבריאותי ממגפת הקורונה. ״ברזיל כבר הוכיחה בעבר, שבעזרת מדיניות נכונה ואכיפה, כמו למשל התיחום של אדמות הילידים ביער, אפשר לצמצם מאוד את היקפי השריפות ובירוא היער. זוהי סוגייה פוליטית ובכוחם של הפוליטקאים לפתור אותה. במקום להאבק בעבריינים ולהבטיח את זכויותיהם של שומרי היער, הממשלה ממשיכה להסיר פיקוח סביבתי ומשמשת כבת ברית להורסי היער״. הוסיפה מזטי. 

להמשך מגמות ההרס הנוכחיות באמזנס ישנה השפעה אדירה על האקלים, על המגוון הביולוגי ועל הבריאות שלנו. בגרינפיס דורשים ממשלות ותאגידים לסיים את הקשרים העסקיים שלהם עם הורסי היערות, לצמצם את צריכת הבשר והמזון ממשק החי ולתמוך במדיניות כלכלית שרווחת האדם והסביבה עומדת בראש מעיינה.

אני רוצה לעזור