בעקבות הוראות מערכת הבריאות, רבים מאיתנו מבלים בימים אלו את עיקר זמנם בבית בין אם זה בעבודה או למידה מרחוק  או לצד הילדים שלא לומדים בבית הספר. מכיוון שתקופה זו רצופה באתגרים, אנחנו מציעים לכם מס׳ דרכים (6 ליתר דיוק..) פשוטות ומהנות להמשיך ולמלא אחר ההנחיות רק עם קצת תשומת לב סביבתית שתסייע לכם לשמור על כדור הארץ שלנו.

  1. תבחרו בחומרי ניקוי טבעיים יותר 

מלאכת החיטוי, הקפדה על הנקיון ושמירה על סטיריליות הפכו לחובה של ממש בימים אלו. חשוב לזכור שמרבית חומרי הניקיון מזיקים לסביבה מטיבעם בשל הכימיקלים שהם מכילים. חומרים אלה נכנסים למערכת המים שלנו ותורמים לזיהום מי התהום. לכן עדיף השימוש בחומרים יותר ידידותיים לכדור הארץ ולסביבה – כאלה שמכילים פחות כימיקלים מסוכנים, משתמשים בפחות אריזות או באריזות ממוחזרות, או שאינם מנוסים על בעלי חיים. לחילופין, אפשר גם להשתמש בחומרים טבעיים בעלי כושר חיטוי: פירות הדר, מלח, אבקת אפיה או חומץ על מנת להכין בעצמכם חומרי ניקוי המתפרקים באופן טבעי.

מקור:  EPA  


2. חיסכו במים במהלך שטיפת הידיים 

חשוב להקפיד על ניקיון הידיים ל-20-30 שניות כל פעם שאנחנו באים מבחוץ או אחרי פעילות כלשהי. יחד עם זאת, אין שום צורך להשאיר את הברז פתוח כל הזמן הזה. בישראל אנחנו חיים באשלייה של שפע מים למרות הבצורת הכרונית שפוקדת את האזור שלנו מזה שנים ארוכות בעקבות משבר האקלים (כשהחורף הנוכחי מהווה יוצא מן הכלל בנושא הזה). רוב המים של ישראל באים מהתפלה שצורכת כ-6% מכלל החשמל שאנחנו מייצרים ובכך גורמת לשריפת דלקים פוסילים כמו גז או פחם. לכן חשוב לסגור את הברז תוך כדי שפשוף הידיים עם סבון.

מקור Health.com

3. הפחיתו את כמויות האשפה בעזרת קומפוסט ביתי

כשני מיליון טון של פסולת מתכלה מיוצרת מדי שנה בישראל, רק 12% ממנה ממוחזר והשאר מוצא את דרכו במטמנות. אולם, שאריות וקליפות מזון יכולים בקלות להיות "מקומפסטים" ולהפוך לדשן טבעי ומזין עבור האדמה. משפחה ישראלית ממוצעת יכולה להקטין את הפסולת שלה בלא פחות מטון בשנה על ידי הכנת קומפוסט. אם יש ברשותכם מרפסת או גינה קטנה, הקדישו מיכל לשאריות אוכל, פסולת מהגינה, נייר או כל חומר אורגני. אחרי שהקומפוסט מוכן אפשר לדשן את האדמה ולחסוך בדשנים כימיים המיוצרים בישראל בחברת ״כימיקלים לישראל״ – הדשנים הכימיים בישראל מתבססים על הפוספטים שמקורם מים המלח ובכך מחריפים את ירידת מפלס ים המלח ואת ההרס שלו. התוצר הסופי, הדשן הכימי, מזיק לקרקע.

מקור: sviva.gov.il


4. אכלו יותר מזון מהצומח 

ראשית סיפור הקורונה באכילת בשר. משק החי אחראי לכשישית מפליטות גזי החממה של האנושות, לזיהום מי תהום והוא הגורם הכמעט בלעדי להרס יערות העד של דרום אמריקה, לצ'אקו ולאמזונס. מלבד הסוגיה האקולוגית, משק החי התעשייתי צורך את רוב האנטיביוטיקה שאנחנו מייצרים בעולם ובכך מחליש את מערכת החיסון שלנו. לכן, קחו זמן להכין מתכונים על בסיס הצומח. התנסו במינים שונים וחדשים של ירקות, דגנים, והתגרו את עצמכם למצוא את הטעם המתאים לכם מן הצומח. 

להורדת אטלס המזון מהצומח של גרינפיס

מקור: theguardian.co.uk

5. הגבילו את השימוש שאתם עושים במוצרי פלסטיק ובמגבונים

הפלסטיק נמצא בכל פינה בכדור הארץ  – בטיפות מים, בפתיתי שלג, בים ובכלל שרשרת המזון. במסגרת בהלת קניות הקפידו על שימוש באריזות רב פעמית עבור המוצרים שאתם קונים – לפירות וירקות ניתן להשתמש בשקיות בד רב פעמיות. במידה ואתם משתמשים בשקיות פלסטיק ניתן לעשות בהם שימוש מועט וחוזר. פירות וירקות צריך לנקות ביתר הקפדה כדי להוריד אפשרות שנגיף נדבק בהם.

היגיינה וחיטוי הם שאלה של הרגלים ודפוסי התנהגות נכונים, לא של מוצרים. הצורך בחיטוי מביא אותנו לעשות שימוש משמעותי ביותר בשקיות, כפפות, מגבונים אך יש לכך חלופות. במקום מגבונים למשל, ניתן להשתמש בבד רב פעמי בתוספת של ספריי לחיטוי.

כמובן שיש מצבים שחייבים לעשות בהם שימוש. אולם, במקרים אחרים, המנעו משימוש באביזרים אלה שעשויים מפלסטיק ומייצרים כמויות עתק של פסולת ותורמים את חלקן הלא קטן לבעיית פסולת הגלובלית ולזיהום. 

ניתן לעקוב אחרי כמות צריכת הפלסטיק ובעיקר אחר החיסכון האישי שלך בפלסטיק בעזרת מחשבון הפלסטיק שלנו. https://gpi.org.il/plastic

מקור: thehill.com 

Reuters.com, מקור

  מקור:  nhs.co.uk

6. גלו את הטבע סביבכם

הקשר לטבע הוא חלק בלתי נפרד מהאיזון שלנו. מחקרים מאששים שחשיפת האדם לערכי טבע מורידה את רמת המתח ומשפרת את השינה. לעומת זאת, הרס הטבע הוא גורם מגביר לחץ, לא רק אצל חובבי הטבע והסביבה, אלא אצל כולם.

לכן, בזמנים אלו בהם יש מגבלות על התקהלות ועל תרבות הפנאי זו עת לפקוח עיניים ולפתוח אוזניים. מה אתם רואים ומה אתם שומעים? אפשר סוף סוף להביט בעץ העתיק שנמצא קרוב לבית או לציוץ הציפורים. להכיר את הטבע סביבתכם מעמיק את תחושת השייכות למקום. עצים עתיקים שבסיבתותכם מייצרים המון צל, קולטים גזי חממה והם הבית של המון בעלי חיים.

חלק מהחיבור לטבע בתוך העיר יכול לבוא גם דרך טיפוח של עצים לגידולים חקלאים שאתם יכולים להיות שותפים להם או על המרפסת שלכם או באמצעות גינות קהילתיות.