
ג'קרטה, אינדונזיה 12 בפברואר – זיהום אוויר משריפת דלקים מאובנים – בעיקר פחם, נפט וגז – גורם ל- 4.5 מיליון מקרי מוות בכל שנה ברחבי העולם, מתוכם 2,500 בישראל ולנזק כלכלי בהיקף של 2.9 טריליון דולר אמריקאים השווים ל-3% מהתמ"ג העולמי. בישראל זיהום האוויר עולה לציבור הישראלי מעל 15 מיליארד ש"ח בכל שנה! מדובר בסכום גדול פי שלושים מסל התרופות לשנת 2020 . כך לפי מחקר חדש ומקיץ שבוצע על ידי גרינפיס דרום מזרח אסיה והמרכז לחקר האנרגיה והאוויר הנקי (CREA). דו"ח זה הוא הראשון מסוגו המתמחר את העלות הגלובלית הכבדה של זיהום אוויר מדלקים מאובנים.
"זיהום אוויר מהווה איום על בריאותנו ועל כלכלותינו. כל שנה זיהום אוויר מדלקים מאובנים גובה את חייהם של מיליוני בני אדם, מגדיל את הסיכון שלנו לחלות בשבץ, בסרטן ריאות, באסטמה ועולה לנו טריליוני דולרים. אך זוהי בעיה שאנו יודעים לפתור על ידי מעבר למקורות אנרגיה מתחדשת, מעבר ממכוניות סולר ובנזין ובניית תחבורה ציבורית. עלינו לקחת בחשבון את העלות האמיתית של דלקים מאובנים, לא רק לכוכב הלכת המתחמם במהירות שלנו, אלא גם לבריאות שלנו". מסרה מינווו סון, מנהלת המאבק הבינלאומי למען אוויר נקי בגרינפיס.

ממצאים מרכזיים:
- כ- 40,000 ילדים מתים לפני יום הולדתם החמישי בשל חשיפה לזיהום מדלקים מאובנים, בעיקר במדינות בעלות הכנסה נמוכה.
- NO2, תוצר לוואי של מנועי בעירהבכלי רכב, תחנות כוח ומפעלים, קשור לכ-4 מיליון מקרים חדשים של אסטמה אצל ילדים בכל שנה, עם כ-16 מיליון ילדים ברחבי העולם החיים עם אסטמה עקב חשיפה לזיהום NO2 מדלקים מאובנים.
- זיהום האוויר של חלקיקים מסוג PM2.5 מדלקים מאובנים מיוחס לכ- 1.8 מיליארד ימי היעדרות עבודה כתוצאה ממחלות מדי שנה ברחבי העולם, בהשוואה להפסדים כלכליים שנתיים בערך של 101 מיליארד דולר.
- יבשת סין, ארצות הברית והודו נושאות את העלויות הגבוהות ביותר מזיהום אוויר בדלקים מאובנים ברחבי העולם, לפי הערכות של 900 מיליארד דולר, 600 מיליארד דולר ו -150 מיליארד דולר בשנה, בהתאמה.

הפחתת השימוש בדלקים מאובנים מביא עימו יתרונות כלכליים ובריאותיים. על פי מחקר שפרסמה הסוכנות להגנת הסביבה של ארצות הברית, כל דולר אמריקאי שהושקע במסגרת חוק האוויר הנקי של ארצות הברית הניב לפחות 30 דולר בתמורה. כמו כן, יום שבועי ללא מכוניות בבוגוטה, קולומביה, הניב 3.20 דולר ל 4.50 דולר בהטבות בריאות עבור כל 1 דולר שהושקע בתכנית, כך עולה ממחקר שפורסם בכתב העת Journal of Urban Health.
"על ממשלות לעצור את הקמתן של תחנות כוח פחמיות חדשות ולהוציא משימוש מפעלים מזהמים קיימים, להשקיע במערכות תחבורה ציבורית ולעבור לאנרגיה מתחדשת במהירות האפשרית. אנשים בכל רחבי העולם דורשים אוויר נקי והממשלות חייבות לפעול בנושא". אמר בונדאן אנדרייאנו, מנהל המאבק בנושא אקלים ואנרגיה בגרינפיס אינדונזיה.
לקריאת המחקר המלא