משרד החקלאות נותן את ידו לכריתה של מאות אלפי עצים מדי שנה, לרבות מאז הוחל הנוהל החדש בראשית שנת 2019.

אזרחי ישראל כואבים וכועסים ברבבות על חורבן עצים בוגרים עתיקים אשר נכרתים מדי יום ביומו כביכול בשם הקלת הנטל ברגולציה אך בפועל על מנת להקל על יזמים הסלילת כבישים ובניית בניינים, ללא כל מאמץ וללא מתן שום ערך לעצים וותיקים בני חמישים שנה, מאה שנה ואף יותר.

עצים ברחוב – מצננים את עומס החום

הנוהל החדש משנה את כללי המשחק ומקל מאוד על כריתת עצים. זהו שיא חדש בהתדרדרות יחס משרד החקלאות ושאר הרשויות בנושא העצים לאחר הפטור עבור תוכניות קטנות בשנת 2015 והעדפת הכריתה על פני העתקה בשנת 2017.  

המצב כיום של מי שמבקש להתנגד לכריתה הוא אבסורד: במקרה הטוב הוא מתנגד לכריתת עצים כאשר אין לו בכלל שום מידע מה כוללת הבקשה להיתר שבגינה הונפק רישיון כריתה או העתקה. במקרה הרע, הוא אפילו לא יודע שיש כוונה לכרות עץ, משום שהפרסום לציבור לוקה בחסר. 

דוכיפת

נוסף על כך, התנגדות היא בהרבה מקרים מול פקיד היערות העירוני אשר נמצא בניגוד עניינים, בשל היותו עובד העירייה שמקדמת את תוכניות הבניה והתשתיות.

לסיפור המאוד מקומי של כריתת עץ, ישנה גם משמעות גלובלית בעידן של משבר אקלים. עצים קולטים גזי חממה, הם מייצרים צל וממזגים את האקלים המקומי. יש לך עצים ליד הבית? זה עשוי להפחית את הטמפרטורה באזור ביתך! כיסוי עצים מוריד את הטמפרטורה עד עשר מעלות בתוך העיר! 

מה זה אומר? 

יותר נעים להסתובב בחוץ ליד הבית

יותר נעים בבית, כשהעץ ממש בקרבת המגורים – מה שיכול לחסוך בהוצאות על מיזוג

שמירה על האקלים העולמי

אז למה לכרות? השתגענו? 

עצים עתיקים קולטים יותר מזהמים ומונעים סחף בעת שטפונות

שמירה על יערות ועצים קיימים חשובה הרבה יותר משתילה של חדשים ומצדיקה מאבק מיוחד מכיוון שישנו הבדל מאוד משמעותי בין ערכם של עצים צעירים לבין עצים ותיקים: 

עצים קולטים פחמן ואוגרים אותו לאורך חייו של העץ. הפחמן שייפלט מכריתת עץ ותיק – הרבה יותר רב מהפחמן שייקלט על ידי עץ צעיר. 

גם אחיזתו בקרקע, מה שתורם להתמודדות עם סחף הקרקע בעת שטפונות – משמעותית רק בעצים בוגרים. 

ובואו לא נשכח גם שחלק מצביונה היהודי של מדינת ישראל הוא לכבד את העצים שמקורות רבים מעידים על חשיבותם! 

הצטרפו אלינו למאבק בביטול הגזירה!