בבוקר יום שישי ה- 24.8 פעילי גרינפיס, כולל המנכ”ל של הארגון Kumi Naido, התבצרו על אסדת הקידוח 
”Prirazlomnaya” של חברת גזפרום בקוטב הצפוני, בדרישה להגן על הקוטב ולהפסיק את הקידוחים המסוכנים שגזפרום מתכננת להוציא לפועל בחוג הקוטב.

הפעילים יצאו בספינות מנוע מהאנייה ה”ארטיק סנרייז” (Arctic Sunrise), והגיעו לאסדה של גזפרום בשעות הבוקר. שישה מטפסים טפסו לעמדות מפתח על האסדה, התמקמו והפריעו לפעילותה כאשר המטפסים נמצאים בהרחק ידם מצוות האסדה, ויש להם מספיק ציוד כדי לשהות עליה מספר ימים.

ענקית האנרגיה גזפרום מתכנת להתחיל קידוחים מסחריים בקוטב כבר בתחילת שנה הבאה, מה שיהפוך אותה לחברה הראשונה בעולם שתקדח באופן מסחרי בים של הקוטב הצפוני. היא מתכוונת לעשות את זה עם אסדת הקידוח “Prirazlomnaya” המתפוררת שהורכבה מגרוטאות של אסדות ישנות שנזנחו והחלידו במשך שנים בנמלים בצפון רוסיה.

 

מנכ”ל גרינפיס מסר מאסדת הקידוח ואמר: “טיפסנו על אסדת הקידוח החלודה של גזפרום כשמאחורינו עומדים מעל מיליון אנשים, שהצטרפו לתנועה עולמית שמטרתה היא להציל הקוטב ואנחנו פה בשמם. אנחנו גם עומדים כתף אל כתף ביחד עם השבטים המקומיים באזור הרוסי, שרק בשבוע שעבר חתמו על הצהרה משותפת שמתנגדת לקידוחים הימיים באזור הזה, שנמצא בסמוך לטרטוריה המסורתית שלהם. בדיוק כמו התוכנית הפזיזה וחסרת האחריות חברת “של” שמתכננת לקדוח באלסקה, גם כאן זאת לא שאלה האם יתרחש שוב אסון של דליפת נפט לים, אלא מתי הוא יתרחש. הדרך היחידה למנוע את האסון הזה בסביבה המיוחדת הזאת היא לאסור לחלוטין קידוחים באזור זה. האיום הזה משפיעה על כולנו. במולדת שלי בדרום אפריקה מזג האוויר הופך להיות יותר מסוכן בגלל שחברות כמו גזפרום ו”של” מזרימים כסף לפוליטיקה וחוסמים אלטרנטיבות נקיות של אנרגיה, כדי שהן יוכלו לנצל את הטיפות האחרונות של הנפט שנשאר. אנחנו פה בקוטב כדי לצייר את “הגבול” על הקרח, ולומר להם עד כאן.”

הקוטב הצפוני הוא הסביבה העוינת והקיצונית ביותר בעולם. אזור הקידוח של גזפרום מכוסה בקרח עבה, כאשר טמפרטורות של מינוס 50 הן שכיחות. באזור יש גם לעיתים קרובות סופות, ובחורף ישנם חודשים שלמים של עלטה מוחלטת. למרות התנאים הקשים גזפרום פרסמה רק תקציר של התוכנית שלה למצב של דליפת נפט, אבל אפילו התקציר הזה מראה שהחברה לגמרי לא מוכנה להתמודד עם תאונה בקוטב הצפוני, והיא סומכת על אמצעים פרימיטיביים כמו אתי חפירה ודליים – שלא יעזרו בכלל במצב חירום בתנאים של קרח.

בנוסף לחוסר היכולת של גזפרום להגיב במקרה של דליפה, לפני שבוע חשפנו כי האסדה פועלת בלי תכנית חירום בתוקף כנדרש בחוק הרוסי. תוכנית החירום של גזפרום אושרה ביולי 2007 לתקופה של חמש שנים. שר האנרגיה הרוסי הודה במכתב שכתב לגרינפיס שתוכנית חדשה לא הוגשה ולא אושרה.

הצטרפו לתנועה העולמית להגנת הקוטב, לחצו כאן