רשת הום סנטר נרתמת למאבק הסביבתי ועוברת לעץ חוקי ומקיים
ט”ו בשבט הביא עמו השנה הישג אדיר ליערות הגשם, בעקבות מהלך של ארגון גרינפיס, שחשף בפני הנהלת רשת הום סנטר קשר ישיר בין ספק העץ של הרשת וסחר בלתי חוקי בעצים מיערות הגשם, החליטה הרשת לנקות את שרשרת האספקה שלה ולהפוך לחברה המסחרית הראשונה בישראל שהתחייבה לא למכור את עץ האיפאה המגיע ממקורות לא חוקיים באמזונס.

הום סנטר היא רשת החנויות הגדולה ביותר בישראל המשווקת  כיום מוצרי עץ כדוגמת שערים, גדרות, דקים ופרגולות ולכן להתחייבותה למכור עץ ממקור חוקי ומקיים ללקוחותיה, יש השפעה משמעותית על השוק הישראלי.

דר’ יונתן אייקנבאום, מומחה לפוליטיקה סביבתית בארגון גרינפיס שהוביל את המהלך עם גלית דדו, מנכ”ל גרינפיס ישראל ונציגי הנהלת רשת הום סנטר, מוסיף כי שיתוף הפעולה של גרינפיס עם הום סנטר הוא בשורה מרעישה הן ליערות הגשם והן לעולם העסקים: “זאת הוכחה חיה שפעילות מסחרית יכולה וצריכה להיעשות תוך אחראיות לחברה ולסביבה. אנו קוראים לכל המשווקים והיבואנים של עצים מהאמזונס ללכת בעקבות הום סנטר, להיות שקופים לגבי מקור האיפאה שהם מציעים ללקוחות ולאמץ מדיניות מקיימת בסחר בעצים.”

מהנהלת הום סנטר נמסר כי “מהרגע שנודע לנו מהנהלת ארגון גרינפיס על הנעשה מאחורי הקלעים בשרשרת האספקה, ברמה העולמית, יצאנו שני הארגונים יחד למהלך משותף, במטרה ליצור שיח מקיים אשר יתרום למאבק האקולוגי המתרחש באזור האמזונס. במסגרת האחריות התאגידית של הום סנטר החלטנו לנקות את שרשרת האספקה של הרשת ממקורות בלתי חוקיים ולהציע אלטרנטיבות הולמות לעצים מהזנים איפאה וקומארו, הנחשבים ידידותיות לסביבה ואנו גם מקווים שגם קהל לקוחותינו יירתם למאבק הסביבתי“.

פעילות גרינפיס בפעולה נגד הום סנטר בנובמבר 2014

אודות עצי האיפאה וסחר העצים מהאמזונס:

כל העצים המגיעים מהאמזונס לישראל כיום נגועים בסחר בלתי חוקי בעצים, למעשהסחר לא חוקי בעצים הוא אחד השווקים הבלתי חוקיים הגדולים בעולם, לצד סחר בסמים, בבני אדם ובנשק. בדומה להם, מדובר בפשע חמור, המערב שחיתות, שוחד ורצח.

ארגון גרינפיס מנהל בחודשים האחרונים קמפיין להצלת יערות הגשם ונילחם בייבוא עץ לא חוקי מאמזונס לישראל. הרקע:

  • ·         ב-4 השנים האחרונות הפכה ישראל לאחת מ-8 היבואניות הגדולות של עץ האיפאה הנדיר ויקר הערך מהאמזנס, בצריכת עץ איפאה לנפש ניצבת ישראל במקום השני בעולם.
  • ·         בשנת 2013 בלבד, ייבאה ישראל כ-5000 טון של עץ מהאמזונס.
  • ·         בכל שעה נהרס באמזונס שטח בגודל של 95 מגרשי כדורגל, ועץ האיפאה גדל בצפיפות נמוכה של עץ אחד למאה דונם יער, לכן אפשר להיחרד מהתרומה הישראלית להרס האמזונס.

המאבק מצליח: ירידה של 35% בייבוא האיפאה לישראל!

בשנת 2014 ירד ייבוא עץ האיפאה לישראל בכ-30%, בעוד שבשאר העולם המצב נשאר כשהיה. הירידה במכירות באה לאור עלייה במודעות של חברות, עיריות וצרכנים פרטיים. רק בשבוע שעבר התבשרנו שעיריית נתניה תפסיק לרכוש עצים ממקורות לא מקיימים ובעלי תעודת FSC, המבטיחה כריתה חוקית ומקיימת של עצים.

מה הבעיה במכירת עץ איפאה?

עץ איפאה הינו עץ נדיר, הגדל ביערות האמזונס בצפיפות נמוכה של עץ אחד למאה דונם יער בממוצע. כריתה של עץ בודד גוררת עימה דילול מיידי של יערות הגשם. האיפאה נחשב לעץ נחשק ומבוקש בשווקים הבינלאומיים ולכן ברוני העץ הברזילאים רומסים את החוק הקיים ומנסרים את המשאב היקר בניגוד לחוק.