דוח גרינפיס חושף את הנזק הסביבתי מאחורי 10 שנות סמארטפונים

הדוח חושף את מחיר הכשלים הסביבתיים של תעשיית הסמארטפונים – מכשירים קשים למיחזור, בעלי אורך חיים קצר, עם כימיקלים מזהמים. הדוח שהתפרסם במהלך תערוכת הסלולר שנערכה בברצלונה מבקר את כמות האנרגיה שנדרשת לייצור המכשירים, את אורך החיים הקצר שלהם, את כמות המתכות בכל מכשיר ואת חוסר היכולת למחזר אותם בקנה מידה גדול.

אם עדיין היינו עושים שימוש בכל הסמארטפונים שיוצרו בעשור האחרון, הם היו מספיקים לכל אדם בכדר הארץ. הצרכנים נאלצים להחליף את המכשירים שלהם לעתים קרובות, כך שנעשה שימוש של שנתיים בלבד במכשיר הממוצע וההשלכות על כדור הארץ הן קטסטרופליות.

אנחנו בגרינפיס קוראים לסקטור הטכנולוגי לאמץ שרשרת ייצור מעגלית כדי לתת מענה לאתגריםהסביבתיים.

הדוח התפרסם כשפעילי גרינפיס ספרד ניסו לתלות שלט מחאה בכניסה לבניין בו ערכה סמסונג מסיבת עיתונאים בוועידה בברצלונה, זאת בקריאה: עשו שימוש נוסף, מחזרו וחשבו מחדש (“Reuse, Recycle, Rethink”). הפעילים דרשו שסמסונג תעשה שימוש מחודש ביותר מ- 4.3 מיליון מכשירי גלקסי נוט שנאספו עקב פרשת ההתלקחויות. פרשת סמסונג גייט משקפת את הטעויות הבזבזניות בשרשרת עיצוב המוצר והייצור שגרמו לנזק לכדור הארץ ולצרכנים. בגרינפיס הדגישו כי סמסונג עדיין לא הציגה תכנית ברורה כיצד תטפל במכשירים שנאספו.

נתונים מרכזיים מהדוח:

  • 7.1  ביליון מכשירי סמארטפון יוצרו משנת 2007. בשנת 2014 בלבד, הפסולת האלקטרונית מסמארטפונים הוערכה בכשלושה מליון טון. לפי ההערכות, רק בשנת 2014 הצטברו כשלושה מיליון טון פסולת אלקטרונית, לפי פרסום של מכון המחקר של האו”ם. כאשר פחות מ- 16 אחוזים מהפסולת מוחזרה.
  • לפי הדוח, מבנה הסמארטפון הופך אותו לקשה מאוד למחזור. לכן הם לרוב נשלכים להתכה בשלבי ה”מחזור”. לאור המגוון הרחב של החומרים במכשירים קטנים, התכה היא חסרת משמעות או בלתי-מספיקה כדי להחזיר לשימוש את החומרים. כאשר נעשה שימוש בפלסטיק בתהליך.
  • רבים מהחומרים הראשוניים בהם נעשה שימוש לייצור הסמארטפונים עוברים למזבלות ולאתרי אשפה, למרות פוטנציאל השימוש מחדש. הפסולת האלקטרונית בעולם צפויה לעלות על 50 מיליון טון בכל שנה , ששוות ערך ל- 25 מיליון מכוניות (2 טון למכונית).
  • משנת 2012 גדל הבזבוז של פסולת אלקטרונית באסיה ל- 63%, מה שעובר את גידול האוכלוסייה ואת יכולת האזור להשליכה באופן בטוח. אלומיניום, המינרל קובלט וזהב הם רק חלק מ- 60 החומרים האלקטרוניים בהם נעשה שימוש לייצור המכשירים המופקים ממכרות בעולם. בעוד חומרים מסויימים ניתן למחזר, פלסטיק המהווה רכיב חשוב בחומרת הסמארטפון לא ניתן כידוע למחזור. שבבי הזיכרון בסמארטפונים מיוצרים משבבי סיליקון שלייצורם נדרשת כמות אנרגיה רבה ושימוש רב במים.   בשלבי הייצור, מסתכנים עובדי התעשייה האלקטרונית במדינות כמו סין, קוריאה ומקסיקו. מרבית הליכי הייצור של הסמארטפונים נעשה במדינות שייצור החשמל בהן מוטה לפחם. סין לבדה אחראית ל- 57% מייצוא הטלפונים. 
  • רק 2 מתוך 13 המודלים שגרינפיס ארה”ב ו- iFixit בדקו עושים שימוש בבטריות קלות להחלפה. כך במקרה שאורך חיי הסוללה יורד, נאלצים הצרכנים להחליף את כל המכשיר. בארה”ב, זמן השימוש הממוצע של טלפונים חכמים בארה”ב הוא 26 חודשים.
  • הזמן הממוצע של שימוש במכשירים מוערך לכשנתיים (26 חודשים), לפי משתמשים בארה”ב. המשמעות הינה שבגיל 80 אדם ממוצע ישתמש ב- 29 מכשירים בחייו.
  • 78% מהגידול הגובר במכירות סמארטפונים משוייך לקהל המשדרגים לטלפונים מתקדמים יותר.
  • 62% מהצעירים בגילאי 35-18 בעולם מחזיקים ברשותם סמארטפונים, אך במדינות מסוימות (ארה”ב, גרמניס ודרום קוריאה) המספרים מטפסים ל- 90%.
  • בשנת 2020,  קרוב ל- 6.1 ביליון (70%) מהאוכלוסייה בעולם ישתמשו בסמארטפונים. בשנת 2014, הפסולת האלקטרונית הגיעה ל- 42 מיליון טון, ששוות ערך ל- 52 ביליון דולר.