נכון שחברת “H&M” תיראה נפלא בירוק? הבעיה היא, שבבדיקה שלנו התברר שחברה זו, המובילה בתחום האופנה המהירה, אחראית לזיהום מקורות מים במקומות שונים בעולם. בזמן שענקיות הלבשת ספורט כמו “נייק”, “אדידס” ו”פומה” התחייבו לאחרונה לנקות את שרשרת האספקה והמוצרים שלהם, חברת “H&M” מפגרת אחריהן. כאחד מתאגידי ההלבשה הגדולים בעולם, יכולה חברת “H&M” להפוך למופת לשאר תעשיית האופנה.

בשלב זה, תשעה שבועות מתחילת קמפיין ניקוי הרעלים של גרינפיס, התחייבו שלושת מותגי הענק העולמיים להלבשת ספורט לחסל את השימוש בחומרים מסוכנים בכל שרשרות האספקה ולאורך כל חיי המוצרים שלהן עד שנת 2020. כל השלושה מכינים כעת תוכניות ניקוי רעלים פרטניות בשיתוף עם מובילי הקמפיין שלנו, תוכניות שאמורות להתפרסם מ-20 בספטמבר (“פומה”) ועד אמצע אוקטובר (“נייק” ו”אדידס”).


זיהום זה כל כך שנה שעברה

איך מצליחה חברת “H&M” לשמור על רמת מחי רים נמוכה כל כך? והיכן נמצאים המפעלים של החברה? הרבה אנשים שואלים את השאלות הללו אבל התגובה הציבורית של החברה היא פשוט לא לעניין. ב”נייק” ו”אדידס”, לדוגמה, כבר פרסמו את רשימת כל הספקים של החברות באינטרנט, כמו גם פרטים רבים על תוכנית ניהול החומרים המסוכנים; לעומתן, ב-H&M פרסמו רק מידע כללי על ‘רשימת החומרים המוגבלים’ של החברה. חברת “H&M”, שבשנה שעברה הרוויחה 17 מיליארד דולר במכירות, מתגאה בקשרים ההדוקים שלה עם הספקים (כלומר, באופן בו השיטה של פחות מתווכים מקטינה עלויות ומורידה מחירים). אנחנו סבורים שהחברה צריכה להשתמש בהשפעה הזאת כדי לקדם שינויים חיוביים חשובים בכל מגזר האופנה.

כדי שהאופנה של “H&M” תהיה בכותרות, עליה לעשות מאמץ בדומה ל”נייק”, “אדידס” ו”פומה” ולפרסם את רשימת השימושים ומדדי הפליטות של חומרים מזהמים בכל שלבי שרשרת האספקה שלה. אך כדי לבלוט באמת ובתמים, על חברת “H&M” לתמוך בזכות הציבור לדעת על החומרים המסוכנים המשמשים בייצור הבגדים שכולנו לובשים.

כביסה מלוכלכת

חברת “H&M” היא חברת הביגוד הגדולה ביותר הנזכרת בדוחות ‘כביסה מלוכלכת’ ו’כביסה מלוכלכת 2′ שפרסמנו, ואשר מפרטים את המדע שמאחורי מבצע ניקוי הרעלים. מהבדיקות שלנו עולה בוודאות כי יש לחברת “H&M” קשר למפעלים המזהמים את מי הנהרות בסין במגוון רחב של חומרים מסוכנים. בנוסף, עולה מהמחקר שלנו כי בבגדים מתוצרת החברה, כולל בבגדי ילדים, נמצאו חומרים מזהמים ורעילים מסוג אלקיל-פנולים. כימיקלים מסוכנים מסוג PFC, נמצאו בדגימות של מי שפכים בשני מפעלים מקומפלקס הטקסטיל ‘יונגור’ על גדות נהר היאנגצה בסין. הממצא הזה מטריד במיוחד לנוכח העובדה שבמתקן ‘יונגור’ קיים מתקן מודרני לטיפול במי שפכים.


מוצרים שהשתתפו במחקר “כביסה מלוכלכת”

האלקיל-פנולים וה-PFC שנמצאו בדגימות הם סיבה לדאגה רבה, הואיל וידוע כי הם מפריעים לפעילות ההורמונלית בגוף האדם ומסוכנים גם בריכוזים זעירים ביותר. החומרים משתי הקבוצות הללו הם חומרים מלאכותיים שאינם מתפרקים בקלות ונוכחותם בסביבה עלולה להיות בעלת השפעה הרסנית, שכן הם מצטברים במעלה שרשרת המזון שלנו.

אין דבר כזה כמות ‘בטוחה’ של חומרים מסוכנים

ב-31 באוגוסט פורסמה התחייבות מטעם “אדידס” להגיע ל’אפס אחוזי פליטה’ של חומרים מסוכנים. פירוש הדבר כי שלוש חברות הלבשת הספורט המובילות בעולם מודעות לכך שאין דבר כזה ‘גבול בטוח’ כשמדובר בחומרים מהסוגים הללו. זהו שינוי משמעותי מבחינת החברות הללו, וגם אבן דרך חשובה בקמפיין שלנו לעצירת הזיהום של המים שלנו על ידי התעשייה בחומרים מסוכנים המתפרקים לאט ומפריעים למחזור ההורמונאלי שלנו.

שמה הטוב של החברה מונח כעת על כף המאזניים המוניטין של חברת “H&M” כחברה מובילה בתעשייה מונח כעת על כף המאזניים, בשעה שהחברה מתלבטת בשאלות לגבי הביגוד מתוצרתה, שנמצאו בו חומרים מסוכנים. גם יצרניות ביגוד מובילות נוספות שסומנו על ידי גרינפיס אך טרם הצהירו על מחויבות לניקוי רעלים מתחילות עכשיו במהלכים חיוביים. מאז שהתפרסמו בעולם ובתקשורת בתחום האופנה והעסקים ידיעות על פריטי ביגוד שיוצרו בתהליכי ייצור מזהמים ומסוכנים, החלה תזוזה חיובית לכיוון השתתפות פעילה באתגר ניקוי הרעלים של גרינפיס בקרב חברות כמו “לקוסט”, “ג’י-סטאר רו”, “אוניקלו” ומותג הספורט הסיני “לי-נינג”. הנציגים והפעילים שלנו מתחילים כעת בהידברויות עם חברות אלה כדי שהמהלכים הללו יוכלו להפוך למחויבות רשמית ומעמוקה לעתיד נטול רעלים מסוכנים עבור כולנו.

לנקות את חברת “H&M” כבר בעונה הזאת

הגיע הזמן שגם חברת “H&M” תכריז בפומבי על השתתפותה, כמותג מוביל בעולם האופנה, במאמץ לנקות את מקורות המים מרעלים, ותתחייב בפני לקוחותיה, עובדיה והקהילות שהיא נעזרת במשאביהן לתמוך בעתיד נטול רעלים.

ביחד ניצור עתיד נקי ובטוח יותר עבור כולנו!