פעילי גרינפיס פרשו ב- 29 למרץ כרזות מכל הגדלים מחוץ למשרדי דל בבנגלור, אמסטרדם וקופנהגן, בדיוק כאשר בכירי דל התכנסו כדי לדון במפת דרכים כדי לסלק סוף-סוף את החומרים הכימיים הרעילים ביותר ממוצרי האלקטרוניקה של החברה. המסר מכל העולם למייסד ומנכ”ל דל: “מייקל דל: הפסק עם החומרים הרעילים!” Share


המסר מכל העולם למייסד ומנכ”ל דל: “מייקל דל: הפסק עם החומרים הרעילים!”

חברת דל ממשיכה להשתמש בפי.וי.סי. ובמעכבי בערה מבוססי ברום (BFRs) בכל המחשבים שהיא מייצרת, למרות הבטחתה להפסיק את השימוש בחומרים הרעילים הללו. יצרנית המחשבים האישיים הענקית התחייבה פומבית להפסיק את השימוש בחומרים הללו עד סוף 2009. המועד לביצוע חלף וכל אדם שרוכש מחשב מתוצרת דל יתאכזב מרה ממה שימצא באריזת המוצר.

פי.וי.סי. (PVC

פי.וי.סי. (PVC) הוא בין החומרים הפלסטיים המזיקים ביותר לסביבה והוא רעיל במהלך ייצורו, השימוש בו וסילוקו. כאשר שורפים אותו בהליכי מחזור תת-תקניים, הוא עלול ליצור דיוקסין, חומר מסרטן ידוע.

יום ב’ היה אמור לסמן את סופם של הדיונים, בישיבה פנימית בנוכחות מייקל דל, שתכליתה הייתה לאשר תוכנית שתתווה כיצד תוציא חברת דל את המחשבים האישיים מתוצרתה לשוק כשהם נקיים מהחומרים הכימיים הרעילים ביותר. אולם בינתיים שמענו רק עוד דיבורים ללא שום פעולה, ונראה שהישיבה נדחתה.

BFRs הנם חומרים עמידים ביותר לפירוק בסביבה והם עשויים להצטבר בגופם של בעלי חיים (ובכלל זה בני אדם), להשתחרר ממוצרים תוך כדי השימוש בהם ואף ליצור דיוקסינים בשריפה, שהיא הליך המחזור הבסיסי ביותר הנהוג באסיה ובאפריקה.

הכל תלוי בעיתוי

ההנהלה הבכירה של דל הייתה אמורה להחליט ביום ב’ על אישור מפת הדרכים המתווה את ההתקדמות בכל רבעון, לקראת מעמד של PVC/BRF-free, בזכות שיווק של מחשבים אישיים נטולי פי.וי.סי. ומעכבי בערה מסוג BFR. משום כך באו הפעילים שלנו בהולנד, בהודו ובדנמרק לביקור בחברת דל באותו יום חשוב.

דל אינה יצרנית הטכנולוגיה היחידה מתוך המדריך לאלקטרוניקה ירוקה יותר שהפרה את התחייבותה הפומבית להתנקות. אך נוכח שאיפתה המוצהרת של דל להיות “חברת הטכנולוגיה הירוקה ביותר על כדור הארץ”, העדר המנהיגות של דל בחתירה להשקת מוצרים נטולי פי.וי.סי. ומעכבי בערה מסוג BFR היא צביעות ואכזבה לציבור הלקוחות.

דל יכולה לתקן את המצב

פעילי גרינפיס וכל התומכים בהם ביקשו מפות דרכים (ולא סתם תאריכים חדשים להפסקת השימוש) מכל חברות הטכנולוגיה שחזרו בהן מהתחייבויותיהן לבטל את השימוש בחומרים רעילים.

אנו גם רוצים שאותן חברות, ובכללן דל, ינקטו גישה פעילה ויוזמת כדי להבטיח שהתחייבויותיהן לגבי הפסקת השימוש ב-פי.וי.סי. ומעכבי בערה מסוג BFR ייכללו בין צווי האיחוד האירופי בדבר הגבלת השימוש בחומרים מסוכנים (RoHS) במוצרי אלקטרוניקה. דרך זו תבטיח כי כל יצרניות האלקטרוניקה ייאלצו להתנקות.

צפו בסרטוני וידאו שצולמו בטלפונים ניידים מהפעילות מול בניין דל בקופנהגן.

Apple, HP, Acer ו-Wipro כבר מציעות מחשבים אישיים נטולי פי.וי.סי. ומעכבי בעירה מסוג BFR. דל הייתה החברה הראשונה שהצהירה על מועד (סוף 2009) להפסקת השימוש בחומרים הרעילים הללו בכל מוצריה. באותה עת, קיבלה החברה שבחים רבים על המהלך החיובי, במסגרת ‘ המדריך לאלקטרוניקה ירוקה יותר‘. אלא שחברת דל גם הייתה החברה הראשונה שחזרה בה מהתחייבותה זו במאי 2008 ולמרות המועד המוצהר החדש בשנת 2011, הנוסח החדש של ההתחייבות הוא להוציא את החומרים הללו ממוצרי החישוב בלבד.

אנו דורשים מחברת דל לאמץ עמדה לגבי צו הגבלת השימוש בחומרים מסוכנים ולדבוק בה, כפי שעושות חברות מובילות אחרות בענף זה, כמו HP, Acer, אפל וסוני-אריקסון. לחברת דל נותר רק להגביר את הקצב כדי לא לפגר מאחור.

הצטרף/י לקהילת גרינפיס המקוונת ותגלה/י עוד דרכים להשפיע

קהילת גרינפיס בארץ מונה מעל 30.000 אנשים, תחבורו אלינו למען עתיד ירוק יותר

לתרום לגרינפיס

כדי לשמור על עצמאותו, גרינפיס איננו מקבל תרומות מתאגידים או ממשלות. אנחנו נתמכים אך ורק מתרומות של מליוני יחידים מכל העולם ממש כמוך.