תגלית חדשה בעומק הים מטלטלת את העולם המדעי

תגלית מדעית יוצאת דופן התפרסמה בשבוע שעבר, בעת שמנהיגי העולם נפגשו לדון בעתיד תעשיית הכרייה בעומק הים. הנודולות, אותן מבקשות חברות הכרייה לכרות, הן גושים מתכתיים, הפזורים על פני קרקעית האוקיינוס, ומהווים מרבצי מינרליים טבעיים. הנודולות מכילות מתכות כמו ברזל, קובלט, ניקל, נחושת, ליתיום ומנגן, וכפי שמסתבר במחקר החדש שפורסם במגזין Nature Geoscience, הן גם מייצרות חמצן בחושך מוחלט – ללא כל עזרה מאורגניזמים חיים. תגלית זו מערערת את הסברה הרווחת, לפיה רק אורגניזמים פוטוסינתטיים, כמו צמחים ואצות, מייצרים את החמצן בכדור הארץ, ומעלה שאלות חדשות לגבי מקור תחילת החיים לפני מיליארדי שנים. ״תגלית החמצן האפל״ מוכיחה כי גם בקרקעית הים החשוכה, מתקיים ייצור חמצן החיוני ליצורים החיים בה. 

זוהי עדות נוספת למורכבות הייחודית של קרקעית האוקיינוסים, שרק מעט ממנה ידוע כיום למדע. מגוון בעלי החיים בעומק הים, היכן שחברות כרייה מבקשות לכרות מינרלים, הוא מהגבוהים בכדור הארץ, ולכרייה בעומק הים השפעות קשות ואף בלתי הפיכות על המערכת האקולוגית הרגישה. ביחד, אנחנו יכולים לעצור את התעשייה ההרסנית הזו – עוד לפני שהיא מתחילה.

מעגלים לטובה

כמה שקלים בודדים בחודש עבור תמיכה בכל המאבקים של גרינפיס ישראל

הצטרפות

בוקר טוב אליהו – המל״ל מגלה את האנרגיה הסולארית

המציאות הביטחונית המורכבת בישראל מצריכה לא רק שינוי קונספציה ביטחוני אלא גם אנרגטי. שוב ושוב מוכיחה המלחמה, כי רשת חשמל מבוססת דלקים מזהמים היא אחת התשתיות הפגיעות ביותר תחת תרחישי הייחוס הביטחוניים במדינה, עם ניסיונות חוזרים ונשנים לפגוע באסדות הגז ובתחנות כוח. אל העובדה הזו, הידועה לנו כבר שנים ארוכות, מתחילים להתעורר גם במל״ל, שהחל לעסוק לאחרונה בהילוך גבוה בסוגיית החוסן האנרגטי של ישראל בעת מלחמה אזורית. לדברי ויקטור וייס, ראש מחלקת מדיניות אקלים במל״ל, "זיהינו שלאנרגיה מתחדשת – בשילוב ממיר היברידי ואגירה – יש יתרון מובהק בבניית חוסן אנרגטי במתקנים, מפעלים ותשתיות חיוניות". המל״ל, שלרוב עוסק בתוכניות ארוכות טווח, מתמקד כרגע בניסיונות להבטיח רציפות אנרגטית למרכזי קליטה ומפעלי תעשייה כבר בטווח הקרוב. 

כדוגמה למהלך כזה, הציגו אנשי המל״ל, בדיון מיוחד, פרויקט שנעשה בלבנון, שהפכה 150 מרכזים רפואיים לעצמאיים אנרגטית באמצעות אנרגיה סולארית, בפרויקט בזק שארך 13 שבועות בלבד ונתמך על ידי האו״ם. העובדה שפרויקט מרשים כזה קורה בלבנון בפרק זמן כה קצר, רק מדגישה את הפספוס: בהיערכות נכונה. ישראל הייתה צריכה לנצל את העשור האחרון, עשור של פיתוח טכנולוגי משמעותי וצניחת מחירים חדה של אגירה ואנרגיה סולארית, כדי להגן על הביטחון האנרגטי שלה באמת – במקום לשלוח את האזרחים להצטייד בגנרטורים מזהמים בדקה ה-99. 

רק מעבר לרשת חשמל מבוזרת, המבוססת על מאות ואלפי מתקני אנרגיה מתחדשת בפריסה גיאוגרפית רחבה, בשילוב עם אגירה, תהפוך את ישראל לחסינה אנרגטית ותגן על המתקנים האסטרטגיים שלנו במצבי חירום. הטכנולוגיה כבר כאן וגם השמש – רק נשאר לקבל את ההחלטות הנכונות. 

מעגלים לטובה

כמה שקלים בודדים בחודש עבור תמיכה בכל המאבקים של גרינפיס ישראל

הצטרפות

יום החוב האקולוגי: האם עולם אחר הוא אפשרי?

יום החוב האקולוגי מ-1971. © Global Footprint Network

היום מציין העולם את יום החוב האקולוגי או בשמו השני, יום סיום המשאבים, אשר כשמו כן הוא: האנושות סיימה היום להשתמש במשאבים שלכדור הארץ לוקח שנה שלמה לייצר – בתוך 7 חודשים בלבד. ישראל אגב, סיימה את המשאבים שלה כבר ב-12.5. המשמעות היא שאנחנו משתמשים ביותר משאבים ממה שבאמת יש לנו, ובפער הולך וגדל. מה שאנחנו לוקחים היום – נלקח מהדורות הבאים. הארגון הסביבתי Global Foot Print אחראי לחישוב הנתונים, המתייחסים הן לשימוש במשאבים חומריים והן להצטברות פסולת, בעיקר לפחמן דו-חמצני באטמוספרה.

הפעם האחרונה בה כילתה האנושות את משאביה השנתיים בדצמבר, הייתה בשנות ה-70' של המאה הקודמת. האם זה חייב להיות ככה? מסתבר שלא. צריכת יתר אינה בלתי נמנעת וכרבע מהמדינות אינן חורגות בצריכת המשאבים שלהן. אחת מהמדינות הללו היא אורוגוואי, מדינה מפותחת ומבוססת, עם מדד אושר גבוה, דמוקרטיה יציבה ושמירה על זכויות אדם ואזרח. בבלוג חדש ומעורר השראה תוכלו לקרוא על המהפך של אורוגוואי, ומה אנחנו יכולים ללמוד ממנה כאן בישראל.

לבלוג המלא >>

גרינפיס דורש ממשרדי הממשלה להכיר בזיהום האוויר החמור בעטרות

בעקבות החלטת המשטרה לפנות את בסיס משמר הגבול באזור התעשייה עטרות, צפונית לירושלים, והפגיעה בבריאות הציבור, פנה גרינפיס ישראל, בשיתוף 8 ארגוני סביבה וחברה אזרחית, אל השרה להגנת הסביבה, שר הבריאות וראש עיריית ירושלים, בדרישה להכריז על האזור בצו – כאזור נפגע זיהום אוויר. לאחר שהוכח כי באזור מסוים קיימת חריגה מתמשכת או חוזרת מערכי סביבה או זיהום אוויר חריג, הכרזה זו, בהתאם לחוק אוויר נקי, תטיל חובת פעולה בעניין על משרדי הממשלה הרלוונטיים ועל הרשות המקומית.

הזיהום מעטרות כפי שהופיע במאבק גרינפיס משנת 2020 מהניטור ב״בריזומטר״

אזור התעשייה עטרות, בו פועלים כ-300 מפעלים, מתאפיין בחריגות תדירות וגבוהות מאוד של חלקיקים נשימים עדינים (Pm10). חלקיקים אלה ומזהמים נוספים, חודרים לדרכי הנשימה ותורמים לתחלואה כגון אסטמה, ברונכיטיס וסרטן ריאות. אנו דורשים מהמשרד להגנת הסביבה לפעול מיידית למיצוי כל סמכויות הפעולה שלו לפי חוק אוויר נקי, לרבות הסמכות להכריז על אזור כנפגע זיהום אוויר. אנו דורשים ממשרד הבריאות לערוך סקר אפידמיולוגי, שיבחן את מצב התחלואה הנשימתית בישובים הסמוכים לעטרות, ומעיריית ירושלים – להציג תוכנית רצינית לשיקום אזור התעשייה עטרות.

מעגלים לטובה

כמה שקלים בודדים בחודש עבור תמיכה בכל המאבקים של גרינפיס ישראל

הצטרפות

הבטחנו לכם הגרלה ופרסים – קיבלתם!

בחודשים האחרונים ערכנו בגרינפיס ישראל מסיבות החלפת בגדים בגינות קהילתיות ברחבי הארץ, על מנת לעורר מודעות ולעודד את תחום האופנה המקיימת ואת צריכת בגדי יד 2, על פני צריכת יתר של בגדי האופנה המהירה והמזהמת. במסגרת האירועים הללו, קיימנו חידון סביבתי בנושא אופנה בקרב המשתתפים, פיזרנו רמזים ברחבי הירידים ושלחנו אתכם או את הילדים שלכם לחפש אחר תשובות ולמלא את החידון אונליין. בין עשרות הממלאים החרוצים, הצליחו 12 אנשים בלבד להשיב על כל השאלות נכונה. ביום ראשון ערכנו ביניהם הגרלה אקראית ואנונימית ובחרנו 3 זוכים מאושרים, אשר יזכו בפרס אקולוגי שווה במיוחד: שוברי שי לחנויות בגדים יד 2.  מוזמנים לעקוב אחרינו!

מעגלים לטובה

כמה שקלים בודדים בחודש עבור תמיכה בכל המאבקים של גרינפיס ישראל

הצטרפות

סביבה ללא דמוקרטיה, טבע ללא שלום

בחיי המקצועיים והאישיים צצות שאלות ערכיות, שלעיתים אינן מרפות. במרבית המקרים, המענה שאני מספק להן – מוגבל: נכון לשעה מסוימת, נכון לי, כנראה לעוד אנשים, אבל בוודאי שלא לכולם.

כך אני זוכר, שבראשית דרכי בגרינפיס ישראל, לפני כעשור, התמודדתי עם הדילמה של מהות העשייה שלנו. למה להגן על הסביבה, כשפעמים רבות כל כך זה נראה קרב אבוד, ואין לי הבטחה שלכל זה יהיה "סוף טוב"? לאחר כמה חודשים של הרהורים, ניסחתי לעצמי תשובה, שאני עדיין מחזיק בה – יש ניצחונות, וכל ניצחון הוא הישג בפני עצמו: קצת טבע שנשמר לקצת יותר זמן, אוויר קצת יותר נקי בשכונה מסוימת וילד אחד, לכל הפחות, שינשום לרווחה ויגיד: כמה יפה הפרח הזה!

החלק השני בתשובה שלי הוא שגם אם הניצחון לא מובטח, זוהי החובה שלנו לנסות, עוד ועוד ועוד ועוד. רק אם ננסה נצליח, בחלק מהמקרים. אם לא ננסה, לא נצליח בדבר.

בעיניי, החלק השלישי הוא החשוב ביותר: גם אם מפסידים, טוב שהדורות הבאים ידעו שהיו אנשים שנאבקו על דבר כזה שנקרא הר מושלג או אגם עם יצורים מופלאים בתוכו. יש אנשים שלא מקבלים את הגירוש מגן עדן כגזירת גורל. יותר משהם רוצים להגן על הטבע, הם מבקשים להגן על טבע האדם.

דעתך חשובה לנו

מצבה המאתגר של ישראל בימים אלה, מציב שאלה ערכית מורכבת מאוד. מצב המלחמה המתמשך ושחיקת הדמוקרטיה מעלה שאלה קריטית עבור התנועה הסביבתית כולה, ועבור כל אדם, שהאקלים, שמירת הטבע ובריאות האדם, חשובים לו: עד כמה ניתן להתנתק ממצב המלחמה או ממצב הדמוקרטיה, בבואנו לעסוק בהגנה על הסביבה? רבים בארץ סבורים, שאסור שארגון סביבה ידחוף את אפו בעניינים לא לו, ושהעיסוק בסוגיות של דמוקרטיה ומלחמה רק מזיק, בעיקר כי הוא מרחיק קהל בעל עמדות שונות מאלה שהארגון אולי מחזיק בהן.

אני דוגל באופן עקרוני בגישה הזו. אך מצד שני, היא לבדה לא מספקת ומזמנת שאלה נוספת: האם יש עצימות מסוימת של מלחמה, האם יש הידרדרות מסוימת ברמת הדמוקרטיה, שיהפכו את המאבקים הסביבתיים לבלתי אפשריים? מצבים שבהם נגיע למסקנה, שבשביל להגן על הטבע, על האקלים ועל בריאות הציבור, יצליחו שלום ודמוקרטיה לעשות את העבודה הרבה יותר טוב מארגוני סביבה חזקים, הפועלים בתוך חברה שקועה במלחמה, ובמסגרת מדינה ששכחה בכלל שיש דבר כזה "אינטרס ציבורי"?

אלה שאלות שהתשובה עליהן לא פשוטה. אבל אנחנו מחויבים לעסוק בהן בשעה קריטית זו. העיסוק בהן מתבקש עוד יותר לאור תנועת החרם שמתארגנת בעולם נגד ישראל, כשחלקים לא קטנים מהתנועה הסביבתית שותפים לה.

זהו מסע ארוך. אנחנו לא פטורים ממנו ולא נרפה ממנו. כצעד ראשון וצנוע, אנחנו מבקשים להכיר את התפיסות של המתנדבים, התומכים והעוקבים שלנו. נשמח מאוד אם תקדישו שש דקות למלא שאלון קצר ואנונימי שיעזור לנו להאיר את דרכנו לקראת חברה ועולם מקיימים יותר.

ד"ר יונתן אייקנבאום, מנהל גרינפיס ישראל

מעגלים לטובה

כמה שקלים בודדים בחודש עבור תמיכה בכל המאבקים של גרינפיס ישראל

הצטרפות

השבוע מסביב לעולם

עוזרים לכדור הגדול ב- 5 שקלים לחודש 🌍המבצע נמשך!

גור דב קוטב בקוטב הצפוני
(תיעוד: רועי גליץ, שגריר גרינפיס ישראל)

מעגלים רבים כבר הצטרפו לשורותינו והם מעתה חברים בארגון גרינפיס. עכשיו הזמן להצטרף אליהם!

יש לך הזדמנות לעזור לנו להגן על כדור הארץ, הסביבה והבריאות של כולנו באמצעות העיגול הקטן של האגורות שלך לשקל הקרוב.

מדובר על כ-5 שקלים לחודש בלבד. 

לדוגמה: קנית ב- 9.80 ₪? שילמת 10 ₪ ותרמת לגרינפיס ישראל 20 אג’! סכום התרומה הממוצע לחודש עומד על 3-5 שקלים בסך הכול. בשבילנו זה הרבה.

התרומה שלך תסייע לנו לקיים מחאות ומאבקים פרלמנטריים ומשפטיים למען אלה שאין להם קול. תרומתך תעזור לקדם מחקרים, לחשוף שקרים, להגיש תביעות משפטיות, לבצע פעולות מחאה, אקטיביזם סביבתי ועוד, למען בעלי החיים שאין להם קול משלהם, ולמען כולנו.

מעגלים לטובה

כמה שקלים בודדים בחודש עבור תמיכה בכל המאבקים של גרינפיס ישראל

הצטרפות

תרומה לגרינפיס ישראל מוכרת ברשויות המס בישראל ובארה״ב

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל