ההתנגדות להקמת מפעל הנפט עולה שלב

סכנה לסביבה הימית בישראל. תיעוד: גרינפיס

הבוקר (יום שלישי) העברנו פנייה לחברי הוועדה המחוזית דרום לתכנון ובניה, פנייה מטעם 10 ארגוני סביבה בבקשה שלא לאפשר את הקמתו של מפעל להפקת דלק מפצלי שמן במישור רותם ובוודאי שלא להתפשר על אף תנאי אשר קבע המשרד להגנת הסביבה להכנת תסקיר השפעה על הסביבה אותו שותפות רא"ם נדרשת להכין. פנייה זו ופנייה נוספת מטעם תושבי האזור הועברה לקראת דיון נוסף שייערך בנושא ביום שני הקרוב.  

יעלים באיזור ים המלח. תיעוד: גרינפיס

כריית פצלי שמן היא השיטה ההרסנית ביותר להפקת דלקים: היא מרעילה את הקרקע, מבזבזת מים, מזהמת את האוויר ופולטת גזי חממה המסוכנים לאקלים. ישראל התחייבה באמצעות ראש הממשלה נתניהו להשלים מעבר לאנרגיות מתחדשות עד 2050 ולקראת ועידת גלזגו בסוף השנה ישראל תצטרך להגיש תכנית מפורטת כיצד יעד זה יושג. יהיה זה בלתי מובן בעליל לאשר כריית פצלי שמן, מיזם בעל טביעת פחמן כה משמעותית, בעוד העולם פונה להפסקת השימוש במקורות אנרגיה מאובנים המזיקים הרבה פחות מדלק שמופק מפצלי שמן.

הרס באיזור ים המלח. תיעוד: גרינפיס

למרות ההתנגדות הרחבה לפרויקט מטעם המשרד להגנ״ס, משרד הבריאות ואפילו משרד האנרגיה, נדהמנו לגלות כי ראשי רשויות וביניהם חברים בוועדה המחוזית ביקשו לקדם את מיזם רא"ם כפתרון למשבר הפלסטיק בישראל. ניסיון זה הוא ניסיון בוטה לעיוות פני הדברים ועלבון לשכל הישר, שכן מיזם המשלב כ-200,000 טון פסולת פלסטיק ובמקומם ייצר כ-1.3 מיליון טון של אפר שריפה רעיל משילוב של 2 מיליון טון של פצלי שמן, הוא מפעל להפקת דלקים מזהמים מפצלי שמן ובוודאי לא מפעל להשבת אנרגיה.

שמורות טבע ימיות יעצרו את דיג היתר המשתולל

תעשיית הדיג היא בין האיומים המשמעותיים ביותר על המערכות האקולוגיות הימיות בעשורים האחרונים. על פי נתוני האו"ם, בתוך 50 שנה בלבד, מספר מיני הדגים ויצורי הים הנמצאים תחת דיג יתר שילש את עצמו ויחד עם קידוחי גז ונפט, זיהום, פסולת פלסטיק ושינויי האקלים נוצרת "הסערה המושלמת" המעמידה את האוקיינוסים שלנו בסכנה חמורה. זה הזמן לאמנת אוקיינוסים גלובלית שתגן על לפחות 30% משטחי הים עד שנת 2030. שרשרת של שמורות ימיות מוגנות לאורך המים הבינלאומיים, תסייע להימנע מהשפעותיו הקשות ביותר של משבר האקלים ותאפשר שמירה על המגוון הביולוגי, על בתי גידול ועל חוסנם של החיים בים.

קראו עוד על שיטות הדיג ההרסניות ביותר באוקיינוסים בבלוג חדש שלנו באתר

20 חברות בלבד מייצרות יותר ממחצית הפלסטיק החד״פ

מחקר חדש מצא כי 20 חברות אחראיות על ייצור 55% מהפלסטיק החד פעמי המציף את העולם. בין החברות – תאגיד האנרגיה אקסון מובייל, חברת הכימיקלים והפלסטיק Dow וחברת סינופק. לדברי אחד החוקרים, זהו דווקא יתרון לרגולטורים ולגופים כלכליים היכולים להפעיל לחץ על חברות מעטות ולחולל שינוי גדול: "איך ייראה העתיד של משבר פסולת הפלסטיק, נתון בידיהן של 20 חברות. עלינו לסגור את הברז של הפלסטיק על בסיס דלקים פוסיליים". עוד מצא המחקר שיצור הפלסטיק עתיד לגדול ב-30% בחמש השנים הקרובות מה שיגביר את פליטות גזי החממה ויחריף את משבר הפסולת.

חשיפת גרינפיס: פלסטיק המיועד למיחזור נשלח מאירופה לטורקיה ונשרף שם

יותר ממחצית מפסולת הפלסטיק המיועדת למיחזור בבריטניה, נשלחת למדינות מעבר לים, וכפי שמתגלה, גם לכאלה החסרות את התשתית למיחזור את הפסולת המגיעה אליהן. תחקיר גרינפיס מצא שבטורקיה, היעד אליו נשלחים 30% מפסולת הפלסטיק מבריטניה, אותרו ערימות גדולות של פסולת בריטית בשטחים פתוחים, מהם היא זולגת אל הים ומזהמת מקורות מים. במקרים רבים ניכר שהפסולת נשרפה ואריזות, בקבוקים, שקיות ועוד, של מותגים מובילים בבריטניה נמצאו פזורים בשדות, ליד פסי רכבת, צידי דרכים, גדות נהרות וחופי ים.

בעקבות התחקיר טורקיה אוסרת על יבוא פסולת פלסטיק

בתגובה לתחקיר גרינפיס, פרסמה ממשלת טורקיה איסור חדש על יבוא פסולת פלסטיק מסוגים רבים, שיכנס לתוקפו בתוך 45 יום. פסולת פלסטיק בנפח של כ-241 משאיות, מגיעה לטורקיה מכל רחבי אירופה בכל יום. מגרינפיס ים תיכון נמסר: "זהו צעד חשוב קדימה לעבר היעד של אפס ייבוא פסולת".

בכירים בממשלת ברזיל חשודים בסיוע לכריתה בלתי חוקית של עצים באמזונס

משטרת ברזיל חוקרת בכירים במשרד הסביבה הברזילאי בחשד לסיוע להברחת עצים בלתי חוקיים מיערות האמזונס. 10 בעלי תפקידים הודחו מתפקידם כולל ראש הסוכנות לאכיפה סביבתית, אדוארדו בים. שר הסביבה, ריקארדו סאלס ייחקר גם הוא וצווים ניתנו על מנת לחקור את חשבון הבנק שלו ורישומיו הממשלתיים. בגרינפיס ברזיל אומרים כי "בית המשפט העליון בברזיל אישר את חששותיהם של מנהיגי שבטים ילידיים, מדענים, וארגונים אזרחיים ובחר לפעול כנגד הפגיעה במנגנון האכיפה הסביבתי של ברזיל. פעולותיה של סוכנות האכיפה תחת אדוארדו בים מהוות פגיעה אמיתית ביערות ברזיל ובאזרחיה". 

עזרו לנו להקים יחידת תחקירים ישראלית

הציבור בישראל צריך צוות תחקירים סביבתיים עצמאי שיעבוד עבורו במשך כל השנה בעזרת האמצעים המתקדמים ביותר על מנת חשוף עוולות ופשעים סביבתיים בכל רחבי הארץ ולהעלות אותם לראש סדר היום הציבורי.

לכן, החלטנו לראשונה בישראל, ליצור משהו גדול ולהקים צוות תחקירים סביבתיים עצמאי כחול לבן.על מנת לתת לצוות הזה הכשרה ואת הגישה לכלי המחקר המתקדמים ביותר (כמו שימוש צילומי לווין וגישה למאגרי מידע מתקדמים3.) אנו אוספים תרומות חד-פעמיות שיסייעו להקמה ופיתוח הצוות.

עכשיו צריך אותנו יותר מתמיד – וזה הזמן להגביר את הלחץ ולחשוף את מה שמנסים להסתיר מכולנו: מי באמת מאיים על הציבור בישראל ועל עתיד כדור הארץ?

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור