גז, כסף ומה שביניהם

סכנה לסביבה הימית בישראל. תיעוד: גרינפיס

הקמת צינור הגז ״איסט מד״ (EastMed) היא תוכנית גרנדיוזית אותה מובילה ממשלת ישראל ותומכות בו ממשלות קפריסין, יוון ואיטליה והאיחוד האירופי שהגדיל לעשות וכבר העניק לו מימון. הצינור מתוכנן להיות מהארוכים בעולם כשמדובר על סדר גודל של כ-1,300 ק"מ של צינור גז ימי ועוד כ-600 ק"מ של צינור יבשתי ביוון, שייחבר בין מאגרי הגז של ישראל ליבשת אירופה.

הקמת הצינור מהווה איום ממשי על הסביבה הימית בים התיכון ולאקלים כשפליטות הפחמן לאורך כל שלבי חייו של פרויקט הגז האזורי המתוכנן, צפויות להיות שוות ערך לפליטתן השנתית של צרפת, ספרד ואיטליה יחד. בעידן של משבר אקלים אסור לנו לאפשר זאת. 

איור: שרה טרנטהם / גלובל וויטנס

הצלחתו של הפרויקט המגלומני מהווה חלק בלתי נפרד מהאינטרס הכלכלי של חברת אנרג׳יאן. חברה בריטית-ישראלית המפתחת את שדה הגז הישראלי כריש-תנין, וחברת האנרגיה היחידה החתומה על שימוש בצינור הגז שבנייתו טרם החלה.

דוח חדש של הארגון ״גלובל וויטנס״ אותו אנו מביאים היום לפרסום בישראל, חושף כי האיסט-מד אינו רק פרוייקט פוסילי בעל משמעות הרסנית לאקלים ולים התיכון, אלא גם כי הכוחות המניעים אותו, פעלו וממשיכים לפעול, באופן מפוקפק במיוחד. 

על פי התחקיר, ראשי אנרג'יאן לקחו הלוואה גדולה מהבנק השני בגודלו בקפריסין, ״לאיקי״, אותה הם השקיעו בחזרה בעסקיו הכושלים של מנכ"ל הבנק (שאישר להם את ההלוואה) ובחברות שונות של בעלי אינטרסים, שבסופו של דבר הפכו לחלק מחברת אנרג'יאן. הלוואה זו שהוגדרה ״כמסוכנת״ על ידי עובדי הבנק, הייתה בין הגורמים כבר באותה שנה, 2013, לקריסתו של הבנק ולהתמוטטותה של הכלכלה הקפריסאית. בניגוד לכלכלה הקפריסאית, יצאה אנרג'יאן מורווחת מהעסקים עם בנק ״לאיקי״ מהמשבר הכלכלי בזמן שאלפי קפריסאים איבדו את חסכונותיהם בשווי 4 מיליארד אירו. 

הפרשה הזו חושפת בפנינו שוב את העולם המסואב של תעשיית הדלקים הפוסיילים ומהווה תזכרות לבעיות האמינות הקשות בהתנהלותן של חברות הגז ולכך שהאינטרס הציבורי פשוט לא מעניין אותן. מקרה זה, כמו גם עסקת הרכישה של תמר, אף מעלה תהיות בידי מי מפקיד משרד האנרגיה את משאבי הטבע הלאומיים של ישראל ואת העדר השקיפות בהליך הקרוב לפתיחת עשרות אזורים חדשים בים התיכון לקידוחי גז ונפט. בעידן בו משבר האקלים מחריף, ואירופה והעולם כולו מתחייבים להאיץ את המעבר לאנרגיות מתחדשות שמחירן צונח, הבהלה לגז היא לא פחות מאובדנית ודוחפת תאגידים וממשלות לרמוס את האינטרס הציבורי. 

בשל משבר האקלים המחריף ומצבו הגרוע של הים התיכון, מחובתנו לעצור לאלתר את פיתוח משק הגז והנפט ובדומה למדיניות של ממשל ביידן להשקיע את עיקר המאמצים במעבר לאנרגיות מתחדשות ויצירת עשרות אלפי משרות חדשות בתחום.

עזרו לנו להקים יחידת תחקירים ישראלית

תחקיר גלובל וויטנס על חברת אנרג׳יאן משמש כדוגמה נוספת על עוצמת התחקיר ככלי מחולל שינוי ועל החיוניות שלו בהגנה על כדור הארץ. זוהי תוצאה של עבודה קשה ועקבית תוך שימוש בכלים פיננסים ותזכורת שידע הוא כוח.

הציבור בישראל צריך צוות תחקירים סביבתיים עצמאי שיעבוד עבורו במשך כל השנה בעזרת האמצעים המתקדמים ביותר על מנת חשוף עוולות ופשעים סביבתיים בכל רחבי הארץ ולהעלות אותם לראש סדר היום הציבורי.

לכן, החלטנו לראשונה בישראל, ליצור משהו גדול ולהקים צוות תחקירים סביבתיים עצמאי כחול לבן.על מנת לתת לצוות הזה הכשרה ואת הגישה לכלי המחקר המתקדמים ביותר (כמו שימוש צילומי לווין וגישה למאגרי מידע מתקדמים3.) אנו אוספים תרומות חד-פעמיות שיסייעו להקמה ופיתוח הצוות.

עכשיו צריך אותנו יותר מתמיד – וזה הזמן להגביר את הלחץ ולחשוף את מה שמנסים להסתיר מכולנו: מי באמת מאיים על הציבור בישראל ועל עתיד כדור הארץ?

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור