סביבה רעילה

לפני מספר שבועות התבשרנו, בדיווחים לא רשמיים, שבפורום קהלת הוקמה מחלקה ייעודית לנושא אנרגיה וסביבה. בפורום עוד לא הודיעו על האג'נדות שתקדם המחלקה, אולם בהתחשב במה שאנחנו יודעים כבר על קהלת, ששני הפרויקטים הגדולים שלו עד כה היו חקיקת חוק הלאום וחוקי המהפכה המשפטית, התפתחות זו אמורה להדיר שינה מעיני הציבור בכלל ומעיני הקהילה הסביבתית, בפרט. הפורום, המוביל קו ימני לאומני משולב בתפיסה כלכלית ליברטריאנית קיצונית, מקדם אידיאולוגיה השאובה, רובה ככולה, מן הימין הקיצוני בארה"ב – שהכחשת משבר האקלים והתנגדות לרגולציה סביבתית הם ממאפייניה הבולטים, ושהפטרון של קהלת, ג׳פרי יאס, הוא מתומכיה הגדולים. 

כניסתו של קהלת לתחום הסביבה, כגוף המתנגד לרגולציה ולגופים ציבוריים, צפויה לחמש את הממשלה ברעיונות ימניים-קיצוניים, אנטי-סביבתיים ואנטי-מדעיים, שעלולים להחמיר את המגמה השלילית בכל הקשור למדיניות הסביבתית בישראל, להחריף את ההטיה הקיצונית לטובת התעשיות המזהמות ולחזק בעלי הון, שירמסו ברגל גסה את הסביבה והאינטרס הציבורי.

מוזמנים לקרוא את המאמר המלא של אודי אבני, מנהל מחלקת התוכניות בגרינפיס ישראל, המתאר בפירוט מדוע זה אמור להטריד אותנו.

גרינפיס תובע את הממשלה

דור האקלים תובע את הממשלה על הפרת הסכם האקלים הבינלאומי

אני רוצה לעזור

כוחם של שקרים

החיים המודרניים, כפי שאנחנו מכירים אותם, תלויים בייצור אנרגיה, אבל אם השימוש בדלקים גורם להתחממות הרסנית של העולם שלנו, אז חברות הדלקים בטח לא ידעו שהן הגורמות לכל זה, נכון? ואם הן ידעו, ברור שהן היו מספרות לנו על זה, לא ככה? ואם הן היו מבינות שהעסקים הסופר רווחיים שלהן גורמים לאקלים כדור הארץ להשתנות באופן מסוכן ובלתי הפיך, הן בטח היו מפסיקות לשרוף לנו את העולם. לא?… 

צפו בפרק השלישי של סדרת הרשת ״מכורים״:

אופנה מהירע

בשנים האחרונות מעודדות חברות האופנה המהירה את הצרכנים להביא אליהן בגדים יד-שנייה תמורת שוברים לרכישת בגדים חדשים. החברות אמנם מבטיחות כי הן יטפלו בבגדים המשומשים באופן בר-קיימא, אולם מעקב שערכה הקרן Changing Markets, מראה כי אלה הבטחות ריקות מכל תוכן. הקרן עקבה אחר מסעם של 21 פריטי לבוש משומשים במצב מצוין. הפריטים אמנם הוחזרו לחברות האופנה הגדולות והידועות באירופה, כגון נייקי, זארה, H&M, יוניקלו ועוד, אך תוצאות המעקב חושפות פעם נוספת את הפער בין המילים הירוקות של התאגידים לבין המציאות. 5 פריטים בלבד מצאו בית חדש באירופה ואילו כל השאר נהרסו, נשכחו במחסנים, הפכו למטליות או נשלחו לאפריקה – בה מחצית מהבגדים הופכים לפסולת. פריטים רבים עברו מסע ארוך ומזהם בדרך ליעדם הסופי: אלה מהם, שהגיעו לחנויות יד שנייה באירופה, עברו מסע של כ-2650 ק״מ, 4 פריטים הגיעו לאפריקה לאחר שנסעו 25 אלף ק״מ, חצאית אחת הגיעה לאי באלי דרך איחוד האמירויות ופריט אחר הגיע מבלגיה לקונגו, לאחר שעבר 12 אלף ק״מ.

תעשיית האופנה היא אחת התעשיות המזהמות בעולם: היא אחראית ל-10% מפליטות גזי החממה הגלובליות, יותר מאשר תעשיות התעופה והים גם יחד, ואחראית לבדה על כ-20% מזיהום המים העולמי. היא צורכת נפט בהיקף הדומה לספרד ומייצרת עשרות מיליוני טונות של פסולת טקסטיל בשנה. חברות האופנה הגדולות מתעדפות רווחים וייצור המוני על פני טובת כדור הארץ וזכויות האדם. במקום לשנות את האופן בו הן פועלות, החברות ממשיכות לתדלק את שרשרת הזיהום ולעודד צריכה בלתי פוסקת. אנחנו צריכים לשנות את המערכת כולה: לא משנה מה מספרים לכם – תעשיית האופנה אף פעם לא תהיה ירוקה.

אחרי שנים של מאבק: נוטרלה הפצצה המתקתקת בים האדום

לאחר שנאבקנו שנים לצד ארגונים נוספים, הושלם לפני כשבוע בהצלחה אחד המבצעים הסביבתיים הגדולים מאז ומעולם – העברת נפט מהמיכלית הנטושה בים סוף, ה-FSO Safer. המיכלית העצומה עגנה בים האדום מול חופי תימן מאז שנת 1988, כשעליה למעלה ממיליון חביות נפט גולמי. בשבע השנים האחרונות, מאז פרוץ מלחמת האזרחים בתימן, נותר כלי השייט ללא תחזוקה והיווה פצצה מתקתקת, שסיכנה את אחת מהמערכות האקולוגיות הגדולות בעולם. מבצע החילוץ, שנערך בניצוחה ומימונה של התוכנית הסביבתית של האו״ם, נמשך 18 ימים בהם הועברו למיכלית חלופית יותר מ-1.14 מיליון חביות נפט. פינוי המיכלית מנע אסון סביבתי-הומניטרי בקנה מידה אדיר, שהיה פוגע גם במפרץ אילת. זהו ניצחון ענק לאדם ולכדור הארץ, לאחר שהאו״ם גייס את הכספים הדרושים ממדינות ותורמים פרטיים, אולם אף לא אחת מ-4 חברות הדלקים להן ייתכן ששייך הנפט שחולץ – הציעה לקחת אחריות ולהסיר את האיום שנבע מעסקיה.

אני רוצה לעזור

הלב נשבר למראה התמונות מהוואי 💔

תיעוד: Dan Dennison / Hawaii DLNR

השריפות הקטסטרופליות בהוואי, שאילצו רבים לברוח אל הים בניסיון להימלט מהלהבות – הוכרזו כאסון הטבע החמור בתולדות המדינה. מניין ההרוגים הרשמי עלה ל-89, כשבעיירת הנופש העתיקה להאינה, נשרפו שכונות רבות עד היסוד.

עלות השיקום מוערכת בכ-5.5 מיליארד דולר לאחר שניזוקו מעל 2200 מבנים, ונשרפו כ-2170 דונם. בזה אחר זה חוזרים התושבים למקום בו עמד פעם ביתם, ומוצאים בו רק ערימות אפר. גופותיהם של חתולים וציפורים מוטלות ברחובות ויש עדיין נעדרים. שריפת היער פרצה ביום שלישי בבוקר וכובתה, אך משבי רוח חזקים מסופת ההוריקן ״דורה״, גרמה להתלקחותה המחודשת אחרי הצהריים. האש התפשטה במורד הגבעה, חדרה לעיר – בה נשרף כל מה שעמד בדרכה – ונעצרה רק עם הגיעה לאוקיינוס. האסון הזה תודלק בידי משבר האקלים: תנאי בצורת קשים, טמפרטורות גבוהות ורוחות חזקות, הביאו להתפשטות מהירה וקטלנית של האש. השילוב עם חוסר מוכנות והיערכות לאירוע בסדר הגודל הזה – הסתיים בטרגדיה גדולה.

כדי למנוע טרגדיות נוספות כמו זו, אנחנו מוכרחים לפעול עכשיו.

זה הזמן לפעול – מחנה אקלים 2023 🌍🦍🌿

12-14/10, פרדס חנה

מכירה מוקדמת לקהילת המחנה!!!

https://bit.ly/44Xlx1y

אז מה זה מחנה אקלים ? 🧐

שלושה ימים (חמישי-שבת) של סדנאות בנושאי סביבה, אקטיביזם וקהילה, יחד עם הכשרה לפעולה ישירה בלתי אלימה (NVDA). כולל התנסות בפעולה ישירה בלתי אלימה במוצאי שבת עם סיום המחנה.🙅🏾‍♂️🙅🏾‍♂️

המחנה מתקיים רגע לפני הבחירות המקומיות!

זה הזמן בו אנחנו צריכים להפנות את תשומת ליבם של נבחרי הציבור העתידיים ולדרוש מהם להוביל תוכניות היערכות ראויות לשינויי אקלים! איפה שהשלטון המרכזי נכשל – השלטון המקומי נדרש לקחת אחריות!🙅‍♀️🙅‍♀️

הצטרפו אלינו ל-3 ימים חוויתיים ומעשירים!

לפרטים נוספים והרשמה: https://bit.ly/44Xlx1y

תרומה לגרינפיס ישראל מוכרת ברשויות המס בישראל ובארה״ב

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל