למרות ירידה בהיקף בירוא היער, האמזונס עדיין בוער

תיעוד גרינפיס מהאמזונס 2.8.2023

ביום שלישי השבוע, חתמו מנהיגים של שמונה מדינות, אשר בהן עובר אגן האמזונס, על הסכם לשימור יער הגשם הגדול בעולם, בפגישה פורצת דרך שאירח נשיא ברזיל לולה. ההסכם נקרא "הסכם בלם" על שם העיר בה נערכה הפגישה, אשר גם תארח את ועידת האקלים בשנת 2025. על אף הירידה המדווחת והמשמחת בבירוא יערות האמזונס – 60% פחות מאשר בתקופה המקבילה אשתקד – תיעוד חדש של גרינפיס ברזיל מראה כי היערות עדיין בוערים בקצב מדאיג. 15,744 נקודות שריפה תועדו בשנת 2023 באמזונס, 5.3% יותר מאשר בתקופה המקבילה בשנה שעברה. מרבית השריפות מרוכזות במדינות מאטו גרוסו, מרנאו ופארה, שם שורפת תעשיית החקלאות את דרכה עמוק אל תוך היער.

תיעוד גרינפיס מהאמזונס 2.8.2023

תמונות אלה מבהירות היטב כי מעבר לניטור ושליטה על רמות הבירוא, הממשלה החדשה צריכה להשקיע במגוון אמצעים כדי למנוע שריפות, הנגרמות ברובן מהצתות מכוונות של סקטור החקלאות. מיעוט משקעים, בשילוב עם שנת אל-ניניו, יוצרים את התנאים לעונת שריפות, אשר עלולה להיות הרסנית במיוחד. זהו זמן קריטי לעתיד כדור הארץ. על ממשלתו של לולה להטמיע תכנית מקיפה, המכירה בהשפעות משבר האקלים על היערות, שתתמקד לא רק בעצירת השריפות אלא גם בהטלת האחריות על האחראים להרס היער ושינוי מערכת התמריצים הכלכליים.

אני רוצה לעזור

׳מכורים׳ פרק 2 – חם לכם עכשיו?

משבר האקלים לא נוגע רק לדובי הקוטב. כבר עכשיו אפשר להרגיש פה בישראל איך החורף מתקצר, הקיץ מתארך וגלי החום נעשים חמים וארוכים יותר, הגשם לא מגיע ואז כשהוא כבר כן, הוא ניתך במכה אחת וגורם לשטפונות ולהצפות. מה המשמעות של כל אלה על החיים בישראל, כיצד הם משפיעים על האוכל והחקלאות שלנו, ומה מחולל הקיץ הישראלי המתחמם והמתארך לבריאות שלנו?

בהשתתפות: פרופ' לאה ויטנברג; פרופ' רענן רז; אורן סבח

מה שאנחנו צורכים היום – נגזל מן הדורות הבאים

בשבוע שעבר ציין העולם את יום החוב האקולוגי או בשמו השני, "יום סיום המשאבים". יום זה, כשמו כן הוא: היום בו סיימה האנושות לכלות את כל המשאבים, אשר לכדור הארץ לוקח שנה שלמה לייצר אותם – בתוך 8 חודשים בלבד. ישראל, אגב, סיימה את המשאבים שלה בתוך 4.5 חודשים.

המשמעות היא שאנחנו משתמשים ביותר משאבים ממה שיש לנו בפועל, ויוצרים עם השנים פער גירעוני הולך וגדל. מה שאנחנו לוקחים היום – נגזל, למעשה, מן הדורות הבאים. הארגון הסביבתי Global Foot Print אחראי לחישוב הנתונים, המתייחסים הן לשימוש במשאבים חומריים והן להצטברות פסולת, בעיקר פחמן דו-חמצני, המצטבר באטמוספרה.

יכולת ההתחדשות השנתית של המשאבים, בהם אנחנו תלויים, לא עומדת בעומס הביקוש האנושי, המנצל בכל שנה כ-74% יותר משאבים ממה שהמערכות האקולוגיות מצליחות לייצר מחדש. הפעם האחרונה בה סיימה האנושות את משאביה השנתיים בדצמבר, הייתה בשנות ה-70' של המאה הקודמת. 🤯

יש לנו כבר עכשיו את הפתרונות הנחוצים כדי לחיות חיים ברי-קיימא ולאפשר לפלנטה שלנו להבריא ולהתחדש. בבלוג חדש ריכזנו עבורכם מומחים עולמיים בתחום שינוי מערכות כלכליות, המציעים אלטרנטיבות שיכולות להביא לשינוי מערכתי – ולעולם טוב יותר עבור כולנו.

ברבי נגד אופנהיימר

מחאת גרינפיס נגד בירוא יערות

"ברביהיימר" הוא כנראה אירוע הקולנוע המדובר של השנה. שתי בכורות של שני שוברי קופות הוליוודיים, מבית היוצר של שני במאי סרטי הפולחן: ברבי של גרטה גרוויג, קומדיית פנטזיה ורודה, ואופנהיימר של כריסטופר נולן, דרמה קודרת,  פסיכודלית.

ההקבלה בין האווירה, הדמויות והנושאים המדוברים, הביאה לדיונים ערים בעיתונות וברשתות החברתיות, החל במימים מצחיקים ועד לשאלות קיומיות. עבור קהילת גרינפיס, שני הסרטים הללו מהדהדים מאבקים בעבר ובהווה נגד איומים קיומיים אמיתיים מאוד: בירוא היערות, זיהום הפלסטיק והשמדה גרעינית.  

ככה עושים את זה אצלנו 😎

בתגובה להכרזתו בשבוע שעבר של ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק, על אישורם של 100 רישיונות קידוח חדשים של נפט וגז בים הצפוני (מה לעזאזל?!) – הדהימו פעילי גרינפיס בריטניה את המשטרה הבריטית בפעולת מחאה, שלא תישכח זמן רב. הפעילים הגיעו לביתו הפרטי (כלומר לאחד מהם…) של ראש הממשלה, בעת שהוא שהה בחופשה עם משפחתו, וכיסו את בית האחוזה בבדים שחורים עצומים עם מסר ברור – רווחים מנפט או העתיד שלנו? זוהי מחאה לא-אלימה ויצירתית, המגיעה הישר אל מי שמתעדף רווחים – על פני רווחתו של כדור הארץ.

קצא״א מתכננת להרחיב פי 10 את עסקי הנפט שלה

מצפה האלמוגים באילת. צילום: ד״ר אביעד טייכר

חברת קצא"א, מתכוונת להרחיב פי עשרה את פעילות שינוע הנפט במפרץ אילת, וכך היא תהפוך את אזור אילת ואשקלון לגשר שינוע עבור כ- 20 מיליון טון נפט בשנה. מדובר בהגדלה משמעותית של כמות מיכליות הנפט, שינועו במפרץ אילת ללא בחינה משמעותית של ההשלכות האפשריות, גם על בריאות הציבור. השבוע פנתה שורה של מומחי בריאות וכן שורה ארוכה של ראשי עיריות וראשי מועצות בדרישה לראש הממשלה נתניהו, שר האנרגיה והתשתיות ישראל כץ, ושר הבריאות משה ארבל – לעצור את הגדלת שינוע הנפט היבשתי בקו קצא"א, מאילת לאשקלון. הנזק לשונית האלמוגים, לתיירות וגם לבריאות יהיה עצום, ועבור מה? 

הצטרפו אלינו בדרישה לעצור לאלתר את האסון הבא:

הצטרפו למאבק  —  saveredmed.org

גרינפיס תובע את הממשלה

דור האקלים תובע את הממשלה על הפרת הסכם האקלים הבינלאומי

אני רוצה לעזור

תרומה לגרינפיס ישראל מוכרת ברשויות המס בישראל ובארה״ב

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל