הגרינווש של רא״ם שובר שיאים

מאז אושר הפרויקט המתוכנן של שריפת פצלי שמן ופסולת פלסטיק של שותפות רא״ם ב-2018, מקדמת מכונת השיווק המשומנת של התאגיד מסע יחסי ציבור אגרסיבי, שמנסה בכל כוחו למצב את אחד הפרויקטים המזהמים ביותר המתוכננים בישראל, כפתרון לבעיית פסולת הפלסטיק הלאומית. בתוך חגיגת הגרינווש הזו, נשכחה הפקתם של כמעט 2 מיליון טונות של פצלי שמן, תוך יצירת חשמל ונפט בעלי תו מחיר אנרגטי וסביבתי גבוה במיוחד. נוסף על כך, בניגוד לניסיונות הגרינווש של רא״ם, מתקן הדומה לזה שרא״ם חולמת להקים – המפיק נפט מפירוליזה של פצלי שמן ופסולת פלסטיק ביתית – לא פועל כיום באופן מסחרי, בשום מקום בעולם.

הפרק החדש בעלילות החברה החל לפני כמה חודשים, כאשר הכריזה החברה לבורסה, כי הושלם פרק בתסקיר הסביבתי (עליו לדבריה היא עובדת כבר שנתיים), העוסק בהשפעת הפרויקט על הסביבה, וכי תוצאותיו ״מעודדות מאוד״ ויש בהן כדי ״לתרום לקבלת האישורים הרלוונטיים להתקדמות הפרויקט״. אולם, על פי המשרד לאיכות הסביבה, ״נראה שהתאגיד הכין על בסיס הנחיותינו מסמך לשימושו ולתועלתו, ללא קשר לבקשת המשרד״. המסמך שפורסם, מתמקד בתועלות שיצמחו מהקמת המפעל, אך חסר לחלוטין במידע לגבי ההשלכות הסביבתיות של המתקן העתידי.

שתפו את הכתבה

איזור ים-המלח (תיעוד: אלעד איבס / גרינפיס)

בניגוד להוראותיו של המשרד להגנת הסביבה, הפרק או התסקיר המלאים טרם פורסמו וחברת רא״ם – המתכננת להפיק 1.5 מיליון חביות נפט בשנה – מנסה לבלבל את המשקיעים, הרגולטור והציבור ולמתג את עצמה כחברת ״מיחזור״ פלסטיק. אבל אל לנו להתבלבל: רא״ם היא חברה, שמטרתה להפיק דלקים מזהמים, אשר שריפתם גורמת לפליטות גזי חממה, המובילים לשינויי אקלים חמורים ברחבי העולם. גם מילים שמדברות "ירוק" אינן יכולות להסתיר את האינטרס הכלכלי, הנשען על תעשייה מזהמת שאינה בת-קיימא, ודיבורים על מיחזור פלסטיק לא יכולים לטשטש את העובדה כי על ייצור ושימוש בנפט לחלוף מהעולם, ומהר.

אני רוצה לעזור

שר האנרגיה ישראל כץ לא אוהב שאלות

ביום שלישי השתתפנו בדיון שהתקיים בכנסת בנוכחות שר האנרגיה והתשתיות ומנכ״ל משרדו. מטרת הדיון הייתה פיקוח על עבודת המשרד, במסגרת הוועדה לפיקוח על קרן העושר. במשך שעה שלמה סקרו השניים את עבודת המשרד, אולם בסיום הסקירה הארוכה ובטרם נשאלו שאלות, פנו השניים ללכת. ללא נוכחות חברי כנסת, העסוקים בצמצום עילת הסבירות, ניסו חוקרי מרכז המידע והמחקר של הכנסת לגרד מאיתנו מידע מקצועי וזכו לתשובות לקוניות ואף לזלזול בוטה. בתום 20 דקות, וללא מתן זכות הדיבור לארגוני הסביבה, עזבו השר ומנכ״ל המשרד את הדיון בהגנתה של יו״ר הוועדה, מבלי שנשאלו שאלה אחת. מדובר בביזיון של ממש – תפקיד הוועדות הוא לפקח על תפקוד המשרדים והשרים העומדים בראשם, ולא לתת הרצאה ולהסתלק.  

למרות שהשר לא נכח, העלינו בפני הוועדה והנוכחים באולם שאלות הנוגעות להרחבת משק הגז בישראל ולסתירה ביחס למחויבות ישראל לעמידה ביעדי הפחתת פליטות. משרד האנרגיה מקדם כעת חיפושי גז ונפט חדשים ברבע משטח המים הכלכליים של ישראל, שיגדילו את פליטות גזי החממה באופן דרמטי, בעוד שלכולם ברור שכבר היום מדינת ישראל לא בכיוון לעמוד ביעדי האקלים השמרניים שלה. נשמע סביר? לא ממש.

בדיוק בגלל זה הגשנו בשבוע שעבר תביעת אקלים נגד ממשלת ישראל – במטרה לעצור את התכניות לקידוחי גז ונפט חדשים בים התיכון, ולדרוש מהממשלה לעמוד בהתחייבויות הבינלאומיות שלה. את תשובת המדינה אנו עתידים לקבל בשבועות הקרובים.

גרינפיס תובע את הממשלה

דור האקלים תובע את הממשלה על הפרת הסכם האקלים הבינלאומי

אני רוצה לעזור

העולם בוער וישראל שמה פס

מחאת גרינפיס נגד H&M בטאייפיי (גרינפיס)

ועידת האקלים השנתית מתקרבת והנה מתחיל קרנבל יחסי הציבור הממשלתי ביחס למשלחת הישראלית הגדולה (אי פעם!) לוועידה – שתתקיים השנה בבירת אילי הנפט, דובאי. שר החוץ, אלי כהן, התייחס למשבר האקלים בפעם הראשונה למיטב ידיעתנו, והתפאר בכך שישראל היא מובילה עולמית בחדשנות אקלימית. בפועל, מדיניות הממשלה מפירה באופן בוטה את התחייבויות האקלים הבינלאומיות של ישראל. הרחבת תעשיית הדלקים בים וביבשה, תאפשר לתאגידים עשירים להמשיך לגרוף רווחים על חשבון הטבע והעתיד של כולנו – ללא כל סיכוי לעמוד ביעדי האקלים הצנועים אליהם התחייבנו.

במקביל להודעות הנרגשות לעיתונות, נמדדו בתחילת חודש יולי היומיים החמים ביותר בכדור הארץ, מאז החלו המדידות – והקיץ רק החל. ביום שני עמדה הטמפרטורה הגלובלית הממוצעת על 17.1 מעלות, בשקלול כל האוקיינוסים והיבשות בעולם – כולל הקטבים – וזה חם. חם מאוד. זוהי הטמפרטורה הגלובלית הממוצעת הגבוהה ביותר שנמדדה אי פעם, וסביר להניח שמדובר ביום החם ביותר שהיה מזה שנים רבות בכדור הארץ. אנחנו נמצאים ברגעים קריטיים במאבק לעצירת משבר האקלים, ואין לנו רגע לבזבז יותר על מילים ריקות מתוכן.

גרינפיס תובע את הממשלה

דור האקלים תובע את הממשלה על הפרת הסכם האקלים הבינלאומי

אני רוצה לעזור

ממשיכים להוציא את החד פעמי מאירועי התרבות

ארועי הקיץ של גרינפיס ללא פלסטיק חד-פעמי. תיעוד: נעה נהון

בחמישי האחרון התקיימה בזכרון יעקב הופעה של ארקדי דוכין עם כוסות רב פעמיות כחלק מפרויקט 'חד פעמי זה לא תרבותי' אותו אנו מריצים. במסגרת הפרויקט אנו עובדים עם רשויות מקומיות בכל רחבי הארץ, על מנת שיעבירו את אירועי התרבות  שלהם לרב פעמי. ההופעה היתה בשיתוף פעולה עם עיריית זכרון יעקב, ומתנדבים של גרינפיס הגיעו למקום על מנת לתעד וקיבלו גם את ברכתו של ארקדי דוכין להוצאת החד פעמי מהופעות המוזיקה.

אני רוצה לעזור

הדולפין ורוד, המציאות באמזונס – פחות

תיעוד מושבות פינגווינים באנטארקטיקה (גרינפיס)

דולפין האמזונס, הידוע גם כדולפין ורוד, בוטו אמזוני או פוקנת האמזונס, הוא דולפין מצחיק מראה, החי במים מתוקים או מי נהרות, ואנדמי לנהרות דרום אמריקה – האמזונס והאורינוקו. הדולפין הייחודי נמצא בסכנת הכחדה, ופיתוח וניצול אגן האמזונס מהווים איום הולך וגובר על אוכלוסייתו. ב-89% משטח המחייה של הדולפין מתקיימות פעילויות דיג, ובקרבתו מצויים מאות סכרים ואוניות מחפר, המסכנים את בית הגידול שלו. תעשיית הדיג מאיימת על מקורות המזון של הדולפינים, הם נתפסים לעיתים כשלל לוואי, ובמספר תקריות מתועדות, הרגו דייגים דולפינים, שהתחרו עימם על הדגים. חוקרים מאוניברסיטת אקסטר שבלונדון קוראים לממשלות ברזיל ופרו לשמר את הנהרות הזורמים בשטחן, כדי להבטיח את קיומם כבית גידול יציב, בטוח ובריא עבור דולפיני האמזונס הייחודיים.

אני רוצה לעזור

שיא בתנועת המיכליות: אסון במפרץ אילת הוא עניין של זמן

בשנתיים האחרונות עלה בחדות מספרן של מיכליות הנפט העצומות המגיעות לאילת, עד כי ב-2021 ו-2022 הגיע מספרן לפי חמישה מהממוצע שקדם לתקופה זו. כעת, מבקש משרד ראש הממשלה לעקוף את הגבלות המשרד להגנת הסביבה על החברה, כך שתוכל להרחיב את שינוע הנפט למעל 2 מיליון טונות בשנה. כדי לשים דברים בפרופורציות, אם אחוז אחד בלבד מתכולתה של מיכלית נפט יישפך לים, אלפי חביות נפט יכסו את חופי אילת והשוניות הרגישות. וכמו שאנחנו יודעים על סמך ניסיון העבר, בעסקי הנפט – דליפה היא לא שאלה של אם, אלא מתי.

אסור בשום אופן לאפשר לממשלה להרחיב את שינוע הנפט במפרץ אילת! אנחנו קוראים לשר האוצר וראש הממשלה לכבד את מדיניות ה-״אפס תוספת סיכון במפרץ אילת״ של המשרד להגנת הסביבה, ולמנוע את הרחבתה של התעשייה המסוכנת באחד מאתרי הטבע הנדירים בישראל.

מצילים את קים

אוהד הנווד יצא עם משלחת המחקר של גרינפיס ואוניברסיטת חיפה, להפלגה בת תשעה ימים בים התיכון. בלוגר הטיולים תיעד באדיקות את ימי המסע, על כל הרגעים הקטנים והגדולים שהרכיבו אותם, והכין לערוץ 13 כתבה מקיפה ומרגשת על אחד המחקרים הימיים החשובים, המתקיימים כעת בישראל.

מצילים את קים

גרינפיס יוצא למאבק להציל את קים, הלוויתן הישראלי הראשון, וזקוק לתמיכת הציבור.

אני רוצה לעזור

תרומה לגרינפיס ישראל מוכרת ברשויות המס בישראל ובארה״ב

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל