עמדת גרינפיס בנוגע לפרויקטים חדשים של אנרגיית רוח בישראל

טורבינות רוח בקיבוץ מעלה גלבוע (תיעוד: אלעד איבס / גרינפיס)

גרינפיס מתנגד בתוקף לכל צורה או ביטוי של אלימות בין אם היא מצד מפגינים או מצד רשויות החוק ומצר על האלימות הקשה שגבתה מחיר כבד בהפגנות נגד הקמת טורבינות הרוח בגולן. לגופו של עניין, בעוד השימוש באנרגיית רוח הוא כלי חשוב במעבר לאנרגיה מתחדשת ברחבי העולם, בשל המאפיינים הטבעיים של מדינת ישראל הצפופה, המתאפיינת בציר הנדידה הגדול בעולם, עוד לפני האירועים האחרונים קראנו לשקול פרויקטים חדשים של אנרגיית רוח במשנה זהירות, ובכל אופן לפעול ולקדם במרץ טכנולוגיות בעלות יעילות מוכחת, תוך ניצול מירבי של מלוא הפוטנציאל הסולארי במרחב הבנוי והמופר.

החרפת משבר האקלים ברחבי העולם, וההשפעות ההולכות ומתגברות, מצריכות שינוי עמוק באופן שבו אנחנו מייצרים וצורכים אנרגיה, בד בבד עם חיזוק ושמירה על מערכות טבעיות וערכי טבע, אשר מהווים כלי חיוני במאבק במשבר האקלימי-אקולוגי. פוטנציאל האנרגיה המתחדשת המשמעותי של ישראל הוא הפוטנציאל הסולארי וישנם צעדים רבים שאנו סבורים כי יש לקדם, על מנת להביא לפריצת דרך.

בהקשר הזה, קידום הקמה של טורבינות רוח חדשות בישראל, באזורים רגישים מבחינת ערכי הטבע או בצמידות ליישובים, תוך עדויות רבות על התנהלות בעייתית של היזמים ובהתאם לממצאי הניטור של הפגיעה בבעלי כנף, מהווה עוולה.

על כן, אנו מתנגדים לקידום פרויקטים חדשים להקמת חוות רוח באזורים בעלי רגישות לבעלי כנף או לתושבים, זאת תוך ראייה כוללנית וקוהרנטית שמחברת בין שלושה מאבקים, לשמירה על האקלים, על הטבע ועל בריאות האדם.

אני רוצה לעזור

אותות מצוקה מכדור הארץ

בשבוע שעבר הסתכלנו כולנו בתדהמה מהחלון ונדהמנו לראות גשם זלעפות באמצע יוני. אומנם גשמי קיץ הם לא תופעה חדשה, אבל גשם בעוצמה כזו ובתדירות כזו – שנה שנייה ברציפות, ועד כה שלושה אירועי גשם במהלך יוני – מאד נדיר. סביר להניח שקוראות וקוראי הניוזלטר הזה ניחשו די מהר מה הסיבה להתרחשות המוזרה הזאת – משבר האקלים, שלא מחכה לאף אחד ומתקדם בצעדי ענק.   

אותות המשבר ניכרים בכל העולם – בהודו מתו מאות מגלי חום קיצוניים, הטמפרטורה הממוצעת של האוקיינוסים ממשיכה לשבור שיאים כבר שלושה חודשים ברצף, ובקנדה התרחשו שריפות ענק, שגרמו לזיהום אוויר חמור, שהגיע עד לניו יורק. לפני כשבוע, הכריזה הסוכנות הפדרלית לאוקיינוסים ואטמוספירה בארה"ב,  שאירוע אל-ניניו החל באופן רשמי והמשמעות היא שמימי האוקיינוס השקט מתחממים, מה שישפיע באופן ישיר על האקלים העולמי.

ההשפעה על עולם החי כבר נצפתה, כאשר המוני ציפורים – ביניהן יסעורים כהים, שחפים ושקנאים – נמצאו מתות לאורך חופי מקסיקו והסיבה, מסתבר, היא רעב. בגלל התחממות האוקיינוס השקט, הדגים,  שהציפורים האלה רגילות לאכול, צללו למים הקרירים העמוקים ולכן הן לא יכלו לאכול אותם. באילו תופעות שוברות לב נוספות עוד נחזה השנה?

אני רוצה לעזור

המסמר המיליון בארון הקבורה של תעשיית הפלסטיק

אם הייתם צריכים עוד סיבה לעבור לרב-פעמי ולזנוח מוצרי פלסטיק לעד, אז הנה היא – מחקר חדש מצא שפלסטיק לא רק נמצא באוכל שאנחנו אוכלים ובמים שאנחנו שותים אלא גם באוויר שאנחנו נושמים. לפי המחקר, בני אדם נושמים 16.2 חלקיקי מיקרו-פלסטיק כל שעה, ואלה מצטברים בדרכי הנשימה שלנו. חלקיקים אלה יכולים לתרום להיווצרותן של בעיות נשימתיות כמו סרטן ריאות ואמפיזמה. בנוסף, הם עלולים להיכנס למערכת הדם ולפתוח פתח לבעיות רפואיות נוספות.

שימרו את המחקר הזה לפעם הבאה  שקרוב המשפחה ההוא מתעקש על ארוחת חג עם כלים חד-פעמיים.

חד-פעמי זה לא תרבותי

יאיר דביר, קמפיינר צרכנות בגרינפיס, מסביר בארוע שהפיקה עיריית זכרון יעקב על אופן השימוש בכלים לשימוש חוזר בהופעה
יאיר דביר, קמפיינר צרכנות בגרינפיס, מסביר בארוע שהפיקה עיריית זכרון יעקב על אופן השימוש בכלים לשימוש חוזר בהופעה

בתחום הפלסטיק אנחנו פועלים בכמה חזיתות. כ-5 חודשים חלפו מאז ביטול המס על החד-פעמי, ונראה שעל אף התחייבותה, אין הממשלה מקדמת אף תוכנית חלופית לצמצום השימוש בפלסטיק חד-פעמי ולמעבר לשימוש חוזר. בשל כך חברנו למספר ארגוני סביבה נוספים והגשנו למשרד להגנת הסביבה מסמך חלופות לצעדי חקיקה ורגולציה, שהממשלה יכולה וצריכה לקדם, צעדים שיעזרו להעביר את המרחב הציבורי והרשויות, כמו גם את המגזר העסקי, לכיוון של כלכלה מבוססת רב-פעמי ושימוש חוזר. אנחנו נמצאים בדיאלוג בנושא עם המשרדים הממשלתיים הרלוונטיים וממשיכים להפעיל לחץ כדי שההמלצות תתקבלנה.

פרויקט 'חד-פעמי זה לא תרבותי' למעבר רשויות מקומיות לשימוש ברב-פעמי באירועי תרבות ממשיך להתקדם בינתיים. במסגרת הפרויקט, הפיקה בסוף השבוע האחרון עיריית זכרון יעקב הופעה נוספת עם כוסות רב-פעמיות. מתנדבים של גרינפיס הגיעו למקום על מנת לתעד זאת ואף קיבלו את ברכתם של האמנים שהופיעו לחשיבות הפסקת השימוש בחד-פעמי בהופעות. שלוש הופעות נוספות מתוכננות בזכרון יעקב, כולן ללא שימוש בפלסטיק חד-פעמי. העבודה שלנו באירועי תרבות היא חלק ממאמץ עולמי להפחתת השימוש בפלסטיק חד-פעמי על ידי מעבר נרחב לכלים רב-פעמיים ומערכות לשימוש חוזר, כאחד מהפתרונות החשובים לפתרון מגפת הפלסטיק.

אני רוצה לעזור

הצצה לעולם החי הנפלא שנסתר מעיניי המטיילים בנגב

גרינפיס טורקיה חושף משרפות פלסטיק לפסולת מהמערב

חוקרת הציבה בנגב 20 מצלמות נסתרות וחשפה בפנינו עולם חי ושוקק בסביבה שנראית לעיתים ריקה ושוממת. הצילומים מזכירים לנו שהנגב הוא בית לחיות רבות ושזכינו לגור בסמיכות לפיסת טבע כל כך ייחודית. חובתנו לשמור עליה מכל משמר.

לקריאת הכתבה

אל תעצרו

לאחר חודשים ארוכים של עבודה, פורסם בשישי האחרון סרטון שהופק בשיתוף פעולה של גרינפיס בריטניה עם הבמאי הבריטי זוכה האוסקר סטיב מק׳ווין (״רעב״, ״12 שנים של עבדות״).

הסרט הקצר, בו גרסת כיסוי לשירה האלמותי של להקת פליטווד מק, “Don’t Stop”, הוא לא סתם עוד גרסת קאבר, אלא משל מודרני על המשמעות של להיות צעיר בעולם כפי שהוא היום, וקריאה לפעולה עבור כל מי שמאמין, שמחר יכול להיות טוב יותר. את השיר הפיק פרייזר טי סמית׳, מפיק זוכה פרס גראמי בשיתוף עם הראפר הבריטי אבלינו, הרכב הג׳אז ״Tomorrow’s Warriors” וקולות שירה של ה-״House Gospel Choir״.

אנחנו ממליצים מכל הלב לקחת 7 דקות שקטות ולצפות בסרטון, צפייה שהייתה עבורנו משמעותית ועוצמתית.תסריט ובימוי: סמואה אולניפקון.
הפקה: Lammas Park productions

אני רוצה לעזור

תרומה לגרינפיס ישראל מוכרת ברשויות המס בישראל ובארה״ב

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל