הלחץ שלנו עבד: ניצחון חשוב להגנה על האמזונס

רק לפני שבועיים, פרסמנו תחקיר פרי שיתוף פעולה בין גרינפיס ברזיל לגרינפיס מזרח-אסיה, בו נחשף כי דחפורים תוצרת חברת הבנייה של הענקית הקוריאנית ״יונדאי״ משמשים את תעשיית הכרייה הבלתי חוקית באמזונס, אשר צומחת בקצב מסחרר – וכבר  הודיעה יונדאי על שורת צעדים שנועדה למנוע את השימוש במכונות החברה בפעילות בלתי חוקית ביערות הגשם.

זהו צעד חשוב קדימה בהגנה על המערכת האקולוגית הרגישה באמזונס ועל עשרות אלפי הילידים המוצאים בה בית. אנחנו בגרינפיס נמשיך את המאבק על עתידם של היערות החשובים בעולם, ונפעל כדי להבטיח שדחפורים וטכנולוגיות חדשות יפסיקו לשמש את תעשיית הכרייה ההרסנית – עד שזו תיעלם לחלוטין משטחי האמזונס.

דחפור של יונדאי באמזונס. תיעוד: גרינפיס ברזיל

אני רוצה לעזור

אירוע התחממות קיצוני של האוקיינוסים מדיר שינה מעיני המדענים

מקור: המכון לשינוי אקלים / אוניברסיטת מיין

כרגיל, משבר האקלים ההולך ומחריף לא מחכה לאף אחד. בחודש האחרון מתרחש אירוע יוצא דופן באוקיינוסים. מעבר לעובדה ששיאים שנקבעו בשנים האחרונות כבר נשברו השנה, הטמפרטורות הגבוהות, שנמדדות באוקיינוסים בימים אלה, ממשיכות לשבור שיאים כבר מעל לחודש ימים, באירוע המוגדר על ידי מדענים כ"חסר תקדים". מדענים רבים הביעו דאגה מהמדידות החדשות.

הטמפרטורה של האוקיינוסים חשובה מסיבות רבות. ראשית כל, האוקיינוסים סופגים כיום רבע מפליטות גזי החממה, שאנחנו פולטים, והתחממות שלהם תפגע ביכולת הספיגה של גזי החממה, וכתוצאה מכך – תחמיר את התחממות כדור הארץ. בנוסף לכך, מכיוון שמים חמים יותר תופסים יותר נפח, התחממות האוקיינוסים תורמת לעליית מפלס מי הים. היא גם מביאה למזג אוויר קיצוני יותר ופוגעת במערכות האקולוגיות הימיות.

רב הנסתר על הגלוי באירוע זה. לדברי מדענים, ייתכן שמדובר באירוע נקודתי, שמבשר את ביאתו של "אל-ניניו", תופעה אשר מתחילה עם התחממותם של המים באוקיינוס השקט ומביאה איתה השפעות גלובאליות נרחבות, החל מסופות טורנדו והוריקן חזקות בצפון אמריקה, דרך יובש קיצוני וסכנת שריפות באזור אוסטרליה ועד להחלשה של הטייפונים בהודו. אולם, ייתכן גם שמדובר בקפיצה עולמית בטמפרטורות ובהקדמה של התחזיות לגבי משבר האקלים. מה שבטוח, לא מדובר בסימן מבשר טובות.

אני רוצה לעזור

בעקבות הפגיעה בתחנת הכוח הפחמית: חברת החשמל תשנע 6,000 טונות פחם ב-170 משאיות מדי יום בין חדרה לאשקלון

אילוסטרציה: משאיות מובילות פחם

כך נראה עכשיו משק האנרגיה בישראל: בזמן שמדינות העולם מאיצות את המעבר לאנרגיות נקיות, ישראל שטופת השמש ממשיכה להנציח את התלות שלה בדלקים מזהמים ורחוקה מאוד מההבטחה לנטוש את צריכת הפחם, אשר גורמת למותם של כ-2500 ישראלים בכל שנה מזיהום אוויר.

כדי להמשיך את ייצור החשמל בתחנת הכוח הפחמית באשקלון – שמזח הפחם שלה נפגע לאחרונה במזג אוויר סוער, אשר גרם אף למותם של שני פועלים – תשנע המדינה 6000 טונות של פחם בכל יום מתחנת הכוח בחדרה, דרך הכבישים המרכזיים של המדינה.

בניגוד לתפיסה הרווחת, לפיה אנרגיה מתחדשת היא בלתי יציבה ובלתי אמינה, אנרגיה מתחדשת בשילוב עם מתקני אגירה חסינה בהרבה ממתקני דלקי מאובנים מפני איומים ביטחוניים ומפגעי מזג אוויר ומהווה כלי מרכזי לחיזוק הביטחון הלאומי והאנרגטי. במוקדם או במאוחר, את המחיר של הפתרון שנבחר לשינוע הפחם מתחנת הכוח בחדרה, נשלם כולנו-  החרפת זיהום האוויר, תמותה מוגברת ועומס בכבישים. ניתן למנוע את הטירוף הזה על ידי מעבר לאנרגיה מתחדשת ואגירה, בצד סגירת היחידות הפחמיות.

אני רוצה לעזור

קולוניאליזם פסולת

לאחר שנים ארוכות בהן, מייצאות מדינות עשירות את פסולת הפלסטיק שלהן למדינות עניות, דווח השבוע שהפרלמנט האיחוד האירופי העביר סוף סוף חקיקה שתעצור את המהלך המלוכלך הזה.

בסיום החקיקה המוצעת, לא יוכלו עוד מדינות אירופה לשלוח פסולת למדינה אחרת ללא פיקוח, ומבלי שזו תוכיח שיש לה את האמצעים לטפל בה באופן בר-קיימא, וייאסר ייצוא פסולת המיועדת להטמנה. עם היכנסם של שינויים אלה לחוק, יצטרך האיחוד להרחיב ולייעל את מערך המיחזור שלו ולבסס את השוק על המוצרים הממוחזרים.

כל זה נשמע אולי טוב, אבל מיחזור הוא רק אמצעי ולא מטרה. בישראל, מתוך 1.37 מיליון טונות של פסולת פלסטיק, 5% בלבד עוברים מיחזור. תעשיית מיחזור הפלסטיק לא רק שלא מצליחה להדביק את קצב הייצור וכמויות הפסולת, היא גם טומנת בחובה עוולות נוספות, כמו זיהום גבוה וניצול של מדינות חלשות.

הפרדת פסולת ומיחזורה חשובים, אך כיום כבר ברור שעל פתרון אמיתי לבעיית הפלסטיק להתייחס לכל שלבי מחזור חייו – הפחתה משמעותית בייצור הפלסטיק הבתולי, תקנות בינלאומיות, המתייחסות לכימיקלים מזהמים ולעיצוב המוצרים, ורגולציה התומכת במעבר השוק לפתרונות רב פעמיים.

כל מה שאמנת פלסטיק בינלאומית חזקה ומחייבת תעשה 💪🌏

הוסיפו את השם שלכם למאבק העולמי שלנו.

אני רוצה לעזור

דוקטרינת ההלם: חקירה של גרינפיס חושפת כיצד יצרניות הגז מנצלות את המלחמה באוקראינה על מנת להרוויח הון

חברות האנרגיה לא נותנות למציאות של משבר האקלים לבלבל אותן או לאינטרסים שוליים, כמו בריאות הציבור או עתיד האנושות, להסיט אותן ממה שחשוב להן – שורת הרווח שלהן. בדו"ח חדש של יחידת התחקירים הבינלאומית שלנו, שהתפרסם לפני מספר ימים, אנחנו חושפים כיצד חברות הדלקים מנצלות את המלחמה באוקראינה כדי לדחוף את אירופה לרכוש עוד ועוד גז נוזלי מארה"ב (LNG) ולהקים תשתיות חדשות ומתקני הנזלה. זאת, למרות שבאירופה נרשמה ירידה חדה בשימוש בגז טבעי ולמרות שהחוזים החדשים לאספקת גז נוזלי לאירופה מארה"ב יובילו לזיהום שנתי, שמקביל לזיהום מ-393 מיליון רכבים! יתרה מכך, המתקנים החדשים לא יספקו מענה לאתגרים בטווח המיידי, אלא יכפו את השימוש בגז בטווח הבינוני והארוך. גרינפיס בארץ ובעולם ימשיך לפעול על מנת לקדם מעבר הדרגתי ואחראי  לעבר משק אנרגטי מאופס פליטות.

אני רוצה לעזור

מהנעשה בארצנו – מבקר המדינה מתריע על כישלון אכיפה סביבתית והיעדרה; המשרד להגנת הסביבה מדווח שישראל לא תעמוד ביעדי האקלים

במסגרת הניסיון לקדם חוק אקלים, המשרד להגנת הסביבה מדווח את מה שאנחנו יודעים כבר מזמן: קצב היישום של הפחתת פליטות גזי החממה יביא רק להפחתה של כ-12% בפליטות בשנת 2030 ביחס לרמתן בשנת 2015, זאת לעומת היעד (הנמוך מאוד) של 27% הפחתה, שעליו התחייבה ישראל; לדברי המשרד, אי עמידה ביעדי האקלים תביא לפגיעה משמעותית בכלכלה, בבריאות, בביטחון האנרגטי, בסביבה ובמעמדה של ישראל בעולם.

השבוע פרסם מבקר המדינה דוח חמור על ליקויים רבים במערך הפיקוח והאכיפה של המשרד להגנ״ס ואף על היעדרם. מערך זה לא תוקן, למרות חשיפת הליקויים בדוחות קודמים. מה זה אומר? – שאנחנו חשופים לריכוז גבוה ומסוכן של חומרי הדברה בפירות ובירקות, שאין אכיפה ופיקוח על מפעלים מזהמים, ששמורות הטבע שלנו מזוהמות וששריפת פסולת בניין והשלכתה נעשים באין מפריע. המבקר גם מתייחס להתנהלות הארגונית של המשרד לצד המחסור החמור שלו במשאבים: ״פערים ניכרים בין היקף משימות הפיקוח והאכיפה ובין כוח האדם הממונה על ביצוען״. עוד הוא מציין ש״מאז הביקורת הקודמת הלכו והתעצמו האתגרים והסיכונים הטמונים בטיפול במפגעים סביבתיים, והם צפויים אף לגבור בשנים הבאות.״

ֿ

במציאות כזו אנחנו חייבים חברה אזרחית חזקה וגרינפיס חזק על מנת להמשיך לפעול ולחשוף את המזהמים ואת הסכנות האורבות לפתחינו. יחידת התחקירים של גרינפיס ישראל מפעילה צוות של חוקרים, שמאתרים ומציפים את הנתונים שהתאגידים והממשלה מנסים להסתיר. החברות בגרינפיס עוזרת לנו להפעיל את יחידת התחקירים הישראלית 🇮🇱

להצטרפות כחברים >>

אני רוצה לתמוך!

תרומה לגרינפיס ישראל מוכרת ברשויות המס בישראל ובארה״ב

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל