ישראל בדרך להפוך גן עדן למזהמים

מנהל גרינפיס ישראל, ד״ר יונתן אייקנבאום

בשבועות האחרונים, בצד ההפיכה המשטרית בארץ, קורמת עור וגידים הפיכה סביבתית, או במילים אחרות – ריסוק המשרד להגנת הסביבה והפיכת ישראל לגן עדן למזהמים ולגיהנום לבריאות האדם ולטבע.

איך מתבצעת ההפיכה הסביבתית? באמצעות חוק ההסדרים אותו מקדם משרד האוצר כנלווה לתקציב המדינה. בחוק מופיעים שני סעיפים מרכזיים: הראשון, מדיח את המשרד להגנת הסביבה מתפקידו כיועץ סביבתי לוועדות התכנון; השני, מאפשר לחברת ״נגה – ניהול מערכת החשמל״ לעקוף את המגבלות שמטיל המשרד להגנת הסביבה באמצעות היתרי פליטה מכוח חוק אוויר נקי. ההפיכה הסביבתית מתבשלת זה זמן רב. המושכות בחוטים והמרוויחות הגדולות ממנה הן התעשייה באופן כללי ותעשיית הדלקים בפרט. מה בדיוק הן מרוויחות מכך? כיצד נעצור את זה? מוזמנים לקרוא על כך בהרחבה בבלוג של מנהל גרינפיס ישראל, ד״ר יונתן אייקנבאום.

תאונת רכבת עם חומרים כימיים מסוכנים המיועדים לתעשיית הפלסטיק גרמה לאסון כבד בארה״ב

תיעוד הבעירה של חומרים מסוכנים באוהיו (תיעוד: thunderlips36)

אסון גדול התרחש החודש בארה״ב, כשרכבת, שנשאה חומרים מסוכנים עבור תעשיית הפלסטיק, סטתה מהפסים והתהפכה על הגבול שבין מדינות אוהיו ופנסילבניה שבארה"ב. אמנם איש לא נהרג, אך נגרם זיהום כבד באזור והיישוב הסמוך פונה. תמרות העשן ופיזור המזהמים גרמו להמוני אזרחים לדווח על שלל בעיות רפואיות, כמו גרון צורב וקשיי נשימה. הנושא והמראות האפוקליפטיים של התאונה הצליחו להעלות למודעות את הבעיה של שימוש בחומרים מסוכנים, כולל גז נוזלי (ב-22 קרונות של גז טבעי נוזלי קיימת אותה כמות אנרגיה כמו בפצצת האטום שהתפוצצה בהירושימה), וניודם דרך ריכוזים של אוכלוסייה אזרחית; מסתבר שתאונות כאלה אינן נדירות כמו שהיינו חושבים. אחד החומרים, שדלפו בכמויות הגדולות ביותר, הוא פוליויניל כלוריד (PVC), מהחומרים המסוכנים ביותר והנפוצים לייצור פלסטיק. במפעלי ייצור פלסטיק, שעושים שימוש נרחב ב- (PVC), מדווחים על פגיעה בריאותית של העובדים ועל זיהום נרחב של מקורות המים והקרקע. לא רק מוצרי הקצה של הפלסטיק הם רעילים ומזהמים ואלא גם חומרי הגלם וכל הליך הייצור שלו. אמנת פלסטיק בינלאומית חזקה, אותה אנו מקדמים, תיתן מענה לצמצום ומניעת זיהום הפלסטיק הרעיל והמזהם לכל אורך מחזור החיים שלו.

״שרב חורפי״

שריפה בהרי ירושלים ב-2021 (תיעוד: אלעד איבס / גרינפיס)

בזמן שכולם מתקוטטים בזירה הפוליטית, פליטות גזי החממה נמשכות וכדור הארץ שלנו ממשיך להתחמם. בארה"ב, לא מדובר רק על מזג אוויר קיצוני – אלא על אירועי שיא של מזג אוויר קר ומזג אוויר חם – בו זמנית. כך, לפני כשבוע, בעוד שהטמפרטורות בדנבר הגיעו לשיא של מינוס 23 מעלות, היום הקר ביותר שנמדד מאז 1962 בתקופה זו של השנה, ביוסטון חוו דווקא את ההיפך המוחלט – רצף חום שובר שיאים לתקופה זו. מרחבי היבשת הגיעו תמונות, ובהן – מצד אחד, הררי שלג דווקא בחוף המערבי ומן הצד השני במזרח, תושבים המשתזפים בשמש החמה. באותו הזמן, כאן אצלנו בישראל, החורף מרגיש כמו רכבת הרים אקלימית. אחרי חורף שחון במיוחד, הגיע בתחילת פברואר רצף ארוך של 11 ימים של גשמים ואחריו מזג אוויר קיצי, שסיים באחת את החורף, שכאמור מעולם לא הגיע באמת. משבר אקלים כבר אמרנו?

אני רוצה לעזור

חברות הדלקים מגבירות את קצב הפקת הגז באסדות על חשבון האקלים והציבור הישראלי

הפקת דלקים מזהמים באסדה המזהמת ״לוויתן״ מול חופי ישראל (תיעוד: אלעד איבס / גרינפיס)

למרות, ואולי דווקא, כשבאופק נראית ירידה צפויה בשימוש בגז ולפי מחקרים, עד 2030, תרד הצריכה האירופית בגז ב-30%, הודות להתייעלות אנרגטית ועידוד אנרגיות מתחדשות, התאגידים "שברון" ו"דלק" של יצחק תשובה ממשיכים לקדם ולהרחיב ביתר שאת את הפקת הגז המזהם. השבוע הודיעו על הגדלת הפקת הגז מאסדות הגז בישראל, שתכלול גם השקעה גדולה בבנייה של מתקן הנזלה צף, במטרה להפוך את הגז לנוזל (LNG), מה שיאפשר ייצוא שלו באמצעות ספינות. הנזלת גז הופכת את התהליך כולו למזהם ומסוכן בהרבה מהמצב הנוכחי, עם גידול של עד 21% מסך פליטות גזי החממה כמו גם הסכנות הרבות בהובלת הנוזל המסוכן. הבהלה לייצוא מקוממת, לא רק בשל הסכנות לים התיכון ולאקלים אלא גם מכיוון שבישראל ממשיכות לפעול תחנות הכוח הפחמיות ושסגירתן לא נראית באופק – את המחיר משלמים בחייהם מאות ישראלים מדי שנה. כך נשרפים לנגד עינינו הצרכים העתידיים של המשק הישראלי בעבור רווחיהם של קומץ חברות תאוות בצע.

אני רוצה לעזור

תחקיר חושף כיצד ניצלו "שברון" וחברות הדלקים את מומנטום הבהלה מהמלחמה באוקראינה

פעילי גרינפיס מול אסדת לווינתן (תיעוד: אלעד איבס / גרינפיס)

תחקיר חדש של Desmog מספק תשובה חלקית, לכל הפחות, לבהלת הגז שאוחזת בציבור. לפי התחקיר, חברות הדלקים וקבוצות הלובי שלהן פתחו מיד כשהחלה המלחמה באוקראינה בקמפיין, לפיו מתקני גז חדשים הם הפתרון למשבר האנרגיה של היבשת, למרות שברור שאינם יכולים לספק מענה מיידי. לפי התחקיר, לפני פרוץ המלחמה, נגעו רק 3% מהציוצים בטוויטר לביטחון אנרגטי, אך עם פרוץ הלחימה לא פחות משליש מהציוצים – כלומר פי 10 – עסקו בגז כפתרון לבעיה של ביטחון אנרגטי. כשמנקים את רעשי הרקע, המציאות מלמדת שהמלחמה דווקא הובילה את מדינות האיחוד להאצת המעבר למתחדשות.

אני רוצה לעזור

אקטיביזם הוא הפתרון לייאוש וחרדה

מה ניתן לעשות כאשר עצומות, מחאות, ושיח עם מקבלי החלטות אינם אפקטיביים? איך פעלו תנועות מחאה אזרחיות מול השלטון בצורה לא אלימה, אך יחד עם זאת ישירה – במטרה לשנות את העולם? ביום שישי הקרוב ניקח חלק בהכשרת פעולה ישירה בלתי אלימה (NVDA) בהובלת תנועת ״המרד בהכחדה״. ההכשרה פתוחה לכלל הציבור ומהווה תנאי לקחת חלק בפעולות של גרינפיס. כל הפרטים יינתנו למעוניינים לאחר הרשמה בקישור:  https://cli.re/MEREDCLASS

גם השנה: גרינפיס ישראל קיבל את תו מידות לאפקטיביות

ארגון גרינפיס ישראל קיבל לאחרונה, בתום תהליך בדיקה קפדני, אישור על חידוש תו מידות לאפקטיביות. התו ניתן לארגונים על בסיס יכולתם לייצר ערך חברתי מוסף ולהביא לשינוי לטובה בחיי היום יום, תוך מיצוי מיטבי של משאבי הארגון. אנו נמשיך להתבסס על מדע, מחקר ויצירתיות ולהפיק תוכנית סדורה לעמידה ביעדים אמפיריים לקידום עתיד סביבתי משופר בארץ ובעולם.

תרומה לגרינפיס ישראל מוכרת ברשויות המס בישראל ובארה״ב

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל