שינוי מעמדם של היועמ״שים: סכנה ברורה ומיידית לסביבה בישראל

הרפורמה המשפטית של הממשלה החדשה תהיה בעלת השפעות מרחיקות לכת גם על הסביבה בישראל. לפי חבר הכנסת לשעבר, פרופ׳ אלון טל, נשקפת סכנה גדולה נוספת סביב שינוי חוק יסוד  הממשלה, על פיו לא יהיו השרים מחויבים לפעול עוד לפי הנחיות היועצים המשפטיים של משרדם. לדברי טל, בתי המשפט נזהרים מאוד מביטול החלטותיה של הרשות המחוקקת, הכנסת, וביטול חוקים מתרחש, למעשה, בממוצע אחת לשנה. לעומת זאת, יועצים משפטיים, שיושבים בדיונים פנימיים עם השרים, מונעים במהלך השנה אלפי החלטות בלתי חוקיות במשרדי ממשלה, כמו מינויי קרובים, שימוש לא חוקי בתקציבים ועוד. על כך ועוד במאמרו של טל.

גרינפיס מצטרף להקמת מטה משותף לשמירה על הדמוקרטיה מטעם ארגוני הסביבה 

"'חיים וסביבה', כגוף א-מפלגתי, רואה סכנות גדולות להגנת החי והסביבה ולבריאות הציבור בהעברת הרפורמה המשפטית המתוכננת על ידי הקואליציה הנוכחית, וקורא לכל ארגוני הסביבה לצאת למהלך משותף לבלימתה. כדי לשמור על הכלים המשפטיים-רגולטוריים הקיימים, המסייעים לנו להגנה על היקר לנו".  אנו בגרינפיס ישראל תומכים בהחלטה זו של "חיים וסביבה", ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל ונצטרף למטה משותף לשמירה על הדמוקרטיה מטעם ארגוני הסביבה. בקרוב נעדכן לגבי מחאות ופעילות בנושא

אני רוצה לעזור

עזרו לנו להפחית את השימוש בפלסטיק ברשויות המקומיות

בלון צפלין של גרינפיס מעל מטה תאגיד הדלקים המזהמים ״אקסון״ (גרינפיס)

הורגלנו לכך שאירועי תרבות, מוסיקה וספורט הם מקור לזיהום פלסטיק, כשבכל אירוע כזה נצרכים אלפים, ואף עשרות אלפים, של כלים חד פעמיים. מנגד, קיימת אפשרות אחרת, פשוטה מאוד – מעבר לאירועים המבוססים על כלים רב פעמיים. כך כבר קורה במדינות רבות בעולם ואפילו בארץ נעשו כמה ניסיונות אשר הוכתרו כהצלחה.

אנחנו בגרינפיס ישראל יוצאים לפרויקט ארצי, בשיתוף פעולה עם רשויות מקומיות בכל רחבי הארץ ועם עסקים מקומיים, המקדמים פתרונות רב פעמיים, כך שביחד נייצר נורמה חברתית חדשה – חד פעמי זה לא תרבותי! כלומר – מעבר של אירועי תרבות, מוסיקה וספורט למודלים רב פעמיים ושימוש חוזר.

להתנדבות

אני רוצה לעזור

יצרנית הבשר הענקית שמניעה את הרס האמזונס מעורבת בשערורייה חדשה

בקר של JBS שנמכר בישראל (תיעוד: גרינפיס)

הניסיון מראה שהמציאות עולה על כל דמיון, וזה נכון שבעתיים כשמדברים על משבר האקלים. כידוע, תעשיית המזון מן החי היא אחת התעשיות המזהמות ביותר: היא אחראית ל-14.5% מכלל פליטות גזי החממה של האנושות, כאשר תעשיית הבשר היא המזהמת ביותר ואחראית ל-60% מפליטות גזי החממה של תעשיית המזון. למרות זאת, חברת JBS הברזילאית/אמריקנית, אחת מהחברות הגדולות ביותר בתעשיית המזון מן החי, הצליחה למכור לפני שנתיים מניות ששווקו כ"ירוקות" ב-3.2 מיליארד דולר.

שריפת יערות גשם באמזונס בעבור גידול בקר (תיעוד: גרינפיס)

JBS היא לא סתם עוד חברת מזון. שם החברה אולי לא מצלצל לנו מוכר כאן בישראל, אבל לא מעט ישראלים הם לקוחות שלה ולא פחות מ-2% ממוצריה מגיעים לישראל הקטנה. החברה הזאת היא היצרנית מספר אחת בעולם לחלבון מן החי ופליטות המתאן שלה גדולות יותר מסך כל פליטות המתאן של צרפת, גרמניה, קנדה וניו זילנד יחד(!). מכיוון שמקום מושבה בברזיל, המוצרים שלה קשורים ישירות וגם בעקיפין לבירוא יערות האמזונס ושמה נקשר עם לא מעט פרשיות שחיתות ופגיעה בזכויות אדם במדינה במדינה, כך ששערוריה חדשה זו שנקשר בשמה אינה מפתיעה.  

חבורת אקטיביסטים אמריקאיים החליטה להיאבק במיצג השווא של המניות ה"ירוקות" של החברה והגישה לוועדה לניירות ערך ובורסות של ארצות הברית תלונה, לפיה אין החברה עומדת ביעדים שלה לקיזוז פליטות גזי החממה. אם החברה אכן לא תעמוד ביעדיה לקיזוז פליטות, יגרור הדבר ענישה ותשלום קנסות למחזיקי המניות ה"ירוקות".

אני רוצה לעזור

מדוע נעצרה גרטה טונברג?

Pictures from Lützerath at the Garzweiler open pit mine. Activists protest on site against the removal of coal from under the village. Police forces clear the village of Lützerath in North Rhine-Westphalia. Bilder aus Lützerath am Garzweiler Tagebau. Aktive protestieren vor Ort gegen gegen die Abbaggerung der Kohle unter dem Dorf. Polizeikräfte räumen das Dorf Lützerath in Nordrhein-Westfalen.

ככל שעוברות השנים, הולך ומחריף המאבק האקלימי. בשנים האחרונות ראינו הפגנות של מאות אלפים ברחבי העולם, חסימות של ערים מרכזיות, שדות תעופה ועוד, בדרישה לצעדים רציניים יותר מצד ממשלות העולם אל מול החמרת משבר האקלים. המאבק האחרון בכפר הגרמני לוצראת הוא אבן דרך נוספת במאבק. פינוי הכפר הגרמני בשבוע שעבר מסיים מאבק של מעל לשנתיים, במהלכו השתלטו מאות פעילי אקלים על הכפר הגרמני הנטוש והקימו בו מודל לחברה מקיימת וסולידרית: הם שיקמו את הכפר, בנו בו בתים ובקתות מעץ ואפילו הקימו מערכות חשמל סולאריות.

מחאה של גרינפיס והתנועה הסביבתית בכפר ״לוצראת״ (תיעוד: גרינפיס)

מטרת הפעילים היתה למנוע כרייה של שדות פחם שנמצאים מתחת לכפר. פחם הוא דלק המאובנים המזהם ביותר, ולפי הפעילים, אם תתבצע כריית הפחם שמתחת ללוצראת, לא תצליח גרמניה לעמוד בהתחייבויותיה לפי הסכם פריז. למרות שהפעילים מבקשים לבנות עולם בריא וטוב יותר, הם נתפסים כפושעים שיש לפנות ולאסור, בעוד חברת הכרייה RWE, שפעילותה מסכנת חיים, נתפסת כגוף לגיטימי שיש להגן על זכויותיו הקנייניות. עם תפישה מעוותת כזו של צדק, לא פלא שהעולם מצוי במצב חירום אקולוגי. במהלך המחאה, שחיברה בין פעילים רבים, נעצרה גם האקטיביסטית גרטה טונברג והזכירה לנו שמחאת אקלים היא איננה פשע.

צוות הטיפוס של גרינפיס גרמניה מתקין מגדל פאנלים סולאריים לתושבי הכפר "לוצראת״, שתאגיד הכרייה RWE ניתק בו את קווי המתח לעיירה

דוח חושף כיצד במהלך ועידת האקלים מימנו חברות הדלקים אלפי פרסומות המכחישות את מדע האקלים

מחאת גרינפיס נגד פרסום של תאגידי דלקים מזהמים (תיעוד: גרינפיס)

העובדה שבקופ 26 היו יותר מ-500 לוביסטים של חברות האנרגיה הפוסילית, יותר מכל משלחת מדינתית אחרת, זעזעה רבים והדגישה עד כמה התעשייה מעורבת ומשפיעה על מהלכי ועידת האקלים. אך הנוכחות הזאת לא נשארה ללא מענה, ולקראת הועידה שילבו ידיים יותר מ-20 ארגונים – כולל גרינפיס – כדי להיאבק באיומי הדיסאינפורמציה הפוטנציאליים סביב הוועידה. עכשיו, אחרי ועידת האקלים בשארם א-שיח' (קופ 27), מוציאה ההתארגנות הזו דו"ח חדש, החושף את מסע הדיסאינפורמציה של חברות הדלקים לפני ועידת הקופ האחרונה ובמהלכה. 

לפי הדו"ח, הוציאו גופים הקשורים לחברות הנפט כ-4 מיליון דולר על פרסומות, שהפיצו מידע שקרי או מטעה על משבר האקלים, איפוס פליטות ועל הצורך לכאורה בדלקי מאובנים. לא פחות מ-3,781 פרסומות, שהכילו תוכן כזה, זוהו. בנוסף, התגלתה עלייה משמעותית בתוכן שהכחיש את משבר האקלים, כולל האשטאג בטוויטר #ClimateScam שהחל ביולי 2022, ארבעה חודשים לפני הוועידה. 

הדו"ח קובע הגדרות ברורות לדיסאינפורמציה וכלים לזהות אותה. המטרה היא שמקבלי החלטות ומפעילים של פלטפורמות דיגיטליות יקחו את המידע הזה לתשומת ליבם וידאגו שהטעיה מכוונת כזו של הציבור לגבי נושא כל כך קריטי לא תיוותר ללא מענה.

אני רוצה לעזור

תרומה לגרינפיס ישראל מוכרת ברשויות המס בישראל ובארה״ב

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל