ניצחון להגנת היערות באירופה! חוק חדש יגביל יבוא סחורות הקשורות להרס יערות

בקרוב יוכלו תושבות ותושבי האיחוד האירופי להרגיש יותר בנוח, כשהם רוכשים מוצרים, העלולים להיות קשורים במישרין או בעקיפין לכריתת יערות. בשבוע שעבר הודיעה הנציבות האירופית, כי הסתיימו הדיונים על חוק, אשר יחייב חברות להוכיח שיערות לא נפגעו בתהליך ייצור המוצרים שלהם. החוק יחול על חברות שמוכרות מוצרים, כגון: סויה, בשר בקר, שמן דקלים, קקאו, קפה ועוד.

עם זאת, מגדיר החוק באופן גמיש למה הכוונה בפגיעה ביערות, זאת – בעקבות לחץ מהממשלה הקנדית וסקטור הייעור האירופי. הגדרה גמישה זו תאפשר בפועל כריתה לא מקיימת של עצים ביערות טבעיים. בנוסף, נכשלו מאמצים לכלול בחוק אזורים שלא מוגדרים כיערות, אלא סוואנות, ביצות או חורשות, אך הצעות אלה תיבחנה במהלך השנים הקרובות. ממשלות האיחוד גם התנגדו לכלול התחייבות לכבד את חוק זכויות האדם הבינלאומי במסגרת החוק והחליטו שלא להכליל בו גופים פיננסיים. 

בתגובה, בירך דובר גרינפיס באיחוד האירופי, ג'ון היילנד, את קידום החוק, אותו ניסה הארגון להעביר במשך תקופה ארוכה, ואמר שמדובר ב"פריצת דרך למען היערות ומי שמגן עליהם". יחד עם זאת, המשיך והוסיף, כי "ממשלות האיחוד צריכות להתבייש על כך שהן מוסיפות חורים בנוסח החוק למען תעשיות כריתת העצים ועל כך שהן מעניקות הגנה רפה בלבד לעמים הילידים, שמשלמים בדמם כדי להגן על הטבע". הוא הבטיח שארגון גרינפיס ימשיך ויפעל בנושא על מנת להרחיב את ההגנה שמעניק החוק.  

אני רוצה לעזור

על רקע ועידת המגוון הביולוגי הבינלאומי – ההרס באמזונס נמשך

גרינפיס ברזיל מספק הוכחה נוספת לחשיבותם של חוקים להגנת היערות. בזמן שבמונטריאול שבקנדה נפגשים נציגים מכל העולם על מנת לקדם את ההגנה על המגוון הביולוגי בעולם, נחרבו בחודש נובמבר 555 קמ"ר משטח יערות האמזונס. זהו השטח השני בגודלו שנחרב מאז מאז 2015, אז החלו לתעד את ההרס במכון הברזילאי לחלל ומחקר (INPE).

במהלך ארבע השנים האחרונות, תחת ממשל בולסנרו, הגיעה כריתת יערות האמזונס לשיאים חדשים, וחלקים מהיערות אף החלו לפלוט יותר גזי חממה, ממה שהם קולטים. תקופה זו הביאה את היערות אף קרוב יותר לנקודת האל-חזור, בה תקרוס המערכת האקולוגית המתקיימת ביערות. לדברי רומולו בטיסטה מגרינפיס ברזיל, לממשלה החדשה במדינה יש עכשיו הזדמנות לחזור ולהיות מנהיגה בתחום השימור: "אין לנו זמן לבזבז. כל עץ חשוב. ברזיל חייבת להתחייב לסיים את כריתת היערות לפני שיהיה מאוחר מדי".

אני רוצה לעזור
אני רוצה לתמוך בתחקירים סביבתיים!

הצטרפות לגרינפיס כתורם למחלקת התחקירים

אני רוצה לתמוך!

תאגיד מיחזור הבקבוקים אל״ה מתפרק ומותיר אחריו כאוס וזוהמה

Needs onscreen credit "Chris Jordan CC2.0' The unaltered stomach contents of a dead albatross chick photographed on Midway Atoll National Wildlife Refuge in the Pacific in September 2009 include plastic marine debris fed the chick by its parents.

יפעת גליק חשפה בתחקיר סביבתי חשוב נוסף המתפרסם בתאגיד השידור הציבורי כאן 11, את שובל הפסולת שמשאיר אחריו תאגיד אל"ה המתפרק. התאגיד הוקם אחרי חקיקת חוק הפיקדון, שקבע שיצרנים יהיו מחויבים לאסוף מבתי עסק את הבקבוקים הריקים. זאת, על ידי החברות הגדולות במשק – החברה המרכזית למשקאות (קוקה קולה, פאנטה, נסטי ועוד), טמפו, מי עדן ועוד.

עם זאת, בשנה האחרונה הורחב חוק הפיקדון ונכללו בו גם הבקבוקים הגדולים של ליטר וחצי. בעקבות שינוי זה, עזבו כמעט כל היצרנים את תאגיד אל"ה, פרט לחברת קוקה קולה. קוקה קולה הודיעה גם היא שתעבור להקים חברה חדשה, אך הודעה זו לא סותרת את העובדה שתאגיד אל"ה אמור להמשיך לספק שירות פינוי בקבוקים עד סוף השנה הקלנדרית. עם זאת, בתחילת דצמבר עזבו עובדי התאגיד את המשרדים שלהם וספקים ובתי עסק שעבדו מולם טוענים שהם הפסיקו לתת שירות מזמן.

אלעד עמיחי, הממונה על חוק הפיקדון במשרד להגנת הסביבה, אמר שבכירי התאגיד זומנו לשיחה, אך נראה שעד שיוקמו החברות החדשות, לא יזכו בתי עסק לקבל את השירות שהם אמורים לקבל, ופסולת הבקבוקים תמשיך להיערם בבתי העסק ברחבי הארץ. מיחזור הוא דבר חשוב, ומערכת מיון פסלות מתפקדת עוד יותר, אך זהו אינו הפתרון למגיפת הפלסטיק, אלא הפחתה בייצור ומעבר נרחב למערכות של שימוש חוזר ומילוי מחדש. 

בקבוק פלסטיק חד-פעמי בחוף פלמחים (תיעוד: אלעד איבס / גרינפיס) © Elad Aybes
אני רוצה לעזור

הסנאט האמריקני חושף את ההטעיות והשקרים של חברות הדלקים

בסוף השבוע שעבר, אחרי בדיקה של שנה, פירסמה ועדה של בית הנבחרים האמריקאי את מסקנותיה, וקבעה  שהחברות הגדולות במשק הנפט והגז מנהלות מזה שנים "קמפיין גרינווש מתמשך". הוועדה אמרה, כי חברות הנפט והגז מצהירות הצהרות ריקות בעניין צמצום פליטות, אך בפועל פועלות כדי למקסם רווחים ולהאריך את חיי התעשייה לעוד עשורים רבים.

התנהלות זו של חברות הנפט אמנם לא חדשה, אך לדברי קרוליין מלוני, נציגה בבית הנבחרים אשר עומדת בראש הוועדה ויזמה חקירה זו, "איננו יכולים להתמודד עם משבר האקלים בלי להתמודד עם משבר הדיס-אינפורמציה בנוגע לאקלים". לדבריה, חברות הנפט והגז הגדולות במשק מטעות את הציבור האמריקאי מזה עשרות שנים והגיע הזמן להטיל את האחריות על ההטעיה הזו על כל תעשיית הנפט והגז.

במסגרת חקירות הוועדה, נדרשו חברות הנפט להגיש מסמכים, שהיו מסווגים עד כה. החברות אף נדרשו להגיע להעיד תחת שבועה. זימונים אלה לעדות מזכירים לציבור האמריקאי את השימוע שנערך לבכירי תעשיית הטבק ב-1994, אז שיקרו הבכירים תחת שבועה וטענו שניקוטין אינו ממכר. שקרים בוטים אלה הביאו בשעתו לתגובה ציבורית עזה נגד התעשייה ועל ידי כך לאקטיביזם שלטוני בעניין הפיקוח על תעשיית הטבק. ניתן רק לקוות שאותו הדבר יקרה כעת כנגד תעשיית דלקי המאובנים.

לקריאת הכתבה

מה מסתיר מאיתנו משרד האנרגיה?

חבל אילות שבערבה, אחד האזורים המצטיינים בישראל בהפקת אנרגיה סולארית, שטח עצום, הכולל שמורות טבע, בהן חיי בר עשירים ורגישים, מאוים על ידי קידוחי נפט. כן, ממש כך. חברת ארבל, בעלת עבר סביבתי מפוקפק וקשיים כלכליים, קיבלה רישיון לקידוחי נפט בשטח ציבורי השייך לכולנו.

איך יכול להיות שמשרד האנרגיה מאשר קידוחים הרסניים בטבע הייחודי של המדבר הישראלי, במקום לקדם אנרגיה סולארית באזור כה שטוף שמש? לא ברור, אבל גרוע מכך – הוא גם מסרב לתת הסברים ולספק תשובות לשאלות רבות שעולות מתוך המחטף הזה. בקרוב יפגוש גרינפיס ישראל את נציגי משרד האנרגיה בבית המשפט, לאחר שזה סירב לבקשותינו לקבלת חומרים ציבוריים, על מנת לערער על  כחוק על הארכת רישיון חיפושי הנפט שניתן לארבל.

צפו בתחקיר המלא על שדה איה, השאלות המטרידות וסיבוב הפרסה המוזר של משרד האנרגיה. הצטרפו למאבק לעצירת קידוחי הנפט בערבה.

אני רוצה לעזור

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל