משבר האקלים מגדיל פי 20 את הסיכוי לבצורות חמורות

שריפות בירושלים (דור נבו / גרינפיס)

צוות חוקרים עולמי, הבוחן את הקשר בין אירועי מזג אוויר קיצוניים ומשבר האקלים בסמיכות להם, מצא כי הסיכוי להתרחשותן של הבצורות הקשות, שאירעו בחצי הכדור הצפוני בקיץ של 2022, גדל פי 20 בעקבות משבר האקלים. שילוב של טמפרטורות גבוהות במיוחד וכמות משקעים נמוכה, גרם להתייבשותם של כמה מהנהרות המרכזיים באירופה, סין וארה״ב, וכן לשריפות יער משתוללות ופגיעה ביבולים. על פי המחקר, בצורות חמורות, כמו אלה שנראו בקיץ האחרון, צפויות בכל עשרים שנה, לעומת פעם ב-400 שנה או יותר, בעולם ללא שינויי אקלים. בכל הנוגע למערב ומרכז אירופה, משבר האקלים גרם לעלייה של פי 3 עד 4 בחומרת הבצורות. בנוסף, נמצא במחקר שהטמפרטורות הגבוהות, שהיו כמעט בלתי אפשריות ללא משבר האקלים, היו הגורם המרכזי לבצורות הקשות, כאשר הירידה במשקעים הייתה גורם משמעותי פחות. לסיכום, החוקרים מעריכים כי בהתחממות עולמית של 2 מעלות, תכיפותן של בצורות בחצי הכדור הצפוני תהיה גבוהה פי 15-30 מכפי שהיא עכשיו.

אני רוצה לעזור

עוצרים את הגרינווש ומנקים את החסויות של ועידת האקלים ממזהמים

ועידת האקלים COP27 תפתח בשארם א׳-שייח בתחילת נובמבר תחת חסותן של 2 מהחברות המזהמות בעולם: קוקה-קולה, מזהמת הפלסטיק המובילה זה שנה רביעית ברציפות וג׳נרל מוטורס, יצרנית רכבי היוקרה ש-90% מרכביה עדיין נוסעים על מנועי בעירה מזהמים. נותנות החסות מדגימות היטב את הנעשה, לא רק בועידות האקלים, אלא גם במעשיהן של חברות מזהמות – גרינווש היא תוכנית עסקית משתלמת הרבה יותר מאשר להפסיק להבעיר ולזהם את העולם.

חיתמו על העצומה להרחקת המזהמים מנותני החסויות של הוועידה

עוצרים את הגרינווש!

מרחיקים נותני חסות מזהמים כמו קוקה-קולה מוועידת האקלים!

לחתימה על העצומה

הממשלה בקונגו מוכרת את אזרחיה ואת הטבע שלה עבור רווחי חברות הדלקים

יער הקונגו (תיעוד: גרינפיס)

בחודש יולי השנה הכריזה ממשלת הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו על פתיחת כ-27 בלוקים ביערות הגשם לחיפושי גז ונפט. הכרזה זו הגיעה לאחר שבוועידת האקלים בגלזגו הוסכם, במסגרת הסכם היערות, כי הממשלה תקבל 500 מיליון דולר בשנה כדי להגן על יערותיה. עתה הכריז השר האחראי על דלקים פחמימניים, כי הוא מקווה לחתום על הסכמי חיפוש עם חברות אנרגיה עד ה-30 לחודש אוקטובר.  לדברי איירין וואביווה, מנהלת הקמפיין הבינלאומי להגנת יערות הגשם של קונגו בגרינפיס, המהירות בה הממשלה פועלת למתן רישיונות הקידוח באגן הקונגו תהפוך את העמידה בתקנות הסביבתיות הנדרשות לאישורי קידוחים, לבלתי אפשרית. במקביל – מאפשרת הממשלה לחברות אנרגיה הרסניות לבזוז את הקהילות הקונגולזיות ואת מערכות הטבע של קונגו, כדי להפוך אנשים עשירים לעשירים עוד יותר.

לצד מגוון כשלים, עד היום לא נעשה תסקיר סביבתי על השפעות אפשריות של חיפושי גז ונפט ביערות הגשם, כפי שדורש החוק הקונגולזי. בחלק מהמכרזים ניכרת סטייה בוטה מהתהליכים המקובלים ולא התקבלה הסכמה חופשית, מוקדמת ומודעת, מן האוכלוסיות המתגוררות באזורים המיועדים לחיפושים או בסמיכות להם, לגבי פתיחת אתרי הקידוח. אזורים הפתוחים לחיפושי גז עתידים להשפיע לרעה על חייהם של מאות אלפי בני אדם ובהם קהילות מקומיות ושבטים ילידיים. למרות ניסיונות הגרינווש של הממשלה הקונגולזית, מהלך פתיחת היערות לקידוחי נפט וגז זוכה להתנגדות עזה בקרב גרינפיס וארגונים מקומיים ובינלאומיים נוספים, אזרחים, מדענים, פעילי אקלים וחוקרי אקלים.

אני רוצה לעזור

הפוליטיקאים בישראל ממשיכים להתעלם ממשבר האקלים

בעוד שנת 2022 הייתה שנה נוספת של שיאי טמפרטורה ואירועי קיצון אקלימיים, תמיכת המפלגות בישראל בנושאי אקלים רק הולכת ופוחתת, בהשוואה למערכת הבחירות הקודמת, שהתקיימה לפני כשנה. כך עולה מתוך שאלון מפלגות, שערכו "מגמה ירוקה" ו"מחאת הנוער למען האקלים", בשיתוף ההתארגנות ״לבחור ירוק״ ונועה שטיינר, דוקטורנטית לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת קיל בגרמניה ומתוך כתבתה של לי ירון בעיתון "הארץ". המסקנות המרכזיות הן די מייאשות: רק שלוש מפלגות – מרצ, העבודה וחד״ש-תע״ל – מתחייבות לקדם צעדים קונקרטיים להתמודדות עם משבר האקלים. מפלגות יש עתיד, המחנה הממלכתי, ש"ס, יהדות התורה וישראל ביתנו לא השיבו לשאלון שנשלח אליהן אלא רק שלחו פסקת תגובה עמומה, בעוד שהליכוד, הציונות הדתית ורע"ם לא הגיבו כלל. תשובות המפלגות לשאלון שהופץ בפעם השנייה הושוו להתחייבויותיהן במערכת הבחירות הקודמת. חלק מהמפלגות נסוגו מהבטחות עבר ולמעשה, רק מפלגות השמאל מביעות התנגדות לפרויקטים מזהמים, דוגמת הסכם שינוע הנפט של קצא״א, בנייה בשטחים פתוחים, קידום פרויקטי פצלי שמן ועוד. 

מנגד, סקר של ״האגודה הישראלית לאקולוגיה וסביבה״ בשיתוף ״לבחור ירוק״ וחברת הייעוץ והמחקר ״סאפיו״ מוצא, כי חלקים נרחבים מהציבור הישראלי, כ-80%, רוצים התחייבויות סביבתיות במצע המפלגות וחושבים כי הממשלה לא עושה די בסוגיות סביבתיות. 98% מהנשאלים מעידים כי סוגיות סביבתיות חשובות להם, מה שהופך את הנושא הסביבתי לקונצנזוס א-מפלגתי גם בישראל. חשוב מכך, בין 80% ל-90% מהציבור מוכנים לשנות את הרגליהם בתגובה להתערבות ממשלתית בנושא האקלים, לדוגמה ברכישת רכב חשמלי, שימוש בתחבורה ציבורית או התקנת פאנלים סולאריים.  

המערכת הפוליטית בישראל ממשיכה להראות ניתוק, לא רק מהנעשה בעולם ביחס למשבר האקלים אלא גם מהלכי הרוח של הציבור הישראלי. לא מדובר בטעות אלא במדיניות סדורה, המקדמת אינטרסים של חברות מזהמות על חשבון אזרחי ישראל. מה אפשר לעשות?  

ביום שישי הקרוב כולם באים למצעד האקלים

מצעד האקלים סוף סוף הגיע וכוללללם מגיעים לצעוד ביחד! רגע לפני הבחירות בישראל, שני רגעים לפני ועידת האקלים בשארם א׳-שייח – יוצאים ביחד לרחובות בהפגנת כח של כל אזרחי ישראל, שמודאגים ממשבר האקלים, בדרישה מהממשלה לעשות צעדים אמיתיים ומשמעותיים.

המצעד יתקיים בשישי הקרוב, 28.10, בשעה 9:00 ברחבת המוזיאון לאמנויות בתל אביב- יפו.

בעצרת הפתיחה יהיה דוכן של גרינפיס בו נציג את מיצג האסדה הנודדת איתו צעדנו בחודשי הקיץ, ולאחר מכן נצעד ביחד, פעילי ופעילות גרינפיס, עם שלטים, חולצות ומיצגים אמנותיים.

נשמח לראות אותך איתנו!

לכל הפרטים

עוד ועוד שקרים של תעשיית הדלקים המזהמים נחשפים

תיעוד מאסון הזפת בחופי ישראל (רמי שלוש / גרינפיס)

לאחר שנים של הטעיות, שקרים וזריעת ספק במדע, נראה שסבלנותו של העולם לתעשיית הדלקים המזהמים סופסוף פוקעת. במדינת ניו-ג׳רזי הגיש התובע הכללי תביעה נגד חמש חברות אנרגיה וארגון סחר אחד, בטענה כי הטעו את הציבור ביודעין, בכל הנוגע לתרומתם להתחממות הגלובלית ולמשבר האקלים. התובע הכללי, מת׳יו פלטקין, אמר כי מסמכים פנימיים של התעשייה מראים, כי בחברות אקסון מובייל, של, שברון, BP וקונוקו פיליפס החביאו במשך עשורים את המידע שנאסף ממחקרים שערכו בעצמן, המעיד על כך שמוצריהן גורמים למשבר האקלים, אשר השפעותיו הסביבתיות על כדור הארץ הן הרסניות. ״מזה זמן רב שעל חברות אלה לשלם על הנזק לו גרם קמפיין ההטעייה שלהן״, אמר. לגבי חברת הסחר ״מוסד הנפט האמריקאי״, המייצגת כ-600 תאגידים, העוסקים בדלקים פוסיליים, טוענת התביעה, כי החברה פעלה לשכנע את הציבור כי משבר האקלים אינו קיים, כחלק מיצירת בלבול בנוגע לחלקן של תעשיות הנפט והגז במשבר.

מחאת גרינפיס מול אסדת הגז המסוכנת ״לוויתן״ (אלעד איבס / גרינפיס)

במקביל, כחלק מחקירתה המתמשכת של הטעיותיה ושקריה של תעשיית הדלקים הפוסיליים, חשפה בחודש שעבר הוועדה בבית הנבחרים האמריקאי, מעל ל-200 מסמכי תעשייה פנימיים השופכים אור חדש על ההטעיה ארוכת השנים של התעשייה. בין הגילויים הדרמטיים ביותר, מסמכים המראים כי בתכתובות בין עובדי תאגידי הדלקים, הם מכירים בכך שהתחייבויות האקלים והפתרונות המוצעים על ידי התאגידים, אינם מספיקים על מנת להביא להפחתה הנדרשת בפליטות גזי החממה, והם רק יהוו עיכוב נוסף במעבר החיוני מדלקים מזהמים לאנרגיה מתחדשת. המסמכים מוכיחים את מה שכבר ידענו: בעשורים האחרונים עסקה תעשיית הדלקים בקמפיינים מתוזמרים היטב של גרינוושינג, רטוריקה מטעה, לוביזם ומס שפתיים, ללא עיגון בתוכנית עסקית אמיתית.

עכשיו זה ברור יותר מתמיד: תעשיית הדלקים המזהמים אינה יכולה לתקן את עצמה. על אזרחים, נבחרי ציבור, משקיעים, משפטנים וארגונים אזרחיים להשתמש בכל האמצעים העומדים לרשותם על מנת לגרום לתעשייה לקחת אחריות על מעשיה ונזקיה ולבצע הפחתת פליטות בהתאם ליעדי הסכם פריז.

אני רוצה לעזור

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל