ניצחון להגנת היערות באירופה

מחאת גרינפיס מול מטה האיחוד האירופי

לאחר מאבק ארוך, הצביע הפרלמנט האירופי בעד חוק בירוא יערות, האוסר על יבוא סחורות ומוצרים, הקשורים באופן ישיר או עקיף להרס יערות, כגון: בשר, סויה, שמן דקלים, עצים, גומי ועור. מוצרים אלה לא יורשו להימכר ברשתות השיווק באיחוד האירופי, במה שמהווה צעד גדול קדימה בהגנה על היערות הטרופיים, במיוחד, ועל יערות העולם, בכלל. בכל שתי שניות אנחנו מאבדים שטח יער בגודל מגרש כדורגל – היערות שלנו נעלמים במהירות, אולם הטבע אינו יכול להגן על עצמו מפני תעשיות הרסניות ותאוות בצע. החוק מאפשר לשמור על היערות שנותרו, על מערכות אקולוגיות חיוניות, על ביתם, פרנסתם ורווחתם של קהילות ילידיות ובתי גידול ייחודיים וחשובים. ממשלת ישראל פועלת בינתיים בדיוק ההפך, עם התוכנית להורדת מכסים על בשר מיובא, שצפויה רק להגביר את הביקוש לאחד מהמוצרים המקושרים ביותר להרס אקולוגי ביערות הגשם בברזיל ובארגנטינה.

קידוחי הנפט והגז ביער הגשם בקונגו מאיימים לא רק על האקלים והסביבה

גורילה בקונגו (תיעוד: גרינפיס)

בחודש יולי הודיעה ממשלת הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו על פתיחת 30 בלוקים לקידוחי גז ונפט בעומק יערות הגשם באגן הקונגו. דוח חדש של גרינפיס אפריקה, בשיתוף ארגונים אזרחיים וסביבתיים נוספים, מוצא כי הממשלה עשתה זאת מבלי ליידע את הקהילות המקומיות, הנסמכות על היער לצרכי מזון, מים, מחסה ופרנסה, ואף ללא הסכמתן. פתיחת יערות הגשם לקידוחי נפט וגז מאיימת לא רק על האקלים הגלובלי ועל המגוון הביולוגי הייחודי של היערות אלא גם חושפת את הקונגולזים למחלות, קונפליקטים אלימים, זיהום, עוני ושחיתות, המגיעים באופן בלתי נמנע עם קידוחי נפט וגז.

שטח הקידוחים המוצע צפוי להשתרע על שטח של כמעט 278 אלף קמ"ר, אזור הגדול משטחה של בריטניה. חלק מהחלקות נמצאות בשטחי ביצה, המהווים אגן קריטי לספיחת פחמן, ולפחות 13 מהן נמצאות באזורים מוגנים, בהם פארק וירונגה – אתר מורשת עולמי של אונסק"ו. תהליך פתיחת החלקות נעשה באופן שנוי במחלוקת ובלתי שקוף, כאשר כמעט מחצית מהן נפתחו שלא בתהליך החוקי המקובל וללא עמידה בתקנות הגנת הסביבה של המדינה. הדוח החדש מציג בפעם הראשונה את קולן של הקהילות המקומיות, שעתידות לסבול מהשלכות ישירות של קידוחי החיפוש והשאיבה. גרינפיס מעריך כי הקידוחים המתוכננים ישפיעו על חייהם של יותר ממיליון בני אדם.

אני רוצה לעזור

הפגיעה בצינור נורדסטרים – דליפת הגז מהחמורות בהיסטוריה

שבדיה ודנמרק דיווחו בשבוע שעבר על פיצוצים בצינורות הגז נורד סטרים 1 ו- 2 בים הבלטי המחברות בין רוסיה לאירופה בעוצמה של 2.3 ו-2.1 בסולם ריכטר, שווי ערך למאות ק"ג של TNT, שגרמו לארבע דליפות, שתיים בתחום המים הכלכליים הבלעדיים של כל אחת משתי המדינות. מלבד ההשלכות הגאופוליטיות פיצוצים אלו גרמו לדליפת גז (טבעי כן?), השווה לכל הפחות לפליטות גזי החממה השנתיות של לפחות 20 מיליון מכוניות באיחוד האירופי. הדליפה, שמקורה ככל הנראה בחבלה מכוונת, עלולה להיות דליפת הגז החמורה בהיסטוריה עם זליגה של מאות אלפי טונות מתאן – גז חממה עוצמתי במיוחד – השווים ל-30 מיליון טונות של פחמן דו-חמצני. יודעים מה לא דולף? אנרגיה מתחדשת.

אני רוצה לעזור

החמדנות של עיריית ראשון לציון מלמדת למה ישראל תקועה מאחור במעבר לאנרגיה מתחדשת

שגריר גרינפיס ישראל, צלם הטבע רועי גליץ, בקוטב הצפוני

העיתונאי אביב לביא חשף ב״זמן ישראל״ בשבוע שעבר סיפור מקומם המלמד רבות מדוע ישראל תקוע מאחור במעבר לאנרגיה מתחדשת. עיריית ראשון לציון דרשה מנתיבי איילון המנהלת את הפרויקט תשלום מיסים בגובה של מעל 600,000 ש"ח כולל אגרת ביוב(!ֿ9 עבור בנייה של מערכת סולארית על פני שטח קטן, יחסית, של 3 דונם, מעל חניון "חנה וסע", אותו ביקשה חברת נתיבי איילון לקדם ובכך, גרמה העירייה לביטול הפרויקט מחוסר כדאיות.

קירוי חניונים עם מערכות סולאריות הינו אחד הצעדים החיוביים ביותר שניתן לעשות בימינו למיגור משבר האקלים וכן להיערכות אליו: הוא מייצר חשמל, אשר מפחית פליטות גזי חממה; הוא מייצר צל עבור הרכבים ובכך מפחית את צריכת הדלק לצורך קירורם; בעתיד, תאפשר הצבת עמדות טעינה גם להעביר את החשמל הסולארי ישירות לרכבים חשמליים אשר חונים מתחת לגגות הסולאריים; הדו-שימוש חניון-סולארי חוסך קרקע יקרת ערך. חשוב להוסיף, לא מדובר בתשלום מס  מיזם פרטי אלא חברה ממשלתית, ובגלל השאלה איפה יישב הכסף – בחשבון של החברה הממשלתית או בחשבון של העירייה – לא תהיה אנרגיה ירוקה. 

בעקבות הפרסום זה פנינו השבוע לראש עיריית ראשל״צ רז קינסטליך לפעול מיידית על מנת לבטל את גזרת המיסוי השרירותית על מתקנים סולאריים ולוודא שעיריית ראשון לציון תאמץ מדיניות, המעודדת ייצור חשמל ממקורות מתחדשים על ידי שלל גורמים, החל מהעירייה, דרך גורמי מסחר ותעשייה וכלה באנשים פרטיים.

אני רוצה לעזור

הגרינווש המושלם

יצרנית בקבוקי הפלסטיק החד-פעמי הגדולה בעולם

בושה וחרפה. אין דרך אחרת לתאר את ההודעה של ממשלת מצרים מסוף השבוע על כך שקוקה-קולה, מזהמת הפלסטיק הגדולה בעולם תהיה נותנת חסות ראשית לועידת האקלים COP 27 שתפתח בשארם א-שיח ב-6 בנובמבר. קוקה קולה מייצרת 120 מיליארד בקבוקי פלסטיק חד פעמי מדי שנה, הפלסטיק מיוצר מנפט ובכך נוצרת פגיעה חמורה בסביבה ובאקלים – שותפות זו מערערת לחלוטין 99% מהמהות של וועידת האו״ם החשובה. קוקה קולה נכשלה פעם אחר פעם בעמידה ביעדי המיחזור שלה וגרינפיס גם חשף כיצד יצרנית המשקאות הממותקים נאבקת בדחיית חוקי פיקדון וביוזמות להפחתת השימוש בפלסטיק חד פעמי. רוצים ללמוד עוד על הקשר בין חברות הדלקים ליצרניות המשקאות וכיצד הם מרעילות את העולם שלנו?

קראו על כך בבלוג שכתבנו

אני רוצה לעזור

חד פעמי זה לא חגיגי

לצד שינוי מערכתי ודרישה מתאגידים וממשלות לסיים את זיהום הפלסטיק החד פעמי, גם להחלטות שלנו, כאנשים פרטיים, יש חשיבות רבה בתור צרכנים, שהכוח בידיהם. כולנו יכולים להיות חלק מהפתרון ולהימנע עד כמה שניתן מפלסטיק חד-פעמי, בעזרת כמה צעדים קטנים שעושים הבדל גדול. השנה, אומרים לא לכלים ופלסטיק חד-פעמיים בארוחות החג: במקום בקבוקים – קראפים או קנקנים, במקום קשים – כוסות, במקום כלים חד-פעמיים – כלים אמיתיים, לאנשים אמיתיים. הכנו לכם מדריך קצר ופרקטי עם טיפים לצמצום השימוש בפלסטיק בחג (ובכלל). זה חשוב, זה הכרחי וזה אפילו די פשוט.

חד-פעמי זה לא חגיגי

מדריך ל-5 צעדים פשוטים לצמצום פסולת הפלסטיק בארוחת החג

למדריך המלא

עונת הסופות הטרופיות החלה באופן סוער במיוחד

סופר-טייפון מכה בפיליפינים (גרינפיס)

סופר הטייפון "נורו" פגע בויאטנם 36 שעות לאחר שזרע הרס רב בפיליפינים, שם הגיעו הרוחות בשיא הסערה למהירות של 250 קמ"ש ועוצמת הטייפון עלתה בתוך 6 שעות בלבד מעוצמה המקבילה להוריקן דרגה 1, להוריקן דרגה 5. התגברותה המהירה של הסופה אפשרה לתושבים זמן מועט מאוד להתכונן לסופה חמורה בהרבה מזו שנחזתה תחילה. הטייפון הותיר אחריו 5 הרוגים ונגרמו נזקים קשים לבתים ותשתיות. הסופה נחלשה עם הגיעה לויאטנם ועמדה על עוצמת הוריקן דרגה 2. 100 אלף בתי אב וכ-400 אלף תושבים פונו מבתיהם.

הוריקן איאן הכה בפלורידה (גרינפיס)

הוריקן "איאן", אחת הסופות העוצמתיות בהיסטוריה של ארה"ב, פגע בפלורידה לאחר שהפיל את רשת החשמל בקובה והותיר אחריו שובל של הרס. מוערך כי 2.2 מיליון בתים בפלורידה מנותקים מרשת החשמל ונגרם נזק נרחב לתשתיות, עם רוחות משתוללות, הצפות וגשמים כבדים. סופות קשות כמו "איאן", שתכיפותן וחומרתן הולכת ועולה, הן תזכורת מתמדת לכך שאנחנו חייבים פעולה אקלימית עכשיו. משבר האקלים ועליית הטמפרטורות מתדלקים את הסופות הטרופיות והופכים אותן לחמורות ומסוכנות יותר, כשקהילות עניות ופגיעות הן הראשונות להיפגע. המשך השקעה ושימוש בגז, נפט ופחם רק יחמירו את המצב ויביאו לסופות קטלניות נוספות, כמו הוריקן הארווי, אירמה וקתרינה.

אני רוצה לעזור

מצעד האקלים חוזר 💪✊

לאחר שבשנה שעברה הגיעו למצעד 10,000 איש, השנה אנחנו רוצים מצעד גדול ומרשים אפילו יותר כי אין לנו רגע לבזבז!  רגע לפני הבחירות לכנסת וממש ימים ספורים לפני ועידת האקלים העולמית (Cop27) במצרים, נפגש ונצעד ברחובות למען העתיד של כולנו. 🌏 

הצטרפו למצעד האקלים הגדול ביותר שנערך בישראל – כי רק ביחד נוביל שינוי אמיתי.

לאיוונט בפייסבוק | לאתר המצעד

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל