5 מיליון אנשים מכל רחבי העולם דורשים שמורות טבע ימיות. מה איתך?

הקרנה של גרינפיס על גשר ברוקלין לרגל פתיחת ועידת האו״ם לאוקיינוסים

עשינו את זה!

מעל 5 מיליון חתימות, 5,342,716 ליתר דיוק, נאספו ברחבי העולם לקראת הסבב החמישי של ועידת האוקיינוסים של האו"ם. בסוף אוגוסט, ייפגשו נציגי מדינות העולם בניו-יורק כדי לדון, בפעם החמישית, ביצירתה של אמנת אוקיינוסים גלובלית ומחייבת. סבבי השיחות הקודמים לא נחלו הצלחה אבל אנחנו לא מוותרים. האוקיינוסים המופלאים שלנו נמצאים תחת מגוון איומים וזקוקים להגנה מיידית ומשמעותית עכשיו!
ועידת האוקיינוסים השנה היא אחת ההזדמנויות האחרונות למהלך השימור הגדול בהיסטוריה ועל סבב השיחות הזה להסתיים בהצלחה, אם אנחנו רוצים לעמוד ביעד של לפחות 30% מהאוקיינוסים עד 2030. לא מדובר במשבר עתידי – אוכלוסיות מינים ימיים הולכות ומתכווצות ושינויים בלתי הפיכים באוקיינוסים מאיימים לא רק על הפרנסה והמחייה של קהילות חוף אלא גם על אחד ממקורות החמצן והמגוון הביולוגי החשובים על כדור הארץ. רק אמנת אוקיינוסים גלובלית, חזקה ומחייבת, תגן על המים הבינלאומיים מתעשיות הדיג, הקידוחים והכרייה ההרסניות ותאפשר למערכות אקולוגיות ייחודיות וחיוניות ולאפשר להשתקם.

רוצה להוסיף את השם שלך גם?

אני רוצה לעזור

לא יותר מגרינווש – התאגידים לא עומדים ביעדים של עצמם

על פי בדיקתו של כלי התקשורת הגרמני DW, שני-שליש מההבטחות הסביבתיות של חברות המזון והמשקאות באירופה, ננטשות או נכשלות. על פי התחקיר, שהתחקה אחר 98 התחייבויות תעשייתיות הנוגעות לפלסטיק של 24 חברות שונות ב-20 השנים האחרונות, מחצית מהן נקבו בשנת 2025 כשנת היעד. ב-37% מההתחייבויות שמועד יעדן חלף כבר, 68% מהן נכשלו באופן מובהק או מעולם לא דווחו שוב. חברת דנונה הצרפתית לדוגמה, קבעה כבר ב-2009 כי בתוך שנה, 50% מהפלסטיק המשמש את בקבוקי המים שלה יהיה ממוחזר "כדי להפחית את משקל האריזות ולהפחית פליטות פחמן דו-חמצני". ב-2009, שינתה החברה את היעד ל-20-30% עד שנת 2011. לאחר שכשלה להשיג גם את היעד הזה, התחייבה החברה ב-2020, אז עמד אחוז הפלסטיק הממוחזר בבקבוקיה על 20% בלבד, כי עד 2025 היא תייצר את בקבוקי המים מ-50% פלסטיק ממוחזר. דנונה סירבה להגיב לתחקיר. תחקיר זה דומה בתוצאותיו לתחקירים אחרים הנוגעים להבטחות סביבתיות תאגידיות. 42% מהבטחותיהן הסביבתיות של חברות קוסמטיקה ומוצרים לבית באיחוד האירופי נמצאו מוגזמות, שקריות או מטעות. חלק מהחברות מסתפקות בארגון ניקוי חופים ורבות מההצהרות נועדו לשרת את תדמית החברות הרבה יותר מאשר הטמעת שינויים משמעותיים במודל הכלכלי שלהן. שנת 2025 תהיה שנת בוחן לרבות מההבטחות של תאגידים בינלאומיים, כשחלקם כבר יהיו כפופים לחוקים חדשים הנוגעים לפלסטיק חד-פעמי שייכנסו לתוקף באיחוד האירופי.

אני רוצה לעזור

משבר האקלים מחריף את משבר האנרגיה באירופה

נהר הסיל בספרד (תיעוד: גרינפיס)

אירופה סובלת ממשבר האנרגיה הקשה ביותר מזה עשורים בשל תגובת רוסיה – ספקית הנפט והגז הגדולה של האיחוד – לסנקציות שהוטלו עליה לאחר הפלישה האלימה לאוקראינה. אולם כעת, מחירי החשמל עלו לשיאים חדשים לאחר שתחנות כוח גרעיניות ופחמיות אינן יכולות לפעול כראוי, עקב מזג האוויר הקיצוני שפקד את היבשת בחודש יולי. תחנות כוח גרעיניות בשוויץ ובצרפת נאלצו להפחית את תפוקתן בגלל הגבלות על שימוש במים לקירור הכורים, לאחר שהנהרות ששימשו עד עתה לקירורם התחממו מדי. בגרמניה, ירד מפלס המים בנהר הריין ברמה המאיימת על מעבר סחורות בו ועל אספקת פחם לתחנות כוח על גדות הנהר.

לכך מצטרף משבר מים חריף עקב הבצורת הקשה ביותר זה עשורים, השוררת ב- 45% משטחי היבשה של האיחוד האירופי, מהם 15% מצויים כבר עכשיו במצב קריטי. איטליה הכריזה כי היא סובלת מהבצורת החמורה ביותר משנת 1800 עם פגיעה קשה בחקלאות עקב התייבשותו של נהר הפו. בצרפת מדווחים על הבצורת החמורה שתועדה במדינה מעולם, כאשר 100 מחוזות תלויים באספקת מים במשאיות, לאחר שתושביהם נותרו ללא מים בברזים. מאגרי מים יבשו גם בבריטניה, וספרד ופורטוגל סובלות מהאקלים היבש ביותר מזה 1200 שנה. אירופה מגלה כעת שהיא אינה ערוכה כלל לטמפרטורות כה גבוהות ולהשלכותיו של משבר האקלים, שצפויות רק להחמיר.

משבר מזון בפתח וגם הקפה בסכנה

אוהבים גלידה? קפה? קקאו? בין שאר ההשפעות של משבר האקלים, בעולם מתחמם קשה הרבה יותר לגדל חלק מהמזונות וחומרי הגלם האהובים עלינו ביותר. ברשת בן אנד ג'ריס כבר מציינים כי טעמים מסויימים עשויים להיעלם בקרוב, שכן הם מתקשים יותר ויותר להשיג פולי קקאו, וניל וקפה הגדלים בתנאים ראויים והוגנים כלפי החקלאים. במערב אפריקה, לדוגמה, מקורם של כ-60% מתוצרת פולי הקקאו הגלובלית, משנה כריתת יערות את דפוסי מזג האוויר והמשקעים המקומיים ומקשה על הגידולים. על פי חוקרים, עד 2050 מקומות רבים המגדלים היום קקאו או קפה, לא יוכלו להמשיך לעשות זאת בשל שינויים אקלימיים. פולי קפה מזן ערביקה, מהם מיוצרים 60-70% ממשקאות וגלידות הקפה בעולם, אינם גדלים היטב בטמפרטורה הגבוהה מ-24 מעלות.

אולם גם מוצרים בסיסיים הרבה יותר מקפה וגלידה מצויים בסכנה. לאחר שמחירם של דגנים הספיק לעלות בחדות וגם לרדת בעקבות חידוש המסחר בחיטה מאוקראינה, חוקרים מזהירים, כי הגורמים שעמדו בבסיס עליית מחירי המזון בחודשים האחרונים, נותרו ללא שינוי, וכי המלחמה באוקראינה היא רק גורם אחד מבין רבים, העשויים להשפיע לרעה על מחירי המזון שנים רבות קדימה. אחד הגורמים המרכזיים לכך הוא בצורת, הפוקדת רבות מהארצות, המהוות מוקדי גידול עיקריים של חיטה, דגנים וגידולים נוספים. שילוב מדאיג של גורמים אקלימיים ופוליטיים, עשוי לבוא לידי ביטוי כבר בשנה הבאה בעלייה נוספת של מחירי המזון ובשיעור הרעב בעולם. משבר האנרגיה העולמי תורם גם הוא למחירי המזון המאמירים, שצפויים לעלות אף יותר לקראת החורף, בין השאר בגלל השפעת משבר האנרגיה על ייצור החנקן – אחד מהדשנים המרכזיים בחקלאות התעשייתית.

אני רוצה לעזור

רישיון להרוס – כך מחריבה כיל את אזור ים המלח

הולך ונעלם: ים המלח (אלעד איבס / גרינפיס)

תחקיר מקיף של עיתון "הארץ" חושף את טביעת הרגל האקולוגית הנרחבת של מפעלי ים המלח של חברת כיל, הניכרת הרבה מעבר לירידת מפלס האגם, הבולענים, אובדן החופים והרס התשתיות. כפי שעולה מתחקירו של ניר חסון, היקפם האדיר של הנזקים הסביבתיים של המפעלים כמעט בלתי ניתן למיפוי, לאחר עשרות שנים של עבודות תיעוש ופיתוח אדירות על פני שטח של כ-600 קמ"ר – כמעט 3% משטחה של מדינת ישראל. פעילותם השוטפת של המפעלים דורשת הטיית מי נחלים, קידוחים במי תהום, הנחת קווי מתח ומים, חציבה מאסיבית בסלעים ובקרקע, ופעולות נוספות, המעצבות מחדש וללא היכר את הנוף הבתולי של דרום מדבר יהודה. בין השאר, היא גורמת גם לזיהום אוויר וזיהום אור חמור בלילה. להעמקת הקריאה על הנזקים העיקריים הנגרמים לאזור ים המלח >>

אני רוצה לעזור

השבוע באשקלון: ה״אסדה הנודדת״ של גרינפיס

בשבת האחרונה הגענו, פעילי גרינפיס ופעילים מארגונים נוספים, לחופי תל אביב, עם תהלוכה צבעונית ומרשימה של אסדת גז גדולה, חיות ים מהממות, מתופפים, פרפורמנס ואנרגיות גבוהות🥁

התהלוכה הבאה תצא בשבת הקרובה מהמרינה באשקלון בשעה 16:30. תוכלו לראות את המיצג, להחזיק לוויתן בטכנולוגיית מציאות רבודה, ולצפות בתהלוכה שוקקת חיים של בעלי החיים הימיים!

אנחנו נערכים כעת לתהלוכות אשר יתקיימו בחופי תל אביב, נתניה, חיפה ואשקלון. מספר ארגוני סביבה כבר הביעו נכונות להצטרף לתהלוכות ואנחנו מצפים לראות בחופים כמה שיותר פעילים ופעילות של גרינפיס ישראל.

מי שחושב.ת להגיע, אנא הצטרפו לקבוצה השקטה | לאיוונט בפייסבוק

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל