צפיית חובה: "מטיילים בארץ" הגיעו למפרשית הוויטנס

ולוג המטיילים הנפלא מטיילים בארץ הצטרפו אלינו לשיט בים על גבי מפרשית המחקר של גרינפיס ה"וויטנס"! הם שוחחו עם ג'ונתן, מומחה עולמי לזיהוי אקוסטי של לוויתנים, על צלילי היונקים הימיים, עם קים החוקרת על קים הלוויתן ועם ד"ר אביעד שיינין מאוניברסיטת חיפה על המשמעות האדירה של גילוי הלוויתנים ההיסטורי בים התיכון. בדרך הם חטפו קצת מחלת ים ולמדו איך מתנהל המחקר על גבי הוויטנס ולמה הוא כל כך חשוב. בין השאר, ידעתם שלוויתני ראשתן מפיקים את הצלילים הכי חזקים בטבע? מה החשיבות של הצלילים האלה בחיי היונקים הימיים ומה קורה להם כשהם נתקלים בסונאר צבאי או פיצוצים סייסמיים במסגרת חיפושי גז בים? לסיום, תוכלו גם להתמסר לקולות הצקצוק, התיקתוק והשירה של לוויתנים מכל העולם. זהירות, זה ממכר.

פנו לכם 15 דקות וצפו בסרטון המרתק על הפלא שנמצא ממש מול חופי ישראל.

שומרים על הים

תומכים במסע המחקר של מפרשית ״וויטנס״ של גרינפיס בישראל

אני רוצה לעזור

מזג אוויר קיצוני ברחבי העולם

יער ברודנבורג בגרמניה (תיעוד: גרינפיס)

משבר האקלים הוא לא תאוריה מדעית רחוקה אלא מציאות המתהווה לנגד עינינו עכשיו. מי שתמה על אמירה זו, מוזמן לפתוח את החדשות ולהתבונן במבול הדיווחים בנושא נזקי האקלים בכל קצוות העולם. גל חום כבד עוטף בימים האחרונים את מערב אירופה עם טמפרטורות הגבוהות בהרבה מהממוצע לעונה ואופייניות יותר לחודשים יולי ואוגוסט. במערב צרפת נמדדו 43 מעלות, שיא של 75 שנים ובמקומות רבים בספרד נמדדו מעל 40. טמפרטורות גבוהות במיוחד נראו גם בהולנד, גרמניה, אנגליה, פולין ועוד. במקביל, גל חום קיצוני פוקד גם את ארצות הברית עם טמפרטורות שוברות שיאים בצפון קרוליינה, אוהיו, טקסס, וויסקונסין, אריזונה, ניו מקסיקו, מערב וירג'יניה ופלורידה. מאות אלפי בתים סובלים משיבושים חמורים באספקת החשמל, 88 מיליון בני אדם מצויים תחת אזהרת חום קיצוני וברחבי ארה"ב משתוללות מעל 40 שריפות ענק שכילו בינתיים כמעט 1.2 מיליון דונם. במקביל, גשמים יוצאי דופן בהודו ובנגלדש גרמו לעשרות הרוגים עקב מפולות בוץ, פגיעות ברק ושטפונות. מזג האוויר הסוער, הקיצוני מזה שנים, הציף מאות אלפי בתים, כבישים ודרכים ראשיות, ניתק יישובים שלמים ואילץ כ-6 מיליון בני אדם לעזוב את בתיהם.  

סיפורם המפתיע של "פסי ההתחממות"

פסי ההתחממות של ישראל 1901-2021

ה-21 ביוני, שהוא גם היום הראשון של הקיץ, הפך בשנים האחרונות להיות יום "הראה את הפסים שלך" או באנגלית – Show Your Stripes Day. את אימאג' הפסים הצבעוני הזה יצר מדען האקלים אד הוקינס בשנת 2018, כדי לתת ביטוי ויזואלי ברור למגמת ההתחממות לאורך מאה ועשרים השנים האחרונות. כל פס מייצג מדידה של טמפרטורה גלובלית ממוצעת שנתית, החל בראשית המדידות באמצע המאה ה-19 ועד היום. כך, בצבעים פשוטים, ללא מדדים טכניים מבלבלים, ניתן לראות באופן חד משמעי שה-2-3 עשורים האחרונים, משמעותית חמים יותר מהעשורים שקדמו להם. את הרעיון, קיבל הוקינס ביוני 2017 כאשר ראה אצל קולגה, אלי הייווד, שמיכה שסרגה לבתה התינוקת של חברה, מדענית אקלים. אלי השתמשה במדידות הטמפ' הגלובליות בין השנים 1916-2016 ובכל צמר שהצליחה להשיג. המתנה, שהוכנה באהבה וללא כל כוונה שתהפך לאמצעי להעברת ידע על משבר האקלים, הפכה לאחד האימאג'ים הידועים בתחום האקלים לאחר שהוקינס הכין לה גרסה דיגיטלית והתאים את הצבעים לצבעים המוכרים לרוב האנשים: כחול מייצג קור ואדום – חום. 
באיזה צבע ייראו הפסים בעשורים הקרובים? זה תלוי רק בנו.

משרד האוצר מטרפד את מדיניות האקלים של ישראל

חלק מתערוכת גרינפיס שהוצגה מחוץ לכנס

פעילי גרינפיס ישראל קיימו תצוגת מחאה נגד משרד האוצר בשל פגיעתו המתמשכת במדיניות האקלים של ישראל. המחאה נערכה בכניסה למלון אוריינט בירושלים, ב"כנס אלי הורוביץ לכלכלה ולחברה" בו נאמו נציגים רבים מטעם משרד האוצר – מהמשרדים החשובים בממשלה, אשר מוביל מדיניות אנטי-סביבתית מובהקת במשך שנים. תצוגת המחאה כללה תערוכה שהציגה באופן ויזואלי ברור 10 מקרים בהם משרד האוצר קידם מהלכים שפוגעים בסביבה או באקלים, בניהם דחיית תוכנית ממשלתית לצמצום פליטות גזי חממה, גזילת את קרן קופת הניקיון, התנגדות לביטול הסכם קצא״א, צמצום סמכויות המשרד להגנת הסביבה ובאופן כללי – טירפוד מתמיד של המעבר לכלכלה דלת פחמן.

אמירות כמו "אין מה לעשות", "מאוחר מדי" או "ישראל היא מדינה קטנה ולא רלוונטית", הנשמעות לעיתים מבכירי המשרד, מטעות ומסוכנות. מדע האקלים מצביע בבירור על כך שכל עלייה, גם של שבריר מעלת צלזיוס היא משמעותית ולכן עלינו לעשות כל מה שניתן אולם לאחרונה הצהירו בכירים במשרד האוצר כי אינם מאמינים שישראל תוכל לעמוד ביעדי צמצום הפליטות שלקחה על עצמה, זאת לאחר ששנים תקע האוצר בעצמו, כל יוזמה שאמורה היתה לקרב את ישראל ליעדים אלו.

משרד האוצר, מתוך ראייה כלכלית קצרת טווח ומצומצמת, מקדם ותומך בפרוייקטים הרסניים לסביבה ולציבור. אנחנו נמשיך למחות ולפעול נגד מדיניות ששמה רווחים ותאגידים על פני טובת האזרחים והטבע של ישראל.

אני רוצה לעזור

הפרלמנט האירופי מצביע נגד פוטין והמזהמים הגדולים

שתי ועדות מפתח בפרלמנט האירופי דחו את ההצעה השנויה במחלוקת להגדיר אנרגיות גז וגרעין כאנרגיות ירוקות לצורכי השקעה. 76 מחברי הפרלמנט מהוועדות לענייני כלכלה וסביבה הצביעו נגד ההצעה, מול 62 בעד ו-4 נעדרים. במאי, חשפו גרינפיס צרפת כי רוסיה, שעתידה להיות המרוויחה הגדולה מהצעת הנציבות האירופית, הפעילה לחץ מאסיבי על ידי לוביסטים וחברות בת כדי להשפיע על החלטת הנציבות. דחיית ההצעה תמנע את זרימתם של מאות מיליוני יורו למכונת המלחמה של רוסיה. לפני ההצבעה, מחו פעילי גרינפיס אירופה מחוץ לבניין הפרלמנט האירופי בבריסל.

חברי הפרלמנט עמדו לצד אוקראינה כשהצביעו נגד הגדרתן של אנרגיות גז וגרעין מזהמות ומסוכנות, כירוקות – לאחר יותר משלושה חודשי לחימה הרסנית, כבר ברור כי אנרגיות גז וגרעין לא רק מזינות את משבר האקלים והמשבר האקולוגי אלא גם את משבר המלחמה. בתחילת חודש יולי תערך ההצבעה הסופית בפרלמנט ובה על האיחוד האירופי לדחות אחת ולתמיד את הצעת הנציבות ובכך להפסיק לתת יד לגרינווש, ולהתחיל להתמקד באנרגיות נקיות באמת.

שערוריית הפחם הקולומביאני

מכרה פחם אחר בקולומביה שגרינפיס הביא לסגירתו

בשל המלחמה באוקראינה ובעיות באספקת הפחם מרוסיה, מבקשת חברת החשמל היתר מיוחד לשרוף פחם עתיר גופרית המיובא מקולומביה ביחידות הפחמיות של אשקלון וחדרה. פחם זה ידוע כמזהם במיוחד ובעל השפעות חמורות על בריאות הציבור. תהליך הבערה משחרר תחמוצות גופרית הפוגעות באופן קשה בדרכי הנשימה – תחמוצות הגופרית הללו הופכות לחלקיקים נשימים עדינים מאוד (חלקיקים שיניוניים) אשר עוברים את מחסום הדם וגורמים להתקפי לב ולשבץ מוחי. בנוסף, הפחם הקולומביאני מגיע מאחד ממכרות הפחם הפתוחים הגדולים בעולם, סרחון (Cerrejón), שהוא  בעל השפעות סביבתיות וחברתיות קשות בהן פגיעה במקורות מים, זיהום מים, קרקע ואוויר, פגיעה בבריאות הציבור ונישול האוכלוסיה המקומית, אשר כוללת שימוש בכח ואף הרס של כפר אפרו-קולומביאני. 

ממצאים אלו אינם יכולים להותיר אותנו אדישים, שכן זוהי דוגמה נוספת לכך שפגיעה בסביבה ופגיעה בזכויות אדם הולכות לעיתים תכופות יד ביד. סאגת הפחם עתיר הגופרית מקולומביה מדגימה את הצורך בהאצת המעבר לכלכלה דלת פחמן בהתבסס על אנרגיה מתחדשת והתייעלות אנרגטית. על מנת למזער את הפגיעה בסביבה, באקלים ובבריאות הציבור הישראלי, פנינו למשרד להגנת הסביבה בבקשה להתנות את שינוי היתר הפליטה במספר תנאים שיימזערו את הנזק לציבור הישראלי ולתושבי אשקלון וחדרה בפרט.

אני רוצה לעזור

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל