כתבה במוסף הארץ – התגליות המרגשות של מסעות המחקר שערכה ה"וויטנס"

שני מסעות מחקר ערכה מפרשית המחקר של גרינפיס "וויטנס", בים התיכון שבשטח ישראל. התוצאות היו מעל ומעבר לציפיות, עם תגליות היסטוריות על היונקים הימיים החיים מול חופי ישראל, אורח חייהם, דפוסי תקשורת והתנהגות, וכן הסכנות המאיימות עליהם. בהידרופון – מיקרופון מיוחד לזיהוי קולות של יונקים ימיים, המחובר לכבל באורך 350 מטר, זוהו לכל הפחות שמונה לווייתנים מסוג ראשתן, לווייתן אחד מסוג זיפיוס חלול חרטום וכמה דולפינים. משלחת המדענים גילתה גם את קים, הלוויתן הישראלי הראשון, שנקרא על שמה של קים קובו, סטודנטית לתואר שני בבית הספר למדעי הים באוניברסיטת חיפה, שזיהתה אותו. 

ישראל אינה מממנת סקרים מדעיים המתמקדים ביונקים הימיים, למרות שלווייתנים מהווים אינדיקטורים לכך שהים שלנו – אחד המשאבים החשובים ביותר לאדם – בריא או חולה. אזרחי ישראל, שעד עכשיו כלל לא ידעו שאחת החיות הגדולות בעולם חולקת איתם את הים התיכון, גם אינם יודעים כי ישראל אינה מחייבת את תאגידי האנרגיה המבקשים לקדוח במים הכלכליים של ישראל, לערוך סקר מקדים על היונקים הימיים החיים בהם. כך, בזמן שהוויטנס מצאה עושר ביולוגי מרגש מול חופי ישראל, סיימה חברת אנרג'יאן הבריטית 51 ימי חיפושים רועשים, הרסניים ויקרים, ומצאה מאגר גז טבעי נוסף בשטחי ישראל, בעוד שרת האנרגיה מכריזה על פתיחת הים התיכון לחיפושים חדשים.

בואו לקרוא את כתבתה המרתקת של נטע אחיטוב על הגילויים של הוויטנס ועל הפלא הפראי שמתחבא מול החופים שלנו. עכשיו, כשאנחנו מכירים את הים שלנו טוב יותר, נדע איך להגן עליו. 

עוד הבטחה שהופרה: סיום השימוש בפחם לא נראה באופק

בין סעיפיו הרבים של חוק ההסדרים, מתחבא סעיף שלא מפתיע שרוצים להחביא אותו. בסעיף הקטן מוצע לתקן את חוק משק החשמל, כך שיתאפשר ליצרני החשמל בישראל לפעול "שלא בהתאם לחוק אוויר נקי… מבלי שהפעולה תיחשב כמעשה או מחדל בניגוד לחוק האמור". היחידות הפחמיות 1-4 בתחנת הכוח אורות רבין בחדרה, הן מהמפעלים המזהמים ביותר בישראל. לא רק שחברת החשמל מבקשת היתר מיוחד לזהם ללא פיקוח או רגולציה, אלא שעל אף התחייבותה לסגור את פעילות היחידות עד יוני 2022 – הודיעה החברה שלא תעמוד בכך וביקשה קבלת היתר פליטה עד תחילת 2024. לא רק זאת, בעקבות המלחמה באוקראינה, נאלצת חברת החשמל לגוון את מקורות הפחם שלה עם יבוא מקולומביה של פחם מזהם במיוחד, עם אחוזי גופרית גבוהים. המשך פעולתה המזהמת של התחנה הפחמית בחדרה יעלה לנו כ-3.5 מיליארד ש"ח בשנה, אבל גרוע מכך – אזרחי ישראל ימשיכו לשלם בחיי אדם בעקבות הזיהום הקשה באזור התחנה, המתפשט גם למרחקים. 

מזה שש שנים שארגון גרינפיס ישראל, לצד ארגונים אחרים, פועל לסגירת היחידות הפחמיות. לאור תוספת פליטות גזי החממה ומזהמי אוויר הצפויים מהמשך פעילות יחידות 1-4, ומשימוש בפחם מקולומביה בתוכם, שלחנו מכתב ליו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה לקראת הדיון בנושא, ובו דרשנו מהמשרד להגנת הסביבה שלא להיעתר לבקשת חברת החשמל לשנות את היתר הפליטה ליחידות הפחמיות. מחברת החשמל דרשנו להטות באופן מיידי את כלל רזרבות הפחם בעלי אחוז גופרית נמוך לשימוש ביחידות 1-4 ובמקביל, קראנו למשרד האנרגיה להורות על השבתה מיידית של יחידות 1-4, ולנמק בפני הציבור מדוע המשך פעילותן עד כה הייתה הכרחית לאספקת חשמל סדירה.

אני רוצה לעזור

אירוע דליפה נוסף של כיל מזהם את נחל צאלים

צילום: רשות הטבע והגנים

ביום שבת אירעה דליפה נוספת ממפעליה של חברת כיל, הנחשבת לאחת החברות המזהמות בישראל. מי ים המלח דלפו מתעלה של החברה באיזור נחל צאלים, ומבדיקה ראשונית של רשות הטבע והגנים עולה כי הצמחייה באזור נפגעה כתוצאה מהמלחת הקרקע. מהחברה נמסר כי הדליפה התגלתה בתעלת ההזנה החדשה של המפעלים, המזרימה אליהם מים שנשאבו מהים. הדליפה אירעה במניפת נחל צאלים וגרמה להעמקת ערוץ הזרימה של הנחלים ולפגיעה בעיקר בעצי האשל המקומיים. באיזור הדליפה חיים צבאים, צבועים, שועלים, מכרסמים שונים ואוכלוסייה של חרדון הצב המצוייה בסכנת הכחדה. עד עתה לא ברור אם הם נפגעו משתיית המים המלוחים. בשנים האחרונות נגרמו זיהומים מתמשכים באתרי טבע שונים כתוצאה מזרימת שפכים ממפעלי כיל, בין השאר בעין בוקק, עין צין ועין עקרבים, וכן נזק כבד לנחל אשלים שנגרם ב-2017.

הידעתם שכולנו אוכלים, שותים ונושמים פלסטיק כל יום?

מיקרו-פלסטיק חודר לכל שרשראות המזון על כדור הארץ, בים וביבשה, וגם למי השתיה, למחזור הדם, לרקמות הגוף ולמזון שלנו. למרות זאת, יצרני הפלסטיק רוצים לשלש את הייצור עד 2050! עדיין חסר המון ידע על הדרכים שבהן הפלסטיק משפיע על הבריאות ועל הסביבה שלנו, אבל ככל שהייצור עולה, כך עולה גם החשיפה שלנו לפלסטיק, ואיתה הסיכון לבריאות שלנו.

הדרך היחידה להגן על הסביבה ועל הבריאות שלנו היא לסגור את ברז הפלסטיק, אחת ולתמיד. מוזמנים לצפות בסרטון הנהדר הזה שנוצר על ידי CommonSeas ומסופר על ידי הקריין המיתולוגי StephenFryActually.

זה הזמן שלנו לדרוש מהממשלה להילחם בפלסטיק החד-פעמי שמציף את ישראל ואת העולם.

אני רוצה לעזור

תיעוד נדיר של גרינפיס מקרקעית הים באנטרקטיקה

ידוע לנו יותר על פני הירח מאשר על עומק הים. המים העמוקים באוקיינוסים ברחבי העולם, היו ונותרו המערכת האקולוגית הכי פחות ידועה לנו. בסביבת החיים המסתורית הזו, בה שוררת אפלה תמידית והמים דלים בחמצן, חיים אינספור מינים שטרם ידועים למדע. משלחת גרינפיס ירדה בפעם הראשונה עם צוללת, לקרקעית הים באנטרקטיקה, שאיש לא צלל בה קודם לכן, וחזרה עם תיעוד מרהיב של מיני בעלי חיים, אלמוגים וצמחים שלא ניתן למצוא בשום מקום אחר. 

כולנו תלויים באוקיינוסים בריאים המייצבים את האקלים, מייצרים חמצן ומספקים מזון ופרנסה למיליארדי בני אדם. אולם האוקיינוסים המופלאים שלנו נמצאים תחת מגוון איומים; משבר האקלים, דיג יתר, קידוחי נפט וגז, זיהום פלסטיק וזיהום תעשייתי הם רק חלק מהם, והם זקוקים להגנה מיידית ומשמעותית עכשיו! כדי להגן על מערכות אקולוגיות ייחודיות וחיוניות ולאפשר להן להשתקם, דרושה אמנת אוקיינוסים עולמית המגנה על לפחות 30% מהאוקיינוסים עד 2030. כמעט 5 מיליון חתימות הקוראות להצלת האוקיינוסים כבר נאספו, מתוכן חתמו כ-60 אלף ישראלים! לא חתמת עדיין? כדאי למהר כי בקרוב היא תוגש לאו״ם!

אני רוצה לעזור

צוללני גרינפיס יצאו לתעד אסדה טבועה – ומצאו דליפת גז

לפני כשנה וחצי, נעלמה אסדת גז במשקל 520 טונות בים האדריאטי שבשטח קרואטיה. לאחר מספר ימים היא נמצאה בקרקעית הים. במהלך הזמן שחלף קראו בגרינפיס קרואטיה לממשלה ולחברות האנרגיה לחקור באופן יסודי מה קרה לאסדה. לאחר שלא התקבל שום דו"ח על התאונה שהביאה לשקיעתה בים, נסעה מפרשית המחקר של גרינפיס ה"וויטנס" למיקום האסדה הטבועה. פעילי גרינפיס צללו כדי לתעד את ההריסות ולהפעיל לחץ נוסף על האחראים עליה אבל מה שהתגלה להם היה מעל הצפוי. בסרטון שתיעד את האסדה ניתן לראות בבירור כי מהצינורות החלודים יוצאות בועות המצביעות על דליפת גז, ככל הנראה מתאן. הממשלה הקרואטית והחברה שבבעלותה האסדה, חוזרות ואומרות כי האסדה סגורה ואינה מהווה סכנה, אולם סרטון גרינפיס מראה אחרת. כמו במקרים רבים אחרים, גם המקרה הזה משקף היטב את שיטת הפעולה של חברות הדלקים המזהמים – אנחנו ניקח את הרווחים, אתם תתמודדו עם הזיהום, במיוחד אם הוא מחוץ לטווח הראייה. האם זה יקרה גם בישראל?

אני רוצה לעזור

חודש גאווה שמח!

לא משנה איזה צבע מהקשת אתם – כולנו בני אדם החיים יחד על מקום אחד קטנטן ביקום.
גרינפיס, כאירגון שחוגג את המגוון הביולוגי על כדור-הארץ, דוגל בערכים של אהבה, כבוד, חופש, סובלנות, שוויון וחיים בטוחים לכולם.

להיות גאים במי שאנחנו, להיות מגוונים, להיות מיוחדים, להיות אנחנו.
חודש גאווה שמח מכולנו!

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל