גופת לוויתן ראשתן נסחפה לחוף יפו

תיעוד: ענבר מרגוליס

שבועות ספורים לאחר שהמשלחת המדעית של גרינפיס ואוניברסיטת חיפה תיעדה לוויתני ראשתן מול חופי חיפה, נסחף לוויתן ראשתן מת לחוף יפו. נראה כי מדובר בפרט צעיר. לדברי ד״ר אביעד שיינין  שותפנו לסקר היונקים הימיים שקיימנו, שגם הקים את עמותת דלפיס ומכהן כראש תחום טורפי-על בתחנת מוריס קאהן לחקר הים של אוניברסיטת חיפה, פגר הראשתן שנמצא מול חופי הרצליה היה במצב ריקבון מתקדם, ויהיה קשה לקבוע את סיבת המוות שלו. העיתוי של אירוע זה מצער במיוחד לאחר שרק בשבועות האחרונים דיווחנו לכם על התיעוד הנדיר של הראשתנים בחופי ישראל. היונקים הימיים, ובעיקר הלוויתנים, נמצאים בסכנת הכחדה ותחת איומים שונים, כמו זיהום פלסטיק, דיג מכמורות, ודיג יתר בכלל, רעש וזיהום מכלי שייט, וגם מחיפושים וקידוחים של גז ונפט בים.

שומרים על הים

תומכים במסע המחקר של מפרשית ״וויטנס״ של גרינפיס בישראל

אני רוצה לעזור

שמונה סופות חול בתוך חודש בעיראק. מה הקשר למשבר האקלים?

סופת חול שמינית במספר מאז אמצע אפריל כיסתה את עיראק בשבוע שעבר, אבל עיראק ממש לא לבד: סופות חול מתרחשות בתדירות הולכת וגוברת גם בערב הסעודית, כווית, אבו-דאבי, איראן וגם כאן בישראל, תוך שהן משביתות טיסות ולימודים, ומביאות לאשפוז של אלפים עקב עלייה מסוכנת בזיהום האוויר. סערות חול אלה, המכונות "שאמאל" – צפון – נגרמות מרוחות צפוניות חזקות. בעוד הסיבות המדוייקות להיווצרותן עדיין אינן ידועות במלואן למדענים, רבים מהם מצביעים על הקשר בין סופות חול קשות לבין בירוא יערות ומדבור, כדי להסביר את העלייה בחומרתן ובתכיפותן בשנים האחרונות. סופות חול ואבק מגיעות במרבית המקרים מארצות שהצמחייה המוגבלת בהן אינה מצליחה להוות מחסום בפני הרוחות החזקות. בנוסף, גם ניהול לא נכון של מקורות מים, כגון בניית סכרים שהביאו לייבושם של נהרות, אגמים וביצות, מהווה סיבה נוספת לעלייה במספרן של סופות חול באגן הים התיכון, ובמיוחד בעיראק ובאיראן.

אני רוצה לעזור

רוחות של שינוי באוסטרליה

בחירות באוסטרליה. תיעוד: גרינפיס

בבחירות לממשלה הפדרלית, שהתקיימו באוסטרליה השבוע, ניצחה מפלגת הלייבור שהיתה באופוזיציה, וגם מפלגת הירוקים הגבירה את כוחה – תוצאות שמביאות רוחות של תקווה לשינוי. ממשלת אוסטרליה, שהובלה ע"י המפלגה הליברלית בשנים האחרונות, סירבה להתחייב להפחתת פליטות מידית, ולהפחתת ההפקה, השימוש והיצוא של פחם וגז. אוסטרליה היא יצואנית הפחם הגדולה בעולם, ומהמובילות בייצוא גז. מערכת הבחירות שהסתיימה השבוע התמקדה באקלים כנושא מרכזי.

"הממשלה העניקה הטבות בעשרות מיליארדים לתעשיות הפחם והגז בעקבות הקשרים העמוקים בין הפוליטיקאים לבעלי חברות הדלקים.  הציבור האוסטרלי מתמודד עם שיטפונות, שריפות ובצורות וזועק לפעולת אקלים דחופה". הסביר דיוויד ריטר, מנכ"ל גרינפיס אוסטרליה-פסיפיק, ערב הבחירות.
כעת לאחר מפלגת הלייבור זכתה בתמיכה נרחבת. עליה להוכיח שתפעל למען עתיד הציבור במטרה להתמודד עם הזעזועים הסביבתיים, החברתיים והכלכליים של שינויי האקלים. ובמקרה הזה – לענקית פחם וגז כמו אוסטרליה יש השפעה עולמית, ובהתאם אפשרות להפוך את מעמדה למובילת אקלים. 

גרינפיס קורא לממשלה החדשה באוסטרליה להציב יעד של אפס פליטות עד 2050, לשלול סובסידיות ציבורית עבור פרויקטים של דלקים מאובנים, לפתח וליישם תוכניות של אנרגיה מתחדשת ולהגדיל באופן משמעותי את המימון לפתרונות אקלים.

זיהום תעשייתי מביא למותם של 9 מיליון איש בשנה, מרביתם באפריקה

זיהום עופרת ואבץ במאגרי מים בסין (תיעוד: גרינפיס)

צוות מדענים פרסם ביום שלישי כי זיהום אוויר והרעלת עופרת כתוצאה מפעילות תעשייתית ואורבניזציה, מביאים למותם בטרם עת של 9 מיליון בני אדם בשנה, משנת 2015. עלות הזיהום, והתמותה והתחלואה הנובעות ממנו, מוערכת בכ-4.6 טריליון דולר מהכלכלה הגלובלית. תמותה הנובעת ממזהמים מודרניים כגון מתכות כבדות, כימיקלים חקלאיים ופליטות גזי חממה כתוצאה משריפת דלקים פוסיליים, עלתה ב-66% משנת 2000, על פי "הברית הגלובלית לבריאות וזיהום". מרבית המדינות בהן מספר מקרי המוות הוא הגבוה ביותר הן מדינות באפריקה, ובהן צ'אד, הרפובליקה המרכז-אפריקאית, ניז'ר, איי סלומון, סומליה, דרום אפריקה ובורקינה פאסו.

הרס האמזונס נמשך, ומשרדי הממשלה ממשיכים להתכחש לחלקה של ישראל

בירוא יערות באמזונס (תיעוד: גרינפיס)

בירוא יערות האמזונס, שתעשיית הבשר היא האחראית לו במידה הרבה ביותר, הגיע בשליש הראשון של 2022 לכ-2000 קמ"ר – עלייה של כ-70% בבירוא ביחס לתקופה המקבילה בשנה שעברה. לשם השוואה, מדובר בשטח הגדול פי 1.3 משטח גוש דן. החברות המובילות את הרס היערות, יבואניות הבשר הגדולות בעולם, מספקות בשר גם לאזרחי ישראל. אולם בזמן שבעולם מקדמים חוקים שונים שנועדו לאסור על ייבוא בשר ומוצרים שונים ששרשרת הייצור שלהם כרוכה בבירוא יערות, תחקיר "שקוף" חושף כי משרדי הממשלה השונים – בהם האוצר, החקלאות והמשרד להגנת הסביבה – ממשיכים להפגין ניתוק והתעלמות מאחריותה של ישראל להרס האמזונס. משרד האוצר מפחית את המס על בשר מיובא ובכך מעודד את צריכתו בתקנות שאנחנו ממשיכים להיאבק בהן.

אני רוצה לעזור

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל