הוויטנס יצאה לדרך – ֿמדוע המחקר המדעי בים התיכון כל כך חשוב?
על אף היותו ים קטן וצעיר באופן יחסי לאחיו האוקיינוסים, הים התיכון נחשב לנקודה חמה (Hotspot) של מגוון ביולוגי עם מספר גבוה במיוחד של מינים אנדמיים (מקומיים). למרות גודלו הקטן, 0.82% משטח הים הגלובלי, הוא מהווה בית ל-7.5% מהמגוון הביולוגי הימי העולמי. לא רק זה, מחקר מ-2010 העריך כי במים העמוקים של הים התיכון חיים 2805 מינים כש-66% מהם אינם ידועים עדיין למדע. ועדיין, המים הכלכליים של ישראל במזרח הים התיכון, הם אחד האזורים הכי פחות נחקרים באגן הים התיכוני כולו מבחינת אוכלוסיית היונקים הימיים החיים בהם. המשלחת המדעית על מפרשית הוויטנס שיצאה ביום שני לשבועיים של מחקר בים, מורכבת ממדענים מאנגליה וישראל שיעבדו יחד למלא את פער הידע על ידי שימוש בסקרים חזותיים-אקוסטיים.



הידעת? בעומק הים של ישראל חיים לוויתנים


עתה, עם כוונתה של הממשלה לפתוח את הים התיכון לקידוחי גז ונפט נוספים בעבור ייצוא, מחקר מדעי ואיסוף נתונים על האוכלוסייה הימית במים הכלכליים של ישראל חשובים מאי פעם. הפעילות השוטפת לחיפוש והפקה של נפט וגז בים מסבה לים נזקים חמורים וללא היכרות מעמיקה עם האקולוגיה הימית באזורים אלה, תסקירים סביבתיים לוקים בחסר ואינם מעריכים באופן מלא את מלוא הנזקים שעשויים להגרם למערכת האקולוגית הייחודית שלחופי ישראל. המחקר יסייע לתעד את תפוצת הלווייתנים והדולפינים על המדף היבשתי ובעומק הים. מינים אלה, החיים בעומק הים במים הכלכליים של ישראל, מושפעים ממגוון גדול של פעולות אנושיות בים בהן רעש, התנגשות בכלי שיט, זיהום ודיג ודווקא בשל פגיעותם הגוברת, עלינו להכיר אותם טוב יותר כך שנדע כיצד להגן עליהם.

קמפיין חדש קורא לתעשיית הביטקוין – "שנו את הקוד, לא את האקלים"

קמפיין חדש שהושק בארה"ב על ידי גרינפיס ארה"ב ומספר ארגונים סביבתיים נוספים, מבקש מדמויות בעלות השפעה בתעשיית הביטקוין לשנות מספר דברים בקוד, כדי להפחית את הצריכה האנרגטית הגבוהה שלו ב-99%. מחקר שנעשה באוניברסיטת קיימברידג' מצא שטביעת הרגל הפחמנית השנתית של התעשייה הגדלה במהירות, עומדת כבר על פליטות גזי חממה הזהות לפליטתן השנתית של שוודיה, יוון או הולנד. מחקר אחר, שפורסם במגזין Nature, הראה כי אם שימוש בביטקוין יתרחב באופן משמעותי, פליטות גזי החממה הכרוכות בכרייתו ידחפו את ההתחממות העולמית אל מעבר ל-2 מעלות.

לכ-50 כורי, סוחרי ומפתחי ביטקוין, יש האמצעים להכניס שינויים בתוכנה – כפי שעשו ב-2017 – ושינוי הצריכה האנרגטית של הביטקוין לגמרי אפשרי: המטבע הדיגיטלי השני ביציבותו, אתריום, נמצא כעת בהליכי מעבר מקוד בזבזני אנרגטית לקוד שיצמצם את צריכת החשמל של כריית אתריום ב-99.9%. חלק מכורי הביטקוין רוכשים תחנות כוח פחמיות מזהמות שהיו על סף פשיטת רגל או סגירה כדי לייצר אנרגיה למערכי הכרייה שלהם ובמקומות מסויימים, גרמה כריית ביטקוין לעלייה במחירי האנרגיה. הקמפיין, מבקשים להדגיש הארגונים המשתתפים בו, אינו נגד ביטקוין אלא נגד הזיהום הכבד שהוא יוצר. העברת תעשיית הביטקוין לאנרגיה נקייה גם היא אינה פתרון – האנושות זקוקה לכל האנרגיה הנקייה שהיא מייצרת למגוון רחב של שימושים. התייעלות אנרגטית היא הדרך היחידה של תעשיית הביטוקוין והקריפטו בכלל, לגדול באופן אחראי מבחינה סביבתית. 

גרינפיס בתגובה לדו״ח האקלים של האו״ם: אין יותר מקום לדחיינות

הפאנל הבין-ממשלתית לשינויי אקלים (IPCC) העביר את החלק השלישי של דו"ח ההערכה השישי לממשלות העולם. הדו"ח מתמקד בדרכים למיגור משבר האקלים, ומצהיר כי קיימים פתרונות לעמידה ביעדים של הסכמי פריז. יחד עם זאת הפתרונות לא ברי ביצוע לאור המדיניות הנוכחית של ממשלות העולם, שמצעידה אותנו לעבר כישלון. אין לנו יותר זמן וחייבים לפעול עכשיו על להפחית  בחצי את פליטות גזי החממה  עד לשנת 2030, ולהיות במסלול לעבר כלכלה דלת פחמן ואיפוס פליטות עד לשנת 2050. הדו"ח מדגיש כי צמצום פליטות בסקטור האנרגיה בלבד לא יספיק; יש ליישם התייעלות אנרגטית, וכן לפעול בכל הסקטורים: מזון, בנייה, תחבורה, שימור מערכות אקולוגיות, תעשיה ועוד. חוק אקלים חזק שיעלה לדיון בקרוב בממשלה ומשמעותי חייב לכלול התייחסות לכל התחומים הללו עם יעדים מדידים ומחייבים. 

ורד איל-סלדינגר מנהלת תחום אנרגיה ואקלים בגרינפיס ישראל מסרה בתגובה לדו"ח: ״המדענים אומרים היום באופן ברור שיש הרבה מאוד מה לעשות, וביכולתה של האנושות למנוע את החרפת משבר האקלים. מה שבני אדם מקלקלים, בעיקר בשריפה של דלקים מזהמים, ניתן לתקן במעבר מהיר לאנרגיות מתחדשות ולכלכלה דלת פחמן. אבל זה חייב לקרות עכשיו. אין יותר מקום לדחיינות, וחלון ההזדמנויות המצומצם לפעולה, שהקהילה המדעית מדברת עליו, הוא לא עוד סיסמא, אלא שיקוף של ההערכות המדעיות העדכניות ביותר, שמראות שבנוגע למשבר האקלים, המציאות עולה על התחזיות הפסימיות ביותר. שעון החול אוזל ואין זמן למדיניותה של ממשלת ישראל, שממשיכה לקדם קידוחי נפט וגז למרות הסיכון האקלימי והאקולוגי הברור הכרוך בהם. הממשלה צריכה להתעורר במהירות, ולחוקק לאלתר חוק אקלים שאפתני שיחייב את כלל משרדי הממשלה להתעורר למציאות שאנו חיים בה, ויכלול הפסקת פיתוח של תעשיית הדלקים המזהמים, והשקעות מאסיביות במעבר לאנרגיה מתחדשת ובהתייעלות אנרגטית״.

דו"ח חדש קושר את תאגיד מקדונלדס להרס יערות האמזונס וביצות הפנטנל

קבוצת מחקר עצמאית בברזיל פרסמה דו"ח חדש הקושר את תאגיד המזון מקדונלדס לבירוא יערות האמזונס והפנטנל ורמיסת זכויות עובדים. הדו"ח חושף מספר מקרים בהם בקר מחוות באזורים שבוראו באופן בלתי חוקי, הועבר בין חוות כדי להסתיר את המקור האמיתי ממנו הגיע ומשם נשלח לבתי מטבחיים בבעלות חברות המספקות בשר למקדונלדס. מקדונלדס סירבה להגיב טרם פרסום הדו"ח. שרשראות האספקה של בשר בקר המגיע מאזורי האמזונס והפנטנל בברזיל, סבוכות וכמעט ואינן מפוקחות. חוות בקר הן הגורם המרכזי לבירוא יערות הגשם בברזיל שהגיע בשנה שעברה לשיא של 15 שנים. תאגידי ענק ב-80 מדינות, רוכשים בשר משלוש יצואניות הבשר הגדולות בברזיל – JBS, מאפריג ומינרווה, ביניהן גם יבואנים המספקים בשר לרשת שופרסל, כפי שחשף תחקיר גרינפיס בשנה שעברה. על אף התחייבותן של יצואניות אלה כי שרשראות האספקה שלהן עומדות בסטנדרטים גבוהים, תחקיר בלומברג מחודש ינואר השנה מצא כי מסלול חייה של פרה, מרגע לידתה ועד העברתה למתקני פיטום ושחיטה, נותר ברובו בלתי מתועד ובלתי מפוקח.

ניצחון בטיוואן – רשת חנויות הנוחות השנייה בגודלה מכניסה אל סניפיה שימוש בכוסות רב פעמיות

לאחר שלוש שנות קמפיין, הכריזה רשת "פמילי מארט", רשת חנויות הנוחות השנייה בגודלה בטאיוואן, כי היא משיקה שירות השכרת כוסות קפה רב פעמיות בחמישה מסניפיה, כאשר היא מכוונת להכניסו לכ-400 סניפים עד סוף השנה. מספר כוסות הקפה הנמכרות ברשת עומד על מעל 100 מיליון בשנה. מערך שימוש בכוסות רב פעמיות יוכל להפחית מספר זה באופן דרמטי, ובכך לצמצם את כמות פסולת הפלסטיק המגיעה אל האוקיינוסים. הרשת הטאיוואנית היא הרשת הראשונה במזרח אסיה לאמץ מודל שימוש בכוסות רב פעמיות בסניפיה. פאמילי מארט הגיבה ליוזמת גרינפיס "פרויקט ברית הפלסטיק" בשנה שעברה, אז חברה הרשת לבתי קפה ומסעדות שאמצו מודל שימוש בכוסות רב פעמיות. יוזמה זו הפחיתה את השימוש במעל ל-1500 כוסות בארבעה חודשים. השנה, החליטה החברה להרחיב את המהלך לכלל סניפיה ובכך היא מוכיחה כי מודל עסקי בר-קיימא הינו לא רק אפשרי אלא גם משתלם.

רוצים לראות מפרשית המחקר של גרינפיס? לשוחח עם חוקרי הים המובילים ומהארץ והעולם? 

אנחנו בגרינפיס שמחים להזמין את ציבור העוקבים והתומכים שלנו  לכבוד הגעת המפרשית The Witness לישראל ולכבוד סיום מחקר היונקים הימיים המקיף ביותר שנעשה בים העמוק עד היום. 

האירוע יתקיים ביום רביעי, 13.4.22, במרינה באשקלון, בין השעות 18:00-20:00.

זו הזדמנות נהדרת ויחידה לפגוש את החוקרים, מיד לאחר שיחזרו מהמסע הימי המרתק, לראות את המפרשית הייחודית Witness לאחר משימתה הראשונה, ולנשנש משהו טעים אל מול השמש השוקעת בים, יחד עם חברי גרינפיס.  נשמח לראותך בין אורחינו!
אנא אשרו הגעה על מנת שנוכל להערך בהתאם.