מה מאיים על החיים בים התיכון?

An oil spill on 17 February washed up vast quantities of tar balls from crude oil over 170 km (106 miles), of shoreline, approximately 40% of Israel’s Mediterranean coast. Animals including birds and sea turtles were covered with tar. The dead body of a 17-metre young fin whale also washed up but there was no early confirmation that its death and the oil spill were connected.

הים התיכון, כמו שאר הימים והאוקיינוסים על כדור הארץ, מצוי בסכנה. קידוחי גז ונפט הרסניים, התחממות כדור הארץ, שינויים כימיים בהרכב המים עקב ספיחה מוגברת של פחמן דו-חמצני, זיהום פלסטיק, שפכים תעשייתיים, פיתוח מואץ ותעשיית דיג קטלנית מהווים כל אחד מהם איום חמור על המערכת האקולוגית הימית. אולם מזה עשורים שגורמים אלה מאיימים על הים שלנו ומפעילים עליו לחץ בלתי אפשרי. אנחנו במשבר אקלימי-אקולוגי וכמחצית מאוכלוסיית בעלי החיים הימיים ובהם יונקים, ציפורים, מיני דגים ורכיכות, נכחדה ב-45 השנים האחרונות, ו-80% מהזיהום הימי הגלובלי נגרם מפעולות המתרחשות על היבשה. פעילות אנושית מאיימת באופן יסודי על בריאותה ורווחתה של המערכת הימית – בין אם זו הלבנת אלמוגים מסיבית או העלייה בגובה פני הים – מערכות אקולוגיות ימיות שלמות, משתנות במהירות מדאיגה, חלקן באופן בלתי הפיך. 

בבלוג חדש כתבנו על חמשת האיומים הגדולים ביותר על הים התיכון לקראת היציאה שלנו למסע המחקר לתיעוד החיים בים התיכון – רגע לפני פתיחת 15,000 קמ״ר לקידוחי גז ונפט חדשים. 
הצטרפו אלינו למסע! 

שומרים על הים

תומכים במסע המחקר של מפרשית ״וויטנס״ של גרינפיס בישראל

אני רוצה לעזור

גלי חום מבהילים עוטפים את שני הקטבים של כדור הארץ בו זמנית

בזמן שישראל יוצאת מגל קור חסר תקדים באמצע חודש מרץ, כזה שהתרחשותו נדירה גם בחודשי החורף המרכזיים – האזורים הקפואים של כדור הארץ נתונים תחת גלי חום שמדענים מכנים "היסטוריים, חסרי תקדים ודרמטיים". הטמפרטורות באנטארקטיקה,הגיעו עד ל-40 מעלות צלזיוסמעל הטמפרטורה הממוצעת לעונה, ובמקביל רשמו תחנות מדידה בקוטב הצפוני סימני המסה, כשטמפרטורות הגיעו עד ל-30 מעלות צלזיוס מעל הממוצע לעונה. טמפרטורות אלו נמדדות בקוטב הצפוני בדרך כלל רק בשיא הקיץ. בעונה זו, הקוטב הדרומי מתחיל להתקרר במהירות עם כניסתו לסתיו בעוד הקוטב הצפוני יוצא בהדרגה מעונת החורף. 

מצב שבו שני הקטבים נמצאים תחת גלי חום קיצוניים כל כך הינו חסר תקדים, ועל פי מדעני אקלים, מהווה סימן מדאיג להתמוטטות מהירה ופתאומית של מערכת האקלים העולמית. הקטבים מתחממים במהירות הגדולה ביותר בעולם, וגלי חום, במיוחד בקוטב הצפוני, מהווים סכנה כפולה: העלייה בטמפרטורות מביאה להתכווצות כיסוי הקרח בים הארקטי. מכיוון שמי הים כהים משטחי הקרח הבהירים, הם סופגים יותר חום, ובכך נגרמת התחממות נוספת המאיצה את משבר האקלים בלולאת משוב. קרח הנמס בקוטב הדרומי מכסה ברובו יבשה, ועם המסתו מביא לעלייה בגובה פני הים. אירועי קיצון אלה מצטרפים לסדרה של אירועי אקלים קיצוניים שהתרחשו ב-2021, שמספרם וחומרתם עברו את תחזיות המדענים להתחממות הנוכחית של 1.2 מעלות. 

כדור הארץ לא מחכה לפוליטיקאים, עלינו להפחית מיד את פליטות הפחמן שלנו!

אני רוצה לעזור

שונית המחסום הגדולה עברה אירוע הלבנה המוני רביעי בתוך 6 שנים בלבד

Tony Fontes and Beverley Fontes, Divers & Whitsundays Dive Operators, holding signs to bring attention to the impact of Climate Change on the Great Barrier Reef and the need for government action to reduce emissions. They compare healthy coral and heat-stressed coral with a bleached coral prop on the Great Barrier Reef.

בשבוע שעבר אישרו רשויות הפארק הלאומי הימי של שונית המחסום הגדולה, כי התרחש אירוע הלבנה נרחב וחמור לאחר שגלי חום ימיים הביאו להתחממות המים בעד 4 מעלות בחלק מאזורי השונית. השונית הגדולה בעולם עברה כבר שלושה אירועי הלבנה (מות אלמוגים) המוניים ב-6 השנים האחרונות כאשר האירוע הנוכחי הוא הרביעי. התרחשותו של האירוע בשנת "לה-ניניה" שבה טמפרטורות המים קרירה יותר, מראה בבירור עד כמה מאיים משבר האקלים על עצם הישרדותה של השונית ועל שוניות אלמוגים ברחבי העולם.

אוסטרליה, יצואנית הפחם הגדולה בעולם, שופכת מיליארדי דולרים על "פתרונות שווא", במקום לטפל בגורמים האמיתיים להתחממות המים: פליטות פחמן כתוצאה משריפת פחם, גז ונפט. בדו"ח ה-IPCC האחרון, נכתב כי שוניות האלמוגים מגיעות כבר עכשיו לגבולות ההסתגלות שלהן, ולא יהיו מסוגלות לשרוד עלייה נוספת בטמפרטורת מי הים. מוערך כי עד 2030, מעל 90% משוניות העולם יהיו תחת איום עקב פעולות אנושיות, התחממות והחמצת המים. 60% מהן חזויות לעמוד בפני רמת איום גבוהה, גבוהה מאוד או קריטית.  

אני רוצה לעזור

מנהיגי העולם אינם מצליחים להגיע להסכמה – ומותירים את האוקיינוסים חשופים לסכנה

מסביב לעולם קוראים לאמנה עולמית של שמורות טבע ימיות

בימים אלה ממש, הסתיים סבב השיחות הרביעי באו"ם בנוגע לאמנת אוקיינוסים בינלאומית, ובינתיים נראה כי השיחות כושלות ומגיעות למבוי סתום, בדיוק כפי שקרה בשלושת הסבבים הקודמים. בזמן שהנציגים מכשילים את ההזדמנות החד-פעמית לפעולת השימור הגדולה בהיסטוריה בשל שיקולי רווח קצרי-טווח, ספינת גרינפיס "ארקטיק סאנרייז" גילתה על הרדאר שלה לא פחות מ-400 כלי שיט בדרום האוקיינוס האטלנטי, בעומק הים. ללא כל פיקוח או רגולציה, צי ענק של ספינות דיג מסחריות ממלאות את האופק ומרוקנות את האוקיינוס מהחיים בו – ובכך מביאות את המערכת האקולוגית הגדולה בעולם לסף התמוטטות.

כדי להגן על מערכות אקולוגיות ייחודיות וחיוניות ולאפשר להן להשתקם, העולם חייב אמנת אוקיינוס גלובלית המגנה על לפחות 30% מהאוקיינוסים עד 2030. לא מדובר במשבר עתידי – האוקיינוסים זקוקים להגנה מיידית ומשמעותית עכשיו: אוכלוסיות מינים ימיים הולכות ומתכווצות, ודיג יתר תעשייתי מאיים לא רק על הפרנסה והמחייה של קהילות חוף אלא גם על אחד ממקורות החמצן והמגוון הביולוגי החשובים על כדור הארץ.

על מדינות העולם להגביר את מאמציהן, לגבור על חילוקי הדעות ולהסכים על אמנה גלובלית שתגן על האוקיינוסים של כולנו. כל תוצאה אחרת תהיה כישלון. 

אנחנו לא נוותר, ונמשיך לפעול עד להקמת שמורות טבע ימיות על פני האוקיינוסים.

אני רוצה לעזור

דו"ח עולמי חושף כי 97% מערי העולם אינן עומדות בתקנות זיהום האוויר של ארגון הבריאות העולמי

מחאה נגד מפעלים מזהמים באינדונזיה

דו"ח חדש של חברת IQAir, בחן לראשונה את איכות האוויר הגלובלית, על פי ההנחיות החדשות של ארגון הבריאות העולמי שפורסמו בספטמבר 2021. הנחיות אלה חתכו בחצי את הכמות המותרת באוויר של החומר החלקיקי PM2.5, מזהם האוויר המסוכן והמנוטר בעולם. החלקיקים המזהמים שקוטרם מגיע עד 2.5 מיקרון, נמצאו כבעלי השפעה בריאותית נרחבת על בני אדם, כאשר הם אחד הגורמים המובילים לאסתמה, שבץ ומחלות לב-ריאה כתוצאה מזיהום אוויר. זיהום זה מביא למותם בטרם עת של לפחות 7 מיליון בני אדם ברחבי העולם בכל שנה. הדו"ח מצא כי אף אחת מ-117 המדינות שנסקרו לא עמדה בהנחיות החדשות בשנת 2021, ורק 222 ערים מבין  6,475, 3% בלבד, עמדו בהן. ב-93 ערים נמדדו ריכוזי PM2.5 גבוהים פי עשרה מההנחיות המקסימליות. 

מחאת גרינפיס מול מפעל פולקסווגן בארגנטינה

המצב באירופה, אפריקה וערי אסיה חמור במיוחד – רק 3%, 1.5% ו-0.2% מהערים ביבשות אלה בהתאמה, עמדו ברמות המותרות. באמריקה הלטינית 7% בלבד. עוד נמצא בדו"ח כי איכות האוויר בסין הולכת ומשתפרת: מחצית מהערים שנבדקו הראו ירידה בזיהום האוויר ביחס לשנת 2020, וזיהום האוויר בבייג'ינג נמצא במגמת שיפור מתמדת זה חמש שנים ברציפות. שינויים אלה מיוחסים לצמצום בפעולתן של תעשיות מזהמות ותחנות כוח פחמיות. בניגוד לסין, ניו-דלהי היא העיר המזוהמת בעולם זו השנה רביעית ברצף, ואחריה ערים בבנגלדש, צ'אד, טג'יקיסטן ואומן. ומה אצלנו? תל אביב ממוקמת במקום ה-39 בעולם, עם ריכוזי זיהום חלקיקי של 20.7 μg/m3, יותר מפי ארבעה מהמותרעזרו לנו לעצור את תעשיית הדלקים שמזהמת לנו את האוויר!

אני רוצה לעזור

תרצו ללמוד עוד על משבר האקלים?  

בצד המלחמה הנוראה באוקראינה, משבר האקלים ממשיך להחריף. לכן, ביחד עם ארגונים נוספים, הכנו לכם/ן קורס שעוסק במשבר בצורה תמציתית, מדויקת, וגם עם כל הקשריו הפוליטיים.

הקורס מסביר מדוע מדענים/ות טוענים/ות שאנחנו בעשור הקריטי לטיפול במשבר האקלים, ומה צריך לעשות בעשור הזה.  נשמח לראותכם/ן. 

לפרטים מלאים והרשמה 

ביום שישי מחאת הנוער למען האקלים חוזרת בגדול! 

ביום שישי הקרוב נצעד ביחד בתל אביב, פעילי/ות ומתנדבי/ות גרינפיס מכל הארץ, במחאת הנוער למען האקלים אשר מתרחשת במקביל ברחבי העולם 🌍

על מנת שנוכל להיערך בהתאם עם כמות השלטים – נשמח אם תרשמו פה בלינק כל מי שמעוניינ.ת. להצטרף אלינו  – https://forms.gle/gmQTjZxvNF6DzoGW9

נתראה ברחובות✌️

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור