שנה אחרי אסון הזפת – ישראל עדיין לא מוכנה לאירועי זיהום בים

השבוע פנינו לשרי הממשלה בדרישה לעצור מתן רישיונות חדשים וחידוש רישיונות קיימים לפיתוח משק הגז לייצוא. זאת בשל התועלת הכלכלית השנויה במחלוקת בכל הנוגע לרווחים ממשק הגז לכלל הציבור הישראלי, והנזקים הבלתי הפיכים לסביבה ולאקלים, כפי שהודגש בדו״ח הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי אקלים (IPCC) שפורסם השבוע.

ייצוא הגז – אשליה מסוכנת שתעלה לכולנו ביוקר

גז טבעי? סיפור מהתחת!
הפקת הסרטון: HutzPe creative studio

את הטענות בנוגע לחוסר ההיגיון הכלכלי של המשך פיתוח משק הגז בישראל, ביססנו באמצעות דו"ח כלכלי עצמאי, ״תום עידן הגז הטבעי – משמעויות כלכליות עבור ישראל״ שנכתב על ידי ד"ר דניאל מדר (SP Interface) והכלכלן נדב כספי (לשעבר כלכלן באגף התקציבים במשרד האוצר), אשר בוחן את ההיגיון הכלכלי בהמשך קידוחי גז טבעי בישראל 2022 לאור ההתכווצות הצפויה בשוק הגז המחצבי. 

עיקרי הדו״ח מתייחסים לחישובי הרווחים השגויים של משרד האנרגיה ממאגרי הגז החדשים, ובעיקר בנוגע להתעלמות מההשקעה הציבורית בתעשיית הגז, הצפויה להגיע לכ-30 מיליארד ש"ח ויותר עד 2030. הדו"ח כולל הסברים על מגמות ארוכות טווח בתעשיית הדלקים ובהן תרחישים של כניסת ״טכנולוגיות משבשות״ והפיכת מתקני הגז ל"נכסים תקועים" (stranded assets).

15,000 קמ״ר בים התיכון נמצאים בסכנה מיידית

תיעוד לוויתן מת שנסחף לחופי ישראל בשנה שעברה (תיעוד: גרינפיס)

הים התיכון, אוצר טבע עולמי ייחודי המשמש בית גידול למאות יצורים ימיים, נמצא כעת בסכנה מיידית: קידוחי גז ונפט חדשים המיועדים לייצוא בלבד, מתוכננים כבר בחודשים הקרובי ובתוכם גם קידוח הרסני באזור הפרעת פלמחים – פנינת טבע תת-ימית נדירה.

החלטתה של השרה אלהרר להשהות מתן רשיונות חדשים לחיפושי גז ונפט בשנת 2022 אינה מבטלת את קידוחי הגז המתוכננים, אלא רק דוחה את ההליך התחרותי הרביעי לחיפושי גז במים הכלכליים של ישראל לשנת 2023. 

כלומר, שטח של כ-6,000 קמ"ר בים התיכון נמצאים בסכנה מיידית כבר השנה, ו-9,000 נוספים בשנים הקרובות, כאשר הגז מיועד גם כך לייצוא. לכן, לעצירת מתן רישיונות חדשים וחידוש רישיונות קיימים לא תהיה השפעה על ביטחונה האנרגטי של המדינה ומנגד, המשך הקידוחים ימנע בוודאות מישראל לעמוד בהתחייבויותיה הבינלאומיות להפחתת פליטות גזי חממה.

אני רוצה לעזור

״ישראל רחוקה מאוד מלהיות מוכנה״ – תגובת גרינפיס לדו״ח האקלים של האו״ם

בהערכה המקיפה ביותר של השפעות האקלים עד כה, דו"ח קבוצת העבודה השני של הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי אקלים' (IPCC) העביר את ההערכה המדעית האחרונה שלו לממשלות העולם היום. תוך התמקדות בהשפעות, הסתגלות ופגיעות, הדו"ח מפרט – בפירוט מפוכח – את הרמה החמורה של השפעות האקלים כבר עכשיו, הגורמות לאובדן נרחב ולנזקים הן לאנשים והן למערכות אקולוגיות ברחבי העולם.

ורד איל-סלדינגר, מנהלת תחום אנרגיה ואקלים בגרינפיס ישראל, מסרה בתגובה לדו״ח המטריד: ״ישראל רחוקה מאוד מלהיות מוכנה למציאות האקלימית-אקולוגית החדשה שרק תלך ותחריף, ומותירה אותנו חשופים. כבר היום מצב החירום האקלימי הוא עניין של חיים או מוות עבור רבים. התמותה משיטפונות, בצורת וסערות הייתה גבוהה פי 15 במדינות פגיעות במיוחד במהלך העשור האחרון. יחד עם זאת, אנחנו בפתחו של עשור קריטי לאקלים ועדיין אפשר לפעול. המדענים הבהירו היום את ההכרח לעצור במהירות את השימוש בגז ובדלקים מחצביים, ולהגן על לפחות 30% מהמערכות האקולוגיות ביבשה ובים עד 2030.  העוצמה והמהירות של שינויי האקלים שמתרחשים כבר היום (כפי שמוצג בדו"ח), מטרידים במיוחד. אולם ישראל נכשלת שוב ושוב בהשגת יעדי האקלים הנמוכים שלה ולא נמצאת בכיוון הנכון כדי לקחת חלק במאמץ הגלובלי למיתון התחממות כדור הארץ לרף המעלה וחצי.

על ממשלת ישראל להכריע בפועל לאן פניה מועדות בכל הנוגע להגנה על המערכות הביולוגיות ולמשבר האקלים: האם תהיה בצד המתדלק את הבעיה, תרתי משמע, או בצד הפועל לפתרונה. קידוחים חדשים הצפויים להתחיל כבר בשבועות הקרובים בים התיכון הם לב ליבה של הבעיה, והמשך פיתוח משק הגז לייצוא גם יגדיל מאוד את פליטות גזי החממה של ישראל ולא יאפשר לה לעמוד ביעדי האקלים (הנמוכים) שקבעה. קידוחי הגז אחראים גם לנזק אקלימי וגם לנזק אקולוגי עצום, וכמו שנאמר בדו"ח – לא מדובר בשינוי אקלים, מדובר בשינוי הכל!
אין לך ממש זמן לקרוא 3,000 עמודים של דו״ח האקלים? אנחנו עשינו את זה עבורך. הנה 5 דברים מרכזיים שצריך לדעת על הדו"ח

אני רוצה לעזור

גרינפיס קורא לממשלה ברוסיה לחדול את האש

Greenpeace UK projects "No War" on the iconic Tower Bridge. Greenpeace UK has joined the global outpouring of solidarity with the Ukrainian people as they face an escalating humanitarian crisis. Greenpeace condemns the unprovoked and illegal war being conducted by the Russian government in Ukraine, and calls on President Putin to immediately pull back his forces and cease military operations.

אנחנו בגרינפיס בארץ ובעולם, עוקבים בדאגה רבה אחר המלחמה באוקראינה. אנחנו מגנים את התוקפנות של הממשלה הרוסית וקוראים לנשיא פוטין להשיג את כוחותיו ולחדול את האש. מחשבותינו נתונות עם כל אותם א.נשים שנקלעו לחילופי האש ונאלצו לנטוש את בתיהם. זוהי טרגדיה לאוקראינים כמו גם לציבור הרוסי. אנחנו חוששים ממעגל האלימות שרק מחריף וגורם ליותר ויותר סבל אנושי. אלימות היא לא הדרך!

לאחר 6 שנים בתפקיד: מנכ"לית גרינפיס העולמי עוזבת את תפקידה כדי להיות השליחה המיוחדת לענייני אקלים של ממשלת גרמניה

Jennifer Morgan, Greenpeace International Executive Director, arrives at the Ozeaneum in Stralsund (Germany). The birth of Greenpeace 50 years ago is celebrated at the Museum with an evening event under the motto "Hope in action".

ג'ניפר מורגן האמריקאית, שכיהנה כמנכ"לית גרינפיס משנת 2015, עזבה באמצע החודש את תפקידה לאחר שמונתה לשליחה מיוחדת לענייני אקלים בינלאומיים במשרד החוץ הגרמני, ונכנסה לתפקיד ב-1.3. ג'ניפר פעלה במשך שש שנים באופן בלתי פוסק, כדי להתאים את ארגון גרינפיס למציאות המשתנה והמחריפה של מצב החירום האקלימי-אקולוגי ומשבר המגוון הביולוגי. ערכים כמו צדק, שוויון, מגוון, הכללה וביטחון היו בראש העשייה של גרינפיס תחת הנהגתה, מתוך ההבנה כי לא יהיה שלום ללא שוויון, ולא תהיה קיימות – ללא שלום.

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור