מה שרת האנרגיה מתכננת?

אילוסטרציה: גרינפיס

ב-15.12 הודיעה שרת האנרגיה כי שנת 2022 תהיה שנת האנרגיות המתחדשות וכי משרד האנרגיה דוחה בשנה את החלטותיו בנוגע לאימוץ המלצות ועדת אדירי לפתיחת הים התיכון לקידוחי גז נוספים. בעוד אנו בגרינפיס מברכים על ההצהרה, אין כל ספק כי היא עומדת באופן חלקי בלבד עם מלוא המאמצים העולמים בכלל, ועם אלה הנדרשים מישראל בפרט, להביא לצמצום בפליטת גזי החממה ולהפחתת הסיכון מפיתוחם של שדות הגז והמחיר האקלימי הכבד הכרוך בכך. המשך השקעה ממשלתית בטיפוח משק הגז לייצוא, עלול לחבל במאמצי הפחתת פליטות גזי החממה של ישראל ולסכל את העמידה ביעדים הצנועים גם כך – 30% בלבד – של אנרגיה מתחדשת עד תום העשור.

2 אסדות גז כבר פועלות בים התיכון, תמר ולוויתן, ומאגר "כריש צפון" מפותח בימים אלה וצפוי להתחיל בהפעלה מסחרית עד 2023 לכל המאוחר. נכון להיום, עומדים בתוקפם 15 רישיונות שונים לחיפושי גז ונפט בים התיכון, הניתנים למימוש בזמן הקרוב, או שכבר ממומשים בימים אלה. כפי שציין המשרד להגנת הסביבה על מסקנות ועדת אדירי, התועלת הכלכלית הישירה בטווח הקצר מחתימה על עסקאות למכירת גז לאירופה ברורה. עם זאת, היא לא מביאה בחשבון את הסיכונים הסביבתיים והכלכליים כתוצאה מפיתוח תעשייה מזהמת בתחומי ישראל, כמו גם את ההיבט המוסרי והערכי הכרוך בכך. לכן, אנחנו מבקשים לקבל את עמדת שרת ומשרד האנרגיה ביחס לאפשרות כי משרד האנרגיה יאסור לחלוטין את המשך פיתוחם של מאגרי הגז בים, לרבות בדרך של ביטול הרישיונות הקיימים שכבר הוצאו על ידי הממונה מכוח חוק הנפט, ויודיע כי לא יוענקו יותר רישיונות חדשים.

אני רוצה לעזור

"הציבור נגד קידוחי נפט בקוטב הצפוני" מגיע לבית המשפט האירופי לזכויות אדם

לוסי לולס וג'ואנה סוסטנטו, אוחזות בכרזות יד עם הכיתוב "עיצרו את הקידוחים בקוטב הצפוני" ו"אנשים נגד נפט ארקטי". 11 פעילים שלווים מספינת ״זריחת הקוטב״ של גרינפיס עלו למים בסירות מתנפחות עם כרזות יד כדי להתנגד לאסדת הנפט של ״סטאטאויל״ 275 ק"מ צפונית לחוף הנורבגי, בים בארנטס הארקטי. ניצולת שינויי האקלים והפעילה ג'ואנה סוסטנטו מהפיליפינים, והשחקנית והאקטיביסטית לוסי לולס מניו זילנד, הן בין 19 המדינות שנסעו למים הצפוניים בלב ים על סיפון ״זריחת הקוטב״. סוסטנטו רוצה שממשלת נורבגיה תיקח אחריות על התחייבויותיה האקלימיות ופיתוח גבול נפט חדש באזור הארקטי. היא איבדה את כל משפחתה, פרט לאחיה, לסופת הטייפון הייאן ב-2013 שהותירה חלקים נרחבים מעיר הולדתה, טאקלובן, בהריסות.

6 פעילי אקלים צעירים בשיתוף גרינפיס סקנדינביה וארגון סביבה מקומי נוסף, הגישו ביוני פנייה היסטורית לבית המשפט האירופי לזכויות אדם בנוגע להמשך קידוחי הדלקים הפוסיליים בחוג הארקטי. הפעילים טוענים כי בכך שהיא ממשיכה לחלק רשיונות לקידוחי נפט וגז בים הארקטי – שיביאו להמשך פליטות גזי חממה – מפרה הממשלה הנורווגית זכויות אדם בסיסיות מכיוון שהפחתת פליטות פחמן חיונית כדי להגן על חייהם ורווחתם. לאחר 3 סבבים בהם מצאה מערכת המשפט הנורווגית כי הממשלה לא הפרה זכויות חוקתיות, הודיע בית המשפט האירופי כי הבקשה שהוגשה לו על ידי הפעילים מעלה שאלות מהותיות ועשויה להיות בעלת השפעה גדולה על מערכת החוק הפנים-אירופית. ממשלת נורווגיה התבקשה להגיב על התיק עד אמצע חודש אפריל. לצד השמחה על כך כי בית המשפט מבין כי מדובר בתביעה בעלת משמעות רבה, בעוד אנחנו ממתינים לדיונים ממשיכה ממשלת נורווגיה להעמיק את הקידוחים בים הארקטי. היום, יותר מתמיד, חיוני כי בית המשפט יכיר בכך שהמשך קידוחי הנפט והגז בחוג הארקטי (או בכל מקום), מהווים הפרה יסודית של זכויות אדם.

רישיון לגרינווש – הנציבות האירופית מתתכננת להכריז על אנרגיית גז וגרעין כ״ירוקות״

פעילי גרינפיס מוחים מול מטה האיחוד האירופי בבריסל נגד אנרגיה מזהמת

במסמך טיוטה של הנציבות האירופית שפורסם בסוף דצמבר כי הנציבות מתכוונת להכיר בגז מחצבי ואנרגיה גרעינית כמקורות אנרגיה "ירוקים". תחנות כוח גרעיניות מייצרות פסולת גרעינית מסוכנת שנכון להיום לא קיים עבורה פתרון כלכלי ישים לטווח ארוך. פליטות גזי חממה מיצור חשמל מגז מחצבי מהוות כבר היום את המקור המוביל לגזי חממה באירופה. עידוד השקעות פרטיות בגז וגרעין, על ידי הכשרתן כאנרגיות נקיות, תוביל להחמרה של משבר האקלים, תעכב את המעבר הגלובלי למשק חשמל מתחדש וירוק ותקשה על אירופה לעמוד ביעדי האקלים שלה. כוונת הנציבות תתן לחברות מזהמות רישיון לגרינוושינג ובמקום לחייב אותן להשקיע במקורות אנרגיה נקיים באמת, אירופה תסונדל לאנרגיה מזהמת לעשורים קדימה. בכך, מפגינה הנציבות האירופית זלזול מחריד במשבר האקלים, בטבע ובאזרחי אירופה. על ממשלות אירופה והפרלמנט האירופי לעשות כל שביכולתם כדי לעצור את התוכנית הזו.

נחמיה שטרסלר, מי כאן שרלטן גז?

לפני כשבועיים הודיעה שרת האנרגיה, קארין אלהרר, שלא תפתח את המים הכלכליים של ישראל לחיפושי גז ונפט חדשים בשנה הקרובה, תוך שהיא דוחה זמנית את המלצות "ועדת אדירי 2" הקוראות לנצל "חלון הזדמנות מצומצם" למכירת הגז. ההודעה עוררה תגובות נזעמות וזעקות שבר מתעשיית הגז. טענותיה המרכזיות סוכמו היטב בטור שפרסם נחמיה שטרסלר בשבוע שעבר ("אלהרר הצטרפה לכת שרלטני הגז"). אלא שטורו של שטרסלר כולל אי-דיוקים והטעיות הגורמים לשימוש שלו בביטוי ״שרלטני הגז״ להישמע אירוני במיוחד. אכן, יש בישראל כת שרלטני גז, אך חברים בה אלו שמעריצים את המשאב הזה ורוצים לקדמו בכל מחיר, נגד ההגיון, המדע והנתונים הכלכליים.

יונתן אייקנבאום, מנהל גרינפיס ישראל, מפרק בטור חדש בעיתון הארץ את חצאי האמיתות והסילופים של שטרסלר, ומראה מי באמת הם באמת שרלטני הגז בישראל.

אני רוצה לעזור

ניצחון בדרום אפריקה: בית המשבר אסר על חברת של להמשיך עם פיצוצים סייסמיים בים

בית המשפט העליון בגרהמסטאון, דרום אפריקה, אסר באופן מיידי על תאגיד האנרגיה "של" להמשיך עם פיצוצים סייסמיים בים, כחלק מחיפושיו אחר מחצבי גז ונפט חדשים. "של" החלה עם הסקרים הסייסמיים לאורך החוף הפראי של דרום אפריקה, במסגרתם פיצוצים קוליים – חלקם שווים בעוצמתם לשיגור חללית – שולחים גלים קוליים המנתרים חזרה מרצפת הים. אתרי חיפוש אלה מהווים בתי גידול ואזורי רבייה ללוויתנים וחיות ים רבות ובהן דולפינים, צבי ים וכרישים. של תכננה להמשיך עם הפיצוצים הקוליים למשך 5 חודשים שלמים, בכל 10 שניות, במהלך עונת הרבייה! התוכנית עוררה התנגדות אזרחית מקומית רבה ולאחר עתירה ראשונה שכשלה, התקבל הערעור לבית המשפט העליון. ל"של" שמורה זכות הערעור אבל הניצחון שהושג מזכיר לנו כי זכויות אדם שייכות לאנשים ולא לממשלה והדרך היחידה בה נוכל להבטיח כי הן יישמרו, היא לאתגר החלטות ממשלתיות במאבק משותף לטובת העתיד של כולנו.

אני רוצה לעזור

בצרפת נכנס לתוקפו איסור על אריזת פירות וירקות בפלסטיק

עגבניות בישראל באריזה חד-פעמית. תיעוד: אלעד איבס / גרינפיס

איסור על שימוש באריזות פלסטיק למגוון של פירות וירקות נכנס לתוקפו בצרפת ביומה הראשון של השנה החדשה. האיסור החדש יחול על כ־30 מוצרים, בין השאר תפוחים, כרישות, גזר, עגבניות, תפוחי אדמה ואגסים. גם בספרד נערכים לאסור אריזה בפלסטיק של ירקות ופירות במשקל נמוך מ־1.5 ק"ג, אך הוא ייכנס לתוקפו רק בשנה הבאה. בחודש יולי האחרון הציג האיחוד האירופי איסור על שימוש בכלים חד־פעמיים — ובהם קשיות, בקבוקים, כוסות קפה ומארזי טייקאוויי — העשויים מחומרים שאינם מתכלים. עם זאת, יוזמת אריזת פירות וירקות במכלים ידידותיים לסביבה שמורה בינתיים לצרפת ולספרד בלבד. הגיע העת לאיסור גורף על חד פעמי גם בישראל

אני רוצה לעזור

רוצים להנחיל שינוי מבפנים? אנחנו צריכים אתכם!

גרינפיס מחפשת רכז/ת מתנדבים אשר יהיה אחראי על ניהול תשתית מערך המתנדבים, ייקח חלק בפרויקטים וקמפיינים שונים, ייצג את מחלקת המתנדבים ויקשר בינה לבין המשרד, יכשיר ויגייס מתנדבים.

  • אדם המעוניין לנהל ולייצג את מחלקת המתנדבים תוך מעורבות בפרויקטים וקמפיינים שונים
  • מכיר את ערכיו, מטרותיו ודרכי הפעולה של הארגון ורוצה לקחת בהן חלק
  • בעל יכולות ניהול ותקשורת גבוהות, יחסי אנוש מעולים ויכולות לוגיסטיות
  • אדם שעובד בשיתוף פעולה מתוך רצון לתרום לארגון, לסביבה ולייצר שינוי אמיתי
  • בעל יכולת הובלה ורצון לסחוף יחד איתו את מחלקת המתנדבים שלנו 
  • משרה גמישה מאוד- זמינות לשלושה ימי עבודה בשבוע 
  • שכר מתגמל

(המשרה פונה לשני המינים)לשליחת קו"ח: [email protected]

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור