״למשרד האנרגיה אין לגיטימציה״

השבוע התקיימה בכפר המכביה ברמת גן ועידת "אנרגיה ועסקים" בהשתתפות צמרת קהילת הדלקים המזהמים בישראל, בהם בכירים מדלק קידוחים, שברון וממשרד האנרגיה. תמימות הדעים סביב מוסכמות כמו "הגז הטבעי כאן כדי להישאר", "הגז תרם להפחתת הזיהום יותר ממתחדשות" הייתה כמעט מלאה, להוציא קולות בודדים, בהם זה של מנהל גרינפיס ישראל, ד"ר יונתן אייקנבאום, שהשתתף בפאנל בנושא הגז.

"קוראים לגז, גז מחצבי, לא גז טבעי, הוא פוגע באקלים ובעתיד של כולנו, לא רק של הירוקים אלא גם בילדים של עובדי חברות הדלקים" פנה המנהל שלנו באופן ישיר לבכירי התעשייה והסביר מדוע למשרד האנרגיה אין לגיטימציה בעת הנוכחית להוביל את מדינות האנרגיה של ישראל: "משרד האנרגיה התריע בפני הפסד של 230 מיליארד ש"ח אם לא נפתח את משק הגז, בדקנו ומדובר רק בהפסד של 7-12 מיליארד ש"ח. הוא גם מסלף עובודות בנוגע לפליטות המתאן מהגז המחצבי". זו רק דוגמא אחת והוסיף: "אף אחד לא עושה טובה לאנרגיה המתחדשת כשקובעים יעד של 30% ל-2030. זו טובה לתעשיית הגז שתעלה לנו ביוקר".
צפו בדבריו המלאים של מנהל גרינפיס בוועידה

"זה בידיים שלנו"

״זה בידיים שלנו״ של אורן פישר (צילום: רוני קאופמן)

האמן הישראלי אורן פישר השלים את ציור הקיר "זה בידיים שלנו" בגודל של 320 מ"ר בקריית המלאכה בתל אביב במסגרת פרויקט אמנות בינלאומי, "Hope through action" לציון 50 שנות פעילות לגרינפיס. במסגרת הפרויקט ציורי קיר ענקיים יופיעו ב-12 מדינות ברחבי העולם, על מנת לשמש כדוגמא לכוחה של קהילה ואמנות רחוב כמקור מעורר השראה לפעולה אקטיביסטית.

היצירה של פישר מציגה במרכזה כדור ארץ ענק שעבר האנשה ובתוכו ציורים המתארים את מורכבות מצבו הקיומי על ידי שימוש בדימויים וטקסטים המתובלים בהומור אנו מקבלים תמונת ראי לתחלואות העולם בימים אלו: זיהום, מלחמות,השתלטות כוחנית על משאביו על ידי פוליטיקאים וטייקונים כשעננת השחיתות ותאוות הבצע מרחפת מעל הכל וקושרת ביניהם. בחלקה התחתון של היצירה ישנם שורה של אנשים אשר מחזיקים את העולם בידיהם, מעין מחווה לאטלס הכורע תחת עומס היקום, הם מרימים אותו ומונעים את קריסתו.

"הציור עוסק בלקיחת אחריות, והבנה שלאנשים יש את הכוח לשנות את המציאות במו ידיהם ולעצב את השינוי שהם רוצים שיתקיים בעולם". מסביר פישר תושב שכונת שפירא, דרום תל אביב שנודע בפעילותו האמנותית והחברתית במרחב הציבורי ובחללים הסגורים של גלריות ומוזיאונים בארץ ובעולם. "במקרה הזה לקיחת האחריות עוסקת במשבר האקלים וההתחממות הגלובלית והמטרה היא לעורר מודעות ולקרוא לפעולה משותפת".

שיא חדש בהרס האמזונס – הגבוה ביותר מ-2006

יולי 2021 באמזונס. תיעוד: גרינפיס

למרות ניסיונות הגרינווש של הממשל הברזילאי בועידת האקלים בגלאזגו, נתונים עדכניים ושוברי שיאים מהאמזונס מראים כי בירוא היערות הוא הגבוה ביותר מזה 16 שנה. בין אוגוסט 2020 ליולי 2021, בורא באמזונס שטח של 13,235 קמ"ר – אזור שווה ערך לפי 17 משטחה של העיר ניו יורק. למרות חתימתה של ברזיל על אמנה בינלאומית שיעדה הפסקת בירוא היערות עד שנת 2030, בשלוש שנות שלטונו של בולסונרו עלה בירוא היערות ב-52.9% בממוצע, ביחס שלוש השנים שקדמו לו. אין מספיק צבע ירוק להסתיר את השפעתו הקטלנית של בולסונרו על האמזונס. מול ההבטחות הריקות בועידת האקלים עומדים המספרים האלה והם אינם משקרים.

אי אפשר להסכים להרס יערות נרחב כל כך גם ללא משבר האקלים מולו אנחנו עומדים והמצב עשוי רק להחמיר: עם חזרתה של המשלחת הברזילאית מגלאזגו, מכינים חברי הקונגרס הברזילאי את התנאים לאישורה של חבילת החוקים האנטי-סביבתיים החדשים, המעודדת השתלטות על אדמות ומאיימת על קהילות ילידיות. סנטורים, לוביסטים של תעשיית החקלאות ובעלי בריתו של בולסונרו דוחפים להצבעה ישירה בבית הנבחרים על החוקים החדשים, ללא שיתוף של הציבור. 

רגולציה עצמית: סיפורי המעשיות של תעשיית האופנה המהירה

לרגל חודש "הקניות" גרינפיס גרמניה מפרסם דוח חדש וחשוב בוא מצא כי התחייבויות וולונטריות של חברות האופנה רחוקות מלהספיק כדי להאט את הנפח הגדל של טקסטילים המציפים את העולם ואת השפעותיה ההרסניות של תעשיית האופנה המהירה. במקום להציע ללקוחות הצעירים שלהן תקווה על ידי פעולה אמיצה ושקופה לשינוי שרשרת הייצור המזהמת, פעמים רבות מדי חברות האופנה מתהדרות ב"יוזמות ירוקות", המסתיימות לרוב בבגדים ממוחזרים או כאלה הניתנים למחזור. יוזמות אלה יוצרות את האשלייה שהחברות דואגות לצמצם את הפגיעה הסביבתית שלהן ובכך מעודדות צריכת יתר ללא תחושת אשמה. מי שמשלם את המחיר הכבד ביותר הן מדינות הדרום הגלובלי – בהן נעשה ייצור הבגדים ובהן הם מושלכים בתום השימוש הקצר. 

עשור לאחר קמפיין גרינפיס לניקוי תעשיית האופנה מכימיקלים רעילים, גרינפיס גרמניה ערך בדיקת פתע בדבר התקדמותן של 29 חברות אופנה בהן נייקי, אדידס, H&M ועוד, בעקבות התחייבויותיהן. בעוד ישנה התקדמות בכל הנוגע לשימוש בכימיקלים, שצף ייצור הבגדים אינו מואט, מלבד סימנים חיוביים מחברות בודדות המתמקדות בעיקר במיחזור. גרינפיס קורא לרגולטורים ליצור אחריות יצרן לשרשרת הייצור לחברות האופנה כדי לפתור לא רק את בעיית הכימיקלים אלא גם בעיות עיקריות אחרות של התעשייה ובהן פליטת גזי חממה, השלישית בעולם בגודלה אחרי תעשיית המזון והבנייה. ללא רגולציה ופיקוח הדוקים, תעשיית האופנה המהירה תמשיך במודל הכלכלי ההרסני הקיים שלה. עלינו לשנות המערכת עצמה – אופנה מהירה לא תהיה ירוקה לעולם.

למהירי החלטה – 15 כרטיסים אחרונים נותרו למחנה האקלים

הזדמנות אחרונה לקחת חלק בשלושה ימים מלאים בתוכן איכותי ומעצים; מעל 50 סדנאות, הכשרות והרצאות; מפגש אקטיביסטי וקהילתי; אוכל טבעוני משובח;  המחנה ייערך בפארק המים שפיים – אל תפספסו 🚂😃

לקבלת תזכורת | לאיוונט | להרשמה | לתוכנית הלו״ז

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור