את הפלסטיק החד"פ צריך להוציא מחוץ לחוק

פלסטיק חד-פעמי בחופי ישראל. תיעוד: גרינפיס

השבוע התקיימו דיונים בכנסת לקראת החלת מיסוי על כלים חד פעמיים, דיונים אשר עוררו סערות לא מעטות. שימוש בכלים חד"פ הינו רכיב עיקרי מהמפגע הסביבתי של זיהום מפלסטיק, אשר מציף את העולם באופן הולך ומחריף בשנים האחרונות. למרות שמדובר בבעיה גלובאלית, למדינות ברמת המדינה השפעה ניכרת וחיובית על מידת הזיהום במדינה עצמה, כשגם בים, הרוב המוחץ של הפלסטיק שמציף את חופי ישראל מקורו מישראל. חייבים להדגיש, שורש בעיית הפלסטיק הוא שאין שום דרך יעילה לטפל בפסולת הרעילה הזו ועל כן יש להפחית בשימוש בה באופן מייידי.  

הפתרון לבעיה זו באיסור גורף של הפלסטיק החד פעמי, כאשר כלים הם החלק הקל שבאיסור כזה. יש להיערך לאיסור של עטיפות, כפי שמכוונות דירקטיבות וחוקים שקודמו במדינות רבות, בין השאר בכל האיחוד האירופאי. מיסוי כלים חד פעמיים מהווה פתרון בינתיים לא מספק ועל הממשלה לקדם באופן מיידי סל צעדים כדי לשים קץ לעידן הפלסטיק החד פעמי, תוך קידום פתרונות וחלופות רב פעמית וסיוע למשפחות מרובות ילדים בהטמעת פתרונות אלה (למשל סיוע ברכישת מדיחי כלים אצל משפחות במצב סוציו אקונומי נמוך).

כנגד כל היגיון – האנושות משמידה במהירות את היערות הטרופיים של העולם

למרות חשיבותם העליונה של היערות הטרופיים בעולם למאזן הפחמן באטמוספירה, לויסות מעגלי המים ולמגוון הביולוגי, האנושות ממשיכה להשמיד אותם בשיטתיות ובמהירות בלתי נתפסת, כאשר השנים האחרונות רעות במיוחד. 36% בלבד מיערות הגשם בעולם נותרו שלמים, כאשר 35% הושמדו ו-29% נפגעו במידה כזו ההופכת אותם לפגיעים בהרבה למזג אוויר קיצוני, שריפות או מחלות. ברזיל, שבשטחה מצויים 60% מיערות האמזונס, אחראית משנת 2001 להרס 42% מיערות הגשם. בין 2002-2019 הושמדו בברזיל 243,163 קמ"ר של יערות גשם כאשר בכל יום בשנת 2019, איבדו היערות הטרופיים בעולם שטח השווה לשטחה של מנהטן. 

בועידת גלאזגו חתמו מעל 100 ממשלות על הסכם צד וולונטרי שמטרתו סיום בירוא היערות עד 2030 והגנה על זכויות ילידים. אולם ההסכם אינו מביא שום מדיניות ממשית שתסייע לעמוד בהבטחות היפות האלה, הוא אינו מחייב והוא מאפשר עוד עשור שלם של בירוא יערות, שמרביתם כבר מצויים במצב קריטי. למנהיגי העולם יש היסטוריה ארוכה עם הסכמים לשמירה על היערות, והיא מפוקפקת למדי. אנחנו חייבים להגביר את הלחץ לפעול.

ועידת האקלים העולמית בגלאזגו – הטוב, הרע והבלה בלה בלה

מחאת גרינפיס בועידת האקלים בגלזגו: שלט ״לא למכירה״ מעל כדוה״א

בזמן שתוצאותיה של קופ 26 עדיין מותירה את יעדי הסכם פריז בהישג יד, גם אם בדוחק, ממשלות וחברות המכשילות פעולה אקלימית שאפתנית מסכנות באופן מודע את ביטחונן ואת עתידתן של קהילות ותרבויות, בעבור רווח קצר טווח ונוחות פוליטית. במקביל לאמת הכואבת הזו, חשוב לזכור כמה עוד נותר לנו להילחם עבורו. אין ולא יהיה רגע בודד בו יהיה "מאוחר מדי" לפעול מול משבר האקלים. לא יהיה שום רגע בו לא נוכל לבחור בדרך טובה יותר. גם 1.5 מעלות יביאו להרס שלא ניתן להסכים לו, עבור קהילות פגיעות רבות מסביב לעולם, אך 1.5 מעלות עדיפות בהרבה על 2, העדיפות בהרבה על 3. שברירי מעלה אלה אינם נשמעים הרי משמעות אבל בפועל, הם יהיו ההבדל שבין חיים למוות עבור אנשים רבים מספור. 

האם קופ 26 קידמה אותנו מהמקום בו היינו לפניה? האם היא הניחה יסודות טובים מהם נוכל לבנות עתיד טוב יותר? או אולי היא רק יצרה בעיות חדשות איתן נצטרך להתמודד בהמשך הדרך? מה בכלל הוחלט בועידה? כל אלה ועוד בבלוג החדש שלנו על ועידת האקלים בגלאזגו.

להמשך קריאה…

כך נראים שינויי אקלים – הצפות חמורות בקנדה, גל חום בנובמבר בישראל

140 יום מפרידים בין כיפת החום ההיסטורית מעל קנדה לגשמים כבדים והצפות חסרות תקדים. מפולות בוץ והצפות גרמו להרס 3 עורקי התנועה המרכזיים לוונקובר, שנמצאת לחופיו של האוקיינוס השקט, ובכך ניתקו את העיר מחלקיה הפנימיים של קנדה. חלק מהנזקים לתשתיות כה כבדים, עד כי תיקונם צפוי לארוך בין ימים לחודשים עם השפעה ניכרת על כלכלת המדינה. במחוז בריטיש קולומביה, בו נמצאת העיירה לייטון בה רוסק שיא הטמפרטורה הקנדי עם 49.6 מעלות, ולאחריו היא נשרפה כליל, דווח על כמעט 300 מ"מ של גשם שירדו בתוך 24 שעות.

בינתיים בישראל, גל חום ארוך בחודש נובמבר עם רצף של לפחות עשרה ימים עם טמפרטורות מקסימום הגבוהות מ-26 ואף 30 מעלות. לעומת נובמבר שעבר שהיה הגשום ביותר מזה 26 שנים, השנה המצב הפוך לחלוטין עם יובש קיצוני, היעדר גשמים וטמפרטורות גבוהות בהרבה מהממוצע לעונה. מודלים עדכניים צופים כי גם חודש דצמבר יהיה שחון במשקעים יחסית לממוצע הרב שנתי. לדברי ד"ר עמיר גבעתי, מומחה לאקלים מאוניברסיטת תל אביב "העובדה שהשנה מזג האוויר הפוך ב-180 מעלות ביחס לשנה שעברה צריכה להדליק לכולנו נורה אדומה מהבהבת. ככה בדיוק נראים שינויי אקלים: הקצנה של תופעות מזג האוויר ושינויים חריפים בטמפרטורות ובפריסת המשקעים תוך זמן קצר".

לעולם לא נסכים לאיומים ותביעות השתקה נגד פעילי סביבה

מתוך דו״ח פקיד היערות

המועצה האזורית מעלה יוסף, הגישה הוציאה רישיון לכריתתם של 2286 עצים ולהעתקתם של 246 נוספים, עבור הרחבה של 67 יחידות דיור בלבד בישוב גרנות הגליל. קבוצה של 14 פעילים סביבתיים, הגישו ערר לרישיון הכריתה ובעקבותיו יצא פקיד היערות הארצי בהחלטה אמיצה וביטל את הרישיון שניתן. המועצה האזורית, נחושה לקבל חזרה את אישור הכריתה במקום לחפש דרך אחרת להרחיב את היישוב מבלי לכרות אלפי עצים, פנתה לבית המשפט המחוזי, תוך שהיא תובעת את הפעילים כצד להליך ודורשת להשית עליהם באופן אישי (!) הוצאות משפט ואחריות בנזקים שלכאורה נגרמו בשל מימוש הזכות הציבורית שלהם להגיש ערר. אנחנו תומכים בפעילים הללו ולא נסכים לתביעות השתקה בכלל, ובפרט נגד פעילי סביבה.

מילה טובה

אסון עברונה (2014)

נתחיל במילה טובה לשרת האנרגיה ויחד איתה לשרי ושרות הבריאות, התיירות והסביבה על האמירה הברורה השבוע כנגד עסקת קצאא כמו גם מילה טובה לפעילות במאבק בהסכם שאילולא הלחץ הציבורי שהן מובילות, השרים לא היו מתייחסים אליו בכלל – כעת נותר ולראות שהעסקה אכן תבוטל; מילה טובה גם ליוזמת האנרגיה האזורית "מים תמורת חשמל(סולארי!)" בין ישראל, ירדן ואיחוד האמירויות, התמודדות עם האתגרים שמציב בפנינו משבר האקלים מחייבת שיתופי פעולה אזוריים מסוג זה. כן יירבו; מילה טובה לשרה להגנת הסביבה שהגישה ערר על המחטף של כיל בשדה בריר; מילה טובה לוועדת החוץ והביטחון שקבעה השבוע כי החל משנה הבאה משבר האקלים יוגדר כאיום ביטחון לאומי ועל ידי כך ייזכה ליחס מעט יותר הולם; מילה טובה גם לאיחוד האירופי המוביל בפעם הראשונה יוזמה אמיתית לצמצום הסחר במוצרים הגורמים להרס היערות כמו בשר ושמן דקלים.

🌍מחנה אקלים 2021 – יצאנו לדרך!🌍

מחנה אקלים 25-28.11 בסימן פריצת דרך להכרזה על מצב חירום אקלימי-אקולוגי. כמדי שנה התנועה הסביבתית נאספת לסופ"ש ארוך של קהילה, לימוד ועשייה במטרה להכיר יותר טוב אחד את השניה, הארגונים הפועלים והמאבקים עליהם אנחנו עומלים במהלך השנה.

הפעם בפארק המים בשפיים, על מנת להמשיך את המומנטום התנועתי לגבש שינוי מדיניות עמוק אצל מקבלי ההחלטות ולדרוש הכרזה ותכנית חירום לאומית בנושא.

תכני המחנה מתאימים לנערים עד מבוגרים, פעילים חדשים וותיקים ולכל מי שמרגיש חלק מהתנועה הסביבתית והרצון להיות חלק מהפתרון למשבר הגדול של זמננו.

לקבלת תזכורת | לאיוונט | להרשמה | לתוכנית הלו״ז

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור