ועידת האקלים בגלאזגו – מאכזבת ומדאיגה

מחאת אקלים בישראל

טיוטה ראשונית של הסכמות ועידת האקלים בגלאזגו חושפת כי לאחר 25 שנים של מגעים בינלאומיים, מנהיגי העולם מעולם לא זיהו את הצורך בהפחתת השימוש בדלקים פוסיליים, כפעולה הנדרשת להתמודדות עם משבר האקלים. טיוטת הטקסט מראה כי החלטותיה של הועידה ה-26 חלשות במיוחד, ללא שום איזכור לסיום עידן הדלקים הפוסיליים, על אף קונצנזוס מדעי ברור בדבר הצורך לסיים מיד את השימוש בפחם, נפט וגז, המסמך הרשמי של ועידת האו"ם כושל מלהכיר בדלקים הפוסיליים כמניע העיקרי למשבר האקלים. 

השמטת הקשר לדלקים הפוסיליים מגיעה לאחר שסוכנות האנרגיה הבינלאומית פרסמה ביוני השנה כי יש להפסיק כל השקעה או פיתוח של פרויקטים פוסיליים חדשים, כדי לעמוד ביעדי הסכם פריז. כל תוצאה אחרת תהיה גזר דין מוות למדינות רבות.  כדי להגיע לשם – אין מקום לרמאות, פירצות, קיזוזי פחמן או גרינוושינג.

בינתיים הציגו מדינות רבות תוכניות וולונטריות, בלתי מחייבות, מעורפלות ומלאות פרצות. במשך עשורים, כושלים מנהיגי העולם מלהביא את הפתרון האמיתי למשבר האקלים או לנקוב בגורם המניע אותו. טיוטת טקסט הסיכום מכילה 850 מילים בלבד עליהן נשען העתיד של כולנו. כדי למנוע את ההשלכות הגרועות ביותר של שינויי האקלים, 4 מילים קריטיות צריכות להתווסף לסיכום הועידה – "הפסקת השימוש בדלקים פוסיליים". על ועידת גלאזגו להיות הרגע והמקום בו מתחיל סוף העידן של הדלקים הפוסיליים.

לוביסטים של חברות הדלקים הם המשלחת הגדולה ביותר לועידת האקלים

לא פחות מ-503 לוביסטים של חברות הדלקים, הגיעו לועידת האקלים של האו"ם כדי לדאוג, איך לא, לאינטרסים של התעשייה המזהמת וההרסנית שלהם. 100 חברות אנרגיה פוסילית שלחו נציגים לועידה, והפכו את התעשייה הפוסילית לישות המיוצגת ביותר בשיחות האקלים, הרבה יותר מכל משלחת מדינית. 27 מדינות רשמו נציגים של חברות דלקי מאובנים כחלק מהמשלחת הרשמית שלהן ובהן קנדה, רוסיה וברזיל. דוח של תוכנית הסביבה של האו"ם מצא כי רבות מיצרניות הדלק עדיין מתכננות להגביר את הייצור בשנים הקרובות. התחייבויותיהן של 15 כלכלות גדולות שנבדקו באותו הניתוח, מצא כי ב-2030 העולם ישתמש ב-110% יותר פחם, נפט וגז ממה שדרוש לשמירה על סף ההתחממות במעלה וחצי, ו-45% יותר ממה שדרוש כדי להותיר את סף ההתחממות על 2 מעלות.

פער קטלני – יותר ממעלה מפרידה בין יעדי פריז להתחייבויות העולמיות

דיווח של ארגון Climate Action Tracker מגלאזגו, מראה כי ועידת האקלים רחוקה מאוד מלסגור את הפער בין התחייבויות מדיניות ובין הפעולה שנדרשת. התחייבויות נוכחיות יביאו להתחממות של כ-2.4 מעלות עד 2100, כאשר המדיניות הנוכחית תביא להתחממות גבוהה אף יותר – 2.7 מעלות. למעשה, רבות מההתחייבויות לאיפוס פחמן עד אמצע המאה הן לא יותר ממס שפתיים, כאשר רק למדינות האחראיות על 6% מסך הפליטות הגלובלי, יש תוכניות עבודה קונקרטיות כדי להגיע ליעדי האקלים שלהן. על אף שלל ההתחייבויות הקיימות, כולל אלה שהוכרזו בגלאזגו, ב-2030 צפויות פליטות גזי החממה בעולם להיות גבוהות פי 2 מהנדרש על מנת לשמור על התחממות עולמית של מעלה וחצי בלבד. חייבים לשים את כל המחלוקות בצד ולהציל בגלאזגו את העתיד המשותף לכולנו. אבל במקום זה אנחנו רואים חבלה מכוונת במאמצים הבינלאומיים, ואנוכיות מצדם של העשירים והחזקים בעוד שמדינות פגיעות וצעירים דורשים צדק. יש לנו עד סוף השבוע לסובב את הספינה הזו. מדינות העולם הולכות להבין יחד איך הן שבות שנה אחר שנה ומצמצמות את הפער בין המציאות הנוכחית לבין יעד המעלה וחצי.

מנכ"לית גרינפיס בינ"ל במסר של תקווה לישראלים

משפחת פינגווינים באנטארקטיקה. תיעוד: גרינפיס

רגע לפני ועידת האקלים של האו"ם מנכ"לית גרינפיס ג'ניפר מורגן התראיינה לכלכליסט, שם היא מזהירה מפני הבטחות בלי כיסוי, קוראת לאזרחים ללחוץ על המנהיגים ומזכירה כי תקווה היא הפטיש שמנפץ את הזכוכית במקרה חירום. "אני אופטימיסטית עיקשת. מובן שאני מודאגת, כי כל כך הרבה מונח על הכף כאן, אבל המעורבות הציבורית בתנועות הסביבה כרגע היא חסרת תקדים, ובהתאמה גם הלחץ על הממשלות. ואני עדיין מאמינה ברוח האנושית וביכולתם של מנהיגים להתלכד סביב מטרה משותפת, לצאת מאזורי הנוחות שלהם ולעשות דברים שמעולם לא האמינו שיעשו. אנחנו חייבים לראות את זה בגלזגו".

לכתבה המלאה

אוקטובר השני הגרוע בהיסטוריה של האמזונס

ההרס באמזונס נמשך. נתונים עדכניים מאינפה, המכון הלאומי לחקר החלל של ברזיל, מראים כי בחודש אוקטובר לבדו, בורא שטח הגדול פי 4.5 מהעיר גלאזגו המארחת כעת את ועידת האקלים הבינלאומית ה-26. זהו אוקטובר השני הגרוע ביותר בהיסטוריית ההרס של האמזונס. מרבית השטח שבורא מצוי בצפון ברזיל במדינות פארה, מאטו גרוסו ואמזונס. למרות ההסכמים עליהם חתמו עשרות מדינות ב-COP26 והמילים היפות, חתימה או אישור של התוכניות וההסכמים השונים לא משנה את המציאות של קרקעות היער – כריתת היערות ושריפות אינן תחת שליטה והאלימות נגד עמים ילידיים והאוכלוסיה המסורתית רק הולכת וגוברת. על פי הערכותיו של הארגון Climate Observatory, כמעט מחצית (46%) מגזי החממה הנפלטים מברזיל נובעים מהרס היערות.

ממשלת ישראל רצינית לגבי האקלים? שתתחיל בביטול מפעל הנפט ליד ים המלח

משפחת פינגווינים באנטארקטיקה. תיעוד: גרינפיס

אין יותר מקום  לנפט המזהם. במיוחד כשמדובר בשיטה ההרסנית ביותר להפקתו, פצלי שמן. שיטה שמרעילה את הקרקע, מבזבזת מים ומזהמת את האוויר. היא גם מאוד לא יעילה ופולטת הכי הרבה גזי חממה ותייצר מאות אלפי טונות של אפר. בזמן שהפוליטקאים מדברים, בשטח מקדמים פרויקטים רעילים.

כיצד מנסים להפוך את אפריקה לפח אשפה לפלסטיק חד פעמי?

באפריקה מתקשים להתמודד עם כמויות הפסולת החד-פעמית. תיעוד: גרינפיס

מוזמנים להאזין לראיון הקצר והמרתק ששודר השבוע בתכנית של שרון וכסלר ואורי לוי בכאן רשת ב' עם דובר גרינפיס אפריקה לתקשורת בינ"ל, טל האריס הישראלי. טל סיפר למאזינים על חשיפת גרינפיס כיצד לוביסטים בארה"ב קידמו בהסכמי סחר עם קניה את האפשרות שהמדינה תקלוט פסולת פלסטיק מאמריקה. מוזמנים לשמוע על כך ועל ההשפעות של ועידת האקלים על יער הגשם בקונגו בראיון >>>  

🌍מחנה אקלים 2021 – יצאנו לדרך!🌍

מחנה אקלים 25-28.11 בסימן פריצת דרך להכרזה על מצב חירום אקלימי-אקולוגי. כמדי שנה התנועה הסביבתית נאספת לסופ"ש ארוך של קהילה, לימוד ועשייה במטרה להכיר יותר טוב אחד את השניה, הארגונים הפועלים והמאבקים עליהם אנחנו עומלים במהלך השנה.

הפעם בפארק המים בשפיים, על מנת להמשיך את המומנטום התנועתי לגבש שינוי מדיניות עמוק אצל מקבלי ההחלטות ולדרוש הכרזה ותכנית חירום לאומית בנושא.

תכני המחנה מתאימים לנערים עד מבוגרים, פעילים חדשים וותיקים ולכל מי שמרגיש חלק מהתנועה הסביבתית והרצון להיות חלק מהפתרון למשבר הגדול של זמננו.

לקבלת תזכורת | לאיוונט | להרשמה | לתוכנית הלו״ז

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור