בוועידת האקלים ממשלת ישראל הוכיחה (שוב) שהיא חלק מהבעיה

ראש הממשלה בנט הגיע לגלזגו מלא הבטחות – אפס פליטות גזי חממה עד 2050, החדשנות הישראלית תעשה פלאים – אבל מה באמת יש מאחורי הדיבורים האלה?

לא הרבה למרבה הצער. ישראל מתחייבת לאפס פליטות גזי חממה עד 2050 אך נמנעת מלאמץ צעדים מחייבים לטווחים קצרים יותר: הפחתת פליטות גזי חממה ב-50% עד 2030 כמתבקש כדי למגר את עליית הטמפרטורה מתחת למעלה וחצי או הפסקת התמיכה בהרחבת תעשיית הגז והנפט. 

באשר לחדשנות, הנס הישראלי קרס בעשור האחרון כשרשויות המדינה עשו כל שביכולתן לשים מקלות בגלגלי החברות העוסקות בתחום, לא תמכו בהן כלכלית ולא איפשרו להן לנסות את הטכנולוגיות שלהן בקנה מידה שיאפשר את מיסחורן לאחר מכן.

אז זהו, ציבור גדול דורש צדק אקלימי ופעולה אמיתית: להקפיא היום את התוכניות לחיפוש והפקה של גז ונפט, לפרק את רשות הגז ולהקים תחתיה רשות למעבר לאנרגיות מתחדשות ולהתייעלות אנרגטית – שבענו מהודעות יח"צ.

לידיעת ברוני הגז: 105 מדינות התחייבו לצמצם את פליטות המתאן העולמיות

ביום שני הגיעו פעילי גרינפיס וארגונים נוספים, למחות מול בית הנשיא בירושלים נגד תכנית האקלים עליה הכריזה הממשלה, כמו גם בדרישה לחוקק חוק אקלים חזק. המחאה נערכה במקביל לקבלת הפנים של המשלחת הישראלית לוועידת האקלים הבינלאומית של האו"ם (COP 26) בבית הנשיא. הפעילים ערכו מיצג מחאה בהשתתפות נגנים ובו הם עומדים על קוביות קרח ענקיות המדמות את הקטבים הנמסים כשמסביב לצווארם כרוכים חבלי תלייה ומאחוריהם ניצב שלט מחאה בו כתוב "העתיד שלנו תלוי בפעולות שלכם". 

מה זה בדיוק מתאן, עד כמה הוא מסוכן לאקלים ולמה צריך לפעול עכשיו? על כל אלה ועוד אצלנו בבלוג.

מנהיגי העולם מתחייבים לשמור על היערות – מעט מדי ומאוחר מדי

בצורת בהודו (תיעוד: גרינפיס)

בכל הקשור ליעדים, נראה שמנהיגי העולם מחבבים במיוחד תאריכים נוחים, על פני יעדים המותאמים למציאות בשטח. יותר ממאה מדינות חתמו בועידת האקלים על אמנה להפסקת בירוא היערות עם יעד רחוק במיוחד – 2030. למהלך הצטרפו מדינות רבות שבשטחן מצויים היערות הגדולים בעולם וביניהן סין, ארה"ב, אינדונזיה, קונגו, ישראל, יוון, קולומביה וגם ברזיל. אין זה מפתיע שנשיא ברזיל בולסונרו, חש בנוח להצטרף לאמנה – זו המאפשרת עשור שלם נוסף של בירוא וכריתה ואינה מחייבת. פליטות הפחמן של ברזיל עלו בשנה החולפת ב-9.5% המיוחסים לעלייה בהרס היערות. מחקרים עדכניים מראים כי האמזונס מצוי כבר עכשיו על סף נקודת האל-חזור, הנקודה בה יפסיק היער להיות יער גשם, יתייבש ויהפוך לסוואנה. השבטים הילידיים בברזיל שהאמזונס הוא ביתם קוראים להגנה על 80% מהאמזונס עד 2025 והם צודקים – האקלים והטבע אינם יכולים לעמוד ביעד הרחוק הזה.

כישלון באנטרקטיקה: שנה נוספת הסתיימה ללא הכרזה על שמורות ימיות חדשות

משפחת פינגווינים באנטארקטיקה. תיעוד: גרינפיס

הועדה לשימור המשאבים הימיים החיים באנטרקטיקה, השלימה בשבוע שעבר את פגישתה השנתית ה-40 במספר ובכל זאת, זוהי השנה החמישית ברציפות ששום שמורה ימית חדשה אינה מוכרזת. על אף המלצתם של מדענים מובילים וחתימותיהם של כמיליון וחצי בני אדם הקוראים להגן על חיי הים הייחודיים של אנטרקטיקה, הגיעו הדיונים בועדה למבוי סתום. מזה שנים עומדות 3 הצעות לשמורות מוגנות באנטרקטיקה אולם חברי הוועדה אינם מצליחים להגיע בעניינן לכדי קונצנזוס. שמורות אלה יגנו על המגוון הביולוגי השברירי של האזור ויסייעו לו לפתח חוסן בפני השלכותיו הקשות של משבר האקלים. אנחנו מאוכזבים מאוד מכך שפעם נוספת פוספסה הזדמנות להוציא אל הפועל, מה שיכול היה להיות מהלך השימור הימי הגדול בהיסטוריה.

אנחנו עומדים להפעיל לחץ כבד ולעולם לא נעצור עד שנכריז על הים באנטארקטיקה כשמורת טבע עולמית!

תחת ביקורת ציבורית כבדה המס על החד"פ נכנס לתוקף

רפורמת המיסוי על הכלים החד פעמיים נכנס לתוקף וסביבה אווירת מלחמה סביב פגיעה כלכלית אפשרית בשכבות החלשות, במיחוד בקרב המגזר החרדי. זה הזמן לשים את הדברים על השולחן: פלסטיק חד פעמי הוא גורם לזיהום אדיר שפוגע בטבע ובבריאות הציבור של כולם; הרגל השימוש בכלים חד פעמיים הוא זו שפוגעת כלכלית בשכבות החלשות, כששימוש ברב פעמים מהווה חיסכון של מאות שקלים בשנה בתקציב של משפחה.

בסופו של דבר מטרת המיסוי צריכה להיות שינוי הרגלי צריכה ולאו דווקא להכניס כסף לקופת המדינה. לכן אין להסתפק במיסוי ויש לקדם לאלתר איסור שימוש בחד פעמי, תחילה עם מוצרים מיותרים כמו קשיות וקיסמים, כפי שהדבר נהוג במדינות רבות לצד עידוד החלופות של מעבר לשימוש רב פעמי ומערכות כלכלה מעגלית.

🌍מחנה אקלים 2021 – יצאנו לדרך!🌍

מחנה אקלים 25-28.11 בסימן פריצת דרך להכרזה על מצב חירום אקלימי-אקולוגי. כמדי שנה התנועה הסביבתית נאספת לסופ"ש ארוך של קהילה, לימוד ועשייה במטרה להכיר יותר טוב אחד את השניה, הארגונים הפועלים והמאבקים עליהם אנחנו עומלים במהלך השנה.

הפעם בפארק המים בשפיים, על מנת להמשיך את המומנטום התנועתי לגבש שינוי מדיניות עמוק אצל מקבלי ההחלטות ולדרוש הכרזה ותכנית חירום לאומית בנושא.

תכני המחנה מתאימים לנערים עד מבוגרים, פעילים חדשים וותיקים ולכל מי שמרגיש חלק מהתנועה הסביבתית והרצון להיות חלק מהפתרון למשבר הגדול של זמננו.

לאיוונט | להרשמה

גז – סיפור מהתחת; על פיתוח משק הגז בעידן של מצב חירום אקלימי-אקולוגי

כחלק מהמאבק שלנו בהמשך פיתוח משק הגז שעתיד להתפרסם בקרוב, מעגל אזורי גרינפיס ירושלים מקיים אירוע בנושא נזקי הגז והחלטות הממשלה לתמוך בקידום קידוחי גז, בעוד אנו שרויים במצב חירום אקלימי-אקולוגי.

יום חמישי | 11/11 | 19:30 | "מוסללה"

לאיוונט | להרשמה

מחאות הגשרים למען האקלים

מחאות סוף השבוע נמשכות – כל הארץ, כל סופ"ש 💚🔥

הצטרפו אלינו: מפת מחאות | טבלת מחאות

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור