הישג ראשון מול ועדת אדירי לפיתוח משק הגז לייצוא

הישג ראשון במאבק נגד פיתוח שדות גז ונפט נוספים: בישיבת ועדת הקרן לאזרחי ישראל (קרן הגז), הבטיח מנכ"ל משרד האנרגיה מר אודי אדירי כי הממשלה לא תסייע לחברות הגז והנפט בחיפושים חדשים ולא תיתן להם הטבות מס. התקדמות זאת נרשמת על רקע מכבש של לחצים מהחברה האזרחית, ביניהם הדו"ח הכלכלי שגרינפיס ישראל הציג למשרד האנרגיה ובו ראיות ברורת לכך שהממשלה מעניקה באופן משמעותי יותר כסף לחברות הגז ממה שאזרחי ישראל צפוים לקבל.

נמשיך להיאבק עד להפסקה מוחלטת של חיפושי הגז והנפט בים התיכון.

בים האדריאטי נחשפות סכנות הגז

בצורת בהודו (תיעוד: גרינפיס)

כמעט שנה לאחר שקיעתה של אסדת גז בים האדריאטי ליד פולה שבקרואטיה, יצאו פעילי גרינפיס קרואטיה על הספינה "ארקטיק סאנרייז" לאיזור בו שקעה האסדה ובידיהם באנר באורך 23 מטרים – "נקו את הבלאגן שלכם – הפסיקו עם גז פוסילי". גרינפיס קוראים לרשויות קרואטיה לטפל בדחיפות בסוגיית מתקנים ותשתיות פוסיליים שיצאו מכלל שימוש. דליפות מתאן ממשיכות להתרחש מרבים ממתקנים אלה בנוסף על דליפות ממתקני ייצור גז פעילים – פליטות מתאן אחראיות לכרבע מההתחממות הגלובלית הנוכחית וכשליש מהן מגיעות מתעשיית הדלקים הפוסיליים. גרינפיס קורא למעבר מהיר מגז, נפט או פחם אל עבר אנרגיות נקיות ממקורות מתחדשים.

ממשלות העולם ממשיכות לממן את תעשיית הדלקים המזהמים בטריליוני דולרים בשנה

מחאת גרינפיס בקריית הממשלה בירושלים

11 מיליון דולר בדקה – אלה סכומי הסובסידיות שהועברו ב-2020 לתעשיות הגז, הנפט והפחם, על פי ניתוח חדש שערכה קרן המטבע העולמית. בניתוח נמצא כי סך הסובסידיות שקיבלה התעשייה הפוסילית מממשלות העולם בשנה החולפת עמד על כ-5.9 טריליון דולר. בעוד סובסידיות ישירה והנחות מס מהוות בסך הכל 14% מהסכום, התמיכה הגדולה ביותר בתעשיות המזהמות היא כישלון הממשלות לגרום לחברות הדלקים לפצות על הנזקים הבריאותיים שהן גורמות בשל זיהום אוויר (42%) ועל ההרס הסביבתי לו גורמת התחממות כדור הארץ (29%). עוד נמצא כי אף מדינה לא הפנימה במחירי הדלקים שלה את עלויות האספקה וההשלכות הבריאותיות והסביבתיות שלהם במלואם. 

אין כל ספק שהסכומים העצומים המועברים לחברות האנרגיה רק מגבירים את פליטות גזי החממה ומחריפים את משבר האקלים. האנליסטים של הקרן מצאו כי אם מחירם של הדלקים המזהמים ישקף את עלותם האמיתית, פליטות גזי החממה יפחתו ביותר משליש – מה שיוביל להתקדמות משמעותית במירוץ להגבלת ההתחממות ל-1.5 מעלות, כפי שנקבע בהסכם פריז.

משבר האקלים משפיע כבר עכשיו על רוב אזרחי ואזורי העולם

מחקר חדש שפורסם במגזין Nature Climate Change והתבסס על 100,000 מאמרים מ-70 השנים האחרונות, מצא כי משבר האקלים משפיע כבר עכשיו על 80% משטחו של כדור הארץ, על 85% מאוכלוסיית העולם ועל כל מערכות החיים. במחקר נבחנו אירועים ייחודיים כמו נדידת פרפרים, מוות המוני כתוצאה מגל חום, אחוזי שריפות ועוד, ואלה הוצלבו עם נתונים שהתבססו לאורך שנים כמו שינויים בטמפרטורות או ירידת משקעים. מהניתוח עולה מה שאנחנו כבר יודעים – גלי חום יוצאי דופן, הצפות וגשמי זעף, בצורות, כשל יבולים, רעב ומוות – רוב איזורי העולם מאופיינים יותר ויותר באירועים מעבר לטווח הצפוי באופן טבעי. בין אם קור או חום קיצוני, כמות משקעים עולה או דווקא יובש, שינויי האקלים נותנים את אותותיהם כבר שנים ומשבשים ברמה קלה עד חמורה את שגרת חייהם של רוב אזרחי העולם.

11 פעולות אקלימיות שמוכרחים לנקוט עכשיו

לכולם כבר ברור שהמצב קשה אבל מעבר לכך שייאוש והרמת ידיים פשוט לא באים בחשבון, יש כל כך הרבה דברים שאנחנו צריכים ויכולים לעשות ממש עכשיו כדי לבנות מחדש עולם טוב, צודק וירוק יותר. בבלוג חדש כתבנו על 11 פעולות אקלימיות שאנחנו מוכרחים לנקוט בהן עכשיו. פעולות אלה מתייחסות למשבר האקלימי והאקולוגי באופן נרחב ומקיף על כלל הסוגיות המורכבות שבו: שינוי שוק האנרגיה, הפחתת פליטות, תיקון מערכת המזון השבורה, שיקום מערכות טבעיות, שינויים בהרגלי החיים, אדפטציה ולא פחות חשוב – צדק חברתי ואקלימי.

צעדים אלה לא רק יגנו על בני האדם וכדור הארץ אלא הם גם יחסכו לנו זמן וכסף בהשוואה לפתרונות פיקטיביים או המשך אי פעולה. נכון, זה מרגיש כאילו יש לנו מלא עבודה עוד לעשות. אבל אל דאגה, אנחנו יכולים – ומוכרחים – לעשות את זה, ביחד. 

ועידת האו"ם למען המגוון הביולוגי – עמימות, מילים יפות ויעדים חסרים

צילום: גרינפיס

בשבוע שעבר יצאה לדרך הועידה הבינלאומית למגוון הביולוגי בקונמינג, סין. לאחר שבוע של פגישות וירטואליות בין נציגי ממשלות וארגונים שונים, יצאו המדינות המשתתפות ב"הצהרת קונמינג" שמטרתה הגעה להבנות רב צדדיות בדבר התמודדות עם אובדן קטסטרופלי של המגוון הביולוגי. בעוד ההצהרה מתייחסת באופן כללי לצורך בהגנה על המגוון הביולוגי, היא אינה נותנת מענה לתהיות מתמשכות הנוגעות ליישום בפועל של התחייבויות בינלאומיות. לצערנו, ההצהרה שומרת על התחייבויות עמומות, ללא יעדים מחייבים ולא מהווה התקדמות מהיעדים שנקבעו לפני עשור. לפנינו משבר הכחדה חמור ועל הממשלות לפעול לפני שיהיה מאוחר מדי.

ניצחון: הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו מבטלת אישורי כריתה ביערות הגשם

צילום: גרינפיס

לפני מספר שבועות סיפרנו על סכנת כריתה בלתי חוקית המאיימת על יערות הגשם בקונגו, אנחנו שמחים לעדכן כי לאחר קמפיין משותף לגרינפיס אפריקה ולארגונים אזרחיים נוספים, הכריז ראש הממשלה כי רשיונות הכריתה המפוקפקים והנרחבים עליהם הכריז שר הסביבה לשעבר, מושהים ויובאו לבחינה מחודשת. על בחינתם מחדש של אישורי כריתה בלתי חוקיים להיות שקופה, עצמאית ופתוחה לביקורת ציבורית ולבסוף, עליה להוביל לאישורו מחדש של איסור כריתת עצים ביערות הגשם.זאת דוגמה איך אנשים מכל העולם חוברים יחד כדי להגן ולהשמיע את קולם של אלו שאין להם קול!

מצעד האקלים 2021

לאחר שנת קורונה האירוע הגדול והמשמעותי ביותר של התנועה הסביבתית נמצא מעבר לפינה. המצעד יתקיים ב- 29.10.21 בשעה 09:00 בכיכר רבין. משתתפות המצעד יקראו להכרזה מדינית על מצב חירום אקלימי – אקולוגי, רגע לפני ועידת האקלים הבינלאומית החשובה בגלזגו סקוטלנד (COP26).
זה הרגע להזמין את המשפחה החברים והקהילות שלכם בקריאה חסרת תקדים לממשלת ישראל לפעול. בואו נדאג שכולם שם! 
רוצים לעזור בהפקה? הצטרפו לקבוצה.

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור