לאחר ששני שלישים ממנה כבר אינם, כיפת הקרח הארקטית ממשיכה להתכווץ

שגריר גרינפיס, רועי גליץ, בקוטב הצפוני

כיסוי הקרח בים הארקטי הגיע באמצע חודש ספטמבר לנקודת המינימום השנתית המשתרעת בינתיים, היא עוד עשויה להשתנות, על 4.72 מיליון קמ"ר. לעומת השנה שעברה, בה אובדן הקרח השנתי היה השני הכי גדול מתחילת המדידות, קיץ קריר וסוער באופן יחסי, הביא לכך ש-2021 נמצאת במקום ה-12. אולם אלה לא חדשות טובות: ב-15 השנים האחרונות נמדד באופן עקבי, היקף כיסוי הקרח הקטן ביותר בכמעט 43 שנות מדידה. שטחו של כיסוי הקרח בים הארקטי הצטמצם כבר בשני שלישים ו-95% מהקרח הותיק כבר איננו, ונתונים עדכניים מראים כי הוא מצוי בשפל כמעט היסטורי. נדמה שממשלות העולם ממתינות להיעלמותה המוחלטת של כיפת הקרח הארקטית בטרם ינקטו בפעולה אמיתית. אנחנו קוראים להם להפסיק להתעלם מהמדע, לפעול בדחיפות ולתת לכדור הכחול שלנו את ההגנה לה הוא זקוק. 

פרויקט כרייה גדול בעומק הים מעמיד את האוקיינוסים בסכנה

מחאת גרינפיס בלב ים נגד כריית עומק

אם לא די בהרס אותו גורמים בני האדם לאינספור מערכות אקולוגיות ביבשה ובים, מדינת נאורו – מדינת אי זעירה בדרום האוקיינוס השקט הכריזה כי בתוך שנתיים, יחלו עבודות כריית מחצבים בעומק הים, בסיועה של חברת כרייה קנדית. מרחביו העמוקים והחשוכים של הים מהווים מערכת אקולוגית בה רב הנסתר על הגלוי. זוהי מערכת בה חיים מינים רבים שטרם ידועים למדע, והסיכונים שבניצולה לצורך כרייה, אדירים: הטכנולוגיה לא הוכחה, לא קיימת רגולציה, בינלאומית או מקומית בנוגע לכרייה ימית ואי הוודאות גדול. אחד מפרויקטי הכרייה הגדולים מעולם, מתכנן לבזוז את מעמקי הים, משאב ציבורי נדיר אותו אנחנו רק עכשיו מתחילים לגלות, ומסכן את הים בהרס בתי גידול ורבייה, זיהום, זיהום רעש ועוד. אסור לאפשר לחברות כרייה תאבות בצע, להתחרות כל הדרך אל תחתית הים. אמנה בינלאומית המגינה על האוקיינוסים וכן איסור דחוף על כרייה בעומק הים, חיוניים מאי פעם.

שריפות הקיץ האחרון גרמו לפליטות פחמן שוברות שיאים

שריפות בקליפורניה. תיעוד: גרינפיס

שריפות יער שהשתוללו ברחבי העולם בקיץ האחרון, גרמו לפליטה הגדולה מעולם של פחמן דו חמצני לאטמוספירה. לפי נתונים חדשים משירותי הלוויין קופרניקוס, שיא הפליטות של חודש יולי שעמד על 1.3 גיג'ה טון של פחמן, נשבר על ידי שיא הפליטות של חודש אוגוסט – 1.4 ג'יגה טון. לשם השוואה, שריפות היער הגלובליות פלטו בחודשיים יותר פחמן דו חמצני מפליטתה השנתית של הודו. רוב הפליטות הגיעו משני אזורים עיקריים – מערב צפון אמריקה וסיביר. הלהבות באזורים אלה תודלקו על ידי גלי חום קיצוניים, תנאי בצורת ויובש – 3 סממנים עיקריים של משבר האקלים.

תזוזות קטנות בפוליטיקת האקלים העולמית

גרינפיס דורש מנשיא ארה״ב לעצור את ההשקעה בדלקים מזהמים

לאחר שהאו"ם הזהיר כי ההתחייבויות הקיימות בדבר הפחתת פליטות, רחוקות מלהספיק על מנת לשמור על כדור הארץ בטווח הבטוח, השבוע ראינו התקדמות קטנה. הנשיא ביידן הכריז כי ארה"ב תגביר את המימון הניתן למדינות מתפתחות, כדי לסייע להן להתמודד עם השלכותיו המחריפות של משבר האקלים. ממשלת ארה"ב אישרה באופן סופי את חוק האקלים הראשון שלה, במסגרתו נאסרו לשימוש גזי חממה חזקים המשמשים באופן נרחב במקררים ומזגנים. גזי חממה עוצמתיים אלה נמצאו פעמים רבות דולפים ממקפיאים ברשתות שיווק בארצות הברית. בנוסף, נשיא סין צ'י, התחייב להפסיק את המימון לתחנות כוח פחמיות מעבר לים.

עשרות ארגוני סביבה קוראים להתערבות בינלאומית לעצירת תוכניות בירוא ביערות הגשם של קונגו

תיעוד מקונגו (גרינפיס)

רגע לפני החתימה על יוזמה בינלאומית לשימור יערות הגשם של קונגו, יוזמה בשווי מיליארד דולר, מתכננת הממשלה ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו לבטל את האיסור על מתן היתרים חדשים לכריתת עצים. מעל 40 ארגונים, בינלאומיים ומקומיים ובהם גרינפיס, קוראים למדינות התורמות בהן צרפת, גרמניה, הולנד, נורווגיה, דרום קוריאה ובריטניה, להתנות את חתימת ההסכם בשמירה על איסור מתן היתרי כריתה, הנמצא בתוקף משנת 2002. ביטול האיסור הקיים יסכן שטח יער גשם שווה ערך לשטחה של צרפת, ויעודד השתלטות בלתי חוקית על אדמות, עימותים אלימים והחמרה של משבר האקלים והמגוון הביולוגי. יערות הגשם בקונגו הם מיערות הגשם השמורים בעולם, וככל הנראה האחרונים לשמש עדיין כאגן לספיחת פחמן. כל הרחבה של מתן ההיתרים במקום צמצום למינימום של תעשיית העץ, תעמיד בסכנה קיומית מילוני הקטר של יער ואת הקהילות התלויות בו למחייתן.

מה נוריש לדור העתיד?

צפו ושתפו את האנימציה החדשה והנוגעת ללב מבית גרינפיס (ד.קוריאה) ובואו לחזק את המאבק שלנו בפלסטיק החד פעמי!

האזינו לראיון החג (הלא חגיגי) עם מנהל גרינפיס ד"ר יונתן אייקנבאום

אחרי פרסום דו"ח האו"ם על מדע האקלים ולקראת ועידת האקלים בגלזגו שתתקיים בחודש נובמבר, השיק הפאנל הבינממשלתי לשינוי אקלים אטלס אינטראקטיבי המאפשר להמחיש את המשמעות של פליטות גזי החממה על העולם שלנו ומה צפוי לנו עם החרפת משבר האקלים. זהו כלי הממחיש בבירור את הכאוס האקלימי שצפוי אם לא נפסיק מיד להשתמש בדלקים מזהמים ולכרות יערות, בין השאר באזור הים התיכון, אחד הפגיעים ביותר בפני משבר האקלים. ניתן לגלוש על המפה כאןהאזינו לראיון החג של ד"ר יונתן אייקנבאום, מנהל גרינפיס ישראל, על דוח האקלים של האו"ם ועל הדרכים למגר את המשבר בראיון מיוחד לכאן בסביבה עם שרון וכסלר ואורי לוי.

משמרות מחאה להכרזה על מצב חירום אקלימי-אקולוגי

בסופ"ש השני מאז הוקם מטה החירום האקלימי-אקולוגי, מחאות החירום הגיעו לכ-700 איש הפזורים ב-50 נקודות בכל רחבי הארץ – מדן ועד אילת!

המחאות כוללות שלל אנשים וארגונים, המאוגדים תחת הדרישה שישראל תכיר במצב החירום האקלימי-אקולוגי שבו אנו נמצאים, תעלה את המודעות אליו, ותבנה תוכנית רצינית שאפתנית בהתאם.
בימי שישי מוחים הנוער למען האקלים כבר שנתיים רצופות, ולמעשה זו היתה ההפגנה השבועית מספר #102 שלהם!
בנוסף לאורך 24 גשרים וצמתים דרשו מהמדינה להפסיק את פרויקט קצא"א ההרסני!

עזרו לנו להגיע ל-1000 מפגינים (או מעבר לכך!) כבר בסוף שבוע זה.

צפו במפה והצטרפו אל מוקדים קיימים, או הוסיפו מוקד משלכם בטבלה וכמובן, הצטרפו אל קבוצת הווטסאפ הייעודית למחאות.

להתנדבות

צעדת האקלים 2021 – מתחילים

אנחנו ניצבים בפני רגע חשוב לתנועה הסביבתית.
בתאריך 20211029 צפוי להתקיים מצעד האקלים בתל אביב.
האירוע הוא אירוע מכונן שבו התנועה הסביבתית מתאחדת למפגן כוח יוצא דופן, ומעבירה מסר ברור של אכפתיות ותשומת לב ציבורית בנושא איכות הסביבה.
אנחנו מצפים לראות אלפי אנשים שיצעדו איתנו.

אנחנו זקוקים לעזרה בנושא גיוס פעילים נוספים שיבואו, ונשמח לעזרתכם/ן!
לעזרה בגיוסים, אנא הצטרפו לקבוצת הווטצאפ הייעודית שפתחנו.

מצפים לכם/ן!

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור