הצטרפו אלינו למחאת פעילי גרינפיס במספנת טיסנקרופ

גרינפיס ישראל מול הספינה שתשמור על תאגיד הגז המזהם

אנחנו מוחים עכשיו במספנת טיסנקרופ בעיר קיל בצפון גרמניה. הפעילים שלנו מישראל ומגרמניה שטים יחד על סירות מתנפחות סמוך למספנה השוכנת במרכז העיר אל מול ספינת סער 6 שנועדה לשמור על אסדות הגז בים התיכון וקוראים ״להגן על האקלים, לא על דלקים מזהמים״.

המחאה הזו היא כנגד היקף התמיכות (סובסידיות) הנרחבות של ממשלות ישראל וגרמניה בתעשיית הדלקים המאובנים שפעילותה אחראית לכשני שליש מפליטות גזי החממה אשר גורמים למשבר האקלים ההולך ומחריף.  

דו״ח האו״ם לא משאיר ספקות, חייבים לפעול עכשיו! 

אנחנו קוראים לממשלת ישראל להפסיק לאלתר כל השקעה של כספי ציבור בתעשיית הגז והנפט, להקפיא את המשך החיפושים בים התיכון ולתמוך במעבר מאסיבי לאנרגיית שמש ובחדשנות הישראלית בתחום.

גרינפיס ישראל מול הספינה שתשמור על תאגיד הגז המזהם. © Joerg Modrow / Greenpeace

ד״ר יונתן אייקנבאום מנהל גרינפיס ישראל מסביר מדוע יצאנו היום לפעילות המחאה:

״זה אבסורד שתעשייה שמובילה אותנו ביודעין לעבר משבר קיומי, לא רק שלא משלמת על הנזקים שהיא גורמת אלא זוכה להטבות ממשלתיות שכל תעשייה או מגזר אחר לא מסוגלים אפילו לחלום עליהן. צו השעה של הממשלה הוא להבטיח את טובת כלל הציבור הישראלי מפני האיומים שמציב משבר האקלים ולא להבטיח את הרווחים של תאגידים מזהמים״. 

תעשיית הגז והנפט הישראלית נתמכות על ידי הממשלה בהיקפים של מיליארדי שקלים המושקעים בהקמת תשתיות, הולכה, חלוקה והתאמה של המשק לשימוש בגז. מלבד תמיכות אלו, הציבור הישראלי גם נושא בעלויות אבטחת מתקני הגז, כשעסקת הרכש של ארבע ספינות חיל הים מדגם ״הסער 6״, עלתה לציבור הישראלי כ-1.65 מיליארד ש״ח (430 מיליון יורו) ובנוסף עלויות תחזוקתן נאמדות על כ-320 מיליון ש״ח (80 מיליון אירו) בכל שנה! גם את פעילי גרינפיס בגרמניה העסקה הזו מקוממת מכיוון שממשלתם תמכה במימון רכישת הספינות להגנת מתקני הגז בהיקף של 115 מיליון אירו.

בשנת 2015 הצהיר ראש הממשלה לשעבר נתניהו שעסקת רכישת הספינות תמומן מרווחי ״קרן העושר״ לרווחת תושבי ישראל, אך עד כה הציבור הישראלי לא זכה לקבל ולו שקל אחד מקרן זו שהכנוסותיה מרווחי הגז אמורות היו להיות מושקעות בתחומי כלכלה, חברה וחינוך. 

ספינת חיל הים מדגם סער 6 היא אחת מתוך ארבע שנרכשו בעסקה המהווה נדבך מרכזי מהפרשה הפלילית המוכרת כתיק 3000 שבמסגרתה הוגשו כתבי אישום בעבירות שחיתות, קבלת שוחד ומתן שוחד, כנגד בכירים ואנשי עסקים שהיו מקושרים לטיסנקרופ ולמשרד ראש הממשלה לשעבר. 

לאחרונה, בהמשך לעתירת ״התנועה לאיכות השלטון״ לבג"צ, הציב שר הביטחון בני גנץ דרישה נחרצת להקים ועדת חקירה ממלכתית בנושא זה. עסקת כלי השייט זכתה לביקורת נוקבת גם מתוך מערכת הביטחון, מפי שורה של גורמים בכירים, ביקורת שנגעה לא רק לתהליך הרכש אלא בעיקר לבזבוז מיליארדים בהעדר כל צורך מבצעי בספינות.

"צעדי המנע שננקוט היום יסייעו לילדינו מחר"

הדו"ח של הפאנל הבין ממשלתי לשינויי אקלים של האו"ם (IPCC) שפורסם השבוע הוא מחריד למדי, לפני ארבעים שנה הקהילה המדעית התריעה, אך תאגידי הנפט הסתירו ולא עשינו כלום. 

ממצאי ה-IPCC מתחדדים אך לא משתנים וכל תחזיות המדענים לאורך השנים התממשו. המסקנות הן מובהקות וקודרות: משבר האקלים הוא איום קיומי. הפתרון המוסכם הוא שחייבים להאיץ את המעבר לאנרגיה מתחדשת ולמזון מבוסס על הצומח – אין דרך אחרת.

צעדי המנע שננקוט היום בדמות הפחתת פליטות גזי חממה לא יעצרו את השיטפון או השריפה של מחר, אלא יסייעו לילדינו לחיות חיים נסבלים יותר על פני כדור הארץ.

לישראל שטופת השמש וברוכת החדשנות יכול להיות תפקיד מיוחד במאמץ העולמי לפתרון משבר האקלים ובמעבר לכלכלה דלת פחמן. למרבה הצער, הממשלה הזו, כקודמתה, היא חלק מהבעיה ומתנהגת תוך הכחשת חומרת המצב וממשיכה לתמוך פוליטית וכספית בתעשיית הגז המעוללת אסון לאקלים כדור הארץ. 

הממשלה צריכה לבחור בשמש, לא בגז המזהם: יש להפסיק לאלתר כל תמיכה של כספי ציבור בתעשיית הגז והנפט, להקפיא את המשך החיפושים ולתמוך במעבר מאסיבי לאנרגיית שמש ובחדשנות הישראלית בתחום.

גרינפיס שימש כמשקיף לפעילות הדו״ח ולהלן הלקחים המרכזיים ממנו כפי שאנשי המקצוע שלנו סיכמו.

לבלוג המלא

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור