כך ממשיכה קוקה קולה לזהם את העולם (וישראל)

במשך שנים רבות, ממרקת חברת קוקה קולה את תדמיתה כחברה בעלת מודעות סביבתית על ידי תרומות נדיבות לארגונים ללא מטרות רווח העוסקים במיחזור ובמקביל, קוקה קולה גם אוחזת זו השנה השלישית ברציפות בתואר מזהמת הפלסטיק הגרועה בעולם. ניסיונות ממשלתיים לחוקק ולאכוף חוקי פיקדון שהצלחתם בהעלאת אחוזי המיחזור מוכחת, נתקלים פעם אחר פעם בלוביזם אגרסיבי ומסתיימים בקול ענות חלושה. כך ממשיכה קוקה קולה לזהם את העולם (וישראל).

לקריאת הבלוג המלא 

הגרינווש נמשך: קוקה קולה מכריזה על מעבר ל- 100% בקבוקים ממוחזרים 

בקבוקים חד-פעמיים פזורים בטבע

קוקה קולה העולמית גם הכריזה בשבוע שעבר כי היא תפיץ בשווקים מסויימים בקבוקים מ-100% פלסטיק ממוחזר. מעבר לפלסטיק ממוחזר אמנם יפחית את הצורך לייצר פלסטיק חדש מנפט אבל זה ממש לא מספיק בכדי לשבור את מעגל ייצור וזיהום הפלסטיק. קוקה קולה וחברות נוספות שחברו לתעשיית הנפט, משתמשות במיחזור כהצדקה להמשך ההסתמכות על פלסטיק מזהם. משבר האקלים מחריף, האוקיינוסים מלאים בפסולת פלסטיק כתוצאה ממודל כלכלי ששם רווחים ואת התעשיות הפטרוכימיות לפני כל ערך אחר. אם קוקה קולה רוצה לייצר חדשות מרגשות באמת, שתכריז על סיום שימוש בפלסטיק חד פעמי. 

המזהם משלם

לאחר שאיבת המים התגלתה אדמה מזוהמת

בתאונה שהתרחשה בחודש מאי האחרון, מעל 20 אלף טונות של נפט וכימיקלים דלפו במה שנחשב לתאונה הסביבתית החמורה ביותר בקוטב הצפוני עד כה, תוך שהם מזהמים נהרות ואת האדמה ומחוללים נזק אקולוגי עצום. בית המשפט ברוסיה קבע השבוע כי על חברת "נורילסק ניקל" לשלם פיצויים בגובה 146 מיליארד רובל בגין דליפת נפט ממתקניה בסיביר. החלטת בית המשפט חסרת התקדים, מהווה את הפיצוי הגבוה ביותר שנפסק בגין נזק סביבתי בהיסטוריה של רוסיה. הדרך היחידה להתמודד עם דליפות נפט הן למנוע אותן מלכתחילה על ידי הפסקת הסתמכות על נפט ודלקים פוסיליים אחרים כמקור אנרגיה. במיוחד באיזור כה פגיע כמו הקוטב הצפוני, יש לעבור בהקדם האפשרי לאנרגיה נקייה ונטולת פחמן.

״חברת האנרגיה האנושית״: דליפת נפט של שברון במפרץ סן פרנסיסקו

בעוד ארה"ב מתמודדת עם מגפת הקורונה, דלפו לפני כשבוע כ-2200 ליטר של תערובת דלק ומים מבית הזיקוק של חברת שברון בריצ'מונד קליפורניה, אל מפרץ סן פרנסיסקו. תושבים שגרים בסמוך, רבים מהם ממוצא לטיני ואפרו-אמריקאי, התלוננו שהם חשים ברע ושהריח שמגיע מהמפרץ מרגיש כימי ורעיל. חקירת הדליפה נמשכת אולם ארגונים סביבתיים מקומיים התלוננו כי תגובת שברון הייתה איטית ולא מספקת והאמצעים בהם היא השתמשה להפחתת הזיהום, אינם יעילים. 

אסון בהימלאיה

 עדיין לא ברור באופן וודאי מה היו הגורמים לאסון הכבד באוטרקנד, הודו בשבוע שעבר. שיטפון פתאומי ומהיר של קרח, מים ובוץ הרס סכר בו היה מפעל לאנרגיה הידרואלקטרית. השיטפון פגע בהמשך הנהר במפעל נוסף גדול בהרבה. המים הרסו וסחפו גשרים, כבישים, בתים ועדרי בקר ואילצו תושבים לאורך גדות הנהר להתפנות במהירות. באסון נהרגו 26 בני אדם ומאות עדיין נעדרים. ההערכות כעת שהתחממות כדור הארץ הביאה ככל הנראה להפשרתו של הקרח ולהיחלשותו של ההר שהובילה להתמוטטות המדרון ולמפולת הבוץ הקטלנת. 

מחקר חדש של הרווארד קובע: זיהום האוויר הורג פי 2 יותר ממה ששיערנו 

1 מתוך 5 מקרי מוות בעולם, נגרם מזיהום אוויר שמקורו בדלקים פוסיליים כמו נפט או פחם, כך נמצא במחקר חדש. ב-2018 לבדה, מתו יותר מ-8 מיליון בני אדם כתוצאה מאוויר מזוהם, מספר הגבוה כמעט פי 2 ממה שחוקרים חשבו עד היום. "המחקר שלנו מראה כי התלות הנמשכת בדלקים פוסיליים היא הרסנית לבריאות הגלובלית" אמרה אחת מכותבות הדוח. "אי אפשר להמשיך להסתמך על דלקים פוסיליים במצפון שקט, בזמן שאנחנו מודעים להשפעות הקשות על הבריאות וכשיש אלטרנטיבות טובות ונקיות יותר".

דוקטורינת ההלם של בולסונרו

הנשיא בולסונרו במיצג של גרינפיס ברזיל

מחקר חדש מצא כי ממשל בולסונרו מנצל את מגיפת הקורונה הגלובלית על מנת להחליש את הרגולציה הסביבתית. סה״כ 57 חקיקות נעשו במהלך כהונתו בת השנתיים של בולסונרו על מנת לצמצם את החקיקה הסביבתית הקיימת – חלק ניכר מהן במהלך 7 חודשי המגיפה הראשונים. עוד נמצא כי חלה ירידה של 72% במספר הקנסות על עבירות סביבתיות החל מחודש מרץ ועד אוגסט 2020. עכשיו זה גם מדעי, מדיניותו של בולסונרו מסוכנת ליער האמזונס ומחריפה את המשבר האקלוגי והאקלימי. 

עוקבים אחרינו בספוטיפיי?

אוהבים פודקאסטים? מעדיפים שיח מדעי או הסבר עממי?

בערוץ הספוטיפיי של גרינפיס תמצאו את שניהם.הפעם, ד״ר יונתן אייקנבאום מדבר על סין וסביבה בראיון ל׳כאן בסביבה׳.

להאזנה לחצו כאן

צוות התחקירנים של גרינפיס

בואו להיות חלק מקהילה יצירתית של פעילות ופעילים המבקשות להביא לשינוי, דרך יצירת פלטפורמה חדשותית שתתמקד בנושאים סביבתיים (בעזרת כלים של מחקר וכתיבה עיתונאית) ותקדם סדר יום חדשותי אחר. 

אנחנו מחפשים א.נשים בעלות חשיבה ביקורתית, מודעות עצמית ואפשרות להקדיש לנושא כ-7 עד 10 שעות שבועיות, במהלך השנה שישמחו לעבוד כחלק מקבוצה.  נסיון בתחומי מחקר וכתיבה שונים מהווה יתרון, אבל לא חובה. 

התכנית כוללת הכשרה מקצועית. לצערנו, מספר המקומות המוגבל!  

לקבלת מידע והגשת מועמדות 

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור