אוסטרליה שוב בוערת

שריפות השבוע באוסטרליה. תיעוד: מחלקת הכבאות האוסטרלית, צילום: אוון קולינס

שריפות חורש השתוללו באוסטרליה זה שבועות ארוכים עד שמערכת גשומה שהגיעה בראשית השבוע עם כמויות גשם גדולות ורוחות חזקות, עזרה לכבאים להשתלט על האש אך גם גרמה להצפות. אלפים נאלצו לברוח מבתיהם וסך הכל האש כילתה יותר מ -110,000 דונם ונלחמו בה כ-300 כבאים. כרייה ושריפה של פחם, נפט וגז הן בין הגורמים העיקריים לשינויי האקלים, הגורמים לעלייה בתדירותם וחומרתם של אירועי מזג אוויר קיצוניים כמו גלי חום ויובש חמור – חומרי הבערה המושלמים לשריפות. גרינפיס אוסטרליה פועלים להקמת קרן פיצויי אקלים שתמומן במלואה על ידי תעשיית דלקי המאובנים שסוף סוף תתחיל לשלם על ההרס שהיא מחוללת. 

ניצחון היסטורי לתנועת האקלים בצרפת

ניצחון ענק לגרינפיס והתנועה הסביבתית

במסגרת תביעה שהגישו 4 ארגונים ביניהם גרינפיס צרפת, פסק בית משפט בפריז כי המדינה לא פעלה מספיק על מנת לעמוד בהתחייבויותיה במאבק במשבר האקלים. הפסיקה ההיסטורית קובעת כי האחריות לאי מימוש מטרותיה של צרפת בתחום צמצום פליטות גזי החממה, מוטלת על הממשלה. זהו רגע מרגש, לא רק בגלל הפסיקה לטובת מדעני ואזרחי צרפת אלא גם כי החלטה כזו מעודדת אזרחים ברחבי העולם, לחייב את ממשלותיהם לקחת אחריות על שינויי האקלים, בבתי המשפט. תביעה זו היא רק הצעד הראשון והחיוני כדי לחייב את ממשלת צרפת למעשים ועובדות בשטח ולא רק דיבורים. 

משבר האקלים מחריף ועליית מפלס פני הים תהיה גדולה ומהירה יותר מהצפוי

הים התיכון, ישראל. צילום: אלעד איבס, גרינפיס

עליית פני הים צפויה, על פי מודלים חדשים, להיות מהירה וגדולה יותר ממה שחשבו עד כה. מדעני אקלים מאוניברסיטת קופנהגן צופים כי בתרחיש הגרוע ביותר, פני הים יעלו בכ-1.35 מטרים עד 2100. מדובר בהערכה הגבוהה ב-25 ס"מ מהערכה קודמת של הפאנל הבין ממשלתי לשינויי האקלים (IPCC). ככל שהטמפ' הגלובלית עולה, כך מי הים עולים יותר. החוקרים משערים כי ההערכה השמרנית נבעה מכך שבעת הכנת המודלים הייתה זמינה רק כמות מוגבלת של נתונים.

חייבים לעצור את פיתוח משק הגז 

כחלק מהשירות שהממשלה מעניקה למשק הגז, גם בתקופת המעבר לקראת הבחירות, צוות בינמשרדי של הממשלה דן בעתודות הגז של ישראל: כמה להשאיר לצרכים המקומיים? כמה לייצא? כמה קידוחים נוספים לאפשר? בעידן של משבר אקלים חשוב שהממשלה לא תחיה במנותק מצו השעה ותחדל מפתיחת אזורים חדשים לחיפושי גז ונפט בים התיכון. זה מסכן את החיים בים, מוסיף כמויות עתק של גזי חממה לאטמוספרה ומכיוון שהמחיר של האנרגיות המתחדשות זול מהגז, מדובר גם על איוולת כלכלית.

במקום לעסוק כל הזמן בגז, על הממשלה לאשר תוכנית למעבר לכלכלה דלת פחמן כפי שמתחייב מהסכם פריז ולקבוע אחת ולתמיד שעל כל פרויקט תשתית חדש להיבחן האם הוא עומד בהלימה עם היעדים של צמצום פליטות גזי חממה, בהתאם למטרות הסכם פריז.

תכנית מהפכנית של דנמרק: מקימה אי של אנרגיה מתחדשת

ממשלת דנמרק אישרה בשבוע שעבר בצע את הקמתו של אי אנרגיה ירוקה המהווה חלק משמעותי מהתחייבויותיה להפחית את פליטות גזי החממה שלה ב-70% מרמתן ב-1990, עד לשנת 2030. מדובר באחד היעדים השאפתניים ביותר שהציבו מדינות העולם על מנת להתמודד עם משבר האקלים. מגרינפיס דנמרק נמסר כי "לדנמרק, כאחת המדינות העשירות בעולם ואחת מיצרניות הנפט והגז המובילות באירופה, יש מחויבות מוסרית לסיים את החיפוש והייצור של נפט חדש ולשלוח מסר ברור כי העולם יכול ומוכרח לפעול כדי לעמוד ביעדי הסכם פריז." 

תזונה מן הצומח חיונית על מנת להציל את כדור הארץ

מחקר חדש מראה כי ללא שינוי של החקלאות התעשייתית בכלל ותעשיית המזון מהחי בפרט, אובדן המגוון הביולוגי ימשיך להאיץ עד כדי איום על יכולתו של כדור הארץ לתמוך באנושות. על פי החוקרים, התבססות על תזונה שעיקרה מן הצומח חיונית על מנת לעצור את ההרס של העולם הטבעי. כ-80% מהשטחים החקלאיים בעולם משמשים לגידול בעלי חיים וצמצום מסיבי של צריכת הבשר יאפשר את השיקום של המערכת האקולוגית. עלינו לשנות עכשיו את האופן בו אנחנו מייצרים וצורכים מזון ולעבור לחקלאות משקמת ובת קיימא.

המסע להצלת האוקיינוסים נמשך

ספינות גרינפיס יגיעו בימים הקרובים לאוקיינוס ההודי במסגרת המאבק להקמת רשת שמורות טבע ימיות על פני 30% מהאוקיינוסים. הספינות יתעדו יצורים ימיים נדירים, יחקרו מערכות אקולוגיות חיוניות ויעלו את המודעות לנזקי תעשיות הנפט והדיג והאיום שהן מציבות לקהילות. 

הצטרפו ללמעלה מ-3.5 מיליון אנשים מסביב לעולם שכבר תומכים בהצלת האוקיינוסים:

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור