ט״ו בשבט בעידן משבר אקלים

ט"ו בשבט לבש לאורך הדורות משמעויות שונות ומסמל בעת החדשה את חידוש הקשר של העם עם אדמתו דרך המוסד המופלא של הנטיעות. אבל היום, היערות והעצים של ישראל נמצאים בסכנה כשעשרות אלפים מהם נכרתים מדי שנה לטובת פרויקטי בנייה שלא רוצים לשלב אדם וטבע. במציאות של משבר אקלים מחריף, העצים הם בעלי הברית שלנו וחייבים להגן עליהם.

לקריאת הכתבה המלאה

"נגיד את זה בנועם, עידן הגז נגמר"

הבנק האירופי להשקעות מתכוון לסיים את התמיכה בתשתיות גז עד סוף השנה. לדברי נשיא הבנק, וורנר הויר "אירופה צריכה להודות שאין לה יותר עתיד עם אנרגיות פוסיליות." עוד הוא הוסיף “To put it mildly, gas is over”. באותה נימה הודיעה הבנק המרכזי של צרפת כי תפסיק להשקיע בפחם ותגביל את ההשקעות בנפט וגז עד 2024.

הודעות כאלה הולכות ומתרבות כשהמשקיעים עומדים בפני לחצים אדירים: השקעה במה שמחריף את משבר האקלים הופכת להיות פחות מקובלת ועם הירידה המתמדת במחירים של אנרגיה מתחדשת ופיתוח האגירה, השקעה בדלקים פוסילים נחשבת לאיוולת כלכלית. 

זה הזמן להמשיך את התנועה ולדאוג לכך גם בישראל: הכסף שלנו לא ילך למה שפוגע בעתיד שלנו!

עידן חדש בארה"ב – עידן חדש במאבק במשבר האקולוגי

נערה צ׳יליאנית המתגוררת בוירג׳יניה והגיעה במיוחד לצפות בהשבעתו של הנשיא החדש ביידן המשדר אופטימיות בנושא האקלים.

לפני ימים ספורים, צפינו בהשבעת הנשיא ביידן וסגנית הנשיא האריס ולשמחתנו, נושא האקלים הוא אחד הנושאים האסטרטגיים בראש סדר העדיפויות של הממשל החדש. בין 15 הצווים עליהם חתם עם כניסתו לחדר הסגלגל, שניים עסקו בנושא סביבה: ארה"ב חוזרת להסכם פריז והיא מבטלת את צינור הנפט המפלצתי, ה – XL, שהיה אמור לחצות אזורי טבע ושמורות ילידים רבות במרכז ארה"ב.

עוד לפני שנכנס לתפקיד, כבר קבע ביידן יעד שאפתני: סקטור החשמל יהיה מאופס פחמן עד 2035 וכל סקטור האנרגיה עד 2050. בכך הוא הופך את הירושה הסביבתית העגומה של קודמו, דונלד טראמפ שהוציא את ארה"ב מהסכם פריז, החליש וביטל רגולציה סביבתית וקידם במרץ כרייה וקידוחים בשמורות טבע לאומיות.

לקריאת הכתבה

בינתיים בישראל… גיהנום פצלי השמן עומד בפתח!

במישור רותם, כותשת חברת כי"ל רותם את הארץ מזה עשרות שנים לשם הוצאת פוספטים – תוך תשלום תמלוגים זעומים למדינה ואפס אכיפה על פשעיה הסביבתיים. עכשיו, מקדמת שותפות רא"מ פרויקט חדש של הפקת נפט דרך שריפה של פצלי שמן ופלסטיק במישור רותם ליד ים המלח. מדובר בפרויקט הרסני במיוחד: הוא עתיד לפלוט פי 4 יותר גזי חממה מהפקת כל סוג אחר של נפט, שריפת הפלסטיק והפיכתו לנפט ממותגת כמיחזור (אף שהיא ממש לא), זיהום האוויר יוחמר והאגן הדרומי של ים המלח יפגע.

שותפות רא"ם מתנגדת לתסקיר הסביבתי הדרקוני לתפיסתה, אליו היא נדרשת על ידי המשרד להגנת הסביבה. החברה מנסה בכל דרך להציג את הפרויקט המחריד הזה כסביבתי וירוק, בין השאר באמצעות גיוס אנשי מקצוע בעלי רקורד של עשייה סביבתית לשורותיה אך נאמר זאת באופן ברור: דבר לא יהפוך את הפרויקט הזה לקביל סביבתית!

עזרו לנו לבטל את רוע הגזרה.

פליטות המתאן ירדו ב – 10% ב – 2020. זה לא מספיק.

לפי דו"ח הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה, פליטות מתאן ירדו ב-10% בשנת 2020 ועדיין, פליטות גז החממה הזה, העוצמתי פי 86 מפחמן דו חמצני, היו שוות ערך לטביעת הרגל הפחמנית השנתית של כל יבשת אירופה. הפקה ושינוע נפט וגז לבדם, תהליכים מרובי תקלות ודליפות, פלטו בשנה החולפת כ – 70 מיליון טון של מתאן.

ולמען הסר ספק, הירידה היא בשל צניחת הביקוש ולא בשל רתימת התאגידים למאבק במשבר האקלים. נהפוך הוא: לובי הדלקים בארה"ב דאג לחבל ברגולציה על דליפות מתאן, אחד הצעדים העגומים של ממשל טראמפ.

פלסטיק בקצה העולם

סיבי פלסטיק מסוג פוליאסטר נמצאו בכמויות גדולות בדגימות מים בחוג הארקטי, כך לפי מחקר חדש המצביע על השפעת תעשיית הטקסטיל על זיהום הפלסטיק. זוהי עדות נוספת לכך שיש לשים את הפלסטיק, ודאי החד פעמי, מאחורינו. כאשר חלקיקי פלסטיק נמצאים במעי חיות ים ובדגימות דם של ילדים, לא הגיע הזמן להפסיק לכבס את הכביסה המלוכלכת בחוץ?

מגיני היער, אוכלוסיית הילידים באמזונס, נמצאים בסכנה קיומית!

גרינפיס שולח השבוע בלוני חמצן אל הילידים המנותקים באמזונס

מדינת אמזונס בברזיל חווה גל שני של קורונה, חמור הרבה יותר מהראשון. הילידים של האמזונס נפגעים גם באזורים מרוחקים מהערים, ושיעור התמותה אצלם הינו גבוה משמעותית מהממוצע הברזילאי. קיימת דאגה במיוחד לאור המוטציה שנולדה במדינת אמזונס לאחרונה.

חשוב לציין שילידי האמזונס היו אמורים להיות מבודדים ובשל כך, יחסית מוגנים, מפני המגיפה המשתוללת בעולם. אלא שתעשיית הרס היערות הביאה איתה את הקורונה גם אל לב ליבו של האמזונס.

גם ללא הקורונה, אוכלוסיות הילידים נרדפות בשנים האחרונות, כשממשל בולסונרו מעודד את החוואים לשרוף חלקות יער על מנת לגדל בקר וסויה. שנת 2020 הייתה שנת שריפות נוראית בברזיל, עם פגיעה חסרת תקדים ביער הפנטנל ועלייה דרמטית בשריפות גם באמזונס. מציאות זו פגעה באופן חמור באוכלוסיות הילידים שנאבקות על קיומן. עתה, התפשטות נגיף הקורונה באזור בו השירותים הרפואיים כה מוזנחים עלול להיות הקש ששובר את גב הגמל. חשוב לזכור: הילידים הם מגיני יערות העד – נכס עבור האנושות, הן מבחינת האקלים והן מבחינת המגוון הביולוגי.

גרינפיס מבצע משלוחי חירום של בלוני חמצן לאזורים מבודדים באמזונס, על מנת לתמוך בילידים המנותקים בשעתם הקשה בעקבות הקורונה.

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור