לאיזה עולם נשוב? לעולם שעליו נעז לחלום

מאת ד״ר יונתן אייקנבאום, מנהל גרינפיס ישראל

האמרה המפורסמת בה אנו מברכים אלו את אלו בראש השנה: "תכלה שנה וקללותיה, תחל שנה וברכותיה" יצאה השנה מגדר של חגי תשרי ונדמה היה שליוותה אותנו בכל ימות השנה. גם לקראת סוף השנה הקלנדרית 2020, עולה תשוקה עזה לכוון לאותן מילים ולקוות שמחר יחייך לנו יותר.
החירות נפגעה ועמדה השנה בפני לחצים בלתי פוסקים, הולכים וגוברים. אך המפתח אליה תמיד בידינו. זו הייתה נקודת ההנחה של הסקר הגדול אליו פנינו לקהלי גרינפיס בפסח, אליו השיבו מעל 1,500 א.נשים: לאיזה עולם נשוב?

התשובות – הכוללות מעל 600 התייחסויות מורחבות – נותחו ועברו עריכה מדעית על ידי הסוציולוגית ד"ר ציפי גושן, מעוררות הרבה תקווה:

לפי המשיבים לסקר אנחנו רוצים לשוב לעולם של חמלה, של שייכות, של משמעות ולעולם של עשייה. החדשות הטובות הן שאנחנו לא צריכים להמתין שעולם כזה יוגש לנו על מגש של כסף. כל אחת ואחד יכול לעצב אותו, כל יום, כל היום. 

הממצאים של הסקר היה עבורינו, רגע מכונן משמעותי, רגע של חשיבה על התכלית שלנו: נוסף על המשימות הקלאסיות שלנו (לעצור את הרס הסביבה, לקדם אנרגיה מתחדשת וכיו״ב) התחדדה בברור תכלית אחרת, חשובה לא פחות: לפתח קהילה ומקום ובו רצון האדם לחמלה ולמשמעות יוכלו לבוא לידי ביטוי לצד האומץ לפעול. אנו מזמינים אותך להצטרף אלינו כתומך או כחלק מצוות המתנדבות והמתנדבים של גרינפיס ולעבוד יחד ליצירת עולם טוב יותר.

לתמיכה בגרינפיס | להתנדבות | לממצאי הסקר

״בשנת 2020 זה נשמע לי מטורף לגמרי״

אחד המאבקים החשובים ביותר אליהם יצאנו השנה זהו המאבק לעצירת התוכנית להפקת מיליוני חביות נפט מפצלי שמן ושריפת פלסטיק במישור רותם סמוך לים המלח. רגע לפני שהשנה נגמרה התפרסמה עדות חדשה ומצמררת על נזקי תעשייה מזהמת זו באחת המדינות היחידות בעולם בה היא פעילה, אסטוניה: 
 
"אם היית אומר לי בשנות ה-90 שאתה רוצה להקים מפעל להפקת פצלי שמן אולי עוד הייתי יכול לספק טיעונים שתומכים ביוזמה הזו. אבל בשנת 2020 זה נשמע לי מטורף לגמרי להתחיל או אפילו להמשיך בתהליך הפקה של אנרגיה בכזאת טכנולוגיה". 
״בכרייה התת קרקעית רואים פגיעה קשה ביציבות של הקרקע, כי היא זזה ומופיעים בולענים. עבור התושבים המקומיים הבעיה היא שכמה מהמכרות ממוקמות ממש מתחת לבניינים שבהם הם מתגוררים. אז חצי בניין יכול פתאום ליפול בלי התרעה״.
קראו את העדות של אחד מפעילי הסביבה הבולטים באסטוניה לגבי הנזקים של תעשיית פצלי השמן בכתבת ההמשך של העיתונאי אבנר הופשטיין מזמן ישראל. 

עזרו לנו להפיץ את הכתבה עם המסר החשוב ולעצור את אסון הנפט הבא!!!

רגע לפני הסגר: מכריזים על מצב חירום אקלימי

פעילי גרינפיס מול משרד האנרגיה השבוע

רגע לפני כניסת הסגר והמגבלות החדשות-ישנות לתוקף, קואליצית ארגונים בהובלת ״המרד בהכחדה״, מגמה ירוקה וגם אנחנו מגרינפיס, מחינו ליד משרד האנרגיה בדרישה להכריז על מצב חירום אקלימי. ישראל מסיימת את 2020 ללא תוכנית אקלים כנדרש בהסכם פריז. הצעת המחליטים של גילה גמליאל למעבר לכלכלה דלת פחמן נחסמת על ידי משרד האנרגיה בראשות יובל שטייניץ.  

למה להכריז על מצב חרום אקלימי? כדי שנבנה כאן חברה שתוכל להתמודד עם משבר האקלים וכלכלה שתוכל לתפוס את ההזדמנויות שהמשבר הזה מזמן: להשקיע כדי לאפשר חיים של כבוד בצל אירועי אקלים קיצוניים ולהבטיח מקום מרכזי לחדשנות הישראלית במעבר האנרגטי שקורה בכל רחבי העולם.

״זוהי שעה היסטורית״: תמיכה חסרת תקדים של ארגוני הסביבה בתכנית למעבר לכלכלה דלת פחמן

מנזקי משבר האקלים בישראל

ביוזמת גרינפיס והפורום לאנרגיה נקייה למעלה מ-40 ארגוני סביבה וחברה אזרחית פנו השבוע לראש הממשלה נתניהו ושרי הממשלה הרלוונטיים, בבקשה לתמוך בתכנית המעבר של ישראל לכלכלה דלת פחמן. התכנית שפרסם בשבוע שעבר המשרד להגנת הסביבה בראשות גילה גמליאל, זוכה לצעד של הבעת תמיכה חסרת תקדים מצד ארגוני הסביבה וכוללת קביעת יעדים משודרגים לפני תום שנת 2020, כנדרש בהסכמי פריז. 

במרכזה של ההצעה שהמשרד להגנת הסביבה הציג בשבוע שעבר למעבר לכלכלה דלת פחמן, עומדים שני יעדים לאומיים ארוכי טווח: הפחתה של לפחות 85% בפליטות גזי החממה של ישראל בשנת 2050 ביחס לפליטות ישראל בשנת 2015 וייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות בהיקף של 95%, באותה שנה. כמו כן גם מספר יעדי ביניים. 

ההצעה נדונה כעת בין משרדי האנרגיה והגנת הסביבה במטרה להגיע לנוסח מוסכם, לבקשת משרד רוה"מ, עקב פערי עמדות שנתגלעו בין שני המשרדים. ההצעה המוסכמת צפויה לעלות לדיון בישיבת הממשלה הקרובה ולהיות מאושרת עוד לפני תום 2020 (יום חמישי שבוע זה), כמתחייב מהסכמי פריז עליהם חתומה ישראל.

גרינפיס מסכם את 2020

גרינפיס ישראל מסכם שנה מטורפת 😷
2020 היתה קשה לכולנו, אבל בגרינפיס החובה שלנו היא לייצג את הסביבה, את מצב החירום שהאנושות עומדת בפניו, ואתכם התורמים שלנו.
אז הנה מה שעשינו השנה 😎

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור