הלחץ שלכם עובד: שמורת טבע ימית חדשה הוקמה באזור דיג באנטארקטיקה

מתוך השקת המאבק העולמי

אחד המאבקים הבינלאומיים החשובים ביותר אותו גרינפיס מנהלים בשנים האחרונות הינו המאבק להקמת רשת שמורות טבע ימיות על פני 30% משטח האוקיינוסים אשר יאפשרו את שיקום החיים בים ויסייעו במיגור משבר האקלים. במסגרת מאבק זה יצאו בשנתיים האחרונות שתי משלחות של גרינפיס לקוטב הדרומי על מנת לחקור, לתעד ולספר לעולם על הקסם המיוחד של היבשת הקפואה ועל המערכת האקולוגית השברירית באזור הסובלת מאיומים גוברים כתוצאה מהתחממות כדור הארץ ומהחמדנות של תעשיות מזהמות. 

הגשת העצומה בשגרירות האיחוד האירופי בתל-אביב

למרות הכישלון שהמערכת הפוליטית הבינלאומית נחלה בשנת 2018 במאמץ להגיע להבנות ולהכריז על שמורת טבע ימית לחופי אנטארקטיקה, בגרינפיס המשיכו לנהל מגעים עם תעשיית דיג הקריל, יצור ימי דמוי חסילון המשמש כבסיס לשרשרת המזון באנטארקטיקה. כעת הושגו הבנות עם תעשייה זו על מנת להפוך אזור דיג בשטח של 4,500 קמ״ר באזור מפרץ התקווה לשמורת טבע ימית אשר תספק הגנה ישירה לפינגווינים מזן אדליי הנפוצים באזור וגם תאפשר לקריל לשגשג ויחד עימו כל מארג החיים באזור.

אלו חדשות מעולות לפינגווינים וליצורים החיים באנטארקטיקה. כעת נמשכים המאמצים להקמת רשת שמורות טבע ימיות בינלאומית שתעלה לדיון בוועדה מיוחדת באו״ם שכבר נדחתה מספר פעמים בשל משבר הקורונה. הצטרפו לתנועה עולמית של למעלה מ- 3 מיליון אנשים הדורשים הגנה על הים.

פינגווין מזן אדליי באנטארקטיקה. תיעוד: גרינפיס

עוד חוזר הניגון: בירוקרטיה חדשה מסכנת את ענף האנרגיה הסולארית בישראל

איום אחד רק הוסר וכעת נוסף איום חדש על ענף האנרגיה הסולארית בישראל. בשבוע שעבר פירסמה רשות החשמל אסדרה חדשה אשר על פניו נועדה לאפשר התקנה רחבה יותר של מערכות סולאריות על גגות, ללא מכרז, בהספק כולל של עד 630 קילו וואט (על פני שטח של כ-6,300 מ'ר). בפועל בשל התעריפים של האסדרה החדשה יווצר מצב שבגגות בגודל שנע בין כ-1,000 מ"ר לכ-8,000-9,000 מ"ר, לא יהיה כדאי לקדם מערכת פוטו-וולטאית לייצור חשמל: מחד יינתן התעריף מאוד אטרקטיבי למערכות של עד 100 ק״ו (1,000 מ״ר). מאידך, בעלי גגות עם פוטנציאל להתקנת מערכת גדולה מ-100 ק"ו יעדיפו לא לכסות את כל גודל הגג אלא להגביל את עצמם כדי להנות מהתעריף המשתלם. התוצאה הצפויה של האסדרה החדשה היא שגגות מבנים של רשויות מקומיות, מפעלים, מבני מסחר ותעשייה, המהווים חלק עיקרי בפוטנציאל ייצור החשמל הסולארי על גגות בישראל, יישארו ללא כיסוי פוטו וולטאי, מצב זה יפגע קשות בסיכויים לעמוד ביעדים למעבר לאנרגיה מתחדשת לשנת 2030, ובוודאי שלא יאפשר להגדיל את היעדים שנקבעו. 

לכן, ביוזמת גרינפיס יחד עם ארגוני סביבה נוספים וביניהם הפורום לאנרגיה נקייה, החברה להגנת הטבע, שומרי הבית ואדם טבע ודין, פנינו השבוע לשר האנרגיה ולוועדות הכלכלה והגנת הסביבה בכנסת בבקשה להתערב באופן מיידי לשינוי האסדרה החדשה של רשות החשמל לפריסת פאנלים סולאריים על גגות. ״תמוה מדוע הרשות לא בחרה באופציה של תעריף דיפרנציאלי שהועלתה על ידי גורמי מקצוע שונים והעדיפה לפגוע בפוטנציאל הייצור מהגגות הסולאריים הבינוניים״, מסביר  ד״ר יונתן אייקנבאום מנהל גרינפיס ישראל ומוסיף: "נוצר רושם כי הצהרות הממשלה למעבר לאנרגיה מתחדשת הן מס שפתיים, אל מול ההחלטה שהתקבלה ע"י רשות החשמל״.

אות הוקרה למנהל גרינפיס על פועלו לקידום תחום האנרגיה המתחדשת בישראל

מנהל גרינפיס ישראל, ד״ר יונתן אייקנבאום

ועדה משותפת של שני הארגונים (ללא מטרות רווח) המרכזיים ששוקדים על פיתוח תחום האנרגיה המתחדשת בישראל: איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל ו- אילת איילות אנרגיה מתחדשת בחרו להעניק לד״ר יונתן אייקנבאום, מנהל גרינפיס ישראל אות הוקרה על פועלו לקידום משק האנרגיה המתחדשת בישראל.

״אתה האיש שבזכותו הרבה מאד גגות סולאריים בישראל לא משלמים מס הכנסה, אתה האיש שטיפסת, פחות או יותר, על הבית של השר כחלון, להגיד לו שיקשיב לכם לעולם האנרגיה הירוקה והצלחת״. אמר איתן פרנס מנכ״ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל.

מחזירים את היופי לטבע! שבוע הניקיון של גרינפיס הסתיים

ניקיון בנחל השניים, יקנעם

שבוע קפסולות הניקיון הסתיים ואנחנו שמחים לעדכן שלקחו בו חלק למעלה מ-60 משתתפים ומשתתפות, שיצאו ל-21 מבצעי ניקיון ברחבי הארץ, מיקנעם ועד לירוחם. בפארקים, בשמורות, בחופים ואפילו ברחובות. כולם כבר יודעים שחד פעמי זה לא טבעי, ובמהלך השבוע שחלף החזרנו את היופי לטבע. הדיווחים של המשתתפים על איזורים מלוכלים יועברו על ידינו בקרוב בפנייה מסודרת לרשויות הרלוונטיות. תודה רבה, נתראה בפעילות הבאה!

ככה עוצרים את הרס היערות: סיפורם המרגש של שבט הקריפונה מהאמזונס

עמוק באמזונס הברזילאי, ארץ אבותיהם של אנשי הקריפונה אמורה הייתה להיות מקום מפלט בטוח לאנשיה, מקום שהוא בית לאדם לחי ולצומח ואף זכה להכרה כשטח מוגן בחוק הברזילאי. למרות זאת עד לשנת 2019 נהרסו מעל 11,000 דונם מאדמותיהם של ילידי הקריפונה תוך כדי שימוש באלימות כלפיהם. אבל בשנה האחרונה חלה ירידה של 51% בקצב בירוא היער בשטחיהם, זאת תחת ממשלו הקיצוני של בולסנרו ושנה רעה במיוחד לאמזונס עם הקצב הגבוה ביותר של הרס היער ב-12 השנים האחרונות. כיצד הם עשו זאת? קראו בבלוג מיוחד בנושא. 

3 מיליארד בעלי חיים הושמדו בשריפות הענק באוסטרליה

עמק הקנגרואים, אוסטרליה (2020)

אמנם זה נראה כעת כמו עידן אחר, אבל לפני כשנה שריפות הענק באוסטרליה יצאו מכלל שליטה. דו״ח חדש של הקרן לשימור חיות הבר באוסטרליה (WWF) קובע כי כ-3 מיליארד בעלי מצאו את מותם בלהבות: 181 מיליון ציפורים, 51 מיליון צפרדעים, 2.46 מיליון זוחלים ו-143 מיליון יונקים כמו קואלות, וומבטים וקנגרואים באירוע שלפי מנהל הקרן הוא ״אחד האסונות החמורים ביותר לחיות הבר בהיסטוריה המודרנית״.
למי שלא הבין – משבר האקלים כבר כאן, ואף מדינה לא חסינה בפניו.

גרינפיס מסכם את 2020

גרינפיס ישראל מסכם שנה מטורפת 😷
2020 היתה קשה לכולנו, אבל בגרינפיס החובה שלנו היא לייצג את הסביבה, את מצב החירום שהאנושות עומדת בפניו, ואתכם התורמים שלנו.
אז הנה מה שעשינו השנה 😎

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור