פצל ומשול

תחקיר חדש ומקיף עליו עבדנו עם העיתונאי אבנר הופשטיין שהתפרסם השבוע באתר זמן ישראל מחבר בין הנקודות וחושף כיצד מתקדם, לאט ובטוח, הפרויקט ההרסני של רא״ם להפקת נפט מפצלי שמן ושריפת פלסטיק במישור רותם סמוך לים המלח. התחקיר שופך אור על איך בישראל, בשנת 2020, מקודם פרויקט הרסני ומסוכן, בזמן משבר אקלים וללא היתכנות כלכלית בניגוד לדעתם של אנשי המקצוע ובעזרת חלוקת ג׳ובים, לחצים, קשרי הון שלטון מפוקפקים, שקרים וסילוף נתונים. הממצאים צריכים להדיר שינה מעיניו של כל ישראלי.

תזכורת: סכנה מרחפת מעל אזור ים המלח כשהוועדה המחוזית דרום עומדת לאשר את התוכנית של חברת רא"ם להפקת מיליוני חביות נפט מפצלי שמן ושריפת פלסטיק בשיטה הרסנית ומיושנת באתר רותם למשך שלושים שנים!! תכנית זו עלולה להיות רק השלב הראשון בדרך להפיכת האזור כולו לאזור תעשייה פטרוכימי ענק, ומציבה את האזור כולו בפני אסון אקולוגי. 

התחקיר מדליק שורה של נורות אדומות המחייבות לעצור מיד את תהליך האישור של הפרויקט ההרסני. בין היתר נחשף הקשר החמקמק בין כי״ל ועידן עופר לבין מיזם הפקת הנפט; תופעת ״הדלתות המסתובבות״ של מעבר אנשי מקצוע ממשרדי הממשלה לרא״ם; הנזקים הסביבתיים החמורים הנגרמים לאוויר למים ולקרקע מהפקת נפט מפצלי שמן; הגרינווש מאחורי הטענה שמדובר בפרויקט ״למיחזור פסולת פלסטיק״ וכמובן חוסר ההיתכנות הכלכלית של הפרויקט אלא אם תוסר ממנו הרגלוציה הסביבתית או שהוא יורחב פי כמה.

מילים לחוד ומציאות לחוד: תגובת גרינפיס להתחייבות נתניהו להפסיק את השימוש בנפט, פחם וגז טבעי עד 2050

הצהרתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בוועידת האקלים הבינלאומית בבריטניה אכן מקנה שביב של תקווה בנוגע למדיניות האקלים והאנרגיה של ישראל אבל אסור שהיא תטעה אותנו: בשנה האחרונה ישראל הגדילה באופן משמעותי את התמכרותה לדלקים פוסילים כשהמדינה מקדמת שורה של מיזמים שיהפכו את יישום ההצהרה ליותר קשה וליותר יקר.

לפני הביקורת נפתח קודם כל ברבע כוס המלאה: ישראל התקדמה בשנים האחרונות בתחום הסולארי, בין השאר בזכות הלחץ המתמיד של ארגון גרינפיס על משרד האנרגיה לטובת העלאת היעדים ובהסרת חסמים שהובלנו, בין היתר: חובת רישום כעסק ברשויות המס, תשלומי ארנונה והיטלי השבחה ועוד. גם ראוי לציון האזכור של נושא האגירה על ידי ראש הממשלה, והתפקיד של חברות הזנק ישראליות בתחום. 

למרבה הצער הפוטנציאל של ישראל מנותב לטובת פיתוח של דלקים מזהמים. נתניהו ושטייניץ פתחו את שעריה של ישראל לחברת הנפט הנצלנית שברון, הם מקדמים פיתוח של שדות גז רבים נוספים ושל צינור להובלת גז בים התיכון, צינורות למעבר של גז ונפט ברחבי ישראל והפיכת הערים אילת ואשקלון לנמלי דלקים לקליטה של נפט ממדינות המפרץ הפרסי. נוסף על אלה, הממשלה מקדמת פרוייקט הרסני של הפקת נפט מפצלי שמן במישור רותם. כדאי גם שתכירו שעל מנת לקדם את עסקי הגז, קיימת מנהלת גז עם תקציב נאה ועשרות עובדים שעושים ימים כלילות למען האנרגיה המזהמת.

המציאות הזו צריכה להשתנות אחרת דבריו של ראש הממשלה כוזבים ומטעים. בעידן של משבר אקלים אין חמור מזה. לכן אנו דורשים להפוך את הסיסמה הנחמדה למעשים על ידי שדרוג היעד הישראלי לחשמל מאנרגיה מתחדשת מ-30 ל-50% ב-2030, הקמה של מנהלת למעבר אנרגטי, קידום בניה מאופסת אנרגיה והשקעה אסטרטגית בחברות הזנק ישראליות שמקדמות את המאבק במיגור משבר האקלים.

5 שנים להסכמי פריז: רגע ההכרעה בנושא האקלים הגיע

״מדיניותה של ישראל בנושאי אקלים ואנרגיה מאז חתימת הסכם פריז ועוד לפניו מלמדת שישראל בחרה בפועל בצד של מחוללי המשבר החמור ולא של מי שנחוש לפתור אותו. חלק ניכר מכך טמון בהנחת היסוד השגויה שאנחנו לא משמעותיים במשבר האקלים, שאנחנו שווים "רק" 0.2% מפליטות גזי החממה הגלובליות. לכן, מה זה כבר משנה אם אנחנו מקדמים קצת פחות או קצת יותר את היעדים של ישראל?

מלבד ההיבט המוסרי, השאלה האמיתית היא לא מה חלקה של ישראל בבעיה של משבר האקלים אלא מה משקלה של ישראל במתן פתרונות לאתגר הגדול ביותר הצפוי לאנושות במאה ה-21. נוסף על כך צריך לזכור שכאשר מודדים את שיעור הפליטות הפחמן לנפש, ישראל היא מהמובילות בעולם. דבר המלמד על אורח שיהיה חייב להשתנות על מנת לקיים תנאי מחייה ראויים לאדם על פני כדור הארץ גם בעתיד״.

לקריאת המאמר של מנהל גרינפיס

קשת וחדשות 12 בשירות קוקה-קולה

חשיפה של אתר העין השביעית: בערוץ קשת 12 ובחברת החדשות של הערוץ נמנעו מלהזכיר בשבועות האחרונים את התיקון להרחבת חוק הפיקדון. בערוצים המתחרים, רשת 13 וכאן 11, דווקא הוזכר הנושא וחשיבותו קצת לפני שעבר התיקון לחוק. כמו כן באולפן הבוקר של קשת 12 המגישים יואב לימור וגלית גוטמן והיחצן אבי בניהו תקפו את החוק לפני שאושר. בעלי השליטה בקשת, משפחת ורטהיים, הם גם בעלי השליטה בחברה המרכזית למשקאות קלים (קוקה-קולה ישראל), אשר מחזיקה במונופול בתחום המשקאות. 
יצרני המשקאות, וקוקה-קולה ישראל בראשן, נאבקות  במשך שנים בהרחבת חוק הפיקדון לבקבוקים גדולים בארץ ובעולם. רק השבוע קוקה קולה הוכתרה על ידי קואליציית ארגוני הפלסטיק הגדולה בעולם כמזהמת הפלסטיק הגדולה ביותר בעולם.

הבריונות של שופרסל על שתי ילדות שרק ביקשו למחזר

עוד סיפור סביבתי מרתיח שקשור לחוק הפיקדון ופורסם על ידי אביב לביא בזמן ישראל: שתי אחיות, בנות 12 וחצי ובת 8 וחצי, שרק רצו למחזר ולהפוך את הסביבה שלהן לקצת יותר נקייה, הגיעו לסניף השכונתי של רשת שיווק המזון הגדולה בישראל וביקשו להחזיר כ-100 בקבוקים החייבים בפיקדון. החוק מחייב את שופרסל לקבל מכל צרכן 50 בקבוקי משקה. במקום לקחת מהילדות לפחות 50 בקבוקים מתוך ה-100 שהביאו, הם פשוט ניפנפו אותן. העובדים במקום קיבלו את הבקבוקים רק לאחר שאבא שלהן שב איתן לסניף ודרש מהנהלה שייקבלו את הבקבוקים כפי שהחוק מחייב אותם. לאחר שזכה ליחס מעליב משירות הלקוחות של הרשת, הוא החליט שהוא לא יעבור על המקרה בשתיקה והגיש תביעה סמלית נגד הרשת. במענה לתביעה שופרסל רומזים שהבנות לא עונות להגדרה של צרכניות וייתכן שהן מנהלות עסק למיחזור בקבוקים(?!).  

שופרסל מוכיחה שוב ושוב שבמציאות יש לה 0 אחריות חברתית ו-0 אחריות סביבתית. המקרה של הבנות הוא לא טעות, אלא תוצאה של מדיניות מזלזלת ויהירה.

רולדין מציגה: סופגניה בתוספת פלסטיק מיותר

תמונות באדיבות tns ישראל

עוד חברה מסחרית בישראל מפגינה שיא חדש של ניכור ואנוכיות: הפעם זו רולדין שבוחרת לקשט חלק ניכר מסופגניות החג שלה בתוספת שפופרת פלסטיק חד פעמי המושלכת לאחר שימוש חד פעמי וקצר מאוד. כך לאחר שימוש של מס׳ שניות השפופרת תבלה את 500 השנים הקרובות בטבע. מאוד מצער שבשביל קצת פוזה ללא תכלית, נגרם זיהום מיותר. בשנה שעברה רולדין התחייבה בעקבות פניות רבות למצוא פיתרון לשפופרות המזהמות, אבל נראה היה שמדו – היא סיפקה תגובה במס שפתיים בלבד, הזלזול של הרשת בא לידי ביטוי גם בתגובת העתק-הדבק זהה לחלוטין מהשנה שעברה שקיבלו המתלוננים על הרשת.

3 מיליארד בעלי חיים הושמדו בשריפות הענק באוסטרליה

עמק הקנגרואים, אוסטרליה (2020)

אמנם זה נראה כעת כמו עידן אחר, אבל לפני כשנה שריפות הענק באוסטרליה יצאו מכלל שליטה. דו״ח חדש של הקרן לשימור חיות הבר באוסטרליה (WWF) קובע כי כ-3 מיליארד בעלי מצאו את מותם בלהבות: 181 מיליון ציפורים, 51 מיליון צפרדעים, 2.46 מיליון זוחלים ו-143 מיליון יונקים כמו קואלות, וומבטים וקנגרואים באירוע שלפי מנהל הקרן הוא ״אחד האסונות החמורים ביותר לחיות הבר בהיסטוריה המודרנית״.
למי שלא הבין – משבר האקלים כבר כאן, ואף מדינה לא חסינה בפניו.

גרינפיס מסכם את 2020

גרינפיס ישראל מסכם שנה מטורפת 😷
2020 היתה קשה לכולנו, אבל בגרינפיס החובה שלנו היא לייצג את הסביבה, את מצב החירום שהאנושות עומדת בפניו, ואתכם התורמים שלנו.
אז הנה מה שעשינו השנה 😎

הערב בסדרת הוובינרים של גרינפיס ״זה לא טבעי״: אקטיביזם חוצה קהלים

הערב (16‪.‬12) בשעה 20:00 בסדרת הוובינרים של גרינפיס ״זה לא טבעי״ נקיים שני ראיונות:

צרכנות, בזבזנות ושימוש בפלסטיק חד פעמי בראי היהדות: שיחה לרגל חג החנוכה על הגישה היהודית לגבי תרבות הצריכה ועל אקטיביזם סביבתי בקרב קהלים דתיים בישראל

בהשתתפות:
הרב ד״ר רונן לוביץ
שיר שפרן

מוזמנים להצטרף אלינו ולשאול שאלות (ניתן להשאיר שאלות כבר מעכשיו).

🔴  לצפיה בשידור החי
בפייסבוק / ביוטיוב

ניתן גם לשאול שאלות מראש בתגובות ביוטיוב

להרשמה לתזכורת

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור