חמש שנים להסכם פריז לאקלים: רגע האמת עבור אקלים כדור הארץ הוא גם רגע האמת של ישראל

״הארץ״ 2019. שנה לפני השנה ששינתה את הכל.

בימים אלה, אנו מציינים חמש שנים להסכם פריז לאקלים שנועד להפחית את פליטות גזי החממה במטרה להגביל את התחממות כדור הארץ "הרבה מתחת לעלייה של שתי מעלות" לעומת העידן הטרום תעשייתי. 

כצעד ראשון לקראת מימוש החזון השאפתני וההכרחי, כל מדינה הצהירה על יעד וולונטרי של הפחתת פליטות עד לשנת 2030. חלק הציעו יעדים שאפתנים, כמו האיחוד האירופאי עם הפחתה אבסולוטית של 50% ואחרים פחות, כמו למשל היעד הישראלי שהיה הנמוך ביותר מבין מדינות ה-OECD ולמעשה הווה הגדלה של הפליטות לעומת המצב הנוכחי. 

ואז הגיע הקורונה וטרפה את כל הקלפים: אוכלוסיית כדור הארץ נכנסה לסגר, כלכלות התמוטטו או טולטלו. לכן במקום לעסוק בבנית תוכניות שאפתניות למעבר לכלכלה דלת פחמן, במקום לתכנן איך לצאת כמה שיותר מהר מהשימוש בגז, נפט ופחם ולעבור לאנרגיות מתחדשות, הממשלות נחלצו לעזרתן של התעשיות המקורבות והמזהמות ביותר.  

אסטרטגיית היציאה מהקורונה הייתה ועודנה יכולה להיות הזדמנות פז למימוש חזון שאפתני לחברה אנושית שמתמודדת בגבורה עם אתגר האקלים, מונעת את קריסתן של מערכות אקולוגיות ומייצרת עשרות מיליוני משרות במסגרת של כלכלה דלת פחמן וצודקת יותר. 

ואפשר גם אחרת:

בהכרזה היסטורית דנמרק הודיעה על סיום עידן הנפט והגז

להבדיל מממשלת ישראל, ממשלת דנמרק קיבלה השבוע החלטה היסטורית לאקלים, לאנשים ולכל התנועה הסביבתית בכל העולם כשהודיע על כך שהמדינה לא תעניק יותר רישיונות חדשים לחיפושי נפט וגז בים הצפוני ובנוסף קבעה שכל תהליך ייצור הנפט ייפסק לחלוטין לא יאוחר משנת 2050. בנוסף נקבע הליך מסודר להסבה מקצועית לעובדי תעשיית הנפט. למעשה בפעם הראשונה מדינה מכריזה על סיום עידן הנפט והגז.  

״אנו מקווים שהחלטה היסטורית זו תוביל מדינות נוספות לסיים את התלות ההרסנית בתעשיית הדלקים הפוסיליים,״ מסבירה הלן הגל מגרינפיס דנמרק. ״כאחת מיצרניות הנפט הגדולות באירופה ואחת מהמדינות העשירות בעולם לדנמרק יש את החובה המוסרית לסיים את חיפושי הנפט ולאותת לעולם שניתן וחייבים לעמוד ביעדים של הסכמי פריז ולמגר את משבר האקלים״. 

עכשיו על ישראל וכל המדינות לפעול בעקבותיה ולסיים את עידן הנפט והגז!

בריטניה הודיעה שתפחית את פליטות גזי החממה שלה ב-68% עד 2030

ביום שישי ראש ממשלת בריטניה בוריס ג׳ונסון הודיע על עדכון היעדים להפחתת פליטות גזי חממה במטרה להפוך למדינה מאופסת פחמן עד לשנת 2050. לא מדובר במהפכה, ג׳ונסון פשוט הקשיב להמלצות המדענים במדינתו ופעל בעקבות המלצתם. כעת נותר לקוות ההצהרות השאפתניות יהפכו למעשים.

בצרפת בית המשפט חייב את הממשלה לפעול נגד שינויי האקלים

בית המשפט העליון בצרפת קבע השבוע שלמדינה יש שלושה חודשים להציג כיצד היא מתכוונת ליישם בפועל את המחויבויות שלה בכל הנוגע להתחממות כדור הארץ ושינויי האקלים. זאת בעקבות תביעה של גרינפיס וארגונים נוספים נגד הממשלה שלא עומדת ביעדיה. 

ניו זילנד הכריזה על מצב חירום אקלימי

ניו זילנד הכריזה בשבוע שעבר על מצב חירום אקלימי. אמנם מדובר בהצהרה סימבולית, אבל זהו ניצחון לאנשי ניו זילנד שדורשים פעולה נחרצת בנושא האקלים. האתגר של ראש הממשלה המדוברת ג׳אסיינדה ארדרן, הוא כעת לתרגם את ההצהרה לפעולה נחרצת לצמצום פליטות גזי החממה של המדינה הם מגיעים בעיקר מתחום החקלאות התעשייתית. 

מה יעלה בגורלו של מפרץ חיפה המזוהם? 

זאת שעת הכרעה במפרץ חיפה. למה? כי ועדת מנכ"לים המונה 10 משרדי ממשלה התבקשה להמליץ לממשלת ישראל אם לסגור את המפעלים המזהמים ולהבריא את מפרץ חיפה או להמשיך את הזיהום המזעזע. למרות היתרונות הכלכליים, החברתיים והבריאותיים הברורים של פינוי התעשייה המזהמת מתברר שחלק מחברי הוועדה נוטים לעבר המזהמים. זאת השעה לתמוך בסגירת בז"ן עד לשנת 2025 תוך אימוץ תוכנית "מפרץ החדשנות" שתבריא את האיזור כולו. גרינפיס תומך במאבק הציבורי הנחוש שנמשך שנים אותו מובילים ארגון מגמה ירוקה ופעילים מקומיים. 

תעשייה חדשה מאיימת על החיים בעומק הים

מה יותר מסתורי וקסום מהחיים בעומק הים, בעלטה מוחלטת, במקומות אליהם האדם לא הגיע מעולם? כעת, תעשייה חדשה מציבה איום חדש על האוקיינוסים שלנו, תעשיית הכרייה בעומק הים. הרחק מעיני הציבור ועידת וירטואלית של האו״ם צפויה לאשר החודש לחברות מסחריות לבצע כרייה מסוכנת בקרקעית האוקיינוסים לחיפוש מינרלים ומתכות כמו זהב בשטחים השייכים לנחלת הכלל במים בינלאומיים – מדובר על היתרים לשטחי כרייה בגודל של צרפת ובריטניה עבור חברות בת של תאגידי ענק כמו יצרנית הנשק לוקהד מרטין.  

בקרב קהילת המדענים שוררת תמימות דעים על כך שכרייה בעומק הים תגרום נזק חמור ואולי בלתי הפיך לאוקיינוס וליצורים הימיים המכנים אותו בית. זה עלול לפגוע בתהליכים הטבעיים המאחסנים פחמן ולהחמיר אף יותר את מצב החירום האקלימי. 

דו״ח של גרינפיס המתפרסם היום ברחבי העולם שופך אור על האיום החדש על הים ועל האינטרסים המסחריים והלוביסטיים המקדמים במחשכים את התעשייה המסוכנת. 

הקמתה של רשת שמורות טבע ימיות במים הבינלאומיים על פני שטח של 30% מהאוקיינוסים תסדיר את המערב הפרוע במים הבינלאומיים ותספק הגנה לאוקיינוסים מפני האיומים הרבים והגוברים על החיים בהם – גם מפני כרייה בעומק הים. 

אוקיינוסים בריאים גם יסייעו לנו במיגור במשבר האקלים. הצטרפו לתנועה של יותר משלושה מיליון אנשים מכל רחבי העולם בקריאה למנהיגים להקמת שמורות טבע ימיות. 

תוצאות סקר גרינפיס: הפלסטיק לא טבעי, לא נקי ולא איכותי אבל הוא ממש נוח! 

בראשית חודש נובמבר גרינפיס ישראל פתחו במאבק חדש לקידום חוק בישראל אשר יאסור באופן הדרגתי על השימוש בפלסטיק חד פעמי. במסגרת המאבק נערך סקר עליו השיבו כ- 700 תומכים ועוקבים של גרינפיס בישראל אשר נועד לבדוק את עמדותיהם בנוגע לסוגיית זיהום הפלסטיק. 

אמנם לא מדובר במדגם מייצג של האוכלוסייה בישראל, אבל המענה לסקר בהחלט נותן משוב מעניין לגבי הדעות וההתנהגות שלכם וממנו אנו מסיקים תובנות חשובות שיכולות להדריך אותנו במאבק שיימשך עד הניצחון בדמות איסור השימוש בפלסטיק החד פעמי. כך למשל מתוך הממצאים עולה שהפלסטיק נחשב לדבר נוח במיוחד לשימוש ולכן מאוד חשוב וברור שכל פתרון לבעיה יהיה מקיף ונגיש להישג ידם של כלל הצרכני – במילים אחרות, שימוש בכלים רב פעמיים ומעבר למערכות לשימוש חוזר צריך להיות קודם כל נוח.

שבוע הניקיון יצא לדרך! 

השבוע אנחנו מנקים את ישראל וכבר הגיעו אלינו תמונות מרגשות של אנשים איכפתיים שלקחו אחריות ויצאו לפעול בשטח. הפעילות תתקיים עד יום שבת ועדיין אפשר לקחת בה חלק – במקום ובזמן שנוח לכם.

צפייה מרתקת: תיעוד מ״על כנפי חירום״

בין 28 ביולי ל -1 באוגוסט העביר פרויקט "כנפי החירום" של גרינפיס 2.3 טונות של תרומות במקומות נידחים באזורי אלטו פורוס ואלטו ג'ורואה, מדינת עכו, סמוך לגבול ברזיל ופרו.
עם התפשטות מגיפת הקורונה לאזורים אלה, אליהם ניתן להיכנס רק בסירה או במטוס קטן, הפרויקט, מלבד הבאת ציוד בריאות והיגיינה, תמך גם בהרכבת בתי מרפאות חדשים בשטח. יחידות החירום לילידים (UAPI, בפורטוגזית) הן מבנים שהושלמו או בבנייה ליד כפרים בתוך אדמות הילידים, המצוידים לסייע למקרים קלים או מתונים, כך שעמי הילידים לא צריכים לעבור לערים כדי לקבל תמיכה.
צפו בפרוייקט המרתק

הערב בסדרת הוובינרים של גרינפיס ״זה לא טבעי״: עם טטיאנה צספדס מגרינפיס קולומביה

עדיף להם בלי פלסטיק. לפירות וירקות כבר יש שכבת הגנה טבעית,  לעטוף אותם באריזות מפלסטיק זה לא רק מיותר אלא פשוט בזבוז. בוובינר בנושא נארח את הקולגות שלנו מקולמביה שהובילו מאבק מוצלח נגד אריזות הפלסטיק המיותרות.

🔴  לצפיה בשידור החי
בפייסבוק / ביוטיוב

ניתן גם לשאול שאלות מראש בתגובות ביוטיוב

להרשמה לתזכורת

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור