חד פעמי זה לא טבעי

אי אפשר להתעלם יותר מכמות פסולת הפלסטיק הגדלה במימדים של מגיפה.

הפלסטיק הוא חומר רעיל שנוצר על ידי תעשיית הנפט והוא פוגע בבריאות האדם, בטבע ובסביבה. כשהקורונה רק מחמירה את המצב.

בחודשים הקרובים אנו נפעל על מנת לקדם בישראל חוק שייאסור כבר בשנת 2022 את השימוש בכלים חד פעמיים שאינם חיוניים (קשים, סכום, קיסמי אוזניים…) ולהשקיע בהטמעת מדיניות רחבה של שימוש חוזר במוצרים ובאריזות רב פעמיות עד לשנת 2025.

המים שלנו בסכנה

ביום שישי דיווח המשרד להגנת הסביבה על דליפת נפט גולמי מצינור של קצא"א אשקלון בשל תקלה במקשר הימי של קצא"א אשקלון. במקום התגלתה דליפה מקומית של נפט גולמי בהיקף לא גדול במיוחד שאירעה בשל תקלה באביזר ניתוק החירום שבצינור. 

לאחר התייעצות עם המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות הנחה את מתקן ההתפלה באשקלון להשבית את המפעל כאמצעי זהירות. המתקן ישוב לעבודה בהתאם להתפתחות בשטח.

בנס אירוע זה לא הסתיים באסון כבד, אבל הוא חשוב במיוחד מכיוון הוא מתרחש רק כמה ימים אחרי שקצא"א חתמה על הסכם להפיכת העיר אילת לנמל דלקים ולמעבר נפט דרך הנגב עד אשקלון, ולאחר שהפרקליטות החליטה להגיש תביעה נגד בכירים בקצאא בשל חלקם באסון הנפט בעברונה לפני מספר שנים. הפיכת ישראל למדינת דלקים היא סכנה קיומית!

ממשלת ישראל מהמרת על המים שלנו, מתקני ההתפלה הם בעלי חשיבות אסטרטגית ממעלה ראשונה עבור תושבי ישראל והלחץ והסיכונים עליהם גוברים בעבור רווחים עבור תאגידים. 

יותר מאשר מדובר במציאות עצובה בה טובתם של אילי נפט עדיפה על טובת אזרחי ישראלי, מדובר בדגל אדום עבורנו מכיון שקצא"א מוכיחה שאין לנו על מי לסמוך. 

ההיגיון מאוד פשוט והכתובת מרוחה בענק על הקיר: התוכניות של שטייניץ ונתניהו להניח צינורות נפט וגז דרך ישראל ובים התיכון מגבירים את הסיכון לאסון שפך שיהווה בכייה לדורות.

כיום, כשאנרגיה נקייה הפכה לאנרגיה הזולה ביותר בהיסטוריה (!) ולפחות 80% מהחשמל של אילת מקורו מהשמש, אין שום הצדקה עבור אזרחי ישראל להמשיך להשתמש באנרגיה מסוכנת ומזהמת.

מתוך כלכליסט

החוצפה של נביעות ומי עדן

מתוך ׳הארץ׳

הרבה זמן לא נתקלנו בחוצפה ופער כל כך בוטה ומכוון בין ההבטחה השיווקית לבין המציאות כמו בבקבוקי המים ״הירוקים״ החדשים של נביעות ושל מי עדן. 

נסביר זאת בקצרה ובפשטות: בקבוק מפלסטיק חד פעמי לעולם לא יכול ולא ייחשב לירוק או ״ידידותי״ לסביבה. הם שורש הבעיה! בואו נשתמש בהיגיון רגע, בבקבוק חד פעמי, נעשה שימוש ממוצע לכמה דק׳ ולאחר מכן הוא ייהפוך לפסולת שתישאר איתנו ל-450 שנה פחות או יותר. זוהי נוסחה בדוקה להציף כל פינה על פני כדור הארץ היחיד והמיוחד שלנו בפסולת תוך פחות מ-50 שנה. 

רגע אבל זה ממוחזר! אז כדאי שתזכרו שלמעלה מ-91% מהפלסטיק שאי פעם נוצר לא מוחזר לעולם – וזה שחומר ניתן למיחזור לא אומר שהוא אכן ממוחזר. גם מבחינה טכנית, פלסטיק ממוחזר נחשב לנחות ויקר ולא ניתן למחזר אותו יותר מפעם פעמיים וגם לא ניתן להשתמש בו לכל מטרה. 

חגיגת הגרינווש חסרת העכבות של חברות המים ״המינרליים״ הם כרגע לרגל המעבר לשימוש בבקבוק עם25% או 50% פלסטיק ממוחזר בלבד. אז כפי שהיטיבו לתאר זאת בכתבה שיזמנו במוסף הארץ, להשתמש בבקבוק כזה זה בעצם כמו לעבור לעשן סיגריה לייט במקום סיגריה רגילה. חשוב לציין שגם הרעיון שלהן הוא לא מקורי במיוחד: קוקה קולה ופפסי הכריזו בארה״ב על מהלך דומה בתחילת שנות ה-90, לאחר פחות מ-4 שנים הן נטשו אותו בשל העלויות הגבוהות שלו. 

בקיצור, אין תחום שקל יותר להפוך להיות ״ירוק״ בו מנושא הבקבוקים, עוברים מבקבוק חד פעמי לרב פעמי. זה הכל

עוד משהו קטן, חברות המים מפעילות סוללות של יחצנים על מנת למנוע את פרסום האמת בתקשורת ומשקיעות עשרות מיליונים על מנת לקדם ולפרסם פתרונות ״מזויפים״ בכדי שהצרכן הממוצע לא יחוש אשמה בעת קניית מוצריהם. כך הן מרחיקות אותנו מפתרונות אמיתיים לבעיות וחמור מכך מעודדות את הצריכה של המוצרים המזהמים שלהם. לנו יש אתכם. 

עזרו לנו לעמוד מול אותם כוחות ושתפו את הכתבה 

חד-פעמי זה לא טבעי! הצטרפו אלינו למאבק ב#מגיפתהפלסטיק

אז כמה פלסטיק אכלת השנה?

מדענים רבים מגדירים את תקופת חיינו כעידן הפלסטיק. הפלסטיק נוכח היכן שלא נסתכל ונמצא הלכה למעשה בכל פינה בעולם. אפילו בתוכנו. מחקרים אחרונים מצאו שבני אדם צורכים במי השתייה ובמזון שלהם כ – 50,000 חתיכות מיקרופלסטיק בשנה.

כלומר, זו אינה רק בעיה של "איכות הסביבה" ולכלוך המכער את הטבע שלנו אלא שיבוש עמוק ומהותי של מערכות טבעיות, ואנחנו בתוכן.

מוזמנים להיכנס ולקרוא את הבלוג החדש שלנו המסביר בצורה פשוטה אך מעמיקה מדוע הפלסטיק מסוכן גם לבריאות האדם.

בדיקות מיקרופלסטיק

רוצים לשמוע עוד? הצטרפו אלינו לוובינר עם פרופ׳ נדב דוידוביץ׳ על כיצד הפלסטיק מזיק לבריאות

מוזמנים להצטרף אלינו למפגש הראשון השבוע בסידרת הוובינרים של ״חד פעמי זה לא טבעי״ ו״#מגיפתהפלסטיק״ בראיון עם פרופ׳ נדב דוידוביץ׳. כל הוובינרים יתקיימו מדי יום רביעי בשעה 20:00 ותוכלו לשאול בהם שאלות בלייב!

בדיון עם פרופסור נדב דוידוביץ׳ מאוניברסיטת בן גוריון, לשעבר יו״ר איגוד רופאי הציבור אנו בוחנים את נושא השימוש בפלסטיק במהלך הקורונה וגם מה ההשפעות הבריאותיות שיש לפלסטיק ולמיקרו פלסטיק.

הוובינר הזה בשבילכם אם ברצונכם ללמוד עוד על ההשפעות הבריאותיות של שימוש בפלסטיק, ולהבין יותר מה זה מיקרו פלסטיק. זה גם ההזדמנות שלכם לשאול איש מקצוע רפואי שאלות שיש לכם בנוגע לקורונה, פלסטיק והשימוש של רב פעמיים.

לראשונה בהיסטוריה: הקוטב הצפוני עדיין לא קפא

נסיגת הקרח והתחממות כדור הארץ באזור בקוטב הצפוני ממשיכה להתרחש בקצב ובמימדים מבהילים כשלראשונה בהיסטוריה המתועדת, חודש אוקטובר הסתיים ומי ים לאפטב (Laptev) לחופי סיביר טרם קפאו.

בד״כ מי הים הארקטי מפשירים בחודשי הקיץ הקצר סמוך לאזור החוף, כשנותרת כיפת קרח בקודקוד כדור הארץ, והם קופאים חזרה בראשית החורף.

בשנים האחרונות אנו עדים לנסיגה דרמטית של משטחי הקרח בקוטב כשבקצב ההתחממות הנוכחי בין השנים 2030-2050 כיפת הקרח כולה של הקוטב צפוי להעלם בחודשי הקיץ ויש לכך השלכות דרמטיות על כדור הארץ. 

מוזמנים לצפות בתיעוד משלחת גרינפיס של משטח הקרח הנסוג בקוטב:

דליפות מצבורי מתאן תועדו בקוטב הצפוני

ממש באותו אזור של ים לאפטב, בו האוקיינוס טרם קפא צוות מדענים בינלאומי חשף שמצבורי מתאן קפואים במי האוקיינוס, הידועים בכינוי "הענק הרדום של מחזור הפחמן״, החלו להיפלט לאוויר באזור נרחב במדף היבשתי שלחופי מזרח סיביר.

מאגרי המתאן באזור הארקטי מכילים כמויות אדירות של גז מתאן קפוא וגזים אחרים המכונים "גזים מימיים".

מתאן משפיע על ההתחממות במידה הגדולה פי 80 מפחמן דו־חמצני על פני 20 שנה. החשש הגדול הוא שתופעה זו עלולה להאיץ את קצב התחממות כדור הארץ.

פורום האנרגיה בפנייה לשרי הממשלה: ישנו צורך דחוף בהבהרות בנוגע להיקף כושר הייצור מגז

מתוך הפניה לשרי הממשלה

השבוע הובלנו פנייה דחופה לשרי הממשלה בשיתוף עם הארגונים חברי הפורום בנוגע לצורה בהבהרה של תוכניות הממשל בכל הנוגע להקמת מתקני גז חדשים בישראל.

כזכור, לפני שבוע התקבלה החלטה על ידי הממשלה תחת הכותרת המבטיחה ״קידום אנרגיה מתחדשת במשק החשמל״. אנו רואים בחומרה את תוכן החלטה זו, הן מבחינת היעדים הנמוכים שהציבה הממשלה ביחס לחלקן של אנרגיות מתחדשות בתמהיל החשמל לשנת 2030, אך עוד יותר מניסוחה העמום ביותר של ההחלטה באופן אשר יבטיח הקמתן של תשתיות רבות להפקת ולשינוע גז מתחת לרדאר.

הנוסחה של ״גז כאנרגיית מעבר בטוחה״ הוא המנטרה החדש של מכחישי האקלים ובחישוב פשוט אם כל העולם ייאמץ יעדים דומים לשל ישראל אנחנו נידונים לעתיד של כאוס אקלימי.

נמשיך להאבק בכל כוחנו על מנת לא לאפשר הקמת תשתיות גז מיותרות יקרות ומזהמות.

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור