מתוך ynet

״יש לי מפלצת במטבח״

השנה האזרחית עוד לא הסתיימה, אבל אנחנו כבר יודעים להגיד שיערות העד בדרום אמריקה ספגו מכה קשה ביותר: ביתם של עשרות אלפי מינים שונים של חי וצומח, של מילארדי עצים המסייעים לנו בוויסות האקלים ושל קהילות ילידיות ייחודיות, נחרב. 

את האצבע המאשימה אנחנו מפנים כלפי תעשייה אחת אשר לה יש האחריות המרכזית להרס: תעשיית הבשר ששורפת ומטהרת את היערות על מנת להפוך אותם לשטחי מרעה לפרות וגידולי מזון עבור משק החי.

בהפקה בינלאומית חדשה, יצרנו בגרינפיס סרטון אנימציה עוצמתי ומרגש, ״יש לי מפלצת במטבח״, המספר את הטרגדיה המתחוללת ביערות מנק׳ מבטו של יגואר ועל ידי כך חושפת את הבעיה והפתרון בקרב כלל הציבור.

את הדיבוב לגרסה העברית של הסרטון הפקנו בעזרתו האדיבה של השחקן ושדר הרדיו, פעיל הסביבה דליק ווליניץ (אולפן הקלטות: איתן קריאף), שסיפר מדוע התגייס למאבק להגנה על יערות העד: ״בימים אלה כשאנחנו מבועתים נוכח המשבר הפוליטי הכלכלי והבריאותי חשוב שבעתיים לזכור שהמקום בו אנו חיים, כדור הארץ המופלא שלנו, נמצא בסכנה ברורה ומיידית. חובתנו לקרוא לנו ולילדינו להתחיל מיד בשינויי למען ההשרדות של הדורות הבאים. הסרטון של גרינפיס עושה זאת בהצלחה בשפה ויזואלית ובמסרים העוברים לכל גיל״.  

שטח הגדול פי 10 ממדינת ישראל נשרף השנה בברזיל

הסרטון יש לי מפלצת מתפרסם לצד נתונים חדשים הממחישים את מימדי הרס היערות השנה בברזיל שסבלה מעונת השריפות הנחשבת לגרועה ביותר בעשור האחרון באמזונס והגרועה ביותר אי פעם באזור הפנטנאל. סה״כ לפי סוכנות החלל הברזילאית, עד כה השנה בכל ברזיל עד לסוף חודש ספטמבר (עיקר עונת השריפות) נשרף שטח בהיקף של 226,485 קמ״ר (!!), שטח הגדול פי 10 מישראל(!).

זאת למרות איסור על הצתת אש שנכנס לתוקף השנה על ידי הממשלה הברזילאית ברשות בולסונרו. בקצב הנוכחי, תוך עשרים שנה, האמזונס עלול להגיע לנקודת האל חזור ולהפוך מיער גשם שוקק חיים לסוואנה יבשה.

השריפות השנה באמזונס. תיעוד: גרינפיס

גם ארגנטינה בוערת

2020: שטח עצום חרוך. תיעוד: גרינפיס

שריפות היער והחורש מעשה ידי מגדלי בקר לא פסחו גם על ארגנטינה. בעת האחרונה שריפות כילו שטח של 9,000 קמ״ר על פני 22 פרובנציות בצפון המדינה. השילוב של הצתות חוואים המטהרים שטחים לגידול בקר בשילוב עם תנאי הבצורת החמורה ביותר ב-70 שנה גרמו לשריפות לצאת מכלל שליטה ולאיים על עולם החי והטבע. בגרינפיס ארגנטינה פועלים על מנת לאשר חוק נרחב להגנה על שטחי הביצות שנפגעו ביותר הקיץ.

יש מה לעשות: הפרלמנט האירופי מקדם חקיקה להגנה על היערות

מי שעוקב אחרנו כבר יודע, גם לישראלים יש חלק בטרגדיה בשל צריכת הבשר הרבה בארץ אשר נמצאת במגמת עלייה מתמדת. במהלך השנה חשפנו עדויות רבות לקשרים בין יבואנים ישראלים ורשתות שיווק מזון כמו שופרסל לבין בקר שמקורו מחוות שהוקמו על חורבות יער האמזונס. בעוד שרשתות השיווק ומשרד החקלאות בישראל מתעלמים, באירופה מתמודדים: השבוע הפרלמנט האירופי הצביע בעד חקיקה לקידום סחר הוגן ובר קיימא, אשר תחייב חברות מסחריות לחשוף את שרשראות האספקה שלהן כך שהן לא תורמות להרס יערות ומערכות אקולוגיות ולא מפרות זכויות אדם. 

פנינו בנושא לשר החקלאות אלון שוסטר כדי שיאסור ייבוא של בשר מאזורים בהם מתבצעת כריתת יערות ואנו חוזרים על דרישתנו: זהו צעד הכרחי ומיידי שצריך לנקוט לקראת מעבר למערך מזון מבוסס על הצומח, שיכול להבטיח הפסקת הרס היערות והחרפת משבר האקלים.

מחאת גרינפיס מול הפרלמנט האירופי

חוסר התפקוד הממשלתי מסכן את התחום הסולארי בישראל

הממשלה אישרה השבוע בחגיגיות להגדיל את יעד ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות מ-17% ל-30% עד שנת 2030 ובמקביל להבטיח את נתחו של הגז ל-70%. שרי הממשלה אימצו את הצעתו של שר האנרגיה יובל שטייניץ ודחו את עמדת המשרד להגנת הסביבה, שהמליץ להציב יעד שאפתני יותר של 40%. אז מדוע אנחנו מאוכזבים במיוחד?

כי משרד האנרגיה אימץ דפוס פעולה שלא מפתיע יותר אף אחד: הוא מקדם פרויקטים הרסניים של נפט וגז בהיקפים שכמותם לא הכרנו בארצנו הקטנה והיפה ובו בעת מבקש לטייח את תוכניותיו על ידי יצירת מצג שווי לפיו עיקר מאמציו מופנים לקידום אנרגיה מתחדשת. בפועל מדובר בהצגה של יעדים צנועים שעליהם חוזר המשרד שוב ושוב – על העלאת היעד מ-17% ל-30% כבר הודיע השר שטייניץ לפני חודשים ספורים. התמונה הכוללת שמצטיירת מפועלו של משרד האנרגיה והעומד בראשו הוא שיעבוד ישראל לדלקים מזהמים וסיכול המאבק במשבר האקלים שהולך ומחריף לנגד עינינו.

היעדים של ישראל אינם שאפתניים מספיק ובחשבון פשוט, אם כל מדינות העולם ייאמצו יעדים דומים, אנחנו גוזרים על ילדינו עתיד של כאוס אקלימי. למרבה המזל, כבר עשרות מדינות, כולל האיחוד האירופאי בכללותו, הציבו יעד לעבר לכלכלה דלת פחמן ולאהיות מאופסות פחמן עד 2050. שטייניץ צריך להפסיק לחשוב גז ונפט ולהציב את קידום אנרגיית השמש כיעד לאומי וכאמצעי לייצור עשרות אלפי מקומות עבודה חדשים במשק הישראלי בשנים הקרובות. כשאנרגיה מתחדשת היא הזולה במשק, החלטה כזו תהיה טובה מבחינה כלכלית חברתית וסביבתית לכל אזרחי ישראל.

מסירים חסמים לקידום אנרגיה סולארית על גגות בינוניים

השבוע יזמנו פניה משותפת עם ארגוני סביבה נוספים לרשות החשמל על מנת לבקש להכיל את ההסדרה התעריפית מעבר לגודל גג של 1,000 מטרים רבועים.

במצב הנוכחי יישנו כשל רגולטורי חמור אשר מונע את מימוש הפוטנציאל הקיים להקמת מערכות סולאריות על גגות בינונים וגדולים.

בתוכניתה המקורית של רשות החשמל, גג מתחת לגודל של 1,000 מטרים רבועים (100 קילוואט) יקבל תעריף קבוע בעוד שגג גדול מזה ייאלץ להתמודד עם מכרז. התמודדות על מכרז פירושה קבלת מחיר הרבה פחות אטרקטיבי וגם התעסקות בירוקרטית שמרתיע את היצרנים הקטנים. לכן ביקשנו להכיל את הסדרת התעריפים עד לגודל של 7,000 מטרים רבועים ועל ידי כך להקל עם בעלי גגות בגודל בינוני המעוניינים להתקין מערכות סולאריות.

חקירת רויטרס חושפת את מימדיה של מגיפת הפלסטיק

מסיכות נשטפות מהביוב לים. תיעוד: גרינפיס

סוכנות הידיעות הגדולה בעולם רויטרס פרסמה לאחרונה חקירה מקיפה על תעשיית הפלסטיק וכיצד היא משתמשת במגיפת הקורונה על מנת להגביר את קצב ייצור הפלסטיק החד פעמי ברחבי העולם.

המידע הנחשף בכתבת התחקיר המקיפה השאיר אותנו פעורי פה: אשכרה לוביסטים של התעשייה ניסו לבטל איסורים על שימוש בשקיות ניילון בסופר בטענה שהחלופות מפיצות חיידקים!

תרגמנו עבורכם את עיקרי התחקיר החשוב והמקיף ביותר שקראנו בנושא לאחרונה.

תוכלו לקרוא על כך בהרחבה בבלוג חדש באתר שלנו.

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור